2013. október 19., szombat

Kuruc.info: A Gárda helyett a gyanakvást és az önvédelmi módszereket javasolja a rendőrség az öregezők ellen

Kuruc.info
Kuruc.info hírek 
Manage your social media

Best social media tool for image publishing to Facebook and Twitter. Look amazing and delight your followers. Get 40% off when you sign up today.
From our sponsors
A Gárda helyett a gyanakvást és az önvédelmi módszereket javasolja a rendőrség az öregezők ellen
Oct 19th 2013, 15:19

Egyre többször hallani, hogy idős embereket csapnak be, károsítanak meg, vagy bántalmaznak. A bűnügyi statisztikai adatok szerint évről évre emelkedő tendenciát mutat a szépkorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények száma.

Gyanakvónak kell lenni, tanácsolta Németh Ágnes, az ORFK osztályvezetője, aki a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: gyakori az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmény. Az idősek koruk és fizikai állapotuk miatt is sérülékenyebbek, segítőkészségük miatt kiszolgáltatottabbak, s főleg az egyedül élők, akikre ritkán nyitja rá valaki az ajtót, gyakran bárkit beengednek, hogy beszélgessenek velük.

Németh Ágnes elmondta: a csalók a legváltozatosabb indokokkal jutnak be az idősek otthonaiba. Volt, ahol a víz arzéntartalmát akarták megmérni, nyugdíjfizetéskor azzal állnak elő, hogy a nyugdíjas hamis pénzt kapott, és ezt ellenőrizniük kell, de különböző szolgáltatók munkatársainak, rendőrnek is kiadják magukat. Olyan trükk is előfordult, hogy a háziorvos kérésére matracot hoztak volna az idős embernek, vagy elszökött kismacskát kerestek valakinél, de a házaló árusokra is oda kell figyelni. Gyakran hivatkoznak az állítólag bajban lévő unokára, akinek a nevében pénzt próbálnak kicsalni a nagyszülőktől. Az ORFK osztályvezetője hozzátette: a csalók rendszerint párban érkeznek, hogy amíg egyikőjük lefoglalja az idős embert, addig a másik átkutathassa a lakást.

Szoboszlainé Schiller Zsuzsanna, a Pest Megyei RFK munkatársa hozzátette: a rendőrség bűnmegelőzéssel foglalkozó munkatársai minden lehetséges módon, lakossági fórumokon, kortárs képző programokon igyekeznek átadni naprakész, speciálisan a szépkorúak számára használható tanácsokat, információkat, önvédelmi módszereket.

A kortárs képző programokkal kapcsolatban Szoboszlainé Schiller Zsuzsanna elmondta: az abban részt vevő kortárs segítők aktív nyugdíjasok, akik önként vállalják ezt a feladatot. Ők a közösségeik motorjaiként működnek, a rendőrség nekik adja át a bűnmegelőzési információkat, s ők osztják meg a nyugdíjasokkal. Az idős embereknek helyzetgyakorlatokkal is igyekeznek megtanítani, hogyan legyenek óvatosak.

Szoboszlainé Schiller Zsuzsanna elmondta: Pest megyében a polgárőrség is nagy erőkkel van jelen, 152 településen közel 3500 fővel, de természetesen a bejelentésekre a rendőrség is azonnal reagál, s munkatársaik a helyszínre mennek.

Nagyon fontos, hogy a szomszédok figyeljenek oda egymásra, és a szakemberek azt is javasolják, hogy a megbízható szomszédoknál legyen pótkulcs, ha bármi baj történne, be lehessen jutni a lakásba. A pánikgomb, a vészhelyzeti segélyhívók, vagy akár a nem túl drága riasztók is óriási biztonságot adhatnak.

(Kossuth Rádió)

This entry passed through the Full-Text RSS service — if this is your content and you're reading it on someone else's site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers. Five Filters recommends:

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése