2013. szeptember 17., kedd

Kuruc.info: Mégis van 15 sérültje az orosz tengeralattjáró-balesetnek

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Manage your social media

Best social media tool for image publishing to Facebook and Twitter. Look amazing and delight your followers. Get 40% off when you sign up today.
From our sponsors
Mégis van 15 sérültje az orosz tengeralattjáró-balesetnek
Sep 17th 2013, 14:37

Tizenöt tengerész mégiscsak megsérült hétfőn, amikor javítási munkálatok közben tűz ütött ki egy orosz atommeghajtású tengeralattjárón. Az orosz média hétfői híradásai még arról szóltak, hogy senkinek nem esett baja.

A hajójavító műhelyt működtető társaság szóvivője hétfőn azt állította, nem történt személyi sérülés. Szergej Sojgu védelmi miniszter sem tett említést sérültekről a Vlagyimir Putyin orosz elnök számára készített jelentésében.

Ezzel szemben az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság kedden arról számolt be, hogy a tűzvészben "tizenöt tengerész egészségkárosodást szenvedett". A sérülteket kórházban ápolják, állapotukról nem közölt részleteket a bizottság.

A Tomszk atom-tengeralattjárót úszódokkban javították a távol-keleti Vlagyivosztok közelében, Bolsoj Kameny város kikötőjében, amikor gázhegesztő használatakor füst keletkezett a hajótest ballasztterében. Miután észlelték a bajt, a legénység elhagyta a fedélzetet.

A reaktort még az úszódokkba való érkezés előtt leállították, radioaktív szivárgás veszélye így nem áll fenn, robbanástól sem kell tartani - közölték hétfőn az orosz védelmi minisztériumban. A helyszínre két tűzoltóhajó érkezett, és egy sugárzásvédelmi hajót is odairányított a haditengerészet. A parancsnokságnál ezt azzal magyarázták, hogy az intézkedésre "a rendkívüli esetek elkerülése és a helyzet kézben tartása" miatt van szükség.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió öt órával a tengeralattjáró kigyulladása után azt jelentette, hogy a tüzet sikerült megfékezni. A felvételek szerint a tengeralattjáróból sűrű fekete füst szállt fel. A K-150-es, Antej 949A típusú (NATO-jelzése: Oscar-2) atom-tengeralattjáró 1991-ben épült és 1996-ban állították hadrendbe. Fegyverzetét 24 torpedó és 24 darab P-700-as, Gránit nevű manőverező robotrepülőgép alkotja.

A Tomszk javítását 2009-ben rendelték el és 2012 óta áll a dokkban. Sajtójelentések szerint az atom-tengeralattjáró két reaktora közül az egyiknek a hűtőberendezése hibásodott meg.

A Szovjetunió 1991-ben bekövetkezett összeomlása óta több végzetes kimenetelű baleset történt az orosz haditengerészetnél. A legsúlyosabb tragédia 2000-ben következett be: a Kurszk tengeralattjáró elsüllyedt a Barents-tengeren, miután egyik torpedója. A legénység mind a 118 tagja odaveszett.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése