2013. szeptember 22., vasárnap

Kuruc.info: A terménytolvajok a szeptemberi vaszdászidény alatt arathatják a legtöbbet

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
A terménytolvajok a szeptemberi vaszdászidény alatt arathatják a legtöbbet
Sep 22nd 2013, 08:08

Alaposan megszedtek már több kukoricást Zalában, a betakarítók azonban gyakorta nem a terület gazdái. A terménytolvajok szeptemberben, a szarvasvadászatok idején még többet arathatnak – állítják helyi gazdálkodók.

Ahogy érik a termés, úgy lesz egyre gyakoribb a terménylopás – erről panaszkodnak zalai gazdák a megye egyes területein. Az egyik gazda a Hajnal-tájban elmondta, nem érti, mire jó a tolvajoknak a tőle ellopott kukorica, mert mostani állapotában sem főzésre, sem tárolásra nem alkalmas. Lehet, hogy pálinkát akarnak belőle főzni – találgatott a termelő.

A Kossuth Rádió műsorának nyilatkozó férfi arra a felvetésre, hogy vannak települések, ahol mezőőr felügyeli a termést, azt mondta, az ő környékükön villanypásztort használnak, de ha még őrt is fogadnának, akkor a magas költségeik miatt a végén már úgy jönnének ki, hogy „jobb, ha nem is csinálnak semmit".

Deák István, Pethőhenye polgármestere azt mondta, eddig a mostanihoz hasonló mértékű terménylopás nem fordult elő a Zalaegerszeg melletti településen. Az megtörtént, hogy a szőlőhegyeken gyümölcsöt loptak, idén azonban már vitték a krumplit és nagy tételben a kukoricát is, ami komoly üzlet lehet a tolvajoknak.

A községi vezető hozzátette, jelenleg az önkormányzatoknak nincs rá pénze, hogy főállású mezőőrrel védjék a mezőgazdasági táblákat. Deák István szerint ráadásul a vadászati szezon idején még kevésbé tudják megőrizni a termést. A termelők attól tartanak, hogy a tolvajok az eddiginél is többet vihetnek el a vidéken ősz elejétől érvénybe lépő vadászati intézkedések miatt. A szeptemberi szarvasvadászatok idején ugyanis a vadgazdálkodással foglalkozók korlátozzák az erdők látogathatóságát, délután négy és reggel nyolc között szeptember harmincadikáig nem lehet az erdőkbe bemenni. Ez megkönnyíti a tolvajok dolgát – vélik a helyiek.


Deák István hozzátette, ebben az időszakban a vadak kimennek a mezőgazdasági földekre, a fák közül kiváló állatokat pedig az erdőszéli magaslesekről lövik a vadászok, így nem csak az erdőjárás válik veszélyessé. A vadászok ilyenkor arra figyelmeztetik a földtulajdonosokat, hogy mérsékeljék a földjükön való közlekedést. A polgármester szerint ebben a helyzetben az lenne a megoldás, hogy a vadakra leső vadászok – annak fejében, hogy a gazda nem jelenik meg a területen – vállalják a termények védelmét. (Kilövési engedély a tolvajokra javíthatna a hatásfokon - a szerk.)

Néber Szilveszter a Zala Megyei Vadászkamara titkára szerint sem a vadgazdálkodás és a mezőgazdaság nem korlátozhatja egymást. Az biztos, hogy a hajnali és késő esti órákban fokozott figyelemmel kell járni a mezőgazdasági területeken is, nem csak az erdőkben. Az ott lesben álló vadász ugyanakkor biztos, hogy szólni fog, ha tolvajt lát. Igaz, természetesen nem igazoltat, és nem ellenőrizheti, hogy törvényesen viszi-e valaki a kukoricát – tette hozzá Néber Szilveszter. „Szerintem nem a vadgazdálkodásra vagy akár az erdészetre kell ráhúzni ezt a dolgot. Meg kell találni a kompromisszumot, hogy a termény is védve legyen és a vadgazdálkodás is működhessen" – tette hozzá a Zala Megyei Vadászkamara titkára.

(Kossuth Rádió nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése