2013. október 27., vasárnap

Friss MHL 13-10-27

Kedves Olo!
Tegnap a Charta XXI Megbékélési Mozgalom és a Füleki Vármúzeum szervezésében a füleki gimnázium tetőterében levetítettük Dusan Trancik szlovák filmrendezőnek azt a filmét, amely szlovák és magyar gimnáziumokban járva mutatja be, miként tanítják az 1920-as Trianoni békeszerződést. A film megrázó, hiteles képet ad, nem annyira az oktatásról, mint a fiatalok gondolkodásáról. Láttunk jót és rosszat. A nagy érdeklődés nemcsak a filmre, hanem az azt követő beszélgetésre is kiterjedt.
A rendezőtől megtudtuk többek között, hogy Komáromban nem engedték be a szlovák gimnázium történelem órájára, mondván, hogy ez rendkívül kényes kérdés, nem filmezheti le az órát. Magyarok és szlovákok egyaránt jó szívvel fogadták mondanivalónkat, s még tegnap este többen aláírták interneten a Megbékélés Chartáját. Ha még nem tetted meg, ideje lenne. Csak meg kell keresned a chartaxxi.eu oldalon, a Charta szöveg alatt az aláírás hivatkozást, és rákattintani. Ne töprengj tovább, csatlakozz!
Erre vár, barátsággal:
Surján László
U.i.: Ma, a Székelyek Nagy Menetelésének napján természetesen ki kell fejeznünk a velük való szolidaritást. Rá kell mutatnunk, hogy sok más etnikai konfliktustól eltérően a székelység békés, jogállami eszközökkel lép fel az igazáért. Ugyanakkor tudni kell, hogy amit most mi követelünk, azt a XIX. században nem adtuk meg, amikor tőlünk mások kérték maguknak. Most az a furcsa helyzet állt elő, hogy amennyiben a többségi nemzetek pl. a jelen esetben a románok, nem teljesítik a magyarok követelését, akkor ezzel utólag jogosnak ismerik el, hogy annak idején őket is elutasították.

Ma se felejtsd el ITT MEGNÉZNI tartalomjegyzéket!

Ha a fenti link valamiért nem működik, a böngésződ címsorába írd vagy másold be ezt: http://mkdsz.hu/tartalom

___________________________________________________________
Jelen tájékoztatót azért kapod, mert valamikor megrendelted
a Magyar-Hon-Lap (http://mkdsz.hu) hírlevelét.
Lemondás/Unsubscribe.