2016. október 26., szerda

Neoliberális ceta - ttip = népellenes összeesküvés gyakorlat, szabad rabló vadkapitalizmus, nemzetek lebontása, munkavállalói jogfosztás, oktatás környezetvédelem egészségügy háttérbe, privát profit előtérbe, közösségé a kár keveseké pedig a haszon.

CETA fidesz általi feltétlen olvasatlan aláírása! Csak ahogy máskor is szokták, ugye liszaboni szerződés, ttip, ezekről bezzeg nem rendeztek népszavazást, kétszínű álnemzeti áljobboldali megvezető rohadékok.



Vagy ők a totális vadkapitalizmust nevezik jobboldaliságnak?! Ahogy bokrosék mom azaz Modern Magyarországért pártja is. Még a fogalmakat is hamisítják! :3



Hosszú lehet ez a poszt elolvasni, de a teljes kiszolgáltottságunk még hosszabb lesz. A NIF wordpressen majd valami összefoglalóbb szerintem a minap még lesz. Le meg csak nem mondunk arról hogy megértsük a világ folyamait, melyekben mi is benne élünk azoknak kitéve.



Vallon satu* vétó lesz :D abba kell fogni a nemzetek felett élősködőket, makogó - mekegő zsidesznyik kádergyerek ez is, a fajtája életében 1 napot nem dolgozott! Neoliberális álelit, élősködők kasztja. ÉS ez a csürhe kaszt pártfüggetlen! Mindenhova jutott belőlük.



"Szijjártó Péter szavai szerint Magyarországot frusztrálja, hogy nem született megállapodás az Európai Unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) aláírásáról Belgium francia nyelvû vallon tartományában."



Minden neoliberális médiaszemélyiség ööö-zik tévében - rádióban és élő előadásokon is, na most aki őzik az hazudik. Ez a fideszes globalizmus ügynök is szokott. Veszélyes a nemzetbiztonságra és nyílt hazaárulás aláírni a cetát!!



Ha valaki ilyesmi alapvető ellentmondások hosszú sorozata miatt utálja a fideszt is, annak bizony igaza van. Ballib - jobblib ugyanaz a zsidó handa banda.



A fidesz közeli sajtó sorozatban CETA ellenző kontentokat tolt eddig, pl Magyar idők, Magyar Hírlap, Echo tv Háttér - Kép műsora, mandiner.hu és a többi blogjaik !! Ezt így hogy, talán nem volt megbeszélve?!?! :D



http://magyaridok.hu/gazdasag/az-agrarkamara-szerint-aggalyos-ceta-1063570/



http://magyaridok.hu/velemeny/veszterhes-kanadai-eu-egyezmeny-858511/



http://magyaridok.hu/gazdasag/multik-hatso-udvarban-993508/



http://magyarhirlap.hu/cikk/67885/Milliok_ellenzik_a_CETAegyezmenyt



http://magyaridok.hu/gazdasag/v4-orszagok-agrarkamarai-nem-tamogatjak-ceta-t-1061578/



http://magyarhirlap.hu/cikk/67502/Szamos_genmodositott_elelmiszert_csempesznenek_be_az_Europai_Unioba



http://magyaridok.hu/velemeny/az-uj-rend-az-elitokracia-921076/



Akkor szakadjon ketté a fidesz egy nyíltan neoliberális zsideszre és egy magyar nemzeti polgári (körös) szövetségre és kész. Skizónak kell lenni ahhoz, hogy valaki ezek ellenére még fideszes bírjon maradni!!!



TTIP/CETA, dr. Hossó Andrea MKIK, 2016.04.29.



http://www.pmkik.hu/documents/20181/1416135/2016-04-29+-+MKIK+ülés+-+Hossó+Andrea+előadása/7059ff94-4f48-4c94-a968-eb1e7508322d?version=1.0



A multik titkos hatalomátvétele? Az EU-s kereskedelmi és gazdasági egyezmények a

nemzetközi fejlesztés szemszögéből



http://hand.org.hu/media/files/1442324870.pdf



https://kuruc.info/r/2/164852/



https://kuruc.info/r/2/164646/



"Íme, az Orbán-kormányzat valódi arca....



Ő mondta : "Ne azt figyeljék, mit mondok, hanem hogy mit teszek."



Orbán csak ripacskodik, mikor magyar függetlenségről, önállóságról, gazdasági meg mittudoménmégmilyen szabadságharcról, szavazófülkés forradalomról, elszámoltatásról, blabla stb., brekeg.



A valódi Orbán, akárcsak a valódi fidesz egy liberális, atlantista gazember, aki jól-rosszul nemzeti gúnyát húz magára, ami eléggé csálén áll rajta, de nem zavarja.



Az Európa elleni nem-konvencionális eszközökkel folytatott gazdasági és politikai háború, melynek része a színesekkel való elözönöltetés is, közelebbi támadási célját tekintve (harcászat 1.0.: a parancsnok határozza meg a rohamcélt, a közelebbi támadási célt és a továbbtámadási irányt, hadműveleti szinten a hadműveleti, hadászati szinten a hadászati célt) a szabadkereskedelmi egyezmény Európa torkán történő lenyomása. Ez nemcsak mezőgazdaságilag, környezetvédelmileg, munkajogilag, munkabiztonságilag , hanem összgazdaságilag is az Egyesült Államok pancser szolgájává silányítaná az egész Uniót, és pedig hosszútávra.



A szabadkereskedelmi egyezményt Orbán láthatólag vita és mindennemű ellenkezés nélkül, a háttérben, sunyin, hangos szabadságharcos retorika mögött nemcsak elfogadja, hanem egyben ráerőszakolja a magyar népre, egyben részt vesz egész Európa megerőszakolásában is.



A CETA-szerződés ennek az előszobája, ahogy a cikkben is megfogalmazzák, nem az egyes tagállamok, hanem maga az unió köti. Ez a kis falat, lévén, altatni kell a közvéleményt "hát ez nem az USA, csak a békés és jószándékú Kanada".

Az a Kanada, melynek egyébként hisztérikus vérliberális, szélsőséges liberális kormányzata van, amely egyébként a világ első számú GMO alkalmazója.

(...)



Minden gyarmati kiszolgáltatottságunk és gazdasági kirabalásunk ellenére, mindeddig az EU tagságnak egy tagadhatatlan előnyét is élveztük: nem volt lehetséges az környezet szándékos lepusztítása, a vizeink, termőföldünk tönkretétele, megmérgezése. Innentől ennek vége, az orbáni "a környezetvédelem baloldali issue" arc poetica jegyében mindent le fognak tarolni.



Orbán eladta az ország jövőjét és minden reményét a túlélésre. Ezek nem nagy szavak: ez a szomorú valóság."



„Borzasztó, hogy ekkora nyomást helyeznek Belgiumra egy egyezmény miatt, amelynek olyan kis társadalmi támogatottsága van. Ez rávilágít az Európai Bizottság neoliberális hatalmasai és az egyezményt ellenző, széles európai közvélemény közti óriási szakadékra."



„A CETA, TTIP, TiSA és más új generációs kereskedelmi egyezményeknek drámai következményei lehetnek a fogyasztókra, a munkaügyi szabványokra, valamint a társadalom és a környezet védelmére. Ezek mélyen beavatkoznak a tagállamok jogrendszerébe a befektetési bírósági rendszer által. Ha ezeket az egyezményeket elfogadják, az a 'szabályozott együttműködés' olyan módját vési kőbe, amelynek világkereskedelmi szerkezetében a multinacionális vállalatuknak szabad utat adnak.



„Az Európai Bizottság és a tagállamok kormányainak túlnyomó többségének ragaszkodása a CETA beteljesítéséhez megmutatja, hogy teljesen figyelmen kívül hagyják a civil társadalom széles rétegeinek kritikus véleményét.



„Nem csak a belgiumi Vallon Parlament állt ellen az egyezménynek, hanem több tízezer emberi is demonstrált ellene szeptember 17-én. Most a Bizottságnak és a tagállamoknak hallgatniuk kell rájuk," – foglalta össze Scholz.



"A neoliberalizmus elleni érveket az első körben azzal a technikával cselezték ki, hogy a jóléti állam megmaradását a nagyobb növekedéstől tették függővé. Ahhoz pedig egyértelműen több export, szabadabb kereskedelem és erősebb versenyképesség kell. Ezt az érvelést Soraya Saenz de Santamaria spanyol miniszterelnök-helyettes vitte a csúcsra, amikor a munkajog liberalizálásának vitájában azt mondta, hogy „a jóléti állam életben tartása érdekében mindent meg kell tenni, még a jóléti állam lebontása sem nagy ár, ha ezáltal elkerülhető az államcsőd". Az EU vezetése 2008 után semmit nem változtatott korábbi politikáján, vagyis továbbra is agresszív szabadkereskedelmet folytatott. Az amerikaiak által sokszor kárhoztatott „Európa-erődből", 1990-re már semmi sem maradt, mégis tovább folytatódott a főleg bilaterális egyezményekkel történő erőszakos liberalizálás, ami mostanra a TTIP/CETA/TiSA hármasba torkollott."



Ez ismerős, fideszes új 2011-es munka törvénykönyve azaz inkább rabszolgatartás törvényesítése. A politikai és pénzügyi népellenesen uralkodó osztály úgyse munkaerejének áruba bocsájtásából él, akik az ő megbízóik azok meg tőkejövődelemből ami ADÓMENTES TELJES MÉRTÉKBEN - minket 99%-ot meg leszarnak. No work for the working man, government shits on your head. https://www.youtube.com/watch?v=TlPASsDwRoM



„Még három napot kaptak, hogy módot találjanak a CETA elfogadására. Emberek millió szerte Európában izgatottan figyelnek, és őszintén remélem, hogy Belgium képes lesz erős maradni és ellenállni a nyomásnak, hogy belevigyenek minket ezen egyezmény neoliberális követelései közé"



Ja, Mikola István sose mond igazat. :)



Számos génmódosított élelmiszert csempésznének be az Európai Unióba. Brüsszel háttéralkukkal igyekezhet kijátszani az egészségügyi, élelmiszer-biztonsági szabályainkat – mondta Farkas István



Az Európai Bizottság gyengíteni szeretné az uniós környezetvédelmi és élelmiszer-biztonsági szabályokat – jelentette ki lapunknak a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) elnöke. Farkas Istvánnal a kanadai szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) körüli problémákról beszélgettünk.



Farkas István: A génmódosítás veszélyes a biológiai sokféleségre (Fotó: Katona László)



– Az MTVSZ többször kijelentette, hogy nem támogatja a CETA aláírását. Mi a probléma vele?



– Két fő kérdéskört látunk problémásnak, az egyik a génmódosított élelmiszerekre vonatkozó szabályozás, a másik pedig az a bíráskodási rendszer, amely az egyezmény körüli vitákban döntene.



– A génmódosítás Észak-Amerikában teljesen elfogadott. Miért lenne baj, ha magas terméshozamú, ellenálló, vitaminnal dúsított növényeket termesztenénk, akár génmódosítás árán is?



– Többek között azért, mert káros a biológiai sokféleségre. Ha például a GMO-növény maga állítja elő a növényvédő szert, az kiirthat több olyan rovart is a környéken, amelyek nem is lennének károsak rá. Van olyan kockázat is, hogy a vadon élő fajokkal is kereszteződik a génmódosított növény, és megszűnik az ősi génbank. Ezek csak lehetőségek, kockázatok, de nem véletlen, hogy az unió az elővigyázatosság elvét követi a környezetvédelemben.



– És ha csak fogyasztjuk, de nem termeljük?



– Takarmányozás során több tanulmány mutatott ki változásokat az állatok szervezetében. Embereknél más: Amerikában nem jelölik, ha génmódosított alapanyagot tartalmaz az élelmiszer, de jelentősen megnőtt az étkezéssel összefüggésbe hozható megbetegedések száma, ami akár a GMO-élelmiszerek miatt is lehetett.



– Mikola István államtitkár azt mondta, a CETA hatálya alatt minden állam maga dönthet a GMO-ról: lehet tehát továbbra is tiltani.



– Európában versenyelőny, hogy tiszták vagyunk: a magyar termék GMO-mentes. Ha azonban az unió elmozdul a génmódosítás felé, akkor kisebb lesz a kereslet a magyar termékre, a határokon átterjedő szennyezést sem lehet megfékezni, így nálunk is lehet génmódosított termék. Ezenfelül a körülmények nem arra utalnak, hogy a mi kezünkben marad a döntés. Egy kiszivárgott levélből kiderült: a CETA-tárgyalások után az unió akkori egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosa, Tonio Borg biztosította kanadai kollégáját arról, hogy az unió hajlandó a lehető leghamarabb engedélyezni a génmódosított repce behozatalát.



– De ha bármelyik tagállam az Európai Unióban tilthatja, akkor hozzánk nem kerülhet be.



– A CETA szövegében is vannak olyan részek, amelyek ezt nem támasztják alá. Azt írja, hogy közös cél a „tudományos alapú jóváhagyási eljárás előmozdítása a biotechnológiai termékek tekintetében". Szerintünk ez az elővigyázatossági elv feladása. Azt is írja, hogy meg kell egyezni olyan kérdésekben, mint „a géntechnológiával módosított szervezetek alacsony szintű jelenléte". Ugyanez a probléma: hazánkban a cél a zéró tolerancia, a kimutathatóság alatti jelenlét. Megjegyzi azt is, hogy „biotechnológiai termékekkel kapcsolatos szabályozási gyakorlatok káros kereskedelmi hatásainak mérséklése". Szerintünk mindezek azt jelentik, hogy az unió a kereskedelmi érdekeket az élelmiszer-biztonság és az egészségvédelem elé helyezi.



– Tehát Mikola István nem mond igazat?



– A CETA arra utal, hogy a tagállamok csak ideiglenesen alkalmazhatják a korlátozásokat. A tengerentúli cégek lobbiereje óriási, és ugye a CETA-n keresztül amerikai cégek is bejuthatnak.



– És a beruházóvédelmi bíróság? A sokat kritizált, eseti, választottbírósági rendszer megváltozott: az új rendszerben, vagyis az ICS-ben az államok jelölnek állandó bírákat, tehát a cégeknek nincs beleszólásuk a fórum összetételébe.



– Voltak biztató módosítások a rendszerben, de az továbbra sem jó. Szakértők kielemeztek öt nagy választottbíráskodási pert, és úgy találták: mind lefolytathatók az ICS alatt is. Továbbá nem látjuk biztosítottnak, hogy az állandó bírák függetlenek lesznek, ugyanis nem kizárólagosan ezzel foglalkoznak majd. Összeférhetetlenségi problémák jelentkezhetnek, és érdekeltté válhatnak abban, hogy minél több per legyen, mert eseti díjazást kapnak.



– Ha ez is megváltozna, támogatható lenne a rendszer?



– Magyarország jelezte: nincs semmi indoka egy külön bírói fórumnak. Kanada és az unió tagállamai is fejlett jogállamok, nem kell külön bíróság fölénk. Problémás is: ha egy kanadai cégnek gondja van Hollandiában, perel a CETA fórumán. Egy lengyelnek viszont elvileg a tagállami bíróságra kell mennie, majd utána az Európai Unió Bíróságára. A CETA létrehozna egy párhuzamos jogrendet egy párhuzamos bírói rendszerrel, ezt az uniós jog nem tűri.



– Akkor hogy nem került a CETA az európai bíróság elé?



– A MTVSZ jelezte a kormányzatnak, hogy az Európai Unió Bíróságához kellene fordulni ezzel, de ez egyelőre nincs napirenden. Ellenben nem csak mi tartjuk aggályosnak: az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság is kifejezte aggályait, több bírói egyesület is jelezte a gondokat. Az ilyen befektetővédelemnek akkor van értelme, ha nagy különbségek vannak a két állam jogrendszere között. Európa és Kanada között nincs. Szerintünk ez csak egy ugródeszka arra, hogy a szabályozást visszafogják. Ráadásul, ahogy azt Cecilia Malmström uniós biztos elmondta: a CETA modellegyezmény, egy próba a transzatlanti kereskedelmi egyezményre, vagyis a TTIP-re.



– Látszik is a hasonlóság: mindkettőnek nagy a társadalmi visszautasítottsága és az államok el is elkezdtek kihátrálni mögülük. Kinek az érdeke akkor az aláírás?



– A befektetőké mindenképp. Egyes államoké is: a német gépjárműipar elég erős, hogy jól teljesítsen a tengerentúlon. Kanadában a sertéshús nagyjából az európai árának felébe kerül: az unió belső húspiacát eddig vámokkal védték meg az olcsóbb kanadai sertéshústól, a CETA viszont hetvenötezer tonna vámmentes behozatalát teszi lehetővé. Ez egy példa a kanadai motivációra. És persze az Európai Bizottság is támogatja, hiszen a testületnek évtizedek óta neoliberális megközelítése van. Szabadkereskedelem, kevesebb szabályozás: ezzel lesz jó mindenkinek.



– Mit gondol, ratifikálják a tagállamok a szerződést?



– Az biztos, hogy a bizottság most már nem akarja megváltoztatni. Amikor megtárgyalták a CETA-t, a tagállamok sem foglalkoztak vele különösebben. Későn jelezték a gondjaikat: a tervek szerint most nem módosítják, csak hozzáraknak egy kiegészítő jegyzőkönyvet. Nem látjuk biztosítottnak, hogy a jegyzőkönyv ugyanolyan értékű lesz, mint a szerződés. Ha most megnyitnák a szöveget, nagyon át kellene írni, ezért nem fogják. Látni kell azt is, hogy abban az ütemben, ahogy a TTIP ellehetetlenül, úgy helyeződik egyre nagyobb hangsúly CETA-ra: ha az egyik módon nem sikerül egybenyitni a két kontinens piacát, úgy a másikon sikerülni fog.



* A chateauvalloni polgárok, régi tv sorozat, jó nagy marhaság volt.



A 99% alapvető létérdekeinek elárulásért a fizetség vajon mi? Neoliberális ceta - ttip = népellenes összeesküvés gyakorlat, szabad rabló vadkapitalizmus, nemzetek lebontása, munkavállalói jogfosztás, oktatás környezetvédelem egészségügy háttérbe, privát profit előtérbe, közösségé a kár keveseké pedig a haszon.



https://kuruc.info/r/4/165401/

Neoliberális ceta - ttip = népellenes összeesküvés gyakorlat, szabad rabló vadkapitalizmus, nemzetek lebontása, munkavállalói jogfosztás, oktatás környezetvédelem egészségügy háttérbe, privát profit előtérbe, közösségé a kár keveseké pedig a haszon.

CETA fidesz általi feltétlen olvasatlan aláírása! Csak ahogy máskor is szokták, ugye liszaboni szerződés, ttip, ezekről bezzeg nem rendeztek népszavazást, kétszínű álnemzeti áljobboldali megvezető rohadékok.

Vagy ők a totális vadkapitalizmust nevezik jobboldaliságnak?! Ahogy bokrosék mom azaz Modern Magyarországért pártja is. Még a fogalmakat is hamisítják! :3

Hosszú lehet ez a poszt elolvasni, de a teljes kiszolgáltottságunk még hosszabb lesz. A NIF wordpressen majd valami összefoglalóbb szerintem a minap még lesz. Le meg csak nem mondunk arról hogy megértsük a világ folyamait, melyekben mi is benne élünk azoknak kitéve.

Vallon satu* vétó lesz :D abba kell fogni a nemzetek felett élősködőket, makogó - mekegő zsidesznyik kádergyerek ez is, a fajtája életében 1 napot nem dolgozott! Neoliberális álelit, élősködők kasztja. ÉS ez a csürhe kaszt pártfüggetlen! Mindenhova jutott belőlük.

"Szijjártó Péter szavai szerint Magyarországot frusztrálja, hogy nem született megállapodás az Európai Unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) aláírásáról Belgium francia nyelvû vallon tartományában."

Minden neoliberális médiaszemélyiség ööö-zik tévében - rádióban és élő előadásokon is, na most aki őzik az hazudik. Ez a fideszes globalizmus ügynök is szokott. Veszélyes a nemzetbiztonságra és nyílt hazaárulás aláírni a cetát!!

Ha valaki ilyesmi alapvető ellentmondások hosszú sorozata miatt utálja a fideszt is, annak bizony igaza van. Ballib - jobblib ugyanaz a zsidó handa banda.

A fidesz közeli sajtó sorozatban CETA ellenző kontentokat tolt eddig, pl Magyar idők, Magyar Hírlap, Echo tv Háttér - Kép műsora, mandiner.hu és a többi blogjaik !! Ezt így hogy, talán nem volt megbeszélve?!?! :D

http://magyaridok.hu/gazdasag/az-agrarkamara-szerint-aggalyos-ceta-1063570/

http://magyaridok.hu/velemeny/veszterhes-kanadai-eu-egyezmeny-858511/

http://magyaridok.hu/gazdasag/multik-hatso-udvarban-993508/

http://magyarhirlap.hu/cikk/67885/Milliok_ellenzik_a_CETAegyezmenyt

http://magyaridok.hu/gazdasag/v4-orszagok-agrarkamarai-nem-tamogatjak-ceta-t-1061578/

http://magyarhirlap.hu/cikk/67502/Szamos_genmodositott_elelmiszert_csempesznenek_be_az_Europai_Unioba

http://magyaridok.hu/velemeny/az-uj-rend-az-elitokracia-921076/

Akkor szakadjon ketté a fidesz egy nyíltan neoliberális zsideszre és egy magyar nemzeti polgári (körös) szövetségre és kész. Skizónak kell lenni ahhoz, hogy valaki ezek ellenére még fideszes bírjon maradni!!!

TTIP/CETA, dr. Hossó Andrea MKIK, 2016.04.29.

http://www.pmkik.hu/documents/20181/1416135/2016-04-29+-+MKIK+ülés+-+Hossó+Andrea+előadása/7059ff94-4f48-4c94-a968-eb1e7508322d?version=1.0

A multik titkos hatalomátvétele? Az EU-s kereskedelmi és gazdasági egyezmények a
nemzetközi fejlesztés szemszögéből

http://hand.org.hu/media/files/1442324870.pdf

https://kuruc.info/r/2/164852/

https://kuruc.info/r/2/164646/

"Íme, az Orbán-kormányzat valódi arca....

Ő mondta : "Ne azt figyeljék, mit mondok, hanem hogy mit teszek."

Orbán csak ripacskodik, mikor magyar függetlenségről, önállóságról, gazdasági meg mittudoménmégmilyen szabadságharcról, szavazófülkés forradalomról, elszámoltatásról, blabla stb., brekeg.

A valódi Orbán, akárcsak a valódi fidesz egy liberális, atlantista gazember, aki jól-rosszul nemzeti gúnyát húz magára, ami eléggé csálén áll rajta, de nem zavarja.

Az Európa elleni nem-konvencionális eszközökkel folytatott gazdasági és politikai háború, melynek része a színesekkel való elözönöltetés is, közelebbi támadási célját tekintve (harcászat 1.0.: a parancsnok határozza meg a rohamcélt, a közelebbi támadási célt és a továbbtámadási irányt, hadműveleti szinten a hadműveleti, hadászati szinten a hadászati célt) a szabadkereskedelmi egyezmény Európa torkán történő lenyomása. Ez nemcsak mezőgazdaságilag, környezetvédelmileg, munkajogilag, munkabiztonságilag , hanem összgazdaságilag is az Egyesült Államok pancser szolgájává silányítaná az egész Uniót, és pedig hosszútávra.

A szabadkereskedelmi egyezményt Orbán láthatólag vita és mindennemű ellenkezés nélkül, a háttérben, sunyin, hangos szabadságharcos retorika mögött nemcsak elfogadja, hanem egyben ráerőszakolja a magyar népre, egyben részt vesz egész Európa megerőszakolásában is.

A CETA-szerződés ennek az előszobája, ahogy a cikkben is megfogalmazzák, nem az egyes tagállamok, hanem maga az unió köti. Ez a kis falat, lévén, altatni kell a közvéleményt "hát ez nem az USA, csak a békés és jószándékú Kanada".
Az a Kanada, melynek egyébként hisztérikus vérliberális, szélsőséges liberális kormányzata van, amely egyébként a világ első számú GMO alkalmazója.
(...)

Minden gyarmati kiszolgáltatottságunk és gazdasági kirabalásunk ellenére, mindeddig az EU tagságnak egy tagadhatatlan előnyét is élveztük: nem volt lehetséges az környezet szándékos lepusztítása, a vizeink, termőföldünk tönkretétele, megmérgezése. Innentől ennek vége, az orbáni "a környezetvédelem baloldali issue" arc poetica jegyében mindent le fognak tarolni.

Orbán eladta az ország jövőjét és minden reményét a túlélésre. Ezek nem nagy szavak: ez a szomorú valóság."

„Borzasztó, hogy ekkora nyomást helyeznek Belgiumra egy egyezmény miatt, amelynek olyan kis társadalmi támogatottsága van. Ez rávilágít az Európai Bizottság neoliberális hatalmasai és az egyezményt ellenző, széles európai közvélemény közti óriási szakadékra."

„A CETA, TTIP, TiSA és más új generációs kereskedelmi egyezményeknek drámai következményei lehetnek a fogyasztókra, a munkaügyi szabványokra, valamint a társadalom és a környezet védelmére. Ezek mélyen beavatkoznak a tagállamok jogrendszerébe a befektetési bírósági rendszer által. Ha ezeket az egyezményeket elfogadják, az a 'szabályozott együttműködés' olyan módját vési kőbe, amelynek világkereskedelmi szerkezetében a multinacionális vállalatuknak szabad utat adnak.

„Az Európai Bizottság és a tagállamok kormányainak túlnyomó többségének ragaszkodása a CETA beteljesítéséhez megmutatja, hogy teljesen figyelmen kívül hagyják a civil társadalom széles rétegeinek kritikus véleményét.

„Nem csak a belgiumi Vallon Parlament állt ellen az egyezménynek, hanem több tízezer emberi is demonstrált ellene szeptember 17-én. Most a Bizottságnak és a tagállamoknak hallgatniuk kell rájuk," – foglalta össze Scholz.

"A neoliberalizmus elleni érveket az első körben azzal a technikával cselezték ki, hogy a jóléti állam megmaradását a nagyobb növekedéstől tették függővé. Ahhoz pedig egyértelműen több export, szabadabb kereskedelem és erősebb versenyképesség kell. Ezt az érvelést Soraya Saenz de Santamaria spanyol miniszterelnök-helyettes vitte a csúcsra, amikor a munkajog liberalizálásának vitájában azt mondta, hogy „a jóléti állam életben tartása érdekében mindent meg kell tenni, még a jóléti állam lebontása sem nagy ár, ha ezáltal elkerülhető az államcsőd". Az EU vezetése 2008 után semmit nem változtatott korábbi politikáján, vagyis továbbra is agresszív szabadkereskedelmet folytatott. Az amerikaiak által sokszor kárhoztatott „Európa-erődből", 1990-re már semmi sem maradt, mégis tovább folytatódott a főleg bilaterális egyezményekkel történő erőszakos liberalizálás, ami mostanra a TTIP/CETA/TiSA hármasba torkollott."

Ez ismerős, fideszes új 2011-es munka törvénykönyve azaz inkább rabszolgatartás törvényesítése. A politikai és pénzügyi népellenesen uralkodó osztály úgyse munkaerejének áruba bocsájtásából él, akik az ő megbízóik azok meg tőkejövődelemből ami ADÓMENTES TELJES MÉRTÉKBEN - minket 99%-ot meg leszarnak. No work for the working man, government shits on your head. https://www.youtube.com/watch?v=TlPASsDwRoM

„Még három napot kaptak, hogy módot találjanak a CETA elfogadására. Emberek millió szerte Európában izgatottan figyelnek, és őszintén remélem, hogy Belgium képes lesz erős maradni és ellenállni a nyomásnak, hogy belevigyenek minket ezen egyezmény neoliberális követelései közé"

Ja, Mikola István sose mond igazat. :)

Számos génmódosított élelmiszert csempésznének be az Európai Unióba. Brüsszel háttéralkukkal igyekezhet kijátszani az egészségügyi, élelmiszer-biztonsági szabályainkat – mondta Farkas István

Az Európai Bizottság gyengíteni szeretné az uniós környezetvédelmi és élelmiszer-biztonsági szabályokat – jelentette ki lapunknak a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) elnöke. Farkas Istvánnal a kanadai szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) körüli problémákról beszélgettünk.

Farkas István: A génmódosítás veszélyes a biológiai sokféleségre (Fotó: Katona László)

– Az MTVSZ többször kijelentette, hogy nem támogatja a CETA aláírását. Mi a probléma vele?

– Két fő kérdéskört látunk problémásnak, az egyik a génmódosított élelmiszerekre vonatkozó szabályozás, a másik pedig az a bíráskodási rendszer, amely az egyezmény körüli vitákban döntene.

– A génmódosítás Észak-Amerikában teljesen elfogadott. Miért lenne baj, ha magas terméshozamú, ellenálló, vitaminnal dúsított növényeket termesztenénk, akár génmódosítás árán is?

– Többek között azért, mert káros a biológiai sokféleségre. Ha például a GMO-növény maga állítja elő a növényvédő szert, az kiirthat több olyan rovart is a környéken, amelyek nem is lennének károsak rá. Van olyan kockázat is, hogy a vadon élő fajokkal is kereszteződik a génmódosított növény, és megszűnik az ősi génbank. Ezek csak lehetőségek, kockázatok, de nem véletlen, hogy az unió az elővigyázatosság elvét követi a környezetvédelemben.

– És ha csak fogyasztjuk, de nem termeljük?

– Takarmányozás során több tanulmány mutatott ki változásokat az állatok szervezetében. Embereknél más: Amerikában nem jelölik, ha génmódosított alapanyagot tartalmaz az élelmiszer, de jelentősen megnőtt az étkezéssel összefüggésbe hozható megbetegedések száma, ami akár a GMO-élelmiszerek miatt is lehetett.

– Mikola István államtitkár azt mondta, a CETA hatálya alatt minden állam maga dönthet a GMO-ról: lehet tehát továbbra is tiltani.

– Európában versenyelőny, hogy tiszták vagyunk: a magyar termék GMO-mentes. Ha azonban az unió elmozdul a génmódosítás felé, akkor kisebb lesz a kereslet a magyar termékre, a határokon átterjedő szennyezést sem lehet megfékezni, így nálunk is lehet génmódosított termék. Ezenfelül a körülmények nem arra utalnak, hogy a mi kezünkben marad a döntés. Egy kiszivárgott levélből kiderült: a CETA-tárgyalások után az unió akkori egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosa, Tonio Borg biztosította kanadai kollégáját arról, hogy az unió hajlandó a lehető leghamarabb engedélyezni a génmódosított repce behozatalát.

– De ha bármelyik tagállam az Európai Unióban tilthatja, akkor hozzánk nem kerülhet be.

– A CETA szövegében is vannak olyan részek, amelyek ezt nem támasztják alá. Azt írja, hogy közös cél a „tudományos alapú jóváhagyási eljárás előmozdítása a biotechnológiai termékek tekintetében". Szerintünk ez az elővigyázatossági elv feladása. Azt is írja, hogy meg kell egyezni olyan kérdésekben, mint „a géntechnológiával módosított szervezetek alacsony szintű jelenléte". Ugyanez a probléma: hazánkban a cél a zéró tolerancia, a kimutathatóság alatti jelenlét. Megjegyzi azt is, hogy „biotechnológiai termékekkel kapcsolatos szabályozási gyakorlatok káros kereskedelmi hatásainak mérséklése". Szerintünk mindezek azt jelentik, hogy az unió a kereskedelmi érdekeket az élelmiszer-biztonság és az egészségvédelem elé helyezi.

– Tehát Mikola István nem mond igazat?

– A CETA arra utal, hogy a tagállamok csak ideiglenesen alkalmazhatják a korlátozásokat. A tengerentúli cégek lobbiereje óriási, és ugye a CETA-n keresztül amerikai cégek is bejuthatnak.

– És a beruházóvédelmi bíróság? A sokat kritizált, eseti, választottbírósági rendszer megváltozott: az új rendszerben, vagyis az ICS-ben az államok jelölnek állandó bírákat, tehát a cégeknek nincs beleszólásuk a fórum összetételébe.

– Voltak biztató módosítások a rendszerben, de az továbbra sem jó. Szakértők kielemeztek öt nagy választottbíráskodási pert, és úgy találták: mind lefolytathatók az ICS alatt is. Továbbá nem látjuk biztosítottnak, hogy az állandó bírák függetlenek lesznek, ugyanis nem kizárólagosan ezzel foglalkoznak majd. Összeférhetetlenségi problémák jelentkezhetnek, és érdekeltté válhatnak abban, hogy minél több per legyen, mert eseti díjazást kapnak.

– Ha ez is megváltozna, támogatható lenne a rendszer?

– Magyarország jelezte: nincs semmi indoka egy külön bírói fórumnak. Kanada és az unió tagállamai is fejlett jogállamok, nem kell külön bíróság fölénk. Problémás is: ha egy kanadai cégnek gondja van Hollandiában, perel a CETA fórumán. Egy lengyelnek viszont elvileg a tagállami bíróságra kell mennie, majd utána az Európai Unió Bíróságára. A CETA létrehozna egy párhuzamos jogrendet egy párhuzamos bírói rendszerrel, ezt az uniós jog nem tűri.

– Akkor hogy nem került a CETA az európai bíróság elé?

– A MTVSZ jelezte a kormányzatnak, hogy az Európai Unió Bíróságához kellene fordulni ezzel, de ez egyelőre nincs napirenden. Ellenben nem csak mi tartjuk aggályosnak: az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság is kifejezte aggályait, több bírói egyesület is jelezte a gondokat. Az ilyen befektetővédelemnek akkor van értelme, ha nagy különbségek vannak a két állam jogrendszere között. Európa és Kanada között nincs. Szerintünk ez csak egy ugródeszka arra, hogy a szabályozást visszafogják. Ráadásul, ahogy azt Cecilia Malmström uniós biztos elmondta: a CETA modellegyezmény, egy próba a transzatlanti kereskedelmi egyezményre, vagyis a TTIP-re.

– Látszik is a hasonlóság: mindkettőnek nagy a társadalmi visszautasítottsága és az államok el is elkezdtek kihátrálni mögülük. Kinek az érdeke akkor az aláírás?

– A befektetőké mindenképp. Egyes államoké is: a német gépjárműipar elég erős, hogy jól teljesítsen a tengerentúlon. Kanadában a sertéshús nagyjából az európai árának felébe kerül: az unió belső húspiacát eddig vámokkal védték meg az olcsóbb kanadai sertéshústól, a CETA viszont hetvenötezer tonna vámmentes behozatalát teszi lehetővé. Ez egy példa a kanadai motivációra. És persze az Európai Bizottság is támogatja, hiszen a testületnek évtizedek óta neoliberális megközelítése van. Szabadkereskedelem, kevesebb szabályozás: ezzel lesz jó mindenkinek.

– Mit gondol, ratifikálják a tagállamok a szerződést?

– Az biztos, hogy a bizottság most már nem akarja megváltoztatni. Amikor megtárgyalták a CETA-t, a tagállamok sem foglalkoztak vele különösebben. Későn jelezték a gondjaikat: a tervek szerint most nem módosítják, csak hozzáraknak egy kiegészítő jegyzőkönyvet. Nem látjuk biztosítottnak, hogy a jegyzőkönyv ugyanolyan értékű lesz, mint a szerződés. Ha most megnyitnák a szöveget, nagyon át kellene írni, ezért nem fogják. Látni kell azt is, hogy abban az ütemben, ahogy a TTIP ellehetetlenül, úgy helyeződik egyre nagyobb hangsúly CETA-ra: ha az egyik módon nem sikerül egybenyitni a két kontinens piacát, úgy a másikon sikerülni fog.

* A chateauvalloni polgárok, régi tv sorozat, jó nagy marhaság volt.

A 99% alapvető létérdekeinek elárulásért a fizetség vajon mi? Neoliberális ceta - ttip = népellenes összeesküvés gyakorlat, szabad rabló vadkapitalizmus, nemzetek lebontása, munkavállalói jogfosztás, oktatás környezetvédelem egészségügy háttérbe, privát profit előtérbe, közösségé a kár keveseké pedig a haszon.

https://kuruc.info/r/4/165401/