2013. szeptember 17., kedd

Kuruc.info: Amerikai hírszerzési információk, köztük személyes adatok tömkelege áramlik Izraelbe

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
2012 Intl Green Construction Code

Sign up for the most comprehensive introductory course available on the web for the 2012 International Green Construction Code (IgCC). Just $29.
From our sponsors
Amerikai hírszerzési információk, köztük személyes adatok tömkelege áramlik Izraelbe
Sep 17th 2013, 19:51

Az Egyesült Államok nemzetbiztonságáért felelős National Security Agency elnevezésű szervezet rendszeresen olyan hírszerzési információkat oszt meg Izraellel, amelyek amerikai állampolgárok személyes adatait is tartalmazzák – adta hírül a Guardian című brit lap Edward Snowden leleplezéseire hivatkozva. Ismét csak kiderül, hogy az „újabb népirtásra készülődő", „gyűlölködő" „antiszemitáknak" van igaza, akik már régóta hangoztatják: a nyugati kémszervezetek az izraeli hírszerzés irányítása alatt állnak.


Edward Snowden a Guardian című brit laphoz olyan dokumentumokat juttatott el, melyekből kiviláglik: az amerikai National Security Agency (NSA), valamint a kommunikációs felderítésért felelős izraeli titkos ügynökség között 2009 márciusában született ötoldalas megállapodás értelmében a zsidók hozzáférhetnek amerikai állampolgárok e-mail üzeneteihez és lehallgatott telefonhívásaihoz. A mostani leleplezés annál is inkább kínos Washington számára, mert az Obama-adminisztráció a Snowden körül gerjesztett botrány idején nyomatékosan hangoztatta, hogy az USA polgárainak személyes adatai nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe. Vagy talán immár úgy gondolják Washingtonban, hogy a zsidók nem illetéktelenek, végtére is ők irányítják Amerikát? Lehetséges. A nyilvánosságra került titkosszolgálati megállapodásban szó esik ugyan az amerikaiak „alkotmányos jogainak védelméről", azonban semmiféle biztosíték nincsen arra nézve, hogy az izraeli szolgálatok valóban gondot fordítanak az USA polgárainak jogaira.

Az NSA szóvivője a Guardianhoz eljuttatott nyilatkozatában nem cáfolta, hogy az Izraelbe eljuttatott titkos információk között amerikai állampolgárok személyes adatai is vannak. Azt állította azonban, hogy az alkotmányos jogokat tiszteletben tartják. További részletekkel az amerikai kémszervezet szóvivője nem szolgált. Így például azt sem árulta el, vajon a szóban forgó egyezmény megkötése előtt kikérték-e a Foreign Intelligence Surveillance (Külföldi Hírszerzési Felügyelet) elnevezésű hatóság engedélyét, amely nélkül elvileg amerikai állampolgárokra vonatkozó titkosszolgálati adatok nem kerülhetnének egyetlen külföldi szolgálat kezébe sem.

Más szabályokat alkalmaznak ugyanakkor az amerikai kormányzati tisztségviselőkre vonatkozó információkra. A megegyezés értelmében ugyanis, ha ilyen jellegű adat az izraeli hírszerzés birtokába kerül, azt azonnal meg kell semmisíteni. Súlyos kérdés azonban, hogy milyen törvényi felhatalmazás alapján gyűjt adatokat az NSA amerikai kormányzati tisztségviselőkről vagy éppen a Képviselőház és a Szenátus tagjairól? (2009-ben a New York Times arról adott hírt, hogy az amerikai titkosszolgálatok külföldi útja során megfigyelés alatt tartottak egy kongresszusi képviselőt.) További, még ennél is súlyosabb kérdés: mivel a világban lebonyolított internetes kommunikáció tekintélyes része amerikai hálózatokon is keresztülhalad, vajon kizárólag amerikai állampolgárok adatai kerülhetnek az izraeliek kezébe?

Az USA titkosszolgálati téren Izrael mellett szoros együttműködést alakított ki Nagy-Britanniával, Ausztráliával, Kanadával és Új-Zélanddal is. A „favorit" azonban kétségkívül Izrael, annak ellenére is, hogy az amerikai-izraeli hírszerzési kapcsolatok nem voltak mindig felhőtlenek. Egy 2013-ban kiszivárgott szupertitkos dokumentum szerint például az amerikai kibertámadások egyik legfontosabb célpontja - Kína és Irán mellett - meglepő módon állítólag éppen Izrael volt. Egy 2007-ből származó titkos jelentésből pedig az derül ki, hogy ugyan az Izraellel fennálló kapcsolatok kulcsfontosságúak az USA számára, ennek ellenére az együttműködés túlnyomórészt Izrael érdekeit szolgálja. „Roppant nagy kihívást jelent a kommunikációs felderítés terén zajló információ-csere kiegyensúlyozása Izrael és az USA között. Az elmúlt évtizedben egyértelműen az izraeli biztonsági megfontolások dominálták a kapcsolatainkat" – idézi a dokumentumot a Guardian.

A lap birtokába került egy 2008-ból származó jelentés is, melyben az amerikai hírszerző ügynökség, az NSA egyik vezető beosztású tisztségviselője az alábbiakat írja: „Az egyik oldalon az izraeliek kiváló partnerek (a telekommunikációs hírszerzés terén), a másik oldalon viszont ellenünk is dolgoznak, azzal a céllal, hogy információkat nyerjenek a Közel-Kelettel kapcsolatos álláspontunkat illetően." Majd az alábbi, egészen megdöbbentő megállapítást teszi: „A NIE (a Nemzeti Hírszerzési Jelentés) szerint ők (az izraeli kémszervezet) az USA ellen támadó harmadik legagresszívebb ügynökség." A továbbiakban az amerikai titkosszolgálati vezető megjegyzi, hogy „az NSA számára az egyik legnagyobb kihívás éppen a baráti titkosszolgálatok, például az izraeli szolgálat részéről fenyeget". „Vannak előírások arra nézve, mit adunk át, de az információ-csere olyan kiterjedt, hogy időnként többet osztunk meg velünk, mint az szándékunkban állna" – olvasható a Guardian birtokába jutott titkos dokumentumban egy meg nem nevezett vezető beosztású amerikai titkosszolgálati tisztségviselő őszinte beismerése.

Hogy az izraeliek nem bántak gondosan a kezükbe került és amerikai polgárokra vonatkozó adatokkal, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a két állam titkosszolgálata között 2009 márciusában kötött megállapodásban szó esik „új típusú keretek" kialakításáról az információk felhasználását illetően, valamint az érzékeny adatokkal foglalkozó izraeli személyzet „továbbképzésének" szükségességéről is.

A Guardian az izraeliek birtokába juttatott titkosszolgálati adatokkal kapcsolatban további felvilágosítást is kért az NSA-tól. A lap válaszképpen csupán semmitmondó közhelyeket kapott. „Amikor titkosszolgálati információkat osztunk meg másokkal, tartjuk magunkat a fennálló szabályokhoz, így azokhoz is, amelyek védik az USA polgárainak személyes jogait" – közölte a Guardiannal az NSA a nagy semmit.

Joggal gyanakodhatunk arra, hogy Edward Snowden, illetve a Guardian című lap leleplezései csupán a jéghegy csúcsát tárják elénk. További kínzó (bár alighanem költői) kérdés: vajon más, az USA-val „szövetséges" országok belső ügyei és állampolgárai is ugyanúgy az izraeli titkosszolgálatok érdeklődésének középpontjában állnak? És vajon miért nem szólalnak meg az ügyben a mindenféle „listázás" ellen, és az „emberi jogok" védelmében esetenként oly hangosan fellépő „jogvédők"?

Perge Ottó - The Guardian nyomán

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Próbáljunk helyesen beszélni és írni! (73.)

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Buy Bulbs, Seeds, and Plants

Our mission is to bring you top quality flower bulbs, perennial plants and other horticultural products exclusively over the internet, at the most economical prices.
From our sponsors
Próbáljunk helyesen beszélni és írni! (73.)
Sep 17th 2013, 19:36

-falui, -ház(a)i

Hogy helyes: Alfalu – alfalvi vagy alfalui; Mikháza – mikházi vagy mikházai?

A -falu utótagú helységnevek -i képzős melléknévi származéka hivatalosan -falui, a beszélt nyelvben találkozhatunk a -falusi alakváltozattal, a -falvi forma a -falu esetében ritkulóban van.
A -háza utótag -i képzős alakja a hagyomány szerint -házi, vagyis a képző előtt kiesik a végső a hang, de egyre inkább terjed a -házai változat. Ennek oka az a törekvés, hogy egyértelműen vissza lehessen állítani a helynév eredeti alakját.
Tehát a leggyakoribb alakok: alfalui, illetve mikházi, újabban mikházai.
(Nyelvművelő kéziszótár, Auktor Kiadó, Budapest, 1996, 169., 263.)

-kori/kori

Miért 'hódoltságkori' és miért 'népvádorlás kori'?
Szerintem mindkettő (hódoltságkor, népvándorláskor) jelöletlen birtokos jelzői alárendelés: hódoltság(nak) kora, illetve népvándorlás(nak) kora. Mi a különbség?

A történelmi eseményekhez kapcsolódó időszakok megnevezésének helyesírásánál azt kell figyelembe venni, hogy a „kor" szó egybeíródik-e az adott előtaggal. Ha jelölt birtokos szerkezetről van szó (népvándorlás kora), különírjuk, ha jelöletlenről (hódoltságkor), akkor egybe: népvándorlás kori, illetve hódoltságkori. Ez utóbbinak létezik a hódoltság korabeli, jelölt birtokos szerkezetből képzett alakváltozata is (OH., 816.). (Úgy tűnik, az -ás, -és végű történelmi események jelölt szerkezetet alkotnak: kiegyezés korabeli, honfoglalás korabeli; OH. 820., 921.)

(el)esteledik

Az „estvéledtem" kifejezés Kodály Zoltán Esti dal című szerzeményének első sorában (Erdő szélén estvéledtem) azt jelenti, hogy „az erdő szélén ért az este" vagy „mikor az erdő szélére értem, este lett".

Az ott esteledik valahol kifejezés jelentése 'ott tartózkodik valahol, amikor beáll az este'. Az ige létezik igekötős változatban is: elesteledik 'valakit meglep az este'. Ez utóbbival találkozunk Berzsenyi Levéltöredék barátnémhoz című versében is metaforikus értelemben ('hirtelen, ideje korán megöregedtem').
(A magyar nyelv értelmező szótára, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1960, E-Gy, 136.)

Az előző rész itt található.

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Pintéri rend: A módszerváltás óta még soha nem zártak le annyi nyomozást eredménytelenül, mint tavaly

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Create positive health habits and dramatically improve the quality of your life.

Begin by following this comprehensive system that includes tools and techniques Dashama has compiled over the past 12 years traveling the world.
From our sponsors
Pintéri rend: A módszerváltás óta még soha nem zártak le annyi nyomozást eredménytelenül, mint tavaly
Sep 17th 2013, 18:46

A "rendszerváltás" óta még soha nem zártak le annyi nyomozást eredménytelenül, mint tavaly - derül ki a Legfőbb Ügyészség tájékoztatójából. Azt már 2010-ben sejteni lehetett, hogy a statisztikák romlani fognak, de a folyamat három éve nem akar megállni. Az ország bűnügyi térképén meglepő módon nem Budapest vagy Borsod a legsötétebb folt.

„Már most jelzem előre (...) ne higgye el majd senki, amikor az első statisztikák megjelennek, hogy több az ilyen szabálysértés, nem lett több, kevesebb lett, de többet derített fel a rendőrség" – mondta Pintér Sándor belügyminiszter még 2010 tavaszán, a kinevezését megelőző parlamenti bizottsági meghallgatáson. A közbiztonság gyors javítását ígérő miniszter igyekezett felkészíteni a képviselőket arra, hogy látszólag romlani fognak a bűnügyi statisztikák, hiszen jobban dolgozik majd a rendőrség.


Hány hetet is mondott, Sanyi bá'?

Utólag úgy tűnik, szükség volt a felkészítésre: a Legfőbb Ügyészség kedden – a szokásosnál jóval később – hozta nyilvánosságra a 2012. évi bűnözésről szóló tájékoztatóját, amiből kiderül, nem csak egyszeri jelenség volt a bűncselekmények számának megugrása, hanem három éve folyamatosan tart az emelkedés. 2010-ben hirtelen ugrott egy nagyot (13 százalékot) a regisztrált bűncselekmények száma, majd 2011-ben is nőtt majdnem egy százalékkal, tavaly pedig újabb 4,6 százalékkal: 2012-ben 472 ezer bűncselekmény jutott a hatóságok tudomására, ami 1999 óta a legmagasabb szám.

Az adatok annak ellenére is romlottak, hogy 2012. április 15-én hatályba lépett az új szabálysértési törvény, így az 50 ezer forintnál kisebb értékű lopások kikerültek a bűnügyi statisztikából. 2007-ben, amikor legutóbb felemelték (20 ezer forintra) ezt az értékhatárt, hirtelen csökkenni kezdett a regisztrált bűncselekmények száma, de a tavalyi számokon ez nem látszik: a lopások száma a 2011-es 183 ezerről 186 ezerre nőtt. Tovább növekszik a betörések száma is: tavaly 46 857 ilyen bűncselekményt regisztráltak, mintegy 1500-zal többet, mint 2011-ben.

A statisztika szerint tavaly csökkent a regisztrált bűnelkövetők száma, viszont jelentősen, 11,9 százalékkal nőtt azoknak az ügyeknek a száma, amelyeket úgy zártak le vagy függesztettek fel, hogy ismeretlen maradt az elkövető (2011-ben 245 ezer ilyen eset volt, tavaly 274 ezer). Ilyen sok nyomozást még soha nem zártak le eredménytelenül a rendszerváltás óta, 1991-ben is csak 260 ezer ilyen esetet regisztráltak.

A legsúlyosabb bűncselekmények, az emberölés száma régen nem látott alacsony szintre süllyedt: tavaly 221 esetben oltották ki, vagy próbálták meg kioltani valakinek az életét (a kísérleteket is érdemes figyelembe venni, hiszen nem az elkövetőn múlt, hogy nem, járt sikerrel), míg 2011-ben 275 ilyen bűncselekmény történt. Csökkent a súlyos testi sértések száma is: tavaly 6583 esetet regisztráltak, míg 2011-ben 6791-et, 2010-ben pedig 7832-őt. Enyhén, 166-tal csökkent a rablások száma, viszont majdnem ötszázzal nőtt a kifosztásoké.

Arányaiban a legtöbb bűncselekményt tavaly Fejér megyében követték el: 7738 eset jutott százezer lakosra, de ez a megye vezet a vagyon elleni, illetve az erőszakos és garázda bűncselekmények rangsorában is. Budapest az összesített listán a második (6815 bűncselekmény százezer lakosra), míg a harmadik Somogy megye (6042 bűncselekmény százezer lakosra). A statisztika alapján a legbiztonságosabb hely Vas megye, ahol százezer emberre csak 2945 bűncselekmény jutott tavaly.

(HVG nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Kézigránátot talált egy férfi a Tüzér utcában parkoló autója szélvédőjén

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Want free Kindle ebooks?

Sign up to receive the best freebie Kindle ebook deals in your email every day.
From our sponsors
Kézigránátot talált egy férfi a Tüzér utcában parkoló autója szélvédőjén
Sep 17th 2013, 19:18

Kézigránátot talált egy férfi az autója szélvédőjén Budapesten, a XIII. kerületben kedd este - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A Tüzér utca és Klapka utca kereszteződésében parkoló autójához visszatérő férfi kézigránátot talált a járműve szélvédőjén - olvasható a police.hu oldalon.

A tűzszerészek a helyszínre érkeztek, a gránátot hatástalanítják majd elszállítják - közölték.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Kézigránátot talált egy férfi a Tüzér utcában parkoló autója szélvédőjén

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Want free Kindle ebooks?

Sign up to receive the best freebie Kindle ebook deals in your email every day.
From our sponsors
Kézigránátot talált egy férfi a Tüzér utcában parkoló autója szélvédőjén
Sep 17th 2013, 19:18

Kézigránátot talált egy férfi az autója szélvédőjén Budapesten, a XIII. kerületben kedd este - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A Tüzér utca és Klapka utca kereszteződésében parkoló autójához visszatérő férfi kézigránátot talált a járműve szélvédőjén - olvasható a police.hu oldalon.

A tűzszerészek a helyszínre érkeztek, a gránátot hatástalanítják majd elszállítják - közölték.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Pintéri rend: A módszerváltás óta még soha nem zártak le annyi nyomozást eredménytelenül, mint tavaly

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Create positive health habits and dramatically improve the quality of your life.

Begin by following this comprehensive system that includes tools and techniques Dashama has compiled over the past 12 years traveling the world.
From our sponsors
Pintéri rend: A módszerváltás óta még soha nem zártak le annyi nyomozást eredménytelenül, mint tavaly
Sep 17th 2013, 18:46

A "rendszerváltás" óta még soha nem zártak le annyi nyomozást eredménytelenül, mint tavaly - derül ki a Legfőbb Ügyészség tájékoztatójából. Azt már 2010-ben sejteni lehetett, hogy a statisztikák romlani fognak, de a folyamat három éve nem akar megállni. Az ország bűnügyi térképén meglepő módon nem Budapest vagy Borsod a legsötétebb folt.

„Már most jelzem előre (...) ne higgye el majd senki, amikor az első statisztikák megjelennek, hogy több az ilyen szabálysértés, nem lett több, kevesebb lett, de többet derített fel a rendőrség" – mondta Pintér Sándor belügyminiszter még 2010 tavaszán, a kinevezését megelőző parlamenti bizottsági meghallgatáson. A közbiztonság gyors javítását ígérő miniszter igyekezett felkészíteni a képviselőket arra, hogy látszólag romlani fognak a bűnügyi statisztikák, hiszen jobban dolgozik majd a rendőrség.


Hány hetet is mondott, Sanyi bá'?

Utólag úgy tűnik, szükség volt a felkészítésre: a Legfőbb Ügyészség kedden – a szokásosnál jóval később – hozta nyilvánosságra a 2012. évi bűnözésről szóló tájékoztatóját, amiből kiderül, nem csak egyszeri jelenség volt a bűncselekmények számának megugrása, hanem három éve folyamatosan tart az emelkedés. 2010-ben hirtelen ugrott egy nagyot (13 százalékot) a regisztrált bűncselekmények száma, majd 2011-ben is nőtt majdnem egy százalékkal, tavaly pedig újabb 4,6 százalékkal: 2012-ben 472 ezer bűncselekmény jutott a hatóságok tudomására, ami 1999 óta a legmagasabb szám.

Az adatok annak ellenére is romlottak, hogy 2012. április 15-én hatályba lépett az új szabálysértési törvény, így az 50 ezer forintnál kisebb értékű lopások kikerültek a bűnügyi statisztikából. 2007-ben, amikor legutóbb felemelték (20 ezer forintra) ezt az értékhatárt, hirtelen csökkenni kezdett a regisztrált bűncselekmények száma, de a tavalyi számokon ez nem látszik: a lopások száma a 2011-es 183 ezerről 186 ezerre nőtt. Tovább növekszik a betörések száma is: tavaly 46 857 ilyen bűncselekményt regisztráltak, mintegy 1500-zal többet, mint 2011-ben.

A statisztika szerint tavaly csökkent a regisztrált bűnelkövetők száma, viszont jelentősen, 11,9 százalékkal nőtt azoknak az ügyeknek a száma, amelyeket úgy zártak le vagy függesztettek fel, hogy ismeretlen maradt az elkövető (2011-ben 245 ezer ilyen eset volt, tavaly 274 ezer). Ilyen sok nyomozást még soha nem zártak le eredménytelenül a rendszerváltás óta, 1991-ben is csak 260 ezer ilyen esetet regisztráltak.

A legsúlyosabb bűncselekmények, az emberölés száma régen nem látott alacsony szintre süllyedt: tavaly 221 esetben oltották ki, vagy próbálták meg kioltani valakinek az életét (a kísérleteket is érdemes figyelembe venni, hiszen nem az elkövetőn múlt, hogy nem, járt sikerrel), míg 2011-ben 275 ilyen bűncselekmény történt. Csökkent a súlyos testi sértések száma is: tavaly 6583 esetet regisztráltak, míg 2011-ben 6791-et, 2010-ben pedig 7832-őt. Enyhén, 166-tal csökkent a rablások száma, viszont majdnem ötszázzal nőtt a kifosztásoké.

Arányaiban a legtöbb bűncselekményt tavaly Fejér megyében követték el: 7738 eset jutott százezer lakosra, de ez a megye vezet a vagyon elleni, illetve az erőszakos és garázda bűncselekmények rangsorában is. Budapest az összesített listán a második (6815 bűncselekmény százezer lakosra), míg a harmadik Somogy megye (6042 bűncselekmény százezer lakosra). A statisztika alapján a legbiztonságosabb hely Vas megye, ahol százezer emberre csak 2945 bűncselekmény jutott tavaly.

(HVG nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Próbáljunk helyesen beszélni és írni! (73.)

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Buy Bulbs, Seeds, and Plants

Our mission is to bring you top quality flower bulbs, perennial plants and other horticultural products exclusively over the internet, at the most economical prices.
From our sponsors
Próbáljunk helyesen beszélni és írni! (73.)
Sep 17th 2013, 19:36

-falui, -ház(a)i

Hogy helyes: Alfalu – alfalvi vagy alfalui; Mikháza – mikházi vagy mikházai?

A -falu utótagú helységnevek -i képzős melléknévi származéka hivatalosan -falui, a beszélt nyelvben találkozhatunk a -falusi alakváltozattal, a -falvi forma a -falu esetében ritkulóban van.
A -háza utótag -i képzős alakja a hagyomány szerint -házi, vagyis a képző előtt kiesik a végső a hang, de egyre inkább terjed a -házai változat. Ennek oka az a törekvés, hogy egyértelműen vissza lehessen állítani a helynév eredeti alakját.
Tehát a leggyakoribb alakok: alfalui, illetve mikházi, újabban mikházai.
(Nyelvművelő kéziszótár, Auktor Kiadó, Budapest, 1996, 169., 263.)

-kori/kori

Miért 'hódoltságkori' és miért 'népvádorlás kori'?
Szerintem mindkettő (hódoltságkor, népvándorláskor) jelöletlen birtokos jelzői alárendelés: hódoltság(nak) kora, illetve népvándorlás(nak) kora. Mi a különbség?

A történelmi eseményekhez kapcsolódó időszakok megnevezésének helyesírásánál azt kell figyelembe venni, hogy a „kor" szó egybeíródik-e az adott előtaggal. Ha jelölt birtokos szerkezetről van szó (népvándorlás kora), különírjuk, ha jelöletlenről (hódoltságkor), akkor egybe: népvándorlás kori, illetve hódoltságkori. Ez utóbbinak létezik a hódoltság korabeli, jelölt birtokos szerkezetből képzett alakváltozata is (OH., 816.). (Úgy tűnik, az -ás, -és végű történelmi események jelölt szerkezetet alkotnak: kiegyezés korabeli, honfoglalás korabeli; OH. 820., 921.)

(el)esteledik

Az „estvéledtem" kifejezés Kodály Zoltán Esti dal című szerzeményének első sorában (Erdő szélén estvéledtem) azt jelenti, hogy „az erdő szélén ért az este" vagy „mikor az erdő szélére értem, este lett".

Az ott esteledik valahol kifejezés jelentése 'ott tartózkodik valahol, amikor beáll az este'. Az ige létezik igekötős változatban is: elesteledik 'valakit meglep az este'. Ez utóbbival találkozunk Berzsenyi Levéltöredék barátnémhoz című versében is metaforikus értelemben ('hirtelen, ideje korán megöregedtem').
(A magyar nyelv értelmező szótára, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1960, E-Gy, 136.)

Az előző rész itt található.

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Amerikai hírszerzési információk, köztük személyes adatok tömkelege áramlik Izraelbe

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
2012 Intl Green Construction Code

Sign up for the most comprehensive introductory course available on the web for the 2012 International Green Construction Code (IgCC). Just $29.
From our sponsors
Amerikai hírszerzési információk, köztük személyes adatok tömkelege áramlik Izraelbe
Sep 17th 2013, 19:51

Az Egyesült Államok nemzetbiztonságáért felelős National Security Agency elnevezésű szervezet rendszeresen olyan hírszerzési információkat oszt meg Izraellel, amelyek amerikai állampolgárok személyes adatait is tartalmazzák – adta hírül a Guardian című brit lap Edward Snowden leleplezéseire hivatkozva. Ismét csak kiderül, hogy az „újabb népirtásra készülődő", „gyűlölködő" „antiszemitáknak" van igaza, akik már régóta hangoztatják: a nyugati kémszervezetek az izraeli hírszerzés irányítása alatt állnak.


Edward Snowden a Guardian című brit laphoz olyan dokumentumokat juttatott el, melyekből kiviláglik: az amerikai National Security Agency (NSA), valamint a kommunikációs felderítésért felelős izraeli titkos ügynökség között 2009 márciusában született ötoldalas megállapodás értelmében a zsidók hozzáférhetnek amerikai állampolgárok e-mail üzeneteihez és lehallgatott telefonhívásaihoz. A mostani leleplezés annál is inkább kínos Washington számára, mert az Obama-adminisztráció a Snowden körül gerjesztett botrány idején nyomatékosan hangoztatta, hogy az USA polgárainak személyes adatai nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe. Vagy talán immár úgy gondolják Washingtonban, hogy a zsidók nem illetéktelenek, végtére is ők irányítják Amerikát? Lehetséges. A nyilvánosságra került titkosszolgálati megállapodásban szó esik ugyan az amerikaiak „alkotmányos jogainak védelméről", azonban semmiféle biztosíték nincsen arra nézve, hogy az izraeli szolgálatok valóban gondot fordítanak az USA polgárainak jogaira.

Az NSA szóvivője a Guardianhoz eljuttatott nyilatkozatában nem cáfolta, hogy az Izraelbe eljuttatott titkos információk között amerikai állampolgárok személyes adatai is vannak. Azt állította azonban, hogy az alkotmányos jogokat tiszteletben tartják. További részletekkel az amerikai kémszervezet szóvivője nem szolgált. Így például azt sem árulta el, vajon a szóban forgó egyezmény megkötése előtt kikérték-e a Foreign Intelligence Surveillance (Külföldi Hírszerzési Felügyelet) elnevezésű hatóság engedélyét, amely nélkül elvileg amerikai állampolgárokra vonatkozó titkosszolgálati adatok nem kerülhetnének egyetlen külföldi szolgálat kezébe sem.

Más szabályokat alkalmaznak ugyanakkor az amerikai kormányzati tisztségviselőkre vonatkozó információkra. A megegyezés értelmében ugyanis, ha ilyen jellegű adat az izraeli hírszerzés birtokába kerül, azt azonnal meg kell semmisíteni. Súlyos kérdés azonban, hogy milyen törvényi felhatalmazás alapján gyűjt adatokat az NSA amerikai kormányzati tisztségviselőkről vagy éppen a Képviselőház és a Szenátus tagjairól? (2009-ben a New York Times arról adott hírt, hogy az amerikai titkosszolgálatok külföldi útja során megfigyelés alatt tartottak egy kongresszusi képviselőt.) További, még ennél is súlyosabb kérdés: mivel a világban lebonyolított internetes kommunikáció tekintélyes része amerikai hálózatokon is keresztülhalad, vajon kizárólag amerikai állampolgárok adatai kerülhetnek az izraeliek kezébe?

Az USA titkosszolgálati téren Izrael mellett szoros együttműködést alakított ki Nagy-Britanniával, Ausztráliával, Kanadával és Új-Zélanddal is. A „favorit" azonban kétségkívül Izrael, annak ellenére is, hogy az amerikai-izraeli hírszerzési kapcsolatok nem voltak mindig felhőtlenek. Egy 2013-ban kiszivárgott szupertitkos dokumentum szerint például az amerikai kibertámadások egyik legfontosabb célpontja - Kína és Irán mellett - meglepő módon állítólag éppen Izrael volt. Egy 2007-ből származó titkos jelentésből pedig az derül ki, hogy ugyan az Izraellel fennálló kapcsolatok kulcsfontosságúak az USA számára, ennek ellenére az együttműködés túlnyomórészt Izrael érdekeit szolgálja. „Roppant nagy kihívást jelent a kommunikációs felderítés terén zajló információ-csere kiegyensúlyozása Izrael és az USA között. Az elmúlt évtizedben egyértelműen az izraeli biztonsági megfontolások dominálták a kapcsolatainkat" – idézi a dokumentumot a Guardian.

A lap birtokába került egy 2008-ból származó jelentés is, melyben az amerikai hírszerző ügynökség, az NSA egyik vezető beosztású tisztségviselője az alábbiakat írja: „Az egyik oldalon az izraeliek kiváló partnerek (a telekommunikációs hírszerzés terén), a másik oldalon viszont ellenünk is dolgoznak, azzal a céllal, hogy információkat nyerjenek a Közel-Kelettel kapcsolatos álláspontunkat illetően." Majd az alábbi, egészen megdöbbentő megállapítást teszi: „A NIE (a Nemzeti Hírszerzési Jelentés) szerint ők (az izraeli kémszervezet) az USA ellen támadó harmadik legagresszívebb ügynökség." A továbbiakban az amerikai titkosszolgálati vezető megjegyzi, hogy „az NSA számára az egyik legnagyobb kihívás éppen a baráti titkosszolgálatok, például az izraeli szolgálat részéről fenyeget". „Vannak előírások arra nézve, mit adunk át, de az információ-csere olyan kiterjedt, hogy időnként többet osztunk meg velünk, mint az szándékunkban állna" – olvasható a Guardian birtokába jutott titkos dokumentumban egy meg nem nevezett vezető beosztású amerikai titkosszolgálati tisztségviselő őszinte beismerése.

Hogy az izraeliek nem bántak gondosan a kezükbe került és amerikai polgárokra vonatkozó adatokkal, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a két állam titkosszolgálata között 2009 márciusában kötött megállapodásban szó esik „új típusú keretek" kialakításáról az információk felhasználását illetően, valamint az érzékeny adatokkal foglalkozó izraeli személyzet „továbbképzésének" szükségességéről is.

A Guardian az izraeliek birtokába juttatott titkosszolgálati adatokkal kapcsolatban további felvilágosítást is kért az NSA-tól. A lap válaszképpen csupán semmitmondó közhelyeket kapott. „Amikor titkosszolgálati információkat osztunk meg másokkal, tartjuk magunkat a fennálló szabályokhoz, így azokhoz is, amelyek védik az USA polgárainak személyes jogait" – közölte a Guardiannal az NSA a nagy semmit.

Joggal gyanakodhatunk arra, hogy Edward Snowden, illetve a Guardian című lap leleplezései csupán a jéghegy csúcsát tárják elénk. További kínzó (bár alighanem költői) kérdés: vajon más, az USA-val „szövetséges" országok belső ügyei és állampolgárai is ugyanúgy az izraeli titkosszolgálatok érdeklődésének középpontjában állnak? És vajon miért nem szólalnak meg az ügyben a mindenféle „listázás" ellen, és az „emberi jogok" védelmében esetenként oly hangosan fellépő „jogvédők"?

Perge Ottó - The Guardian nyomán

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Netes játék a Kuruc.infón: Vadásszon politikusbűnözőkre és hasonszőrűekre!

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Buy Bulbs, Seeds, and Plants

Our mission is to bring you top quality flower bulbs, perennial plants and other horticultural products exclusively over the internet, at the most economical prices.
From our sponsors
Netes játék a Kuruc.infón: Vadásszon politikusbűnözőkre és hasonszőrűekre!
Sep 17th 2013, 18:24

Extra :: 2013-09-17. 20:24

Lanista munkanevű programozó barátunk rendszeresen készít netes játékokat, ide kattintva a legújabb, egyszerű flashjátékkal vadászhat politikusbűnözőkre és hasonszőrűekre!

További játékok a Kuruc.infón:



Szóljon hozzá! ( megjegyzés)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Kordokumentum 1982-ből: amikor még a komcsik is anticionisták voltak - olvasónk képeslapja

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Want free Kindle ebooks?

Sign up to receive the best freebie Kindle ebook deals in your email every day.
From our sponsors
Kordokumentum 1982-ből: amikor még a komcsik is anticionisták voltak - olvasónk képeslapja
Sep 17th 2013, 18:18

Kordokumentum 1982-ből: amikor még a komcsik is anticionisták voltak - olvasónk képeslapja

A napokban rendezgettem régebbi irataimat és rábukkantam egy 1982-es dokumentumra (képeslapra).

Gondoltam, megosztom veletek - írja olvasónk.


Zoom

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Szeptember 17-i jobbikos felszólalások

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Want free Kindle ebooks?

Sign up to receive the best freebie Kindle ebook deals in your email every day.
From our sponsors
Szeptember 17-i jobbikos felszólalások
Sep 17th 2013, 18:06

Videók :: 2013-09-17. 20:06

Szeptember 17-i jobbikos felszólalások

Hegedűs Lorántné - Cséfalvay Zoltán:



Szóljon hozzá! ( megjegyzés)

Olvasóink a Facebookon!

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions