2013. szeptember 22., vasárnap

Kuruc.info: Kína termőföldet vásárol Ukrajnában - már az arabok is bejelentkeztek

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Kína termőföldet vásárol Ukrajnában - már az arabok is bejelentkeztek
Sep 22nd 2013, 12:11

Egy kínai állami gazdaság, a Hszincsiang tartományi Xinjiang Production and Construction Corps. néhány év alatt 3 millió hektár termőterületet szerez Ukrajnában - jelentette a South China Morning Post című lap vasárnap.

Az egyezményt a dnyepropetrovszki KSG Agróval, az egyik legnagyobb ukrán mezőgazdasági kombináttal kötötték. A magántulajdonban lévő KSG Agro kezdetben 100 ezer hektárt bocsát a kínai cég rendelkezésére, és ezt fokozatosan növelik majd. Az ügylet pénzügyi részleteit nem közölte a kínai lap.

Korábban, augusztus elején az Ukrinform hírügynökség jelentette, hogy a Xinjiang Production and Construction Corps. együttműködési emlékeztetőt írt alá az ukrán állami Élelmiszer- és Gabonatársasággal mezőgazdasági fejlesztésekről 2,6 milliárd dollár értékben. A KSG Agro részt vesz a beruházási programban - írta akkor az Ukrinform.

Kínai szakértők szerint a Kínában korlátozottan rendelkezésre álló termőföld, az alacsony termelékenység és a nagy lakosság indokolja, hogy külföldi terjeszkedéssel is gondoskodjanak az ország élelmiszer-ellátásáról.

"A kínai vállalattól nemcsak pénzt és műszaki támogatást, hanem megbízható piacot is kapunk" - mondta a KSG Agro többségi tulajdonosa és vezetője, Szerhij Kaszjanov az Ukrinformnak.

Ukrajna összes termőterülete körülbelül 42 millió hektár, benne a világ feketeföld-állományának a 30 százalékával. Kínán kívül az olajban gazdag arab országok beruházói is érdeklődnek, korábban Líbia szerzett 250 ezer hektár termőföldet Ukrajnában.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése