2013. augusztus 21., szerda

Kuruc.info: 100 éves a marosvásárhelyi Kultúrpalota - oláh plakátok hívják ünnepelni a "román őslakosokat"

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Buy Bulbs, Seeds, and Plants

Our mission is to bring you top quality flower bulbs, perennial plants and other horticultural products exclusively over the internet, at the most economical prices.
From our sponsors
100 éves a marosvásárhelyi Kultúrpalota - oláh plakátok hívják ünnepelni a "román őslakosokat"
Aug 22nd 2013, 05:46

A marosvásárhelyi Kultúrpalota építésének századik évfordulója alkalmából szervezett, majdnem kizárólag román nyelvű programsorozat és az egynyelvű óriásplakátok azt bizonyítják, hogy a Maros megyei tanács magyar tagjai nem képviselték határozottan és kitartóan a magyar közösség érdekeit – szögezi le szerdai keltezésű nyílt levelében Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) elnöke, aki írását a magyar önkormányzati képviselőkhöz is eljuttatta.

A Cemo-elnök rámutatott: a magyar önkormányzati képviselők sem a szakbizottsági üléseken, sem a program megszavazásakor nem kérték, hogy legyen magyar programfüzet, magyar plakát és magyar műsor.


Szigeti Enikő hangsúlyozta, a magyarok által megbízott politikusoknak szüntelenül követelniük kell, hogy a magyar nyelv a románhoz hasonló módon legyen jelen a közintézményekben. "A 100 éves a marosvásárhelyi Kultúrpalota rendezvénysorozat diszkriminál, semmibe veszi a magyar közösség nyelvi és kulturális jogait – fogalmazott a civil mozgalom elnöke. – Átnéztük a megyei tanács szakbizottságainak jegyzőkönyvét, mert azt szerettük volna tudni, hogy a magyar tanácsosok kérték-e, hogy az említett program összeállításakor vegyék figyelembe a magyar közösséget is. A program elfogadásáról szóló határozat megszavazásakor a 12 magyar tanácsosból öten voltak jelen és közülük is egy épp szavazás előtt kiment a teremből. Ezt úgy értékeljük, hogy képviselőink nem fordítottak kellő figyelmet erre a fontos, magyar vonatkozású rendezvénysorozatra.

Csép Andrea megyei tanácsos szerdán elmondta, "természetes és normális", hogy kétnyelvű lesz a rendezvény programja, erről már előzetesen egyeztettek az illetékesekkel. "Igaz, hogy a román nyelvű plakátok hamarabb elkészültek és a megyei tanácselnök bemutatta a programot, de az csak egy tervezet. Várhatóan pénteken ismertetjük a magyar vonatkozású programokat" – nyilatkozta Csép Andrea.

Magyarok építették

A Kultúrpalota Marosvásárhely főterén álló meghatározó épület, amely 1911 és 1913 között épült. Az épületet a Bernády György polgármester által felkért budapesti Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte. A Kultúrpalota a magyaros szecesszió Lechner Ödön által elindított építészeti mozgalom egyik jelentős példája és a szintén magyaros törekvéseket képviselő gödöllői művésztelep összművészeti törekvéseinek csúcspontja.

Zoom

Az épület gazdag szobor- és mozaikdísze ellenére is nyugodt összhatású. Az ablakokon magyar mondák jelenetei elevenednek meg. A tető kék, vörös és fehér cserepek fedik, melyeket a híres Zsolnay-gyár készített.

A harmadik emeleti szinten, a külső homlokzatot, Körösfői-Kriesch Aladár „Hódolat Hungáriának" című mozaikja díszíti. Középen Hungária allegorikus nőalakja ül a trónon, fején a magyar korona és kezében kard található. A mozaik két oldalán sisakos Frany von Tuck és Gustav Klimt Pallasz Athéné áll. A bal oldali angyal kezében Marosvásárhely címerét, a jobb oldali Mátyás király címerét tartja.

A főhomlokzaton a szobrok és reliefek kőből és bronzból készültek, ezt még nemzeti panteonnak is nevezik. Az első emeleten elhelyezkedő Tükörterem négy rézdomborítású félkupolákkal díszített íves ablakok mellvédjén magyar írok arcképei tűnnek fel (Kazinczy Ferenc, Tompa Mihály, Kemény Zsigmond stb.). A négyeskapu felett lévő négy bronzrelief Szent Erzsébetet, Bolyai Jánost és Farkast, Aranka Györgyöt és Erkel Ferenc Bánk bánját eleveníti meg. Az oldalhomlokzaton félköríves záródású mozaikok találhatók.

Sikeres kaputábla-akció

Nyitottak voltak és elfogadták a marosvásárhelyi magyarok és románok a Cemo által felajánlott kétnyelvű kaputáblákat, s az önkénteseknek sokkal több pozitív, mint negatív tapasztalatuk volt – derült ki a mozgalom tegnapi sajtótájékoztatóján. Tegnap délben Klósz Bálint kapujára szerelték fel az ezredik táblát. Az idős férfi szerint természetes, hogy Marosvásárhelyen lehet és kell használni a kétnyelvű tájékoztató táblákat, így szívesen fogadta a Cemo által felajánlott kétnyelvű táblát.

Horváth Kovács Ádám, a Cemo munkatársa elmondta, hogy az volt a legkirívóbb negatív eset, amikor egy személy kihívta a helyi rendőrséget és arra panaszkodott, hogy zaklatták. A közösségi rendőrök először meg akarták büntetni őket, de végül beismerték, hogy jogilag erre nincs alapjuk, így elmaradt a beígért bírság. "Másrészt megható volt látni, hogy egy idős asszony megsimogatta a kitett kétnyelvű táblát. Fontos hangsúlyoznunk, hogy ez a kis költségvetésű akciónk csak egy kis lépés a valós kétnyelvűség felé, de azt bebizonyította, hogy a marosvásárhelyi románok és magyarok sokkal nyitottabbak eziránt, mint azt a politikusok hirdetik és hiszik" – nyilatkozta Horváth.

"Partra vetett" forgatag

Véglegesen eldőlt szerdán, hogy az eredetileg kiszemelt főtér helyett a Maros-parton rendezik meg a Vásárhelyi Forgatagot augusztus 30. - szeptember 1. között.

Portik Vilmos főszervező elmondta: szerda reggel iktatták és benyújtották javaslatukat a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalba, hogy – az eddigi tárgyalásokat figyelembe véve – milyen feltételek mellett fogadják el az alternatív helyszínként szóbakerült Városligetet. "Azt a kikötést, hogy minden nap lépjen színpadra egy román együttes, nem fogadtuk el, mert úgy véljük, egy civil szervezetnek joga van az általa szerzett anyagi forrásokat úgy és arra felhasználni, ahogy akarja" – kommentálta Portik.

Az engedélyeztetési bizottság azonban bejelentette, augusztus 30-án már egy másik rendezvény számára foglalt a Városliget, ezért csupán a szombatot és a vasárnapot engedélyezik. "Így nem tudtuk ezt elfogadni, és a Maros-parton szervezzük meg a forgatagot"– közölte Portik Vilmos, aki reményét fejezte ki, hogy eléri a magyar közösség tűrésküszöbét az a tény, hogy Marosszentgyörgy területén kell megszervezni a Vásárhelyi Forgatagot. Továbbá azt is elmondta, hogy a városháza illetékeseivel folytatott tárgyalás végén rákérdezett a szeptember elsejére a Városligetbe tervezett Edda-koncertre, amelyről a hivatal illetékesei azt mondták, hogy valószínűleg közös megegyezéssel felbontják a szerződést Patakiékkal.

Soós Zoltán fesztiváligazgató szerint így sikerült elkerülni a rendezvény és a program kompromittálódását. "Ebben a városban meg kell hogy mutassuk magunkat. Bebizonyítottuk, hogy össze tud fogni a marosvásárhelyi magyar közösség, és együtt véghez tudjuk vinni elképzeléseinket" – mondta.

Koreck Mária a folyamatról még elmondta, hogy a Marosvásárhelyért Egyesület egyszerű területigénylési kérést nyújtott be a hivatalhoz, amelyre nem kaptak hivatalos választ, és ez indította el a tárgyalássorozatot, amelynek a végére szerdán került pont. "Kiderült, hogy végül a leszűkített három nap helyett csak kettőre hagyják jóvá a Városligetet, amely amúgy megfelelő helyszín lett volna. Ezért a Maros-parton szervezzük meg a rendezvényt, amely többletköltséget jelent, hiszen az infrastruktúrát ki kell alakítani, ehhez pedig számítunk a támogatókra, a mecénásokra. Mutassuk meg a polgármesteri hivatalnak, hogy igény van erre a rendezvényre, hiszen jövőre ez lesz a tárgyalások kiindulópontja" – fogalmazott, és arra kérte a lakosságot, hogy a városban több helyen megtalálható szórólapokból készítsenek szélforgókat, terjesszék, tűzzék ki autójukra, ablakaikba, ruhájukra, ezzel szolidarizálva a forgataggal, és tiltakozzanak a városháza támogatásának elmaradása ellen.

Szerdán egyébként Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke nyílt levelet írt Dorin Florea polgármesternek, melyben azt kéri az elöljárótól, magyarázza el, mit jelent számára a multikulturalitás és "hogy kerül az asztalra a szegregáció csizmája". Emberi és nemzeti méltóságunkban sért minket azzal, hogy megkülönböztet, nem biztosítja számunkra Marosvásárhelyen, a város főterén a Vásárhelyi Forgatag megszervezését, nem támogatja a rendezvényt abból a közös alapból, amihez marosvásárhelyi magyar adófizetők is hozzájárulnak" – jegyzi meg levelében Brassai.

(Krónika - Wikipédia nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Snowden-ügy: Brazília visszaköveteli a Heathrow-n elkobozott technikai eszközöket

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Buy Bulbs, Seeds, and Plants

Our mission is to bring you top quality flower bulbs, perennial plants and other horticultural products exclusively over the internet, at the most economical prices.
From our sponsors
Snowden-ügy: Brazília visszaköveteli a Heathrow-n elkobozott technikai eszközöket
Aug 22nd 2013, 06:39

Brazília visszaköveteli Nagy-Britanniától azokat a technikai eszközöket, melyeket a Heathrow-n koboztak el a Snowden-ügyet kirobbantó újságíró élettársától. David Mirandát a terrorizmus elleni törvényre való hivatkozással tartóztatták fel és kobozták el tőle a többi közt a számítógépét. Ügyvédei meg akarják kérdőjelezni az intézkedés jogosságát a bíróságon.

A brazíliai külügyminisztérium azt követeli a brit külügyi tárcától, hogy szolgáltassa vissza azt a számítógépet és más elektronikus adatrögzítőket, amelyeket elkoboztak Glenn Greenwald újságíró élettársától, David Mirandától, amikor vasárnap több órára feltartóztatták a Heathrow repülőtéren.

Antonio Patriota brazil külügyminiszter azt közölte szerdán újságírókkal, hogy tárcája felvette a kapcsolatot Mirandával, hogy teljes betekintést kapjon az ügybe, és nyomon kövesse azokat a jogi lépéseket, amelyekhez Miranda folyamodik magánszemélyként a történtek miatt.

Glenn Greenwald az az újságíró, aki elsőként hozott nyilvánosságra az amerikai hírszerzés volt informatikusa, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokat. Élettársát, David Mirandát vasárnap a terrorizmus elleni brit törvényre hivatkozva több órára feltartóztatták a Heathrow repülőtéren, kihallgatták, elkobozták számítógépét, mobiltelefonját, digitális fényképezőgépét és memóriakártyáit. Mirandának fel kellett fednie az elektronikus postafiókjához és a közösségi oldalakhoz használt jelszavait is.

Glenn Greenwald azzal fenyegetőzött, hogy élettársa feltartóztatása miatt újabb, Snowdentől kapott titkos dokumentumokat fog közzétenni és Londonról is közölni fog bizalmas anyagokat.

A brazil külügyminiszter szerint a Mirandával történtek semmivel sem igazolhatók. Antonio Patriota felhívta telefonon William Hague brit külügyminisztert, hogy aggodalmát fejezze ki emiatt.

Miranda ügyvédjei keresetet kívánnak benyújtani Londonban, hogy megkössék a brit hatóságok kezét az adathordozókon talált anyagok használatában. Emellett Miranda feltartóztatásának a jogosságát is meg akarják kérdőjelezni a bíróságon.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Igazi tót pofátlanság: áldozatait vádolja Rezesová

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Create positive health habits and dramatically improve the quality of your life.

Begin by following this comprehensive system that includes tools and techniques Dashama has compiled over the past 12 years traveling the world.
From our sponsors
Igazi tót pofátlanság: áldozatait vádolja Rezesová
Aug 22nd 2013, 05:18

Felháborodtak Eva Rezesová áldozatainak hozzátartozói, a gyászolók ugyanis arról értesültek, hogy a négy halálos áldozatot követelő baleset okozója úgy próbálja megúszni tettét, hogy a Punto sofőrjét teszi felelőssé a balesetért.

A milliomosnő ügyvédjének indítványa szerint egy újabb műszaki szakértőt szeretnének kirendelni, akitől többek között arra a kérdésre várnak választ, hogy a Punto hirtelen sávváltását a szakértő által megjelölt 170 km/órás sebességgel észlelhette-e időben az ittas állapotban közlekedő Rezesová.

Ebből következően a nő védekezési stratégiája az, hogy ő szabályosan, igaz, egy kicsit gyorsan közlekedett, amikor váratlanul elévágott a Punto. Az ütközést pedig már nem tudta elkerülni.

Az M. és a T. család hozzátartozói is elfogadhatatlannak tartják az efféle próbálkozásokat, de bíznak a bíróság józan ítélőképességében.

– Értesültem ügyvéd kollégám indítványáról, de nevetségesnek tartom annak fényében, hogy már két, egymástól független igazságügyi műszaki szakértő is vizsgálta annak lehetőségét, hogy a Punto hirtelen manővere okozta a szerencsétlenséget. Mindkét szakértő egyértelműen kizárta ennek a lehetőségét – érvelt dr. Hantos Ádám, a hozzátartozók ügyvédje, aki egyelőre nem tudta megmondani, hogy a hozzátartozók a szemébe akarnak-e nézni a négy ember halálát okozó milliomos nőnek a hamarosan kezdődő büntetőper első tárgyalási napján.

A rokonok egyébként furcsálják, hogy a kábítószeres befolyásoltságot nem sikerült bebizonyítaniuk a nyomozó hatóságoknak. Ez állítólag azért történt, mert a vérvételkor nem vettek megfelelő mennyiségű vért a BMW sofőrjétől, így csak kétféle kábítószerre tudták elvégezni a teszteket, a fennmaradó legalább egy tucatra már nem. Így hiába is mutatott pozitív eredményt a gyorsteszt, nem volt bizonyíték a kábítószer-fogyasztásra...

(Blikk nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Házi őrizetbe kerül Mubarak

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
New Thought, New You!

How to create a joyful life of Health, Wealth, Love & Prosperity. This online course is taught by Rev. Scott DeMarco. Enroll today for just $125.
From our sponsors
Házi őrizetbe kerül Mubarak
Aug 22nd 2013, 04:53

Házi őrizetbe helyezik Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt, miután elengedték a börtönből - közölte szerdán az egyiptomi miniszterelnöki hivatal.

Az esti órákban kiadott közleménye szerint a hadsereg helyettes parancsnoka a rendkívüli állapotra vonatkozó törvénnyel összhangban arra adott utasítást, hogy Mubarakot helyezzék házi őrizetbe szabadulása után.

Egyiptomban a múlt szerdán vezették be a rendkívüli állapotot, miután a biztonsági erők erőszakkal felszámolták az iszlamisták két táborát Kairó két forgalmas terén, ahol a Muzulmán Testvériség hívei Mohamed Murszi volt kormányfő elmozdítása miatt tartottak ülő tiltakozást. Az erőszakos fellépés miatt zavargások robbantak ki.

Egy kairói bíróság szerdán rendelte el Hoszni Mubarak szabadlábra helyezését. A 2011 februárjában megbuktatott államfő az ügyvédje elmondása szerint csütörtökön hagyhatja el a dél-kairói Tora börtönt. Az ügyészség közölte: nem fellebbez a döntés ellen.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Csökkent az öngyilkosságok száma, de még mindig az élen járunk Európában

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Transform Self-Doubt into Confidence

Find Your True Path In Life, Release Inner Blocks, & Move Forward With Confidence. Sign up for this $21 online course by Max Highstein today.
From our sponsors
Csökkent az öngyilkosságok száma, de még mindig az élen járunk Európában
Aug 22nd 2013, 05:06

Egyre kevesebben követnek el öngyilkosságot Magyarországon, ugyanakkor uniós összehasonlításban még mindig magas az arány - írja a Világgazdaság.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint1990-ben még 4133-an vetettek véget önkezükkel életüknek, tavaly viszont "mindössze" 2350 ilyen eset volt. A csökkenés mindkét nemnél, minden korosztálynál és az ország egészére jellemző, ugyanakkor az Alföldön élők öngyilkossági hajlama kétszer nagyobb, mint az ország nyugati felében élőké.

Zonda Tamás öngyilkosság-kutató szerint európai összehasonlításban Magyarország még mindig az élen jár, mégsem indokolt öngyilkos nemzetnek nevezni a magyart. A pszichiáter rámutatott: gyakorisági szempontból az ország egy nagyjából Nyíregyházát Péccsel összekötő ívelt vonallal kettéosztható. Ettől északnyugatra alacsonyabb, délkeletre magasabb az önpusztítási hajlandóság.

A pozitív tendenciák ellenére megszaporodott az úgynevezett violens elkövetők száma. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt évtizedben viszonylag többen választották az öngyilkosság biztosabb formáit, az önakasztást, a magasból ki- vagy a vonat elé ugrást, a fegyveres elkövetést.

(Origó nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Mai trafikosaink: az őszinte és a polgármesteri titkárnő

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Curious about the benefits of meditation?

In just a few minutes daily, this course will teach you how to relax and relieve stress. Even with a full schedule, you will want to make time for this!
From our sponsors
Mai trafikosaink: az őszinte és a polgármesteri titkárnő
Aug 21st 2013, 19:24

Két trafikos eset is jut ma estére. Az első képet beküldő olvasónk írja:

Érdekes dologra bukkantam Szegeden, a Mars téren. A trafikos önvallomása, azaz Don Corleone a háttérben, így vállalva vele sorsközösséget, eszmei azonosságot... (Egy éjjel-nappali működött ott régen, és valószínűleg lusta volt lecserélni a kirakatot.)

A másik olvasói kép Mosonmagyaróvárról származik, át is adjuk a szót a beküldőnek:

Úgy tűnik, nem csak a trafikok elosztása volt előre megrendezett pályázatokon eldöntve. Ez a trafik Mosonmagyaróváron a polgármester, dr. Nagy István országgyűlési képviselő titkárnőjének nyereménye. Láthatóan semmi köze a többi "nemzeti" dohányboltokhoz. Van több a városban, de egy sem merte ilyen szinten más formába öltöztetni, mint Gabika.

Zoom

Nem elég a külső másság, ott jártunkkor a működő bolt a kötelező kamerákkal sem volt felszerelve. Szép színes kirakat, német feliratok - van itt minden! Úgy látszik, az előírások sem vonatkoznak mindenkire. Ami még szúrja a szemét az itt lakóknak, hogy Gabika nem adta fel a polgármesteri titkárnősködést. Nem elég, hogy lenyúlta mások elől a lehetőséget, még a közalkalmazotti állását is megtartotta. Akkor miért akart vállalkozó lenni?

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Szabadkai cigánybűnözés: a polgármester a belügyminisztertől kér segítséget

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Get healthier and fit with celebrity yoga instructor, Sadie Nardini.

The course will teach you a 14 day routine so you can maintain a body more free of toxins and extra weight.
From our sponsors
Szabadkai cigánybűnözés: a polgármester a belügyminisztertől kér segítséget
Aug 21st 2013, 18:54

A Duna TV végre be meri mondani, hogy két "roma fiú" volt a szadista támadások elkövetője - valószínűleg azért, mert már bejárta a sajtót, ugyanis az áldozatok nem hallgatták el az elkövetők etnikumát. Délvidéken ugyanis nem hurcolják meg őket az igazság kimondásáért, a csonkaországban Áder eddig már Farkas Flóriánnál esedezne bocsánatért...

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Fidesz: "Kunhegyes dinamikusan fejlődő város" - illegális dögteleppel

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
New Thought, New You!

How to create a joyful life of Health, Wealth, Love & Prosperity. This online course is taught by Rev. Scott DeMarco. Enroll today for just $125.
From our sponsors
Fidesz: "Kunhegyes dinamikusan fejlődő város" - illegális dögteleppel
Aug 21st 2013, 19:07

Fazekas Sándor miniszter úr augusztusban kijelentette, hogy Kunhegyes a legdinamikusabban fejlődő település a saját térségén belül. Nos, a mellékelt képeken látható, hogyan lehet dinamikusan, és persze illegálisan létrehozni Kunhegyes egykori lőterén átmeneti sintértelepet úgy, hogy már régen felszámolták azt.

A képeken látható, hogy a lőtér egy romos melléképületében, fém konténerben kezdték el gyűjteni az állati tetemeket, de valahogy egy idő után már nem jutottak el rendeltetési helyükre. Szerte a köves úton, a létesítmény melletti legelőn tucatnyi elhullott állat hever: kutyák, kecskék, perzselt sertések, szarvasmarhák és borjaik. A látvány szívszorító és gyomorforgató egyben. Az önkormányzat tud róla, de nem tesz ellene semmit. Ideje lépni!

KT

Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom

(Kuruc.info)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions