2013. szeptember 22., vasárnap

Kuruc.info: Clintonné elnök akar lenni

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
The Vegan Vegetarian Online Cooking School

Learn how to cook vegan in the comfort of your home with this cooking course. Enroll today for just $74!
From our sponsors
Clintonné elnök akar lenni
Sep 23rd 2013, 04:55

Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter első ízben jelentette ki nyíltan, hogy fontolóra vette az indulást a 2016-os elnökválasztáson.

Clinton, aki 2008-ban alulmaradt Barack Obamával szemben a Demokrata Párt hivatalos elnökjelöltségéért folytatott küzdelemben, a New York magazin weblapján vasárnap megjelent interjújában elmondta: még nem döntötte el, hogy versenybe száll-e a Fehér Házért, de az üggyel kapcsolatban egyszerre kíván "pragmatikus és realista" lenni.

"Egyáltalán nem sietek. Úgy gondolom, hogy egy ilyen komoly döntést nem lehet könnyedén meghozni, és azt nem is kell a közeljövőben meghozni" - mondta.

Szavai szerint a külügyminiszterként "az első sorból" szerzett tapasztalatainak köszönhetően tisztában van azokkal a politikai és kormányzati kihívásokkal, amelyekkel az ország vezetőinek szembe kell nézniük.

"Mindent megteszek majd, bármilyen pozícióban is találjam magam, azon értékek és annak a politikának a támogatása érdekében, amelyekről úgy gondolom, hogy hasznosak az országnak" - nyilatkozta Hillary Clinton, hozzátéve, hogy továbbra is mérlegeli azokat a tényezőket, amelyek befolyásolni fogják majd a 2016-tal kapcsolatos döntését.

A Clinton-családnak a magazin által megszólaltatott bizalmasai szerint a toronymagasan legnépszerűbb demokrata politikus el fog indulni a választáson.

Hillary Clinton elmondta, hogy a külügyminisztériumból való februári távozása óta sok időt tölt a férjével, Bill Clintonnal. Állítása szerint jelenleg a volt elnök sem arra összpontosít, hogy rávegye az indulásra.

Bill Clinton a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva azt állította: nem tudja, mit tesz majd a felesége három év múlva.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: A Fidesz jelöltje nyert Baján

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Want free Kindle ebooks?

Sign up to receive the best freebie Kindle ebook deals in your email every day.
From our sponsors
A Fidesz jelöltje nyert Baján
Sep 23rd 2013, 05:04

Magabiztos győzelmet aratott a Fidesz jelöltje a bajai időközi önkormányzati választáson.

A Fidesz jelöltje, Kovács Csaba a szavazatok 46,9 százalékát szerezte meg. Második helyen Teket Melinda, az egyesített baloldal, az MSZP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció (DK) közös jelöltje végzett.

A Fidesz jelöltjére 467-en voksoltak, míg a három baloldali párt közös jelöltje 406 szavazatot kapott. A voksoláson a jobbikos Markó György lett a harmadik, az LMP-s Ikotity István a negyedik: a Jobbik jelöltje a szavazatok 8, míg az LMP jelöltje a voksok 4 százalékát kapta. A választókörzet szavazásra jogosult polgárainak 34 százaléka, 996 ember élt szavazati jogával, illetve adott le érvényes szavazatot. A szavazatok összeszámolása azért húzódott el, mert az egyik szavazókörben többször újraszámolták a voksokat.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Merkeléknek nincs abszolút többségük, kiesett a "német SZDSZ", nagykoalíció jöhet

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Curious about the benefits of meditation?

In just a few minutes daily, this course will teach you how to relax and relieve stress. Even with a full schedule, you will want to make time for this!
From our sponsors
Merkeléknek nincs abszolút többségük, kiesett a "német SZDSZ", nagykoalíció jöhet
Sep 23rd 2013, 05:27

Az Angela Merkel vezette álkonzervatívok győztek a németországi parlamenti (Bundestag-) választáson, és csupán öt mandátummal maradtak el az abszolút többségtől a hétfő hajnalban kihirdetett előzetes hivatalos végeredmény szerint.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége a szavazatok 41,5 százalékát szerezte meg, ez 311 mandátumot jelent a 630 fős Bundestagban. Az abszolút többséghez - 316 mandátumhoz - 42,5 százalék kellett volna.

A CDU/CSU 23 éve, 1990 óta a legjobb eredménnyel nyerte meg a választást, a pártszövetség akkor 43,8 százalékot szerzett.

A "konzervatívok" a legutóbbi, 2009-es választáson 33,8 százalékkal végeztek az első helyen, az a második legrosszabb eredmény volt az uniópártok történetében.

A Bundestagba bekerült pártok vezetőinek a közszolgálati televíziókban sugárzott fórumán Merkel hangsúlyozta: a hivatalos előzetes végeredmény kihirdetéséig a konzervatívok nem találgatnak arról, hogy milyen összetételű kormány alakulhat. Az azonban biztos, hogy kisebbségi kormány nem lesz. "Nem játszunk va banque-ot" (nem teszünk fel mindent egy lapra) - mondta Merkel.

Késő esti eredménybecslések szerint a CDU/CSU pártszövetség fölényesen, 42 százalék körüli eredménnyel győzött, de a korábbi becslésekkel ellentétben nem szerzett abszolút többséget. A konzervatívok eddigi koalíciós partnere, a liberális FDP kiesett a törvényhozás alsóházából.

Merkel nem tartja felelősnek a konzervatívokat a liberálisok kudarcáért. Helyes döntés volt arra biztatni a támogatókat, hogy egyéniben és listán is a konzervatívokra szavazzanak - mondta az FDP politikusainak arra a kérésére utalva, hogy a CDU/CSU hívei a közös kormányzás folytatása érdekében adják a listás szavazatukat a liberális pártnak. A külföldi autósokra kivetendő autópályadíj elképzelésével kapcsolatban, amelyről vita alakult ki a CDU és a bajor testvérpárt, a CSU között, Merkel azt mondta: a német autósokat nem lehet tovább terhelni, és az is világos, hogy több pénz kell az úthálózat fejlesztéséhez. "A többit megbeszéljük egymás között" - mondta Merkel, megjegyezve, hogy ezen az ügyön nem múlik majd a kormányalakítás. Azokkal a találgatásokkal kapcsolatban, hogy ciklus felénél visszavonulhat, a német kormányt 2005 óta vezető politikus hangsúlyozta: a 2017-es választásig kancellár akar maradni. Az euróövezeti válságról szólva kiemelte, hogy a reformokat folytatni kell.

Peer Steinbrück, a szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje hangsúlyozta: "Merkel térfelén pattog a labda", a konzervatívoknak kell gondoskodniuk a stabil kormány megalakításáról. Hozzátette: pártjának azt tanácsolná, hogy ne lépjen koalícióra a konzervatívokkal, ha végül mégiscsak megszerzik az abszolút többséget. Steinbrück és Jürgen Trittin, a Zöldek kampányát vezető duó tagja egyaránt kizárta, hogy összefogjanak a reformkommunista Baloldallal, amennyiben a három párt együttes eredménye elég egy többségi támogatással bíró kormány megalakításához.

Bernd Riexinger, a Baloldal társelnöke úgy vélte: az SPD és a Zöldek elrontották a választási kampányt, hiszen azt ígérték, hogy együtt leváltják a Merkel-kormányt, pedig erre nem volt esélyük, és elhatárolódtak a Baloldaltól, holott hárman elérhették volna a baloldali kormányváltást. Ezt a politikát tartósan nem lehet folytatni, "a következő évek kérdése az lesz, hogy van-e baloldali alternatívája a Merkel-projektnek" - mondta Riexinger.

Az SPD, a Zöldek és a Baloldal összefogása mellett elméletileg az is lehetséges, hogy a konzervatívok a Zöldekkel alakítsanak kormányt. A környezetvédő párt ettől elzárkózik. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a CDU/CSU felújítja a 2005-2009 közötti nagykoalíciót az SPD-vel.

Az FDP nem lépte át az 5 százalékot

A CDU/CSU 2009 óta a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) kormányzott, amely a vasárnapi választáson 4,8 százalékot szerzett, és így 64 év után kiesett a szövetségi gyűlésből. Az FDP a legtöbb kormányzati tapasztalattal rendelkező német párt, eddig 52 évig volt kormányon, többnyire a "konzervatívok" koalíciós partnereként, és 2009-ben még rekordnak számító 14,6 százalékot ért el.

"Ezek a legkeserűbb és legtragikusabb órák a német Szabad Demokrata Párt történetében" - mondta Philipp Rösler pártelnök. Hozzátette: vállalja a felelősséget a súlyos választási vereségért.

A Baloldal lett a harmadik legnagyobb német párt

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a szavazatok 25,7 százalékát nyerte el, képviselőcsoportjuk 192 fős lesz. A 150 éve alapított párt javított a négy éve 23 százalékon elért történelmi mélyponthoz képest.

A Baloldal 8,6 százalékot szerzett a 2009-es 11,9 százalék után, és 64 képviselőt küldhet a Bundestagba.

A Zöldek is gyengültek, a 2009-es 10,7 százalékkal szemben 8,4 százalékos eredményt értek el, ami 63 mandátumot jelent.

Más párt nem lépte át az 5 százalékos bejutási küszöböt. A bejutásra leginkább esélyesnek tartott euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) a szavazatok 4,7 százalékát szerezte meg.

Az 5 százalék alatti eredményt elérő pártokra adott szavazatok aránya kiugróan magas, 15,8 százalékos, így rendkívül alacsonyra süllyedt az a szavazatarány, amelyet elérve a "konzervatívok" abszolút többséget szerezhettek volna (42,5 százalék).

Összesen 44,3 millióan szavaztak, a választási részvételi arány 71,5 százalékos volt, 0,8 százalékponttal emelkedett a 2009-es történelmi mélyponthoz, 70,8 százalékhoz képest.

Az uniópártok vezető testületei hétfőn értékelik a választási eredményeket. Várakozások szerint felkérik a szociáldemokratákat a koalíciós tárgyalások megkezdésére. A CDU/CSU legutóbb a 2005-2009-es ciklusban kormányzott együtt az SPD-vel, a kancellár akkor is Angela Merkel, a CDU elnöke volt.

Vasárnap Hessenben tartományi választásokat is tartottak. A "konzervatív-liberális" koalíció elveszítette a többséget a wiesbadeni tartományi gyűlésben, de az FDP az első eredménybecslésekkel szemben mégsem esett ki, az előzetes hivatalos végeredmény szerint a szavazatok 5 százalékát szerezte meg. A CDU 38,3 százalékot, az SPD 30,7 százalékot, a Zöldek 11,1 százalékot, a Baloldal 5,2 százalékot szerzett a tartományi választáson.

Hessenben is véget ért a "keresztény-liberális" koalíció

Az országos voksoláshoz hasonlóan a szintén vasárnap rendezett hesseni tartományi választások is kudarcot hoztak a Szabad Demokrata Pártnak: akárcsak a berlini alsóházból, a wiesbadeni tartományi gyűlésből is kibukott az eddig kormánypártként működő FDP. A közszolgálati televízió (ARD, ZDF) eredménybecslései szerint a liberális párt az érvényes szavazatoknak csupán 4,8 százalékát szerezte meg a gazdagnak számító tartományban, így nem jutott be a Landtagba. A győzelmet a kereszténydemokrata unió (CDU) mondhatja magáénak, valószínűleg 39 százalék fölötti eredménnyel. A CDU-nak azonban - az FDP-t elveszítve - mindenképpen új koalíciós partner után kell néznie.

A szociáldemokraták (SPD) is javítottak 2009-hez képest: várhatóan a szavazatok 31 százalékát gyűjtik be. Ez azonban kevés lesz az áhított piros-zöld (SPD-Zöldek) koalícióhoz, ugyanis a környezetvédő párt csak 10,4 százalékra számíthat, ami több mint 3 százalékkal rosszabb az öt évvel ezelőtti elért rekordjuknál. A két párt kormányzásához szükség volna harmadik partnerre is, ám az SPD listavezetője, Thorsten Schdfer-Gümbel korábban kategorikusan kizárta a "reformkommunista" Baloldallal való bármilyen összefogás lehetőségét. Utóbbi párt 5,5 százalék körüli szavazati arányt ért el Hessenben. Mivel korábban tartományi (Hamburg, Saar-vidék) és kommunális (Köln) szinten hamar kiderült, hogy a CDU és a Zöldek közös kormányzása előbb-utóbb szakításhoz vezet, Hessenben a legvalószínűbbnek egy CDU-SPD nagykoalíció tűnik - vélik megfigyelők.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Milliókra büntették Demszkyt szabálytalan szobáztatás miatt a horvát hatóságok

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
2012 Intl Green Construction Code

Sign up for the most comprehensive introductory course available on the web for the 2012 International Green Construction Code (IgCC). Just $29.
From our sponsors
Milliókra büntették Demszkyt szabálytalan szobáztatás miatt a horvát hatóságok
Sep 22nd 2013, 19:37

A nyár folyamán a horvát idegenforgalmi szervek nagy erőkkel ellenőrzést tartottak az isztriai Kusariban, a Demszky Gáborhoz köthető ingatlanon.


A panorámás, hatalmas ház értékéről csak annyit, hogy korábbi hírek szerint tulajdonosa 1 millió euróért eladná

Az ellenőrzés során nem kevés bejelentetlen (idegenforgalmi adót, azaz IFA-t) nem fizető nyaralót találtak. Az átfogó razzia során szobákat pecsételtek le, s eljárást indítottak a vendégeket be nem jelentő Demszky ellen, melynek következtében forintban számolva milliós büntetést róttak ki a horvát idegenforgalmi szabályokat évek óta, folyamatosan megszegő volt budapesti polgármesterre.

Demszky gyakran tartózkodik Kusariban, évek óta adja ki szobáit, az ebből adódó bevétele jelentős tétel számára, hiszen nyugdíjasként tengeti napjait Kusariban, ahol egyik telek- illetve házszomszédja az a Mesterházy Ernő, akit Demszky "kijárós" embereként ismertek a városházán, s amúgy az egyik korrupciós ügy vádlottja.

A barátság az elmúlt évek alatt megromlott, csakúgy, mint üzleti kapcsolatuk is. Az Új Ász kíváncsian várta a volt főpolgármester véleményét az ügyben, aki Budapest élén nem volt ilyen elnéző az adók be nem fizetése ügyében. Ám hiába kérdezték, nem kívánt reagálni a hírre, amit a környezetében nyaraló magyarok viszont megerősítettek.

(Új Ász nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Ismét brutálisan összevertek és kiraboltak a cigányok egy idős asszonyt Tarnaörsön - elfogták az egyik retket

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Buy Bulbs, Seeds, and Plants

Our mission is to bring you top quality flower bulbs, perennial plants and other horticultural products exclusively over the internet, at the most economical prices.
From our sponsors
Ismét brutálisan összevertek és kiraboltak a cigányok egy idős asszonyt Tarnaörsön - elfogták az egyik retket
Sep 22nd 2013, 20:21

Félholtra vertek egy idős asszonyt a cigányfertőzött Tarnaörsön, Heves megyében. A 78 éves nő egyedül élt, egy rokona találta meg. A házat teljesen feldúlták, pénzt kerestek. A szomszédok szerint már előző nap is betörtek az asszonyhoz, de akkor nem bántották és nem vittek el semmit. Elmondásuk szerint nagyon félnek.

2013. szeptember 20-án egy 78 éves asszonyt tarnaörsi otthonában ismeretlen tettesek bántalmaztak, majd lakását átkutatták és azt követően elmenekültek a helyszínről. Az idős asszonyt sérülései ellátására kórházba szállították - áll a rendőrség közleményében.


A félholtra vert asszony a támadás után

A nyomozás során információ merült fel arra vonatkozólag, hogy a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható egy 20 éves kiskörei férfi.

Száva Rudolfot a nyomozók még aznap, 2013. szeptember 20-án 22 órakor lakásán elfogták és előállították a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságra, ahol gyanúsítottként kihallgatták.

A cigány az idős asszonytól készpénzt valamint arany ékszert rabolt el, amelyet a nyomozók felkutattak és lefoglaltak.


A néni kiszaggatott fülbevalója

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság a cigány ellen - őrizetbe vétele mellett – csak testi sértés és rablás elkövetésének "megalapozott gyanúja" miatt indított eljárást.


Olvasóink információi szerint ezt a retket fogták el

(Kuruc.info)

Kapcsolódó:

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: A damaszkuszi orosz nagykövetséget is lőtték a szíriai terroristák

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Make fitness a way of life

Sign up at a 24 Hour Fitness near you for a 7 day free trial. Join a class and find a community!
From our sponsors
A damaszkuszi orosz nagykövetséget is lőtték a szíriai terroristák
Sep 22nd 2013, 18:33

Gránát csapódott vasárnap a damaszkuszi orosz nagykövetség udvarára, hárman megsérültek, de nincsenek életveszélyben - erősítette meg az orosz külügyminisztérium.

A tárca honlapján elhelyezett közlemény szerint fegyveresek lőtték a szíriai fővárosnak azt a kerületét, ahol az orosz nagykövetség is található. A gránát felrobbant a diplomáciai képviselet területén, egyik név nélkül nyilatkozó munkatárs szerint a szétrepülő kövek sebesítették meg az alkalmazottakat. A becsapódás helyén egy méter átmérőjű gödör keletkezett. Az orosz diplomáciai képviseleten kora délután még cáfolták a gránát becsapódását és azt is, hogy bárki megsérült, néhány órával később azonban a külügyminisztérium elismerte a történteket.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió szíriai tudósítója elmondta: nem ez volt az első alkalom, hogy a "fegyveres ellenzék harcosai" a damaszkuszi orosz nagykövetséget választották célpontul. Jevgenyij Poddubnij arról számolt be, hogy az összecsapások folytatódnak a szíriai fővárosban.

Az orosz állami televízió kommentárja szerint az "ellenzéki fegyveresek" így tiltakoznak a szíriai válság békés, politikai megoldását célzó újabb nemzetközi tanácskozás ellen. A Genf-2 konferencia összehívását május elején Moszkvában közösen kezdeményezte John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Lavrov a Pervij Kanal orosz állami televízióban vasárnap sugárzott interjúban azt mondta, hogy a damaszkuszi nagykövetségüket támadó harcosoknak nemcsak saját kezűleg, hanem gyárilag készített vegyi fegyvereik is vannak. Az orosz külügyi vezető az izraeli hírszerzés adataira hivatkozott és megjegyezte, hogy szakértők szerint a Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmát megdönteni akaró szélsőségesek nem egy alkalommal elfoglalták azokat a területeket, ahol tömegpusztító fegyvereket őriznek.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: "Pácolt nyolc pudvás múmia" - Egyszerű sorok Faludy György születésnapjára (2. rész)

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Get healthier and fit with celebrity yoga instructor, Sadie Nardini.

The course will teach you a 14 day routine so you can maintain a body more free of toxins and extra weight.
From our sponsors
"Pácolt nyolc pudvás múmia" - Egyszerű sorok Faludy György születésnapjára (2. rész)
Sep 22nd 2013, 19:08

„Cikkeim témáját, amennyire lehetséges volt, a történelemből és az irodalom múltjából választottam. A jelen elől, ha csak tudtam, kitértem. De nem mindig tudtam" – írta önéletrajzi kötetében Faludy György. Ebben az állításban sok igazság van. A „nagy humanista" több írásában kalandozott a múltba, számos cikket szentelt az 1848-as forradalomnak, terjedelmes írásban mutatta be Gábor Áront, Shakespeare realizmusának is hosszabb írást szentelt, és lehetne még folytatni a sort. A baj az, hogy ezeket az írásokat is átszövi az aktuálpolitikai üzenet, tehát a jelen elől szinte soha sem sikerült kitérnie. Mielőtt további Faludy-írásokat ismertetnék, idéznem kell egy hosszabb verset. Faludy 1946 és 1950 között műfordítóként is tündökölt, példa rá az alább közlendő vers.


1949. július 10-én, vasárnap temették Szófiában Georgi Dimitrovot, a bolgár kommunisták vezérét. A Népszava ezen a napon terjedelmes összeállítással adózott a nagy férfiú halhatatlan emlékének. A lap 8. oldalán olvasható a Dimitrovhoz című „névtelen vers", amely a Népi Ifjúság című bolgár lapban jelent meg. A verset Faludy György fordította magyarra. Érdemes elolvasni ezt a szöveget, mert ilyen magyartalan műfordítást ritkán tett le magyarországi költő a magyar olvasók asztalára.

Dimitrovhoz

Esős ég néz Bulgáriára
és Szófiára ráhajol,
hol szélütött szavunk botorkál,
dadog – de érzésünk, mint orkán
feltámad, elér, átkarol.

Dimitrovunk, te nagy, te drága,
téged siratnak e nehéz
zászlók, e gyászos, győztes szárnyak,
s mint este megnyúlt emberárnyak:
töpreng most mind s a földre néz.

Hajoljatok le, mélyre, zászlók
s hallgasd meg most, mert hallhatod
sötét bolgár föld, esküvésünk,
hogy az ő útján messze lépünk,
hol várnak fényes hajnalok.

Hol roppant egek horizontja
alól most Georgi üzen,
hol boldogabb, új, emberebb nép
felé Keletről fénygereblyét
vet egy roppant nap tüzesen.

Esős ég néz Bulgáriára
és Szófiára ráhajol,
hol szélütött szavunk botorkál,
dadog – de érzésünk, az orkán,
utánad ér és átkarol.

Érted, Dimitrov, sír az eső,
teérted sír a nép fia,
könnytől vizes a part homokja,
a havas Ryla, s ezt zokogja
Plovdiv s a járdás Szófia.

Kihúnyt a nap. A kemény arcok
fölé a bú úgy hull, ahogy
a kemény zászlórudak karja
a fővárosra kicsavarja
a lengő, gyolcsos bánatot.

Kihúnyt a nap. Koromsötétben
nem alszik máma senkisem.
Az ablakokon át kilépünk
dombon, folyón megyünk és népünk
feláll ma ott, az őrhelyen.

A szent helyen, a katafalknál
Moszkva győzelmes tornyai
között, a vörös ravatalnál
oda vonul ma éjjel népünk
néma, nagy esküt mondani:

hogy amíg szíveinkbe tűz ég,
munkában, éjen s napon át
visszük csillagodat: a hűség
a hősiesség, az egyszerűség
ötágú fényes csillagát.

„Keletről fénygereblyét vet egy roppant nap tüzesen." Felejthetetlen szavak. A versben megtalálhatók a sztálinista költészet szokásos elemei (például minden kommunista vezér halála kozmikus hatású, „kihúny a nap"), a sok képzavar azonban külön rangot ad ennek a szövegnek. Nem tudom bizonyítani, de erős a gyanúm, hogy nem a bolgár szöveg ilyen zavaros, hanem Faludy magyarítása. Ez a műfordítás a „nagy humanista" egyik kötetében sem található meg, ezért is éreztem szükségesnek az újraközlést.

Ugyanebben a lapszámban a 10. oldalon is szerepel Faludy, méghozzá (f. gy.) szignóval. Cikkének címe: Az író találkozik hőseivel. A rövid írás arról szól, hogy Barabás Tibor sztálinista író új könyve kapcsán a dorogi munkásotthonban arról vitatkoztak a dolgozók, „érthető-e a könyv? kimondja-e a kommunisták igazát? a valóságot ábrázolja-e? jelez-e utat szocialista jövendőnk felé?" A cikk utolsó sorait idézem:

AZ ÍRÓ FELADATA: előre vetíteni a jövőt, a hűség és az emberszeretet példáját adni és letenni a dolgozók asztalára. Elérték-e a magyar írók az egyszerűségnek ezt a fokát, hogy lemondva a polgári élet minden díszéről és a polgári gondolkozás minden sallangjáról – mint a nagy orosz és szovjet írók? Úgy írni, a haladást az élet szépségeinek és örömeinek ábrázolásával összekapcsolni, az őszinteség ajándéka, az egyszerű érzések ajándéka, melyekhez – mint a szovjet írókat – a marxizmus-leninizmus vezet el mindannyiunkat.

Ezekben a sorokban is megbicsaklik a grammatika, többek között ezért idéztem (meg azért is, mert az utolsó mondat fényesen igazolja Faludy önéletrajzának azt az állítását, hogy a „nagy humanista" a materialista filozófiát már 1949-es is „lomtári kacatnak" tekintette).

Faludy György többször írt Petőfi Sándorról, méghozzá aktuálpolitikai felhanggal. 1949. július 15-én a lap 5. oldalán például azokról írt, akik meghamisították a forradalmár Petőfit. Faludy szerint többek között Rákosi Jenő, Pekár Gyula, Pintér Jenő, Babits Mihály és Szerb Antal „egységfrontot" alkotott a forradalmár Petőfivel szemben:

Mindannyian önnön érdekeiket védték vagy az uralkodóosztálynak (sic!) tettek szolgálatot, amikor Petőfit meg akarták hamisítani. Pedig az igazság oly nyilvánvaló volt, hogy maguk is sejtették azt, és annál fokozottabb buzgalommal toldozták-foldozták évtizedről évtizedre silány elméleteiket a nép Petőfije, a forradalom Petőfije, a szabadság Petőfije ellen. Itt is a népi demokrácia Magyarországának kellett jönnie, hogy a hazugságok gordiusi csomóját egy csapásra szétvágja és Petőfit teljes valójában adja át annak a népnek, mely Petőfit minden úri hazudozás, burzsoá teoréma és esztétikai köntörfalazás ellenére a magáénak tudta és a magáénak vallotta.

Hat nappal később, 1949. július 21-én ismét Petőfiről ír Faludy György. Petőfi a magyar urakról című írásában azt fejtegeti, hogy korábban nem értették Petőfi forradalmas üzenetét, de a helyzet a kommunista pártnak köszönhetően megváltozott:

Egy olyan Pártnak, a kommunisták pártjának kellett eljönnie, mely azonos a forradalommal, a néppel, amely nem ismer irgalmat az urak felé, és kompromisszumot az ideológiában. Csak azóta értjük Petőfit teljes nagyságában, csak azóta vallhatjuk egészen magunkénak.

Újabb tíz nap telt el, s Faludy nem tud szabadulni Petőfitől. 1949. július 31-én, vasárnap "Petőfi harcos realizmusáról" értekezett a Népszavában. Csak a cikk felütését idézem:

Alig ötödfél esztendő óta népi demokráciánk azon az ösvényen is széles csapást vágott, ahol a hazugságok irdatlan bozótja, feudális és burzsoá történelemhamisítások sűrűje és fasiszta rágalmak tüskéi közt kellett utat nyitni a magyar nép igazi szabadságharcos múltja felé.

A Faludy-életmű egyik remeke ez a cikk, gyönyörű nyelvi fordulatokat lehet tanulni a Mestertől (például: „fasiszta rágalmak tüskéi").

Az egypártrendszer kialakulásával, a rákosista alkotmány bevezetésével párhuzamosan az oktatás területén is alapos munkát végzett az új hatalom. Megszülettek az új tankönyvek, s ezt több cikkben is ünnepelte a „nagy humanista". Az új történelemtankönyveket például így méltatta 1949. szeptember 14-én megjelent cikkében:

Évszázados köd szállt fel, és minden fénybe borult. Ezért van, hogy marxista-leninista tankönyveink nemcsak a tudás legjavát adják, de optimizmust sugároznak és tanulóikat az iskola padjain túl is iránytűként kísérik. Az iskolai tanulmány anyaga és a társadalmi lét tényei nem különböznek többé egymástól: ugyanaz a marxista-leninista tudomány tükröződik tankönyveinkben, amely társadalmi haladásunk útját vezérli.

Faludy ebben az írásában is a materialista világszemlélet, a marxista-leninista ideológia mellett tesz hitet, pedig önéletrajza szerint (ismétlem) a materialista filozófiát e sorok írásakor éppen „lomtári kacatnak" tekintette.

1949. szeptember 16-án, pénteken kezdődött a Rajk-per. A tárgyalás hét napja alatt nem írt a perről, csak az ítélethirdetés másnapján jelentkezett egy különös, a magyar költészet történetében egyedülálló lírai alkotással. Ezt a verset írásom végén közlöm, mert a meglepetést mindig a végére kell hagyni.

A Rajk-perben elhíresült fordulat („trockista kémbanda") Faludy cikkeiben később is előfordul. 1949. október 15-én például Szergej Kozjelszkij Így élnek ők… című, az USA politikáját ostorozó könyvét így méltatja:

Nemcsak fontos olvasmány, hanem most, a magyar trockista kémbanda leleplezése után aktualitása mellett fontos kézikönyv, melyben a szovjetellenes és háborús uszítás és kémkedés washingtoni és egyéb főfészkét is feltárja a szerző, sőt a kémvezérek, nagyiparosok, fasiszták és egyéb banditák portréját egyenként is megrajzolja.

Ugyanebben a lapszámban Faludy a Szovjetunió alkotmányáról (a „sztálini alkotmányról") is értekezik („hatalmas erejű erkölcsi támasza az elnyomott népeknek"). Másnap, október 16-án terjedelmes írásban méltatja a legújabb szovjet filmeket. Érdemes ebből a szövegből is néhány részletet kiemelni:

A magyar dolgozók sorozatosan részesülnek a nagy filmélmények gyönyörködtető és tanulságos örömében.

Az utolsó hetekben kitűnőbbnél-kitűnőbb szovjet filmek kerültek vetítésre. A „Döntő fordulat" példaként mutatta: mint elevenedik meg a világtörténelem egyik legnagyobb eseménye, a sztálingrádi csata, a szovjet ember bátorsága, a sztálini stratégia diadala. A „Viharos alkonyat" a tudomány és a szocializmus összeforrását tárta elénk; az „Aranyszarvas" a szovjet állattenyésztés megvalósult csodáiról szólt; (…) a Mandzsu bestiák-ban az imperializmus trockista ügynökei jelentek meg a maguk gyilkos valójában.

(…)

Mindegyik film a valóság egyik fontos részét, az igazsághoz híven, művészi teljességgel tárta elénk. Míg néztük őket, megértettük, hogy a filmen a valóság ábrázolását kell keresnünk. Önmagunkra ismertünk, a fejlődő és haladó emberi társadalomra. A film adta művészi gyönyörűség közepette szüntelenül tanultunk, okultunk, mert a szovjet filmek az élet, a valóság nagy és bíztató tárházába vezetnek bennünket: gyönyörködtetnek és tanítanak egyaránt.

Talán kevesen tudják, hogy a Rákosi-korszakban divatos munkaverseny nemcsak a gyárakban élt és virult, hanem a kulturális életben is. Például a színházakban is kitört a versenyláz, ahogy erről a Színházaink versenye a szocialista-realista művészet kialakításáért című, 1949. november 13-án megjelent cikkében a „nagy humanista" beszámol:

A színházi munkaverseny elindítója és kezdeményezője, a Nemzeti Színház, háromszázalékos önköltségmegtakarítást vállalt és számos újítás, ötlet mellett – melyek jelentékeny tüzelő-, anyag-, időmegtakarítással járnak – elvállalta a bemutatók pontos betartását is. Az Úttörő Színház rendezője, Horváth István (ez valószínűleg elírás: a színház főrendezője ebben az időben Horvai István volt – a szerk.) versenyre hívta az ország valamennyi rendezőjét: ki tudja a szovjet próbamódszereket gyorsabban, hatékonyabban meghonosítani? A Nemzeti Színház háromszázalékos önköltségcsökkentésére a versenyre kihívott Operaház négyszázalékos költségmegtakarítással válaszolt. Hasonló értelemben határoztak a főváros többi színházai is.

És végül (a beígért Faludy-vers előtt) még egy cikkről kell szólnom. Faludy György ismereteim szerint nem sűrűn írt riportot, pláne nem a szocialista nagyvárosokról. 1949. november 20-án terjedelmes cikkben számolt be miskolci tapasztalatairól, most csak a kolumnás anyag végéről idézek néhány (a mának is szóló) mondatot:

Az utóbbi napokban a sajóparti cigányok kultúrotthon építését határozták el és miután a városházán engedélyt kaptak reá, meg is kezdték a munkát szállásuk első állandó épületének megalapozására. Más, érdemes társaikat tisztviselőként helyezték el s ezek jól megállják helyüket, jelezve, hogy az elmúlt társadalmaktól társadalomkívüliségbe kergetett nép is helyet talál a közösségi élet, a szocializmus nagy, lobogó tüze mellett.

1949-ben tehát a cigányokban égett a kultúrszomj, mindenekelőtt kultúrotthonra vágytak. S vágyuk be is teljesedett. Ma ilyen híreket nem olvasunk, igaz, azóta kialudt a szocializmus nagy, lobogó tüze.

Zárásként következzék a megígért Faludy-vers. Ez a költemény a költő gyűjteményes kötetében nem szerepel, tudomásom szerint a világhálón sem érhető el. Fontosnak érzem a szöveg közzétételét, mert ez is része az életműnek, elhallgatni nem szabad.

1949. szeptember 16-án, pénteken kezdődött Rajk László és társai pere, amelyet a rádió is közvetített. A tárgyalás hét napig tartott, az ítélethirdetésre szeptember 24-én került sor. Szeptember 25-én, vasárnap közölte a Népszava az ítélet szövegét: a nyolc vádlott közül hármat (Rajk Lászlót, Szőnyi Tibort és Szalai Andrást) halálra, kettőt (Brankov Lázárt és Justus Pált) életfogytiglani fegyházra ítélt a Budapesti Népbíróság dr. Jankó Péter vezette különtanácsa. Ognyenovics Milán VI. rendű vádlott 9 évet kapott, Pálffy György és Korondy Béla ügyét pedig áttették az illetékes katonai bíróságra.

A Népszava azonban nem csak az ítélet szövegét közölte. A lap 6. oldalán olvasható a Nyolc szörnyeteg című vers. A vers alatt a szerző neve: Faludy György. A címet nem kell magyaráznom: nyolc vádlottja volt a pernek, ők a „nyolc szörnyeteg".

Nyolc szörnyeteg

A dombtetőre jöjj velem,
nézz szét a csendes ősz felett:
lábukhoz ejtik lombjukat
a gyér fák, mint a szőnyeget,
a lúdbőrös Dunán hidak
feszülnek, mint öt karcsú pánt,
és új tetőkkel pikkelyes
a város, kármin új ruhánk;
ott fenn az ég – itt lenn a gyár,
vállán rangjelző csillaga:
pihenj meg, fúdd ki mérgedet,
gyűlöltünk minden éjszaka.

Úgy ültem otthon, székemen
ugrásra készen, este, mint
a tigris vagy a macska, ha
veszélytől félti kölykeit,
karmom kinyúlt a rádió
felé s szétnyomtam volna vad
öklömmel, benn, a készülék
mélyén rohadt lárváikat,
verejték csorgott államon,
s magamnak mondtam: légy hideg,
nehogy dühödből bestiát
faragjon a nyolc szörnyeteg.

S ahogy hallgattam szavukat,
a szó mögött feltűnt a kép:
holt nők szoknyái az úton,
mint gyűrt saláta-hulladék,
lázrózsák gyermek arcokon,
viskónk falán penész és sár,
mit ránkzúdított hintajuk,
mely rajtunk ezer éve járt,
a föld, mit újra felcsavar
ujjuk, mint futószőnyeget,
s ahogy ráülnek, Bábelük
bárszékeik s a gyár felett –

és hallgatnak a Balaton
partján munkások, gyermekek,
és kezünkből kiverik a
könyvet, játékszert, kenyeret,
csuklómra láncot vernek és
ajkamról vérbe fagy a szó –
ez ködlött nékem szüntelen,
mint pokolbeli vízió,
míg a főcinkos hidegen
s oktatva vallott, mintha a
ruhába bujtatott sakál
orvtámadást tanítana.

S okultam, mert szavaiból
tágult bennem a horizont,
testén, akár a látcsövön
átnéztem: láttam, ott a front,
a túlsó front, mely nem is front,
csak szenny, bomlás – az értelem
fáradtan száll ily szakadék
fölött, s a dermedt érzelem
jéggé fagy, ha feléje nyúl,
s elundorodik – közelebb
állnak hozzám az őshalak
s a jégkorból az emberek.

S amíg vetkezték leplüket
nyugodtabb lettem s hűvösebb,
de száz fényéven át repült,
mit éreztem, a gyűlölet,
s hörögtem: áradó jövőnk
útján nem állhat senki meg,
bérgyilkosok, kísértetek,
festett orcák, üvegszemek,
a tőke mérges üstjein,
pácolt nyolc pudvás múmia:
ha száz élet volt éltetek
holnapra el kell múlnia!

Így vergődtem hét esten át –
testem ma is egy remegés,
megnyugszom így: a város ez,
nincs rajta folt, se repedés,
szétnézek rajta, mint aki
vad lázálomból ébredett,
s pihegve felköszönti ezt
a zajgó, boldog életet,
hol rothadás terem nekik
a föld alatt – s nekünk a bor,
hol pálmát tart Kelet felé
a hegyről, túlnan, a szobor.

Így tettem én e vallomást,
a dombtetőn, az ősz felett,
lábamhoz dobták lombjukat
a gyér fák, mint a szőnyeget,
a lúdbőrös Dunán hidak
feszültek: mint öt karcsú pánt,
lenn pikkelyes tetőkkel áll
a város, kármin új ruhánk,
szirénákkal zúgtak belé
míg írtam ezt, az üzemek,
s a hulló alma kopogott
a szünetekben ütemet.

Érdekes, a versben nem csak a címben kap szerepet a vádlottak száma: a vers NYOLC strófából áll, s minden sor NYOLC szótagos, mintha ezzel is hangsúlyozni akarná a költő a „nyolc szörnyeteg" égre kiáltó bűneit. A strófák azonban nem nyolc, hanem tizenkét sorból állnak. Rákosi Mátyás nevében is tizenkét betű van, persze ennek semmi köze a strófaszerkezethez, csak véletlenül eszembe jutott.

A Nyolc szörnyeteg egyedülálló alkotás irodalmunk sztálini korszakában. Nem tudok még egy olyan magyar versről, amely ártatlanul halálra ítélt emberekről így beszélt volna. Nem állítom persze, hogy Rajk László bűntelen volt, hiszen vezető politikusként sok gazemberség fűződik a nevéhez. De 1949-ben koholt vádak alapján ítélték el őt is, társait is.

A Faludy-vers alaphangja a gyűlölet. Nézzük csak, milyen szavakat használ a költő: „nyolc szörnyeteg", „ruhába bujtatott sakál" (ez épp a „főcinkosra", vagyis Rajkra utal); „száz fényéven át repült, mit éreztem, a gyűlölet, s hörögtem"; „nyolc pudvás múmia"; „rothadás terem nekik a föld alatt". Ne feledjük: ebben a perben három embert ítéltek halálra (később aztán Pálffyt és Korondyt is kivégzik), Faludy viszont mind a „nyolc szörnyeteg" halálát kívánja: „a tőke mérges üstjein / pácolt nyolc pudvás múmia: / ha száz élet volt éltetek / holnapra el kell múlnia!".

Ilyen gyalázatos sorokat nem írt le más, korabeli költő. Benjámin László, Zelk Zoltán és mások írtak ugyan ódát Rákosihoz, Sztálinhoz, versben harcoltak a gaz imperializmus ellen, de koncepciós perek áldozatait nem mocskolták. Köztudott, Benjámin is, Zelk is megírta később a maga bűnbánó verseit. Faludy György azonban hallgatott egészen a haláláig, mintha a Nyolc szörnyeteg című verset meg sem írta volna. Érdekes azonban, hogy elhallgatásoktól, hamisításoktól hemzsegő önéletírásának a címében a fenti, gyalázatos vers egyik szava helyet kapott: „pokolbeli".

Faludy Györgyöt természetesen nem akarom elítélni idézett cikkeiért. Sokan írtak hasonló sztálinista szövegeket. Tévedni emberi dolog, meghamisítani a múltunkat viszont több mint tévedés. Koholt vádak alapján elítélt emberek halálát követelni, nekik jó rothadást kívánni, s mindezt verssorokba tördelni: ez viszont menthetetlen cselekedet. Amint az is menthetetlen, hogy erről a szerző mélyen hallgat önéletírásában, sőt arról mesél, hogy Benjáminnal vagy Zelkkel ellentétben ő egy percig sem hitt a Rajk elleni vádakban.

Tanítani kell tehát Faludy Györgyöt, aki közepes tehetségű költő volt ugyan, mégis minden fontosabb hazai elismerést, díjat besöpört. A 90-es évek derekán Budapest díszpolgára lett. Vajon a „pácolt nyolc pudvás múmia" utódai erről hogyan vélekednek?

Bistrán Demeter - Kuruc.info

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Szabó Máté szerint nem nyaltuk kellően csillogóra a menekültek hátsóját

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Transform Self-Doubt into Confidence

Find Your True Path In Life, Release Inner Blocks, & Move Forward With Confidence. Sign up for this $21 online course by Max Highstein today.
From our sponsors
Szabó Máté szerint nem nyaltuk kellően csillogóra a menekültek hátsóját
Sep 22nd 2013, 18:15

Az alapvető jogok biztosának munkatársai alapjogi visszásságokat tártak fel a menekültek elhelyezését biztosító Csongrád megyei nagyfai sátortáborban - közölte a biztos hivatala vasárnap az MTI-vel.

A közleményben azt írták, Szabó Máté ombudsman munkatársai be nem jelentett ellenőrzést végeztek a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai részlegének területén felállított sátortáborban, amelyet a menekülteknek létesítettek. A helyszíni vizsgálat az illegális határátlépők előállításával kapcsolatban nem állapította meg alapjogok sérelmét, de a sátortábor üzemeltetésében látott kifogásolni valót.

A közlemény szerint a júliusi és az augusztusi hőségriasztás idején hiányoztak a külföldieknek kiosztott élelmiszer és ivóvíz hűtését, illetve megfelelő körülmények között való tárolását biztosító feltételek. Ez nemcsak az egészséghez, hanem – az étkezést napkeltétől napnyugtáig tiltó iszlám ramadán időszakára figyelemmel – a vallásszabadsághoz való alapjoggal összefüggő visszásságot is okozott. Veszélyeztette a tulajdonhoz való alapjog érvényesülését, hogy nem biztosították az értéktárgyak, készpénz letéti őrzését.

A közlemény szerint ugyancsak alkalmas alapvető jogsérelem okozására az, hogy nincs jogszabályban rögzítve a menedékkérők számára biztosítandó napi étkezés minimális energiatartalma. Az alapvető jogok biztosa ezért a belügyminiszter, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatójának intézkedését kezdeményezte.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon az idén már májusig több mint háromszor annyian kértek menedéket, mint tavaly egész évben. Az elmúlt év azonos időszakához képest pedig megtízszereződött a menedékjogi kérelmek száma.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Egy svájci kanton döntése: "Senki nem kötelezhető arra, hogy neme miatt elrejtse az arcát" - az AI-nak ez sem tetszik

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Curious about the benefits of meditation?

In just a few minutes daily, this course will teach you how to relax and relieve stress. Even with a full schedule, you will want to make time for this!
From our sponsors
Egy svájci kanton döntése: "Senki nem kötelezhető arra, hogy neme miatt elrejtse az arcát" - az AI-nak ez sem tetszik
Sep 22nd 2013, 17:52

A dél-svájci Ticino (Tessin) kantonban a lakosság 65 százaléka a burka - a nők arcát elfedő muzulmán lepel - nyilvános helyeken való viselése ellen foglalt állást a vasárnapi helyi népszavazáson.

Az Olaszországgal határos, 350 ezer lakosú Ticino lehet az első kanton Svájcban, amelyikben betiltják az arc vallási okból történő eltakarását nyilvános helyeken, például a tömegközlekedésben.

A szavazóknak a következő kérdésre kellett válaszolniuk: "Sem a közterületen, sem a nyilvánosság számára nyitva álló helyeken, sem a közintézményekben nem takarhatja el senki az arcát, kivéve ha vallási helyről van szó". A kérdés arra is kitért, hogy "senki nem kötelezhető arra, hogy neme miatt elrejtse az arcát". Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet és a svájci muzulmán szervezetek is a burkaellenes törvény ellen foglaltak állást.

Négyszázezer muzulmán él Svájcban, ez a lakosság 5 százalékát jelenti. "Hiba lenne azt mondani, hogy a burka viselésének betiltása hozzájárulna az emancipáció előrehaladásához" - mondta Manon Schick, az AI svájci részlegének vezetője.

Az ellenzők szerint a tilalom aránytalan volna, Svájcban ugyanis alig élnek nők, akik vallási okokból teljesen elfedik arcukat, mások szerint pedig a tilalom negatív üzenetet közvetítene a Svájcba látogató muzulmán turistáknak. Svájcban 2009-ben a minaretek építésének tilalmáról kiírt népszavazáson a választópolgárok 57,5 százaléka voksolt igennel.

Európában Franciaországban és Belgiumban tiltották be a burka viselését közterületen, Hollandiában a kormány be akarta tiltani, ám vezető politikusok kihátráltak a szándék mögül.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: A Vörös-tengerbe pottyant egy amerikai harci helikopter

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Create positive health habits and dramatically improve the quality of your life.

Begin by following this comprehensive system that includes tools and techniques Dashama has compiled over the past 12 years traveling the world.
From our sponsors
A Vörös-tengerbe pottyant egy amerikai harci helikopter
Sep 22nd 2013, 18:51

A Vörös-tengerbe zuhant vasárnap egy amerikai harci helikopter öt emberrel a fedélzetén, a legénység tagjai után még folyik a kutatás – jelentette be az amerikai haditengerészet.

A szerencsétlenség érintettje a HSC-6 (Helicopter Sea Combat Squadron) helikopterszázad egyik MH-60S Knighthawk típusú helikoptere, amely az amerikai haditengerészet egyik legkorszerűbb, irányított rakétákkal felszerelt rombolóosztályához tartozó USS William P. Lawrence-en teljesített szolgálatot - olvasható a bahreini központú 5. flotta közleményében.

"A helikopter öttagú személyzetéről még nincs semmi információ" - közölte a haditengerészet, hozzátéve, hogy "a balesetet nem ellenséges tevékenység okozta". A legénység utáni kutatásban repülőgépek és kisebb hajók is részt vesznek. A baleset oka még ismeretlen, azonban kivizsgálására nyomozás indul.

A USS William P. Lawrence romboló egyike a Vörös-tengeren tartózkodó USS Nimitz atommeghajtású repülőgép-hordozót kísérő öt hajónak, amelyek csak a parancsra várnak, ha esetleg szükség volna rájuk egy esetleges Szíria elleni katonai csapásnál.

A Nimitz eddig az Indiai-óceánon tartózkodott, néhány héttel ezelőtt vezényelték az Arab-tengerre. Az Indiai-óceánon felváltotta volna a Truman repülőgép-hordozó, de úgy döntött a katonai vezetés, hogy az is maradjon az Arab-tengeren, növelendő az amerikai jelenlétet a Perzsa-öböl térségében.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: A Ferencváros nyerte a 213. derbit

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Manage your social media

Best social media tool for image publishing to Facebook and Twitter. Look amazing and delight your followers. Get 40% off when you sign up today.
From our sponsors
A Ferencváros nyerte a 213. derbit
Sep 22nd 2013, 16:58

A Ferencváros hazai környezetben 3-1-re nyert az ősi rivális Újpest ellen a labdarúgó OTP Bank Liga nyolcadik fordulójának vasárnapi rangadóján.

Ez volt a két csapat történetének 213. bajnoki összecsapása, a Ferencvárosnak immáron 96 győzelme van, 57 döntetlen mellett 60 újpesti siker született.

Zoom
Böde Dániel és Pierre Yves Ngawa
A találkozót több mint 22 ezren tekintették meg a helyszínen, magyar bajnoki iránt utoljára több mint 17 év éve nem volt ekkora az érdeklődés; 1996 júniusában a BVSC-Ferencváros találkozót több mint 30 ezren szurkolták végig a Népstadionban, a zöld-fehérek akkor 1-0-ra diadalmaskodtak, amivel megszerezték a bajnoki címet.

OTP Bank Liga, 8. forduló: Ferencváros-Újpest FC 3-1 (1-1)

Puskás Stadion, 22 094 néző, v.: Szabó Zs. Gólszerzők: Diallo (25.), Juanan (46., öngól), Böde (77.), illetve Tshibuabua (4.). Sárga lap: Gerson (17.), Adams (19.), Böde (92.), illetve Ngawa (12.), Ligot (43.), Juanan (57.), Tshibuabua (61.).

Ferencváros: Jova - Mateos, Gerson, Besic, Adams (Bönig, 93.) - Jenner, Gyömbér, Józsi, Holman (Somalia, 65.) - Diallo (Cukic, 82.), Böde
Újpest: Balajcza - Ligot, Juanan, Ngawa, Antón - Simon K., Balogh B., Vasiljevic, Suljic (Stanisavljevic, 80.) - Tshibuabua, Kabát

"Villámrajtot" vettek a csapatok, a vendégektől Kabát már a 40. másodpercben vezetést szerezhetett volna, de egy percen belül a túloldalon Jenner előtt is óriási lehetőség adódott. A korai adok-kapokból az Újpest jött ki jobban, mivel Tshibuabua egy gyönyörű akció végén már a negyedik percben megszerezte a vezetést.

A lilák ezt követően visszaálltak saját térfelükre és gyors kontrákkal próbáltak veszélyeztetni, két alkalommal Kabát csak centikre járt a góltól. A 25. percben aztán góllá érett a folyamatos ferencvárosi nyomás, Jenner beadását Diallo fejelte a kapuba. Öt perccel a szünet előtt talán a szezon egyik legelképesztőbb jelenetsorát láthatták a nézők, a Ferencváros játékosai nagyjából fél percen belül négyszer kerültek ziccerbe, de kétszer Balajcza, egyszer egy védő a gólvonalon, egyszer pedig a kapufa mentett.

A fordulást követően szinte azonnal megszerezte a vezetést a Ferencváros, egy szabadrúgás után Juanan a saját kapujába fejelt. A gólt követően nyugodtabbá vált a hazaiak játéka, magabiztosan futballoztak, viszont az Újpest egyenlíthetett volna, de Antón hatalmas helyzetben hibázott. A találkozó a 77. percben dőlt el, amikor Böde fejelt a hálóba egy jobb oldali szögletet.

Öt perccel a vége előtt a ferencvárosi drukkerek egy csoportja áttörte a kerítést, ez a vendég tábort is alaposan felhergelte. A rohamrendőrök azonban mindkét csoport előtt sorfalat álltak, a lila-fehérek néhány drukkerét könnygázzal kellett megfékezni.

Lefújás után a ferencvárosi szurkolók egy része berohant a pályára ünnepelni, a rohamrendőrük megakadályozták a nagyobb rendbontást.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions