2013. augusztus 21., szerda

Kuruc.info: Újabb tagállammal bővülhet az USA - elvileg

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
The Vegan Vegetarian Online Cooking School

Learn how to cook vegan in the comfort of your home with this cooking course. Enroll today for just $74!
From our sponsors
Újabb tagállammal bővülhet az USA - elvileg
Aug 21st 2013, 18:12

Colorado állam északi agrármegyéiben november elején népszavazást tartanak, aminek eredményeképpen - elvben legalábbis - létrejöhet az Egyesült Államok 51. tagállama - írja a The Washington Times.

A referendum részvevőinek arra a kérdésre kell majd választ adniuk, hogy kívánnak-e Észak-Coloradónak elnevezendő államban élni. A probléma felvetése republikánus válasz az állam demokrata többségű törvényhozásának a "vidéki Colorado ellen folytatott hadjárata ellen". Ez alatt a kezdeményezők egyebek között a lőfegyverekhez jutás megszigorítását és a megújuló energiaforrások felhasználásának kötelező megduplázását értik.

A népszavazást Weld, Cheyenne, Sedgwick és Yuma megyében tervezik megtartani, és további három megyében még a héten döntenek arról, hogy csatlakoznak-e a kezdeményezéshez.

Az új állam megalapításához azonban komoly akadályokat kellene leküzdeni. Ehhez Colorado törvényhozásának határoznia kellene az állam új határairól, az új entitásnak pedig a szövetségi kongresszustól kellene kérelmeznie az elismerését. Az új tagállam létrejöttét a washingtoni szenátusnak és képviselőháznak egyaránt jóvá kellene hagynia, igaz, ilyen ügyekben nincs szükség az elnök jóváhagyására.

Az északi területek elszakadásának valószínűsége már csak azért is meglehetősen csekély, mert a coloradói állami törvényhozás mindkét házát - csakúgy mint a kormányzói hivatalt - a demokraták tartják ellenőrzésük alatt. A lap emlékeztetett rá, hogy az elmúlt évtizedekben elégedetlen kezdeményezők Kalifornia, New York és Washington államban is eredménytelen kísérletet tettek az elszakadásra.

Az egykori észak-amerikai brit gyarmatok határainak 18. század végén történt véglegesítése nyomán mindössze két entitásnak sikerült kiszakadnia a korábbi államából: Maine 1820-ban Massachusettsből, Nyugat-Virginia pedig a polgárháború idején Virginiából vált ki.

Az észak-coloradói szakadár mozgalom aktivistáinak a kiválási kísérlet kudarca esetére további két, szintén szerény sikerrel kecsegtető opciója lehet. Az egyik az, hogy államuk északi megyéinek annektálására kérik fel a Wyoming államot - amelynek lakossága még a 600 ezret sem éri el. A másik pedig az, hogy kezdeményezik a coloradói alkotmány módosítását, és megpróbálják elérni, hogy a helyi felsőházban mind a 64 megyének saját szenátora legyen.

A jelenlegi alaptörvény szerint Coloradónak csak 35 állami szenátora van, akiket olyan választókörzetekben választanak meg, ahol a többnyire demokratákra szavazó nagyvárosok dominálnak.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése