2013. szeptember 22., vasárnap

Kuruc.info: Megkezdődtek az országos parlamenti választások Németországban

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Megkezdődtek az országos parlamenti választások Németországban
Sep 22nd 2013, 06:54

Megkezdődtek az országos parlamenti választások vasárnap reggel Németországban. A második világháború utáni 18. Bundestag - szövetségi gyűlés - megválasztására jogosult 61,8 millió állampolgár reggel 8 órától este 18 óráig szavazhat az egyéni képviselőjelöltekre és tartományonként felállított pártlistákra.

A 299 választókerületben összesen 4451 egyéni jelölt indul, a nők aránya 26 százalék. Listákat 34 párt állított. A listás szavazatok alapján további 299 mandátumot osztanak ki az 5 százalékos bejutási küszöbön átlépő pártok között. A Bundestag létszáma azonban az úgynevezett többletmandátumok és kiegyenlítő mandátumok miatt várhatóan nem 598 lesz, hanem jóval nagyobb, meghaladhatja a 650 főt.

A szavazóhelyiségből távozó választók nyilatkozatai alapján végzett reprezentatív felmérések (exit poll) közvetlenül az urnazárás után jelennek meg, a hivatalos előzetes végeredmény hétfő kora reggelre várható.

A felmérések alapján Angela Merkel, a konzervatív kereszténydemokrata unió (CDU) elnöke maradhat a kancellár. A leginkább valószínűnek az tűnik, hogy a CDU és bajor testvérpártja, a keresztényszociális unió (CSU) folytatja a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) 2009-ben kezdett kormányzást, vagy felújítja a 2005-2009 közötti nagykoalíciót a szociáldemokrata párttal (SPD). A CDU/CSU pártszövetség 2009-ben a szavazatok 33,8 százalékával nyerte meg a választást. A legutóbbi felmérések alapján vasárnap 40 százalék körüli eredménnyel végezhet ismét az első helyen.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése