2013. október 28., hétfő

[Lapszemle] Százhúszezren a Székelyek Nagy Menetelésén - Világszerte kiálltak a magyarok a székely autonómia ügye mellett - Nem hagyja veszni Erdélyt az Istenünk! - Békéscsabán is tartottak Székelyek Menete megmozdulást - Folyamodvány a szegedi Román Fõkonzulhoz

Nemzeti Hírháló  
Feliratkozás Imerősöknek Kapcsolat Nyomtatás Hozzászólás Szüneteltetés Leiratkozás
"Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,
Hiszek egy isteni örök igazságban,
Hiszek Magyarország feltámadásában!"

Jézus:"Nagy jövő vár Anyám országára,
s általa az egész világ kegyelmet nyer."


A MAG üzenete

Végre megmozdult a SZIK, elindult a székelyek nagy menetelése. Kérek mindenkit: imádkozzunk értük, imádkozzunk a székelyekért, a magyarokért, az összefogásért: MINDNYÁJUNKÉRT! Ha a mag (magyar) nem táplálja a héjat (hun), a héj (hun) nem védi a magot (magyar) az élet elpusztul. A székelyek a héj utolsó maradványai, a mag védelmére kirendelt utolsó bástya. Segítsünk rajtuk, magunkon, a világon - mert "az Élet él és élni akar!"

Pió Atya ezt üzente nekünk:
"Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük. Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre. Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őrangyala, mint a magyaroknak, és bizony helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra!"

Kérjük hát nagyhatalmú őrangyalunkat, a MAGYAROK ISTENÉT - EGYÜTT!

Géczy Gábor
MAG közösség




Vasárnap megmutattuk Romániának azt az arcát, melyre ennek az országnak minden lakója büszke lehet!! Őszinte tisztelettel a szervezők iránt, mindazok iránt, kik részt vettek ezen a szép, felemelő rendezvényen!! Csaba t.

Románia másik arca:
http://erdely.ma/publicisztika.php?id=151830&cim=romania_masik_arca


Vonalban levők száma

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Százhúszezren a Székelyek Nagy Menetelésén
Iochom Zsolt | 2013.10.27. [18:02] székelyhon.ro

Békésen, fegyelmezetten zajlott a Székelyek Nagy Menetelése, fél kettőre alakult ki az 54 kilométeres, összefüggő menetoszlop Kökös és Bereck között. A szervezők a résztvevők számát százhúszezerre becsülik.




*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Világszerte kiálltak a magyarok a székely autonómia ügye mellett
2013-10-27. 19:04 Kuruc.info

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) háromszéki demonstrációjával párhuzamosan Európa és Észak-Amerika több nagyvárosában is szolidaritási megmozdulásokat tartottak vasárnap.

Az egyesült államokbeli Clevelandben a helyi magyarok egyik rádiója, a Bocskai Rádió szervezett szolidaritási tüntetést. Csibi Lóránd, a rádió főszerkesztője az MTI-nek elmondta, hogy a demonstrációt a Szent Imre-templom előtti parkolóban tartották meg 100-150 ember részvételével. A megmozdulást azért rendezték a Szent Imre-templom előtt, mert Clevelandben nincs román külképviselet. A tüntetők a transzparenseikre írt jelmondatokkal is tiltakoztak az ellen, hogy a román kormány "fel akarja darabolni Székelyföldet".

A főszerkesztő a rendezvényen felolvasta azt a kiáltványt, amelyben a Székelyek nagy menetelésének résztvevői megerősítették a Székelyföld autonómiája iránt korábban is kinyilvánított igényüket. A demonstrációt a magyar Himnusz és a székely himnusz eléneklésével zárták - közölte Csibi Lóránd, aki úgy tudja, hogy másutt Észak-Amerikában is voltak hasonló demonstrációk, például New Yorkban és Torontóban.

A Svédországi Magyarok Országos Szövetsége Stockholmban szervezett megmozdulást, amelyen ott voltak a Svédországi Magyar Protestáns Egyházi Közösség vasárnapi ökumenikus istentiszteletének résztvevői is. A Székelyek nagy menetelését támogató mintegy kilencven felvonuló a román nagykövetség előtt fejezte ki tiltakozását a tervezett közigazgatási átszervezés miatt, és petíciót adtak át a román nagykövetségnek. A Svédországban élő magyarok mindig küzdeni fognak az összetartozásért és az erdélyi autonómiáért. Erdély "nem felosztható" és nem "beolvasztható" - hangzott el a rendezvényen.

Molnár Veress Pál lelkész Székelyföldnek címzett üzenetében Pál apostol Timóteushoz írott leveléből idézett. "Ama nemes harcomat megharcoltam, a futásomat elvégeztem, a hitemet megtartottam". Azt kívánjuk Székelyföldnek, hogy mindenki a maga helyén, a maga idejében a nemes harcot harcolja meg, futását becsülettel végezze el és tartsa meg hitét mindenkor - mondta.

Stuttgart belvárosában egy németországi magyar civil szervezet, a Hunnia Baráti Kör szervezésében tartottak szolidaritási tüntetést. A megmozduláson 300-an vettek részt a szervezők és a tüntetést biztosító rendőrök egybehangzó becslése szerint - mondta el az MTI-nek telefonon Hahn-Seidl Alida szervező. A demonstráció közös imával kezdődött, majd a tüntetők Vesztergám Miklós tárogatóművész kísérete mellett székely dalokat énekelve vonultak végig a város központjában. A tüntetésen székely és magyar zászlókat emeltek a magasba, és összesen 1500 szórólapot osztottak ki a járókelőknek. A német nyelvű szövegben a székelyek helyzetéről és törekvéseiről tájékoztattak.


A stuttgarti magyarok kiállása


A "Felvidék Székelyfölddel van"

A Felvidéken legalább hat helyszínen tartottak és tartanak szimpátiarendezvényeket.

A Magyar Közösség Pártja (MKP) - a székelyek autonómiatörekvéseivel való szolidaritásukat kifejezendő - Dunaszerdahelyen, Párkányban, Rimaszombatban és Szomotoron jelképes aláírásgyűjtési akciókat szervezett vasárnap délután három órától. A több naposra tervezett akció annak első óráiban a szervezők szerint a "várakozásoknak megfelelően haladt", az íveket több százan írták alá helyszínenként. "Ezzel is szeretnénk jelezni, hogy erdélyi barátaink nincsenek egyedül az önrendelkezésért folytatott küzdelemben, valamint azt is, hogy az autonómia jogos igény a felvidéki magyarság számára is" - hangoztatta Berényi József, az MKP elnöke a dunaszerdahelyi rendezvényen mondott beszédében. Rámutatott: az autonómia szükségességéről Szlovákiában nem csupán a többségi nemzetet kell meggyőzni, hanem a felvidéki magyarságnak egy jelentős részét is.

Gubík László, a Via Nova ICS elnöke a szervezet által az Európai Unió pozsonyi képviselete előtt vasárnap délelőtt tartott tüntetésen a sorsközösség vállalásának fontosságát emelte ki. "Csak az ilyen kiállás hozhatja meg nemzeti közösségünk számára az önrendelkezési törekvések sikerét."

"Ma mi vagyunk itt a székelyek mellett, holnap talán már ők lesznek ott mellettünk" - hangsúlyozta. A beszédet követően a tüntetés néhány tucat résztvevője, kezükben székely zászlókkal és a "Felvidék Székelyfölddel van" feliratú transzparensekkel átvonult Románia pozsonyi nagykövetsége elé, ahol felolvasták a székelyek önrendelkezésről szóló kiáltványát, elénekelték a székely himnuszt, majd bedobták a dokumentumot a külképviselet postaládájába.
A felvidéki Diákhálózat néhány aktivistája vasárnap még a kora reggeli órákban egy székelyzászlót formáló, égő mécsesekből összerakott alakzatot helyezett el Románia pozsonyi nagykövetsége előtt.

A délvidéki magyarságnak is ezt a példát kellene követnie

A délvidéki Topolyán is nagygyűlést tartottak a Székelyek nagy menetelése szimpátiarendezvényeként. A délvidéki szolidaritási rendezvényen öt vajdasági magyar párt - a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, a Magyar Remény Mozgalom, a Magyar Polgári Szövetség és a Magyar Egység Párt - vett részt. A megmozduláson körülbelül ötvenen voltak. Elhangzott, hogy a megjelentek támogatják a székely összefogást, és a mintegy 250 ezer fős délvidéki magyarságnak is ezt a példát kellene követnie.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szombaton közleményben fejtette ki, hogy a VMSZ támogatja a székelyek nagy menetelését. Szerinte ennek a menetoszlopnak kettős üzenete van: "egyrészt felhívja a figyelmet a magyar összefogásra, másrészt világossá teszi, hogy minden politikai csatát, a kárpát-medencei magyarság megmaradása szempontjából fontos ügyet ott kell győzelemre vinni, abban az országban, ahol a magyarok élnek: a székely autonómiát Romániában kell elérni", ezért van szükség egy erős magyar párt jelenlétére és kiállására.

(MTI nyomán; képek: Bálint NatáLia)

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Nem hagyja veszni Erdélyt az Istenünk! (videó)
October 28th, 2013 vanegypercem.com

Amint az lenni szokott ilyen nagy eseményeknél, már a történések zajlása közepette érkeznek a hírek, tudósítások. Éppen ezért azt gondoltam, hogy én csak arról írok, amit személyesen átéltem. Mint egy iskolás kislány, olyan izgalommal vártam a nagy napot, szombatról vasárnapra virradó éjszaka alig aludtam valamicskét. Hajnalban magamra rántottam a keményre vasalt székelyruhát, s kezemben a székelyzászlóval elindultam a megbeszélt helyre, ahonnan a busz indult. Ismerős, mosolygós arcok fogadtak, emelkedett hangulatban indultunk Kézdivásárhely felé. A nótázás se maradt el útközben, s ami számomra nagyon jó érzés volt, az az, hogy fiatalok, középkorúak, és egészen öreg emberek is voltak velünk. Mint egy nagy család, olyanok voltunk.

Alig érkeztünk meg Kézdivásárhely főterére, máris ismerős hangok kiáltották egyikünk-másikunk nevét. Egy másik vásárhelyi busz érkezett. Érdekes, valahogy más volt ennek a találkozásnak a hangulata, mintha Marosvásárhelyen futottunk volna össze. Amikor a főtér megtelt, már elveszítettük egymást kicsit, de ennek azért nem volt nagy jelentősége, mert a mieink között voltunk, bármerre fordultunk. Rengeteg ember jött oda hozzám, szeretettel öleltek meg, közös fotót készítettünk. Végre személyesen is találkozhattam egy pár olyan emberrel, akikkel lélekben már találkoztunk a banigyűjtés alkalmából. Azt hiszem még ennyi kézzelfogható szeretet nem is áradt rám, mint most. Öleltek, a férfiak kezet csókoltak, biztattak, hogy tartsak ki, biztosítottak arról, hogy ha szükség van még segítségre ők készen állnak újra mozdulni.

Elindultunk, csatlakoztunk a menethez, és amint várható volt, rövid táv megtétele után meg is álltunk, mert összeértünk a velünk szembe érkezőkkel. Itt meg kell jegyeznem, hogy kicsit hiányzott az információ áramlása, nem nagyon tudtuk, hogy mi történik. No, de reméljük legközelebb jobban sikerül, tanulva a mostani hibákból. Ennek ellenére megcsináltuk! Ahogy ott álltunk, jöttek az autók, érkeztek székelyzászlós motorok, s egymásnak integettünk. Az autók közt volt egy konstancai kamion és egy galaci személygépkocsi, sofőrjeik mosolyogva integettek vissza.

Hazafele haladva megálltunk a Nyergestetőn. Nekem itt volt a legszebb élményben részem. Egy másik busz mögül erőteljes férfihangok hallatszottak, amint dalolnak: "...öreg Édesanyám, arra kérem ne sírjon...". Hamar megkerültük a járművet, és csodálatos kép tárult elénk. Székelyruhás férfiak és nők énekeltek. Tűzzel, szívvel, lélekkel. Szentegyháziak voltak. Olyan érzés kerített hatalmába, mintha régmúlt időbe csöppentem volna, meseszerű volt az egész. Bekapcsolódtunk mi is, énekeltünk velük, de mindenekelőtt csodálva hallgattuk őket.

Ott, a Nyergestetőn, és az egész menetelés alatt, annyi kézcsókot, ölelést kaptam, az éneklő székelyektől és az őket hallgatóktól, hogy kijelenthetem: egész életemre feltöltöttek szeretettel. Ezt a szeretetet tovább fogom adni, ki fogom árasztani, és ismét megtörténik majd a csoda: minél többet adok majd, annál többet kapok, kapunk! Ez az igazi hatalom! Ez az ami nagyon fontos! Amint e sorokat írom, szűnni nem akaró a libabőrödzés hullámzása. A felfokozott érzelmek nem akarnak múlni. De nem is kell! Maradjon meg bennünk ez, és adjuk tovább azoknak az embereknek, akik nem tudtak vagy nem akartak velünk lenni. Juttassunk nekik is a tűzből!

A menetelés előtt sokan tettek fel kételkedő kérdéseket. "Mi fog változni? Mi lesz hétfőn?" Azt hiszem megtaláltam a választ. Egymásra találtunk ismét! Megerősödtünk abban a hitben, hogy együtt hegyeket mozgatunk meg, hogy még mindig összetartozunk, a kegyetlen világgal szemben bármikor megálljuk a helyünk! És ezzel az erővel úgy tudunk tovább élni a hétköznapjainkban, hogy egyenes a gerincünk, büszkén tudjuk vallani: egy nagyszerű nemzet fiai, lányai vagyunk!

Nem hagyja veszni Erdélyt az Istenünk! Imáink meghallgatásra találtatnak!

Lakó Péterfi Tünde

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Békéscsabán is tartottak Székelyek Menete megmozdulást
2013. október 27. 18:34 BEOL

Minden idők legnagyobb székelyföldi tiltakozó megmozdulása zajlott vasárnap Háromszéken: a Székelyek Nagy Meneteléséhez, ahol 53 kilométeres menetoszloppal tiltakoztak a román kormányzat közigazgatási tervei ellen, több anyaországi település, köztük Békéscsaba is csatlakozott szimpátiatüntetés formájában.


Több mint háromszázan vettek részt Békés megye székhelyén a Polgárok Békéscsabáért Egyesület és a Békés Megyei Polgári Nyugdíjasok Civil Egyesülete által szervezett fáklyás felvonuláson.

A résztvevők a békéscsabai városháza előtti főtéren gyülekeztek, majd a Székely Himnusz eléneklését követően a menet elindul a Trianoni emlékműig, ahol versekkel, dalokkal és gyertyagyújtással fejezték ki egyetértésüket a székely önrendelkezéssel.

- Még Ceaucescu idején sem voltak olyan elképzelések, amit a mostani román kormány akar megvalósítani. Egy román többségű közigazgatási régióba akarják besorolni a magyarok által többségben lakott székelyföldi megyéket, mindezt ráadásul úgy, hogy egy 2000 méteres, alig átjárható hegylánc vágja el a kialakítandó területet - adott hangot véleményének Bíró János, a Békés Megyei Polgári Nyugdíjasok Civil Egyesületének vezetője. Hozzátette, az Európai Unióban egy ilyen jellegű javaslat megvalósulását elképzelhetetlennek tartja.

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Folyamodvány - Petíció - a szegedi Román Főkonzulhoz.

Exellenciás Uram!

A Magyarok Szövetségének szegedi tagjaiként felhívjuk a főkonzul úr, s a román állam figyelmét a következőkre:

1./ A székelység nem nemzeti kisebbség, hanem szálláshelyén, pontosabban ősi települési földjén élő, tehát őshonos nép.

2./ A székelységnek önrendelkezési joga alapján meg kell kapnia a Román Államtól az előtte évszázadokon át gyakorolt önigazgatását, az egységes Székelyföld területi autonómiáját. Erre tett ígéretet 1918-ban a románok Gyulafehérvárott megtartott nemzetgyűlése is. A Román Nép adott szavában a székelység ne csalatkozzon!

3./ A székely autonómia modern formában a Székelyföld Autonóm Régió létrehozásaként képzelhető el, s ez az EU igényeit, a demokráciát, a népfelség elvét és a törvényességet is kielégíti majd.

4./ Kijelentjük, hogy az autonómia és az önrendelkezés elismerése nem egy állami főhatalom által gyakorolt kegy, hanem minden népnek, vagy közösségnek a természetes joga. Ha a székelységet e jogától megfosztják, milyen alapon vár a Román Főhatalom lojalitást a székelységtől? Felhívjuk Excellenciás Úr figyelmét, a székelység tisztességes szándékára, ugyanis a székelység úgy tartja, hogy a jogokért lojalitás jár!

5./ A székelység Romániában, Románia egyenlő jogú polgáraként, a román néppel közös hazában kíván teljes emberi életet élni. Munkájával, alkotó kedvével csak így tudja és így akarja a román állam teljes lakosságát gazdagabbá tenni.

6./ Mi - szegedi polgárok - e tények alátámasztására hoztuk el a székelyek néptáncait és dalait ide a főkonzulátus elé, s ezzel szeretnénk bizonyítani, hogy az önrendelkezés és autonómia kérdésében szolidárisak vagyunk a székelyföldi testvéreinkkel.

Szeged, 2013-10-25
A Magyarok Szövetsége nevében:
        Dr. Bene Gábor



Dr. Eva Maria Barki: PETICIÓ



Kapcsolódó:
   Nyílt levél Őexcellenciája Traian Băsescunak
   Lomnici Zoltán beperli az Európai Parlamentet
   Teljesen átírhatja egy koponya az emberi evolúciót
   Németh: A legfőbb üzenet, hogy a Székelyföld létezik
   "Az állam hivatalos nyelve a román, így mindenki köteles ezt használni!" - a marosvásárhelyi önkormányzati ülésen feszedeztek az oláhok
   Dániel Péter: "Gyalázatos, revizionista rendezvény volt a mai székely menetelés" - az operettnyilas brigantikat is feloszlatná



Locations of visitors to this page
Programajánló

Törökországi Nagykörút


Kézi Malom az otthonában
Rudi Tanya

Zöld Kapu Vendéglő étterem Óbuda
HUN TV
Hargita Panzió
StarBus 2000

HUMINIQUM
Mátyás Vendégház
Attila Hotel
Egészség Sziget



[Lapszemle] Százhúszezren a Székelyek Nagy Menetelésén - Világszerte kiálltak a magyarok a székely autonómia ügye mellett - Nem hagyja veszni Erdélyt az Istenünk! - Békéscsabán is tartottak Székelyek Menete megmozdulást - Folyamodvány a szegedi Román Fõkonzulhoz

Nemzeti Hírháló  
Feliratkozás Imerősöknek Kapcsolat Nyomtatás Hozzászólás Szüneteltetés Leiratkozás
"Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,
Hiszek egy isteni örök igazságban,
Hiszek Magyarország feltámadásában!"

Jézus:"Nagy jövő vár Anyám országára,
s általa az egész világ kegyelmet nyer."


A MAG üzenete

Végre megmozdult a SZIK, elindult a székelyek nagy menetelése. Kérek mindenkit: imádkozzunk értük, imádkozzunk a székelyekért, a magyarokért, az összefogásért: MINDNYÁJUNKÉRT! Ha a mag (magyar) nem táplálja a héjat (hun), a héj (hun) nem védi a magot (magyar) az élet elpusztul. A székelyek a héj utolsó maradványai, a mag védelmére kirendelt utolsó bástya. Segítsünk rajtuk, magunkon, a világon - mert "az Élet él és élni akar!"

Pió Atya ezt üzente nekünk:
"Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük. Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre. Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őrangyala, mint a magyaroknak, és bizony helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra!"

Kérjük hát nagyhatalmú őrangyalunkat, a MAGYAROK ISTENÉT - EGYÜTT!

Géczy Gábor
MAG közösség




Vasárnap megmutattuk Romániának azt az arcát, melyre ennek az országnak minden lakója büszke lehet!! Őszinte tisztelettel a szervezők iránt, mindazok iránt, kik részt vettek ezen a szép, felemelő rendezvényen!! Csaba t.

Románia másik arca:
http://erdely.ma/publicisztika.php?id=151830&cim=romania_masik_arca


Vonalban levők száma

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Százhúszezren a Székelyek Nagy Menetelésén
Iochom Zsolt | 2013.10.27. [18:02] székelyhon.ro

Békésen, fegyelmezetten zajlott a Székelyek Nagy Menetelése, fél kettőre alakult ki az 54 kilométeres, összefüggő menetoszlop Kökös és Bereck között. A szervezők a résztvevők számát százhúszezerre becsülik.




*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Világszerte kiálltak a magyarok a székely autonómia ügye mellett
2013-10-27. 19:04 Kuruc.info

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) háromszéki demonstrációjával párhuzamosan Európa és Észak-Amerika több nagyvárosában is szolidaritási megmozdulásokat tartottak vasárnap.

Az egyesült államokbeli Clevelandben a helyi magyarok egyik rádiója, a Bocskai Rádió szervezett szolidaritási tüntetést. Csibi Lóránd, a rádió főszerkesztője az MTI-nek elmondta, hogy a demonstrációt a Szent Imre-templom előtti parkolóban tartották meg 100-150 ember részvételével. A megmozdulást azért rendezték a Szent Imre-templom előtt, mert Clevelandben nincs román külképviselet. A tüntetők a transzparenseikre írt jelmondatokkal is tiltakoztak az ellen, hogy a román kormány "fel akarja darabolni Székelyföldet".

A főszerkesztő a rendezvényen felolvasta azt a kiáltványt, amelyben a Székelyek nagy menetelésének résztvevői megerősítették a Székelyföld autonómiája iránt korábban is kinyilvánított igényüket. A demonstrációt a magyar Himnusz és a székely himnusz eléneklésével zárták - közölte Csibi Lóránd, aki úgy tudja, hogy másutt Észak-Amerikában is voltak hasonló demonstrációk, például New Yorkban és Torontóban.

A Svédországi Magyarok Országos Szövetsége Stockholmban szervezett megmozdulást, amelyen ott voltak a Svédországi Magyar Protestáns Egyházi Közösség vasárnapi ökumenikus istentiszteletének résztvevői is. A Székelyek nagy menetelését támogató mintegy kilencven felvonuló a román nagykövetség előtt fejezte ki tiltakozását a tervezett közigazgatási átszervezés miatt, és petíciót adtak át a román nagykövetségnek. A Svédországban élő magyarok mindig küzdeni fognak az összetartozásért és az erdélyi autonómiáért. Erdély "nem felosztható" és nem "beolvasztható" - hangzott el a rendezvényen.

Molnár Veress Pál lelkész Székelyföldnek címzett üzenetében Pál apostol Timóteushoz írott leveléből idézett. "Ama nemes harcomat megharcoltam, a futásomat elvégeztem, a hitemet megtartottam". Azt kívánjuk Székelyföldnek, hogy mindenki a maga helyén, a maga idejében a nemes harcot harcolja meg, futását becsülettel végezze el és tartsa meg hitét mindenkor - mondta.

Stuttgart belvárosában egy németországi magyar civil szervezet, a Hunnia Baráti Kör szervezésében tartottak szolidaritási tüntetést. A megmozduláson 300-an vettek részt a szervezők és a tüntetést biztosító rendőrök egybehangzó becslése szerint - mondta el az MTI-nek telefonon Hahn-Seidl Alida szervező. A demonstráció közös imával kezdődött, majd a tüntetők Vesztergám Miklós tárogatóművész kísérete mellett székely dalokat énekelve vonultak végig a város központjában. A tüntetésen székely és magyar zászlókat emeltek a magasba, és összesen 1500 szórólapot osztottak ki a járókelőknek. A német nyelvű szövegben a székelyek helyzetéről és törekvéseiről tájékoztattak.


A stuttgarti magyarok kiállása


A "Felvidék Székelyfölddel van"

A Felvidéken legalább hat helyszínen tartottak és tartanak szimpátiarendezvényeket.

A Magyar Közösség Pártja (MKP) - a székelyek autonómiatörekvéseivel való szolidaritásukat kifejezendő - Dunaszerdahelyen, Párkányban, Rimaszombatban és Szomotoron jelképes aláírásgyűjtési akciókat szervezett vasárnap délután három órától. A több naposra tervezett akció annak első óráiban a szervezők szerint a "várakozásoknak megfelelően haladt", az íveket több százan írták alá helyszínenként. "Ezzel is szeretnénk jelezni, hogy erdélyi barátaink nincsenek egyedül az önrendelkezésért folytatott küzdelemben, valamint azt is, hogy az autonómia jogos igény a felvidéki magyarság számára is" - hangoztatta Berényi József, az MKP elnöke a dunaszerdahelyi rendezvényen mondott beszédében. Rámutatott: az autonómia szükségességéről Szlovákiában nem csupán a többségi nemzetet kell meggyőzni, hanem a felvidéki magyarságnak egy jelentős részét is.

Gubík László, a Via Nova ICS elnöke a szervezet által az Európai Unió pozsonyi képviselete előtt vasárnap délelőtt tartott tüntetésen a sorsközösség vállalásának fontosságát emelte ki. "Csak az ilyen kiállás hozhatja meg nemzeti közösségünk számára az önrendelkezési törekvések sikerét."

"Ma mi vagyunk itt a székelyek mellett, holnap talán már ők lesznek ott mellettünk" - hangsúlyozta. A beszédet követően a tüntetés néhány tucat résztvevője, kezükben székely zászlókkal és a "Felvidék Székelyfölddel van" feliratú transzparensekkel átvonult Románia pozsonyi nagykövetsége elé, ahol felolvasták a székelyek önrendelkezésről szóló kiáltványát, elénekelték a székely himnuszt, majd bedobták a dokumentumot a külképviselet postaládájába.
A felvidéki Diákhálózat néhány aktivistája vasárnap még a kora reggeli órákban egy székelyzászlót formáló, égő mécsesekből összerakott alakzatot helyezett el Románia pozsonyi nagykövetsége előtt.

A délvidéki magyarságnak is ezt a példát kellene követnie

A délvidéki Topolyán is nagygyűlést tartottak a Székelyek nagy menetelése szimpátiarendezvényeként. A délvidéki szolidaritási rendezvényen öt vajdasági magyar párt - a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, a Magyar Remény Mozgalom, a Magyar Polgári Szövetség és a Magyar Egység Párt - vett részt. A megmozduláson körülbelül ötvenen voltak. Elhangzott, hogy a megjelentek támogatják a székely összefogást, és a mintegy 250 ezer fős délvidéki magyarságnak is ezt a példát kellene követnie.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szombaton közleményben fejtette ki, hogy a VMSZ támogatja a székelyek nagy menetelését. Szerinte ennek a menetoszlopnak kettős üzenete van: "egyrészt felhívja a figyelmet a magyar összefogásra, másrészt világossá teszi, hogy minden politikai csatát, a kárpát-medencei magyarság megmaradása szempontjából fontos ügyet ott kell győzelemre vinni, abban az országban, ahol a magyarok élnek: a székely autonómiát Romániában kell elérni", ezért van szükség egy erős magyar párt jelenlétére és kiállására.

(MTI nyomán; képek: Bálint NatáLia)

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Nem hagyja veszni Erdélyt az Istenünk! (videó)
October 28th, 2013 vanegypercem.com

Amint az lenni szokott ilyen nagy eseményeknél, már a történések zajlása közepette érkeznek a hírek, tudósítások. Éppen ezért azt gondoltam, hogy én csak arról írok, amit személyesen átéltem. Mint egy iskolás kislány, olyan izgalommal vártam a nagy napot, szombatról vasárnapra virradó éjszaka alig aludtam valamicskét. Hajnalban magamra rántottam a keményre vasalt székelyruhát, s kezemben a székelyzászlóval elindultam a megbeszélt helyre, ahonnan a busz indult. Ismerős, mosolygós arcok fogadtak, emelkedett hangulatban indultunk Kézdivásárhely felé. A nótázás se maradt el útközben, s ami számomra nagyon jó érzés volt, az az, hogy fiatalok, középkorúak, és egészen öreg emberek is voltak velünk. Mint egy nagy család, olyanok voltunk.

Alig érkeztünk meg Kézdivásárhely főterére, máris ismerős hangok kiáltották egyikünk-másikunk nevét. Egy másik vásárhelyi busz érkezett. Érdekes, valahogy más volt ennek a találkozásnak a hangulata, mintha Marosvásárhelyen futottunk volna össze. Amikor a főtér megtelt, már elveszítettük egymást kicsit, de ennek azért nem volt nagy jelentősége, mert a mieink között voltunk, bármerre fordultunk. Rengeteg ember jött oda hozzám, szeretettel öleltek meg, közös fotót készítettünk. Végre személyesen is találkozhattam egy pár olyan emberrel, akikkel lélekben már találkoztunk a banigyűjtés alkalmából. Azt hiszem még ennyi kézzelfogható szeretet nem is áradt rám, mint most. Öleltek, a férfiak kezet csókoltak, biztattak, hogy tartsak ki, biztosítottak arról, hogy ha szükség van még segítségre ők készen állnak újra mozdulni.

Elindultunk, csatlakoztunk a menethez, és amint várható volt, rövid táv megtétele után meg is álltunk, mert összeértünk a velünk szembe érkezőkkel. Itt meg kell jegyeznem, hogy kicsit hiányzott az információ áramlása, nem nagyon tudtuk, hogy mi történik. No, de reméljük legközelebb jobban sikerül, tanulva a mostani hibákból. Ennek ellenére megcsináltuk! Ahogy ott álltunk, jöttek az autók, érkeztek székelyzászlós motorok, s egymásnak integettünk. Az autók közt volt egy konstancai kamion és egy galaci személygépkocsi, sofőrjeik mosolyogva integettek vissza.

Hazafele haladva megálltunk a Nyergestetőn. Nekem itt volt a legszebb élményben részem. Egy másik busz mögül erőteljes férfihangok hallatszottak, amint dalolnak: "...öreg Édesanyám, arra kérem ne sírjon...". Hamar megkerültük a járművet, és csodálatos kép tárult elénk. Székelyruhás férfiak és nők énekeltek. Tűzzel, szívvel, lélekkel. Szentegyháziak voltak. Olyan érzés kerített hatalmába, mintha régmúlt időbe csöppentem volna, meseszerű volt az egész. Bekapcsolódtunk mi is, énekeltünk velük, de mindenekelőtt csodálva hallgattuk őket.

Ott, a Nyergestetőn, és az egész menetelés alatt, annyi kézcsókot, ölelést kaptam, az éneklő székelyektől és az őket hallgatóktól, hogy kijelenthetem: egész életemre feltöltöttek szeretettel. Ezt a szeretetet tovább fogom adni, ki fogom árasztani, és ismét megtörténik majd a csoda: minél többet adok majd, annál többet kapok, kapunk! Ez az igazi hatalom! Ez az ami nagyon fontos! Amint e sorokat írom, szűnni nem akaró a libabőrödzés hullámzása. A felfokozott érzelmek nem akarnak múlni. De nem is kell! Maradjon meg bennünk ez, és adjuk tovább azoknak az embereknek, akik nem tudtak vagy nem akartak velünk lenni. Juttassunk nekik is a tűzből!

A menetelés előtt sokan tettek fel kételkedő kérdéseket. "Mi fog változni? Mi lesz hétfőn?" Azt hiszem megtaláltam a választ. Egymásra találtunk ismét! Megerősödtünk abban a hitben, hogy együtt hegyeket mozgatunk meg, hogy még mindig összetartozunk, a kegyetlen világgal szemben bármikor megálljuk a helyünk! És ezzel az erővel úgy tudunk tovább élni a hétköznapjainkban, hogy egyenes a gerincünk, büszkén tudjuk vallani: egy nagyszerű nemzet fiai, lányai vagyunk!

Nem hagyja veszni Erdélyt az Istenünk! Imáink meghallgatásra találtatnak!

Lakó Péterfi Tünde

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Békéscsabán is tartottak Székelyek Menete megmozdulást
2013. október 27. 18:34 BEOL

Minden idők legnagyobb székelyföldi tiltakozó megmozdulása zajlott vasárnap Háromszéken: a Székelyek Nagy Meneteléséhez, ahol 53 kilométeres menetoszloppal tiltakoztak a román kormányzat közigazgatási tervei ellen, több anyaországi település, köztük Békéscsaba is csatlakozott szimpátiatüntetés formájában.


Több mint háromszázan vettek részt Békés megye székhelyén a Polgárok Békéscsabáért Egyesület és a Békés Megyei Polgári Nyugdíjasok Civil Egyesülete által szervezett fáklyás felvonuláson.

A résztvevők a békéscsabai városháza előtti főtéren gyülekeztek, majd a Székely Himnusz eléneklését követően a menet elindul a Trianoni emlékműig, ahol versekkel, dalokkal és gyertyagyújtással fejezték ki egyetértésüket a székely önrendelkezéssel.

- Még Ceaucescu idején sem voltak olyan elképzelések, amit a mostani román kormány akar megvalósítani. Egy román többségű közigazgatási régióba akarják besorolni a magyarok által többségben lakott székelyföldi megyéket, mindezt ráadásul úgy, hogy egy 2000 méteres, alig átjárható hegylánc vágja el a kialakítandó területet - adott hangot véleményének Bíró János, a Békés Megyei Polgári Nyugdíjasok Civil Egyesületének vezetője. Hozzátette, az Európai Unióban egy ilyen jellegű javaslat megvalósulását elképzelhetetlennek tartja.

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Folyamodvány - Petíció - a szegedi Román Főkonzulhoz.

Exellenciás Uram!

A Magyarok Szövetségének szegedi tagjaiként felhívjuk a főkonzul úr, s a román állam figyelmét a következőkre:

1./ A székelység nem nemzeti kisebbség, hanem szálláshelyén, pontosabban ősi települési földjén élő, tehát őshonos nép.

2./ A székelységnek önrendelkezési joga alapján meg kell kapnia a Román Államtól az előtte évszázadokon át gyakorolt önigazgatását, az egységes Székelyföld területi autonómiáját. Erre tett ígéretet 1918-ban a románok Gyulafehérvárott megtartott nemzetgyűlése is. A Román Nép adott szavában a székelység ne csalatkozzon!

3./ A székely autonómia modern formában a Székelyföld Autonóm Régió létrehozásaként képzelhető el, s ez az EU igényeit, a demokráciát, a népfelség elvét és a törvényességet is kielégíti majd.

4./ Kijelentjük, hogy az autonómia és az önrendelkezés elismerése nem egy állami főhatalom által gyakorolt kegy, hanem minden népnek, vagy közösségnek a természetes joga. Ha a székelységet e jogától megfosztják, milyen alapon vár a Román Főhatalom lojalitást a székelységtől? Felhívjuk Excellenciás Úr figyelmét, a székelység tisztességes szándékára, ugyanis a székelység úgy tartja, hogy a jogokért lojalitás jár!

5./ A székelység Romániában, Románia egyenlő jogú polgáraként, a román néppel közös hazában kíván teljes emberi életet élni. Munkájával, alkotó kedvével csak így tudja és így akarja a román állam teljes lakosságát gazdagabbá tenni.

6./ Mi - szegedi polgárok - e tények alátámasztására hoztuk el a székelyek néptáncait és dalait ide a főkonzulátus elé, s ezzel szeretnénk bizonyítani, hogy az önrendelkezés és autonómia kérdésében szolidárisak vagyunk a székelyföldi testvéreinkkel.

Szeged, 2013-10-25
A Magyarok Szövetsége nevében:
        Dr. Bene Gábor



Dr. Eva Maria Barki: PETICIÓ



Kapcsolódó:
   Nyílt levél Őexcellenciája Traian Băsescunak
   Lomnici Zoltán beperli az Európai Parlamentet
   Teljesen átírhatja egy koponya az emberi evolúciót
   Németh: A legfőbb üzenet, hogy a Székelyföld létezik
   "Az állam hivatalos nyelve a román, így mindenki köteles ezt használni!" - a marosvásárhelyi önkormányzati ülésen feszedeztek az oláhok
   Dániel Péter: "Gyalázatos, revizionista rendezvény volt a mai székely menetelés" - az operettnyilas brigantikat is feloszlatná



Locations of visitors to this page
Programajánló

Törökországi Nagykörút


Kézi Malom az otthonában
Rudi Tanya

Zöld Kapu Vendéglő étterem Óbuda
HUN TV
Hargita Panzió
StarBus 2000

HUMINIQUM
Mátyás Vendégház
Attila Hotel
Egészség Sziget