2013. szeptember 29., vasárnap

Kuruc.info: Egy motoros rabló halálra gázolása miatt meneszthették az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatóját

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Get healthier and fit with celebrity yoga instructor, Sadie Nardini.

The course will teach you a 14 day routine so you can maintain a body more free of toxins and extra weight.
From our sponsors
Egy motoros rabló halálra gázolása miatt meneszthették az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatóját
Sep 30th 2013, 05:45

Azt állítja a szombati Magyar Nemzet, hogy Sajó Andrea, az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatójának felmentésében szerepet játszott, hogy tavaly hivatali autójával halálra gázolt egy motoros rablót. Sajó Andrea szerint viszont nem játszhatott benne szerepet.

Azok után, hogy pénteken az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) menesztette az Országos Széchenyi Könyvtár igazgatóját, a szombati Magyar Nemzet azt írta, hogy Sajó Andrea eltávolításában szerepet játszott, hogy nem jelentett feletteseinek egy halálos autóbalesetet.

A lap azt írta, hogy Sajó Andrea volt az az autós, aki tavaly decemberben az óbudai Kolosy tér közelében autójával üldözőbe vett egy, a kocsi ablakát betörő és onnan az asszony táskáját ellopó motorost, akivel pár száz méterrel később úgy ütközött, hogy a motoros a kórházban meghalt. A Magyar Nemzet szerint Sajó nem jelentette a balesetet a minisztériumnak, akik ezt mulasztásként értékelték. A lap azt írja, hogy a rendőrség halált okozó közúti veszélyeztetés gyanújával hallgatta ki Sajó Andreát.

Sajó Andrea azonban azt mondta a lapnak, hogy menesztésének nem lehet oka a baleset, hiszen annak ügyében még tart a nyomozás, nem született semmilyen ítélet, és az autó nem is a minisztériumé, hanem a könyvtáré volt. Felmentését az Emmi nem is indokolta semmivel, ezért indoklást kért az Emmitől - mondta. Korábban a Népszabadságnak arról is beszélt, hogy nem érte váratlanul a menesztés, mivel a jelenlegi kulturális kormányzattal kezdetektől hűvös volt a viszonya.

(HVG - MN)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Egy technológiai újításnak "köszönhetően" önként és dalolva kamerázhatjuk be az egész lakásunkat

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Manage your social media

Best social media tool for image publishing to Facebook and Twitter. Look amazing and delight your followers. Get 40% off when you sign up today.
From our sponsors
Egy technológiai újításnak "köszönhetően" önként és dalolva kamerázhatjuk be az egész lakásunkat
Sep 30th 2013, 06:02

Egy új technológiai innovációnak köszönhetően testünk távirányítóvá válik, amellyel bármely elektronikai készülékünket irányíthatjuk, a televíziótól kezdve a lámpákon át, a ventilátorig. Nincs készülék, csak gesztusok vagy szavak.


Kivel ne fordult volna már elő, hogy kényelmesen elhelyezkedett a tévé előtt, amikor bevillant, hogy a távirányítót valahol máshol hagyta, vagy égve hagyta a lámpát a konyhában? Ezeknek a bosszúságoknak vet véget a Flowton Technologies által kifejlesztett új harmadik évezredbeli technológia - olvasható a hdplanet.eu-n.

A „virtuális távirányítóval" nincs más feladatunk, mint egy kézmozdulattal előhívni a készülék szintén virtuális felületét, és annak kilenc pontos irányítópultján szabályozni a kívánt elektronikai készüléket. Válthatunk vele csatornát a tévén, vagy éppen bekapcsolhatjuk a klímaberendezést, ha ahhoz van kedvünk.

A virtuális távirányító nem csak kézmozdulatokra reagál, hanem bármely más, tetszőlegesen beállított testmozdulatra is előhívható, és természetesen érti az emberi beszédet is. Elég csak annyit mondani: „Villany, kapcsolódj fel!", és máris teljesült kívánságunk.


A cég elnöke Alec Gordon szerint: „Az új technológia olyan, mint egy digitális komornyik, elég csak szólni vagy mutatni, és máris végrehajtja parancsunkat." – írja a hdplanet.eu.

Az egész lakás be van kamerázva

A virtuális távirányító lényege, hogy a szobákban egy-egy kamera, illetve mikrofonok kerülnek elhelyezésre, amelyek "alvó üzemmódban" vannak, mindaddig, amíg az indító gesztust vagy hangot nem érzékelik. Ezt követően bekapcsolnak, és értelmezik a kiadott parancsokat, amelyet továbbítanak az irányítani kívánt készülékek felé. A rendszer számtalan módon kommunikál az elektronikai eszközökkel. Bluetooth segítségével éri el a termosztátot, a mobiltelefont vagy a konyhai eszközöket, wifivel a számítógépet, infravörös hullámmal a televíziót, és okos konnektorok segítségével a lámpákat, kávéfőzőt, vagy akár a karácsonyi díszkivilágítást. De szabályozható a ventilátor, a riasztóberendezés, a mosógép, és bármi más, ami elektromos árammal működik.

A cég elnöke szerint az új technológia lényege, hogy megszünteti a függést elektronikai készülékeinktől. Naponta akár több száz alkalommal nyomkodjuk az elektronikai készülékek gombjait, legyen szó a tévéirányítóról, vagy a lift hívógombjáról. Mostantól fogva azonban nem vagyunk a készülékekhez kötve. Úgy irányítjuk őket, és onnan, ahogyan mi akarjuk.

A tervek szerint a virtuális távirányító már jövő tavasztól megvásárolható lesz a boltokban.

(hdplanet.eu nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Legalább öt év börtönt kaphatnak az emberéletet veszélyeztető fémtolvajok - hitegeti a narancsbirkákat a Fidesz pártlapja

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
New Thought, New You!

How to create a joyful life of Health, Wealth, Love & Prosperity. This online course is taught by Rev. Scott DeMarco. Enroll today for just $125.
From our sponsors
Legalább öt év börtönt kaphatnak az emberéletet veszélyeztető fémtolvajok - hitegeti a narancsbirkákat a Fidesz pártlapja
Sep 30th 2013, 05:21

Legalább öt év börtönt kaphatnak az emberéletet veszélyeztető fémtolvajok - írja a Magyar Nemzet hétfői száma.

Még az ősszel elfogadhatja a parlament az új fémtörvényhez kapcsolódó szigorú büntetőjogi szabályozást - írta hétfői számában a Magyar Nemzet, hozzátéve, hogy a közüzemeket a terroristákhoz hasonlóan veszélyeztető tolvajok és orgazdák legalább ötéves börtönnel számolhatnak majd.

A lap Boldog István fideszes országgyűlési képviselőre hivatkozva azt írta, hogy a legenyhébb büntetése öt év szabadságvesztés lehet annak a fémtolvajnak és orgazdának, aki bűncselekményeivel emberéleteket veszélyeztet. A politikus elmondta: a parlamentben két héttel ezelőtt elfogadott fémkereskedelmi törvényhez kapcsolódva készült el a büntető törvénykönyv módosítási javaslata.

A képviselő szerint ha a frakciója támogatja, még az ősszel teljessé válhat a fémek és színesfémek adásvételének szigorú szabályozása. Az eredeti elképzelésekhez hasonló tervezet készült, amely gyakorlatilag terroristákként kezeli a tömegkatasztrófa lehetőségét előidéző bűnözőket.

(MTI - MN)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Osztrák választások: a "konzervatívok" bárkivel összeállnának a kormányzás érdekében

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Creating iOS Games: Beginner Course

Marin Todorov teaches you how to create an iPhone game easily and simply using Cocos2d in this $99 online course.
From our sponsors
Osztrák választások: a "konzervatívok" bárkivel összeállnának a kormányzás érdekében
Sep 30th 2013, 04:58

"Nyitottnak mutatkoztak" a vasárnapi választás után a jelenlegi osztrák kormánykoalíció pártjai annak megvitatására, hogy a következő ciklusban is folytassák együttműködésüket, ugyanakkor figyelmeztető jelnek tekintik minden korábbinál rosszabb összesített eredményüket, valamint a "szélsőjobboldal" és egy új liberális párt feltörését.

A vasárnap választáson az előzetes végeredmény szerint a nagykoalíciós pártok összesen a szavazatok 50,9 százalékát szerezték meg, ami reményt ad nekik arra, hogy folytassák az ország irányítását. Az Osztrák Szociáldemokrata Pártra (SPÖ) a szavazatok 27,1 százalékát adták, míg a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) 23,8 százalékot kapott.

A két párt ugyanakkor a második világháború óta nem szerepelt ennyire rosszul, és vezetőik szerint ez el kell hogy gondolkodtassa őket a jövőbeni együttműködés módozatait illetően. A 80-as években még ez a két erő adta a parlamenti képviselők 90 százalékát.

A választáson a "szélsőjobboldali" Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a harmadik helyen végzett 21,4 százalékkal, utána pedig a Zöldek következnek 11,5 százalékkal. A 4 százalékos küszöböt átlépve bekerült a parlamentbe Frank Stronach milliárdos vállalkozó egy éve alapított pártja, a Stronach Csapata (5,8 százalék), és meglepetésre a szintén új liberális párt, a NEOS (4,8 százalék) is. A választás után Werner Faymann kancellár (SPÖ) úgy nyilatkozott, hogy a koalíciós pártoknak sok a teendőjük annak érdekében, hogy igazolják győzelmüket, és növeljék a lakosság beléjük vetett bizalmát. A miniszterelnök hangoztatta, azon fog fáradozni, hogy stabil kormány jöhessen létre.

Az ÖVP-t vezető Michael Spindelegger azt mondta, hogy pártja nyitott a tárgyalásokra eddigi koalíciós partnerével. Nem zára ki viszont az együttműködést az FPÖ-vel és a Stronach-párttal sem - matematikailag ez a három erő is képes lehet közösen kormányt alakítani. "Ébresztőnek kell tekinteni az eredményt - fogalmazott Spindelegger. - Nem folytathatjuk szimplán úgy tovább, ahogy eddig tettük."

Heinz Fischer államfő is értésre adta, hogy pártolná a nagykoalíció folytatását, kijelentve egyebek között azt, hogy a jelenlegi csúcsvezetőket "tanulékonynak" tartja. Az FPÖ vezetője, Heinz-Christian Strache hihetetlennek nevezte az eredményt, és úgy vélekedett, hogy pártja a választások igazi győztese. Stronach szintén üdvözölte, hogy pártja bekerült a parlamentbe, és ott alkalma lesz új kezdeményezéseket tenni.

Elemzők szerint az eredmény azt tükrözi, hogy a választók nem teljesen elégedettek a kormánynak a nemzetközi gazdasági válság leküzdésére tett lépéseivel, mindenekelőtt a szélesebb körű reformokat hiányolják. Több korrupciós ügy is rontotta a nagykoalíció népszerűségét. A vasárnapi választáson összesen 6,4 millió választópolgárt vártak az urnákhoz. A részvételi arány a beküldött szavazatokat nem számítva 65,9 százalékos volt, ami jóval alacsonyabb a 2008-as 71,4 százaléknál. A választási kampány fő témái a korrupció elleni harc, a pártfinanszírozási szabályok, az adók és a munkahelyteremtés voltak.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Kibontakozóban egy közös lista is - avagy összenő, ami összetartozik

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Manage your social media

Best social media tool for image publishing to Facebook and Twitter. Look amazing and delight your followers. Get 40% off when you sign up today.
From our sponsors
Kibontakozóban egy közös lista is - avagy összenő, ami összetartozik
Sep 29th 2013, 20:10

Humor :: 2013-09-29. 22:10

Kibontakozóban egy közös lista is - avagy összenő, ami összetartozik

Ez az igazi "liba-tolvaj" koalíció.


(Olvasónktól)

Kapcsolódó:Szóljon hozzá! ( megjegyzés)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Izraeli terror Palesztinában - számokban

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Want new traffic sources?

Download a copy of our complimentary eBook today, and read about sources that most marketers are not aware of.
From our sponsors
Izraeli terror Palesztinában - számokban
Sep 29th 2013, 19:13

Egy a napokban napvilágot látott hivatalos jelentés szerint az izraeli megszálló hatóságok az úgynevezett al-Aksza intifáda 2000. szeptemberi kitörése óta hozzávetőleg 80 ezer palesztint tartóztattak le, és vetettek börtönbe.


A jelentést a palesztin foglyok ügyeivel foglalkozó minisztérium adta ki. A dokumentum rámutat, hogy a letartóztatottak között közel 9500 gyermekkorú személy, valamint 950 nő is volt. Ezen kívül a „toleráns" zsidók 60 palesztin parlamenti képviselőt, illetve minisztert is börtönbe vetettek. De az izraeli büntetés-végrehajtási intézményekben az elmúlt 13 év során megfordult palesztinok között találunk újságírókat, akadémikusokat is. Sőt, arra is akad példa, hogy betegeket, illetve súlyos sérülteket hurcoltak el a megszállók.

A jelentésből kiderül az is, hogy az izraeli katonai bíróságok 2000. szeptember 28. óta 24 ezer palesztint ítéltek „adminisztratív elzárásra" mindenféle komolyabb eljárás és bizonyíték nélkül.

Jelenleg a zsidók 5200 palesztint tartanak fogva 17 börtönben. A rabok között 13 parlamenti képviselő, 220 gyermek, továbbá 13 nő van, 146 főt pedig „adminisztratív elzárásra" ítélték, vagyis még csak vádat sem emeltek ellenük. A dokumentum megállapítása szerint a palesztin foglyok majdnem mindegyike fizikai és pszichológiai bántalmazásnak van kitéve.

Az elmúlt 13 év során 81 palesztin rab vesztette életét az izraeli börtönökben. Voltak olyanok, akiket a zsidó fegyőrök megöltek, mások a kínzások, a durva bánásmód, vagy pedig az orvosi kezelés hiánya következtében haltak meg.

A jelentés – melyet nem hozott nyilvánosságra az „objektív" nyugati sajtó – megállapítja azt is, hogy 2000 szeptembere óta 290 palesztin személyt deportáltak a zsidó megszállók Ciszjordániából. Egy részüket a Gázai övezetbe toloncolták, másokat pedig Libanonba vagy Jordániába.

Perge Ottó - palestine-info.co.uk nyomán

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Szociális bandita: egy japán professzor írt könyvet a kétszáz éve született Rózsa Sándorról

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Manage your social media

Best social media tool for image publishing to Facebook and Twitter. Look amazing and delight your followers. Get 40% off when you sign up today.
From our sponsors
Szociális bandita: egy japán professzor írt könyvet a kétszáz éve született Rózsa Sándorról
Sep 29th 2013, 18:27

Rózsa Sándor életéről népdalok és mondák, versek és regények szólnak, 1971-ben a Magyar Televízió emlékezetes filmsorozatot készített róla. A Szeged-környéki betyárról a helyiek úgy gondolják, megbocsátható bűnei voltak, a szegényeket támogatta, igazi magyar ember volt.

A betyárvilággal és a betyárok személyével kapcsolatban idealizált, romantikus kép alakult ki az emberekben, mondta Simon András néprajzkutató, a Szegedi Egyetem Néprajzi Tanszékének docense a Kossuth Rádió Szombat délelőtt című műsorában. A Rákóczi-szabadságharc leverése után Szeged környékén kialakult egy olyan bujdosó, nincstelen népesség, amely vagy pásztornak állt, vagy nem éppen törvényes módon próbálta biztosítani a megélhetését. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése utáni megtorlás a betyárokra is vonatkozott, a leszámolás a nép szemében szimpátiát válthatott ki a betyárok iránt.

A Rózsa Sándorhoz fűződő történetek vándortörténetek, magyarázta Simon András. Több betyár esetében is előkerülnek a szájhagyományban, s a magyar betyárok sem egyediek, más európai nemzeteknek is megvannak a maguk betyárjai, haramiái, a jelenség az egyetemes európai kultúrkör része.

Betyár vagy bandita – ezzel az alcímmel jelent meg japánul és angolul, 2009-ben pedig magyarul is egy japán hungarológus könyve Rózsa Sándorról. A nemzetközi hírű történész évtizedek óta kutatja a magyar történelmet és kultúrát. Rózsa Sándor tevékenységét mint szociális bandita működését elemezte, összevetve a korszak társadalmi mozgalmaival. A betyármozgalomnak kapcsolata van az egyszerű emberek mentalitásával, mondta a szerző, akinek könyve a legalaposabb munka, amely mindezidáig Rózsa Sándor életét feldolgozta. Olyan szempontból is fontos, hogy hozzájárult ahhoz, hogy a világ jobban megismerje Magyarországot és értékeit.

Rózsa Sándor olyan társadalmat akart visszaállítani, amely nem a piacgazdaság elvein működik, hanem a hagyományokon és az erkölcsön alapul, magyarázta a japán professzor.

(Kossuth Rádió)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Magyar akciók Délvidékért az Európa Tanács jövő heti közgyűlésén

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Want new traffic sources?

Download a copy of our complimentary eBook today, and read about sources that most marketers are not aware of.
From our sponsors
Magyar akciók Délvidékért az Európa Tanács jövő heti közgyűlésén
Sep 29th 2013, 19:04

Az Európa Tanács szeptember 30-án kezdődő, őszi egyhetes parlamenti közgyűlésén Strassburgban a délvidéki magyarság területi autonómiájáért és jogfosztottságának megszüntetéséért Gaudi-Nagy Tamás országgyűlési képviselő, az ET magyar delegációjának tagja délvidéki magyar szervezetek vezetőivel összehangolt akciókat tervez megvalósítani.

Hétfőn, szeptember 30-án 13 órától az Európa Tanács strassburgi főépületének 8. termében a „Vessenek véget a 300 000 délvidéki magyar elleni emberi jogi jogsértéseknek – a területi autonómia lenne az igazi megoldás!" című közmeghallgatáson a Magyar Remény Mozgalom vezetője, László Bálint, a Magyar Polgári Szövetség elnöke, Rácz Szabó László és a délvidéki magyarok jogvédelmével foglalkozó Árgus Egyesület elnöke, Bozóki Antal, illetve Gaudi-Nagy Tamás bemutatják a délvidéki magyarság jelenlegi aggasztó helyzetét. Egyúttal levetítik az „Áldozatból bűnös? - növekvő szisztematikus magyarellenes erőszak Délvidéken" című dokumentumfilmet, amely bemutatja az ismét egyre gyarapodó magyarellenes atrocitásokat, amelynek keretében tavaly október óta hét délvidéki magyar fiatalt egy megfélemlítő jellegű koncepciós eljárásban mai napig előzetes letartóztatásban tartanak, egy több magyar sérültet eredményező temerini kocsmai verekedéssel összefüggésben, amelynek során őket közel 30 szerb majdnem megölte, mégis ellenük indult eljárás súlyos vádakkal, csupán egy szerb áll vád alatt, de ő is szabadlábon védekezik.

A hét során a délvidéki magyarok küldöttsége több kétoldalú találkozó bonyolít le különböző nemzeti delegációkkal annak érdekében, hogy megismertessék a valóságot a délvidéki magyar közösség mostoha helyzetével kapcsolatban. A tájékoztatás érdekében angol és francia nyelvű ismertető anyagok kerülnek kiosztásra a képviselők részére.

Csütörtökön, október 3-án Tomislav Nikolić szerb elnök szólal fel az Európa Tanács közgyűlésén, akihez Gaudi-Nagy Tamás tabudöntögető kérdéseket fog intézni. A szerb elnök felszólalása előtt az Európa Tanács épületénél Strassburgban magyarok és franciák együtt tüntetnek a délvidéki magyarok területi autonómiájáért és a magyarellenes erőszak megszüntetéséért. Ezt követően a délvidéki magyarok delegációja nemzetközi sajtótájékoztatót tart.

A közgyűlés ideje alatt határozati javaslati kezdeményezést indítanak útjára annak érdekében, hogy a Délvidéken élő nemzeti közösségek, köztük különösen a magyarok helyzetének feltárása és európai normák szerinti rendezésének elősegítése érdekében mielőbb külön jelentést készítsen az Európa Tanács. Ennek Szerbia EU-csatlakozási folyamatában döntő jelentősége lesz, mert a cél, hogy Szerbia addig ne legyen az Európai Unió tagja, amíg a magyar igényeket nem rendezi.

(Kuruc.info)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Ezt is megértük: egy zsidó elismeri a cigánybűnözés létét és halálbüntetést követel

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Git Repository Management

The power of Git for Enterprise teams. Stash is simple, social and secure - Try it free for 30 days >>
From our sponsors
Ezt is megértük: egy zsidó elismeri a cigánybűnözés létét és halálbüntetést követel
Sep 29th 2013, 19:35

A soroksári brutális gyilkosság kapcsán a következő sorok olvashatók Schobert "Update" Norbi FB-oldalán:

Megosztom, hogy ne lehessen eltussolni...

Csütörtökön este Soroksáron, csoportosan egy kötéllel hátulról megfojtottak egy kerékpárúton kocogó 36 éves, kisgyermekes családanyát, akivel a gyilkosság után aljas és ember által igazán elképzelhetelen tetteket műveltek az elkövetők! Megerőszakolták. A néma vagy elnémított médiumok egy kétsoros hírben kommentálták ezt a döbbenetes szürnyűséget. A feltételezett elkövetőkről annyit tudni, hogy többen voltak és népes családjukkal folyton terrorizálták lakókörnyezetüket.
Sajnos etnikai támadás volt és az áldozat Kardos Lajos egykori rendőrségi iskolatársam és kollégám felesége volt.
A hírt egy szintén egykori és ottani kollégám juttatta el hozzám. Borzasztóan megráz, összeszorul a szívem, mert az én Feleségem és a Ti Feleségeitek is futni járnak. Eljött az idő, hogy ilyen esetekben legyen halálbüntetés. Nem azért mert csupán ez a minimum, hanem legyen benne a felizgult állatokban a tudat, hogy eljöhet a halál és nem a mi pénzünkön kapnak 20 évre meleg szállást, ételt, orvosi ellátást. Sajnálom, de nem bírtam nem megosztani... Norbi

Zoom

(Kuruc.info)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Nevet kapott a Ladánybenei Általános Iskola

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Build - Release - Deploy

Automate your build process. Integrates with 50+ Dev tools.
From our sponsors
Nevet kapott a Ladánybenei Általános Iskola
Sep 29th 2013, 19:46

A szombati napon iskolakeresztelő zajlott Ladánybenén.

135 évig működött a község általános iskolája név nélkül, míg az évfordulón végre felvehette az első, tudományosan feldolgozott honfoglalás kori lelet, a település határában az 1834-ben fellelt Bene vitéz - X. századi magyar előkelő vezér - nevét.

Zoom

A keresztelő ünnepségen a mai és a volt diákok felidézték az elmúlt idők tanárait, igazgatóit, diákjait, elhangzottak benei illetőségű alkotók írásai. Az iskola bejáratánál elhelyezett táblát rövid műsor – Szép Ernő, Váci Mihály versei, népdalok – elhangzása után Mátyás Katalin igazgató asszony leplezte le.

A rendezvény záró akkordjaként dr. Bíró András Zsolt humángenetikus, antropológus, a Magyar Turán Alapítvány vezetője tartott előadást Bene vitéz koráról, a lelet előkerülésének körülményeiről. Előadásában kitért a különleges, koponyán talált sérülések keletkezésére, ezzel összefüggésben a táltos hitvilágra és a magyarok X. századi életére. Magyarázatot fűzött az előkerült viseleti illetve lószerszámon található díszítő motívumokra, a fegyverzet kialakításra és használatára. Az előadásra elhozta a koponya alapján 2010-ben, arcrekonstrukció után készült festményt, melyet használatra felajánlott az intézménynek.


Reményét fejezte ki arra, hogy Bene vitéz neve, a magyarság történelmének dicsősége erőt és energiát fog adni a jól működő közösség erősödéséhez.

(Olvasónktól)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions