2013. szeptember 12., csütörtök

Kuruc.info: Vona Gábor előadással egybekötött könyvdedikálása Székesfehérváron

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Coffee, tea & cocktails

Take the priority seat as a subscriber to all of our workshops and joint promotions for coffee & tea, cocktail, wine, beer and whisky.
From our sponsors
Vona Gábor előadással egybekötött könyvdedikálása Székesfehérváron
Sep 13th 2013, 06:11

Programajánló :: 2013-09-13. 08:11

Vona Gábor előadással egybekötött könyvdedikálása Székesfehérváron




Szóljon hozzá! ( megjegyzés)

Olvasóink a Facebookon!

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: 5 forinttal csökkent a benzin ára, a gázolajé nem változott

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Transform Self-Doubt into Confidence

Find Your True Path In Life, Release Inner Blocks, & Move Forward With Confidence. Sign up for this $21 online course by Max Highstein today.
From our sponsors
5 forinttal csökkent a benzin ára, a gázolajé nem változott
Sep 13th 2013, 05:42

Tovább csökkentette, bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. pénteken, a gázolaj ára nem változott. A benzin átlagára 420-421 forintra csökkent, a gázolajé 441-442 forint maradt.

A Mol ezt megelőzően szerdán csökkentette, bruttó 6 forinttal a 95-ös benzin árát, a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pedig 2 forinttal emelte.

A társaság február elejétől heti két alkalommal dönt az üzemanyagár-változásokról, így már nemcsak a hét első munkanapján, hanem a hét közepén is határoz az aktuális valutaárfolyam és a tőzsdei jegyzések alapján az árról.

A benzin ára tavaly április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a különböző kutaknál.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: A munkaadó számára könnyen lehet orosz rulett a munkahelyi mobilhasználat

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Manage your social media

Best social media tool for image publishing to Facebook and Twitter. Look amazing and delight your followers. Get 40% off when you sign up today.
From our sponsors
A munkaadó számára könnyen lehet orosz rulett a munkahelyi mobilhasználat
Sep 13th 2013, 05:07

Nem szabályozzák a hazai vállalkozások a privát mobileszközök céges környezetben való használatát, pedig nemcsak milliós kártérítést és pénzbüntetést kockáztatnak, hanem azt is, hogy jogvita esetén teljesen kiszolgáltatottá válnak munkavállalóikkal szemben.

A munkavállalók 46 százaléka úgy használja saját mobileszközeit (mobiltelefon, tablet, notebook stb.) a munkahelyén, hogy a munkáltatója nem tud róla, nincs erre vonatkozó szabályzata, vagy ha van is, azt soha nem íratta alá a dolgozókkal – derül ki a londoni székhelyű Ovum piackutató cég 17 ország közel 3800 felhasználójára kiterjedő globális BYOD (Bring Your Own Device – BYOD) felméréséből.

A hazai adatvédelmi specialista, a Balázs & Holló Ügyvédi Iroda partner-ügyvédje, Holló Dóra szerint itthon még ennél is rosszabb a helyzet: a cégek többsége még a szabályozatlan BYOD-ból adódó veszélyek mértékével sincs tisztában.

A magyar cégek minden pillanatban kártérítési pereket és adatvédelmi bírságokat kockáztatnak, illetve rosszabb esetekben még büntetőjogi felelősségüket is kockára teszik. Ehhez elég, ha a dolgozó elveszíti a vállalatnál is használt tabletjét, és az azon tárolt érzékeny céges adatok nyilvánosságra kerülnek. Ráadásul ez a fajta munkáltatói hanyagság már az aktív jogsértés tárgykörébe tartozik.

BYOD lehet belőle

Magyarországon a munkahelyre bevitt saját eszközökkel kapcsolatban nincsen önálló törvényi szabályozás. Az erre vonatkozó joggyakorlatot részben a munka törvénykönyve, részben pedig az adatvédelmi törvény alakítja ki. Így például az adatvédelmi törvény paragrafusai határozzák meg az adatkezelés tartalmát és formáját, illetve összefoglalják az azok tárolására, nyilvánosságra hozatalára, illetve továbbítása vonatkozó szabályokat is.

A szakértő szerint ezek alapján egyértelmű, hogyha a vállalati adat a munkáltató által nem ellenőrzötten, azaz erre vonatkozó szabályzat, vagy erre is kiterjedő munkaszerződés nélkül kerül a munkavállaló saját eszközére, a munkáltató máris megsérti az adatkezelésre vonatkozó adatvédelmi kötelezettségét.

Ha ez kitudódik, az érintettek akár kártérítést is kérhetnek, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 100 ezer–10 millió Ft közötti összegben bírságolhat, és az eset nyilvánosságra kerüléséből adódó vállalati reputációs veszteség sem elhanyagolható.

A munkaadót valószínűleg az sem vigasztalja majd, hogy munkavállalói oldalról a Btk. is foglalkozik a személyes adatokhoz kapcsolódó jogok megsértésével, abban az esetben, ha haszonszerzés érdekében vagy jelentős érdeksérelmet okozva történik. Ez esetben ugyanis akár 2 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható az elkövetőre.

Amennyiben a BYOD-ból fakadóan üzleti titok sérül, akkor a munkaadó a polgári törvénykönyv 81.§-a alapján is felelősségre vonható, és vagyoni hátrány okozása esetén ebben az esetben is felmerülhet az elkövető büntetőjogi felelősségének kérdése. (Btk. 418.§)

Ha sapka van rajta, ha nincs

A munka törvénykönyvének szabályai alapján – külön megállapodás hiányában – a munkáltató eleve nem írhatja elő a munkavállaló számára saját eszközeinek használatát. Ha ennek ellenére mégis elfogadott a cégnél a BYOD, akkor szinte óhatatlan, hogy egyazon készüléken végleg összekeverednek a munkavégzés során használt adatok (e-mailek, dokumentumok, kontaktinformációk, kimutatások stb.), illetve a munkavállaló saját adatai.

„Ennek, hacsak nincs megfelelően részletes adatvédelmi szabályzat vagy erre a kérdésre is kiterjedő munkaszerződés, az lehet a következménye, hogy a munkáltató a munkaviszony megszűnése esetén nem fogja tudni a céges adatokat anélkül visszaszerezni vagy törölni, hogy a magánadatokat közben ne lássa. Ilyenkor választhat: vagy az üzleti titok megtartására vonatkozó szabályokat szegi meg, és nem ellenőrzi a munkaadónál maradó adatokat, vagy a munkavállalót védő adatvédelmi szabályokat sérti meg, és privát adatokat is átnéz" – foglalja össze a szakértő.

A munkaadó kezét ebben az esetben a munka törvénykönyve munkavállaló személyhez fűződő jogaival kapcsolatos szabályozása köti meg. Ez ugyanis egyértelműen kimondja, hogy a munkáltató nem juthat hozzá a munkavállaló privát adataihoz. (Még akkor sem, ha esetleg arra gyanakszik, hogy a dolgozó privát eszközökön keresztül, illegálisan jutott hozzá céges adatokhoz.) Avagy BYOD-szabályozás nélkül a munkáltató elveszti a kontrollt saját szenzitív üzleti adatai felett, és szélsőséges esetben teljesen kiszolgáltatottá válhat munkavállalójával szemben.

További bosszúság forrása lehet, hogy ha a BYOD nincs világosan megtiltva, akkor adatvédelmi szabályzat vagy megfelelő munkaszerződéses passzus nélkül az sem ellenőrizhető, hogy a munkavállaló a saját eszközén pontosan mit művel munkaidőben. Ha pedig a munkaadó mégis alkalmaz ilyen ellenőrző technikákat, akkor az Mtk. 11.§ második bekezdésébe ütközően jár el és ezért ugyancsak felelősségre vonható. Persze totális BYOD-tilalom esetén sem ellenőrizheti a munkáltató a személyes eszközökön lévő tartalmakat, de használatukat korlátozhatja a munkaközi szünetekre.

Szabályozz okosan

Holló Dóra szerint, a saját használatú mobileszközök elterjedése miatt, különösen irodai munkák esetében egyre kevésbé életszerű a BYOD teljes tiltása, miközben az adatvédelmi előírások komplexitása miatt egyértelmű, hogy a munkaadó csak akkor alhat nyugodtan, ha teljeskörűen szabályozza ezt a gyakorlatot.

Kiemelten fontos a vállalat működésének sajátosságait szem előtt tartó, testreszabott BYOD-stratégia és a kapcsolódó, mindenre kiterjedő szabályrendszer kialakítása. Ehhez IT-szakember és az adatvédelemben és munkajogban is jártas jogász is szükséges, akik a vonatkozó szabályzatot és szerződéses hátteret a különböző területek igényeinek egyeztetésével készítik el.

(Híradó)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Bin Laden örököse: Ismét meg kell támadni az Amerikai Egyesült Államokat

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Sell more software

Get listed in the HRIS directory of software vendors. Get seen by 12,000+ monthly unique visitors. Sign up today.
From our sponsors
Bin Laden örököse: Ismét meg kell támadni az Amerikai Egyesült Államokat
Sep 13th 2013, 04:52

Szeptember 11-én közölt üzenetében Oszama bin Laden örököse arra biztatott, hogy állandó feszültségben kell tartani, és ismét meg kell támadni az Amerikai Egyesült Államokat.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet újabb támadást sürgetett az Egyesült Államok és szövetségesei ellen a 2001. szeptember 11-i terrortámadás évfordulójára kiadott üzenetében - közölte a szélsőséges iszlamista honlapokat figyelő, SITE nevű amerikai szervezet pénteken.

Az üzenetet Ajman az-Zavahri, a terrorszervezet vezetője küldte a dzsihadista fórumoknak. "Gazdaságilag kell kivéreztetni Amerikát, arra kényszerítve, hogy folytassa irdatlanul nagy összegek elköltését a védelmére... Amerika gyenge pontja a gazdaság, és már most is tántorog a katonai kiadások miatt... Amerikát feszültségben és állandó riadókészültségben kell tartani néhány támadás segítségével - ajánlotta Oszama bin Laden örököse.

Zavahri azt állította, hogy az al-Kaida Szomáliában, Jemenben és Irakban már megnyerte a háborút, és azt tanácsolta a szélsőségeseknek, hogy vigyék át a háborút az Egyesült Államok területére.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Ezt is megtudtuk végre: szeptember 11. első áldozata is egy hős zsidó volt

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Get healthier and fit with celebrity yoga instructor, Sadie Nardini.

The course will teach you a 14 day routine so you can maintain a body more free of toxins and extra weight.
From our sponsors
Ezt is megtudtuk végre: szeptember 11. első áldozata is egy hős zsidó volt
Sep 13th 2013, 05:36

A szeptember11-i támadás első áldozata egy izraeli férfi volt, aki korábban az izraeli hadsereg terrorelhárító elitegységének tagja volt, írja a Daily Mail egy most megjelent könyvre hivatkozva. A férfi az első toronynak tartó repülőn utazott, amikor a terroristák eltérítették a gépet. Ő "egyedül és fegyverek nélkül" vette fel a harcot az öt "terroristával", hogy megakadályozza a gép eltérítését, de még a becsapódás előtt megölték.

Danny Lewin, a volt terrorelhárító katona egy internetes céget alapított Akami Technologies néven, és már a harmincas évei előtt milliomossá vált. Korábban az izraeli hadsereg Sayeret Mat'kal nevű elit terrorelhárító osztagánál teljesített szolgálatot. Ezután tért vissza az egyetemre és alapította meg a később sikeres cégét.

A repülőt nem sokkal azután térítették el, hogy felszállt. Lewin beszélt arabul és a gép elejében ült, az elsők között lehetett, aki észrevette, hogy eltérítették a repülőt. Az első jelentés szerint Lewint lelőtték, de egy későbbi vizsgálat kiderítette, hogy az egyik terrorista vágta el a nyakát. A repülő fél órával ezután becsapódott a Világkereskedelmi Központ északi tornyába. Ugyanaznap egy másik repülő is becsapódott a másik toronyba, egy harmadik gép pedig a Pentagonba. A Fehér Ház felé tartó repülőt viszont a hivatalos közlés szerint az utasok ellenállása miatt nem tudták a "terroristák" az épületbe vezetni, még ez előtt lezuhantak.

(Index nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Staudt az "elszámoltatásról": Az elmúlt 20 év garnitúrája vagy patyolat tiszta volt, vagy eljátszottak nekünk egy szép színjátékot

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Get free marketing tips

Be creative, authentic and profitable. Get tips, advice and a FREE copy of "Marketing Basics for Creative Entrepreneurs" when you subscribe today.
From our sponsors
Staudt az "elszámoltatásról": Az elmúlt 20 év garnitúrája vagy patyolat tiszta volt, vagy eljátszottak nekünk egy szép színjátékot
Sep 13th 2013, 06:00

Videók :: 2013-09-13. 08:00

Staudt az "elszámoltatásról": Az elmúlt 20 év garnitúrája vagy patyolat tiszta volt, vagy eljátszottak nekünk egy szép színjátékot



Szóljon hozzá! ( megjegyzés)

Olvasóink a Facebookon!

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Staudt az "elszámoltatásról": Az elmúlt 20 év garnitúrája vagy patyolat tiszta volt, vagy eljátszottak nekünk egy szép színjátékot

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Get free marketing tips

Be creative, authentic and profitable. Get tips, advice and a FREE copy of "Marketing Basics for Creative Entrepreneurs" when you subscribe today.
From our sponsors
Staudt az "elszámoltatásról": Az elmúlt 20 év garnitúrája vagy patyolat tiszta volt, vagy eljátszottak nekünk egy szép színjátékot
Sep 13th 2013, 06:00

Videók :: 2013-09-13. 08:00

Staudt az "elszámoltatásról": Az elmúlt 20 év garnitúrája vagy patyolat tiszta volt, vagy eljátszottak nekünk egy szép színjátékot



Szóljon hozzá! ( megjegyzés)

Olvasóink a Facebookon!

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Ezt is megtudtuk végre: szeptember 11. első áldozata is egy hős zsidó volt

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Get healthier and fit with celebrity yoga instructor, Sadie Nardini.

The course will teach you a 14 day routine so you can maintain a body more free of toxins and extra weight.
From our sponsors
Ezt is megtudtuk végre: szeptember 11. első áldozata is egy hős zsidó volt
Sep 13th 2013, 05:36

A szeptember11-i támadás első áldozata egy izraeli férfi volt, aki korábban az izraeli hadsereg terrorelhárító elitegységének tagja volt, írja a Daily Mail egy most megjelent könyvre hivatkozva. A férfi az első toronynak tartó repülőn utazott, amikor a terroristák eltérítették a gépet. Ő "egyedül és fegyverek nélkül" vette fel a harcot az öt "terroristával", hogy megakadályozza a gép eltérítését, de még a becsapódás előtt megölték.

Danny Lewin, a volt terrorelhárító katona egy internetes céget alapított Akami Technologies néven, és már a harmincas évei előtt milliomossá vált. Korábban az izraeli hadsereg Sayeret Mat'kal nevű elit terrorelhárító osztagánál teljesített szolgálatot. Ezután tért vissza az egyetemre és alapította meg a később sikeres cégét.

A repülőt nem sokkal azután térítették el, hogy felszállt. Lewin beszélt arabul és a gép elejében ült, az elsők között lehetett, aki észrevette, hogy eltérítették a repülőt. Az első jelentés szerint Lewint lelőtték, de egy későbbi vizsgálat kiderítette, hogy az egyik terrorista vágta el a nyakát. A repülő fél órával ezután becsapódott a Világkereskedelmi Központ északi tornyába. Ugyanaznap egy másik repülő is becsapódott a másik toronyba, egy harmadik gép pedig a Pentagonba. A Fehér Ház felé tartó repülőt viszont a hivatalos közlés szerint az utasok ellenállása miatt nem tudták a "terroristák" az épületbe vezetni, még ez előtt lezuhantak.

(Index nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Bin Laden örököse: Ismét meg kell támadni az Amerikai Egyesült Államokat

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Sell more software

Get listed in the HRIS directory of software vendors. Get seen by 12,000+ monthly unique visitors. Sign up today.
From our sponsors
Bin Laden örököse: Ismét meg kell támadni az Amerikai Egyesült Államokat
Sep 13th 2013, 04:52

Szeptember 11-én közölt üzenetében Oszama bin Laden örököse arra biztatott, hogy állandó feszültségben kell tartani, és ismét meg kell támadni az Amerikai Egyesült Államokat.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet újabb támadást sürgetett az Egyesült Államok és szövetségesei ellen a 2001. szeptember 11-i terrortámadás évfordulójára kiadott üzenetében - közölte a szélsőséges iszlamista honlapokat figyelő, SITE nevű amerikai szervezet pénteken.

Az üzenetet Ajman az-Zavahri, a terrorszervezet vezetője küldte a dzsihadista fórumoknak. "Gazdaságilag kell kivéreztetni Amerikát, arra kényszerítve, hogy folytassa irdatlanul nagy összegek elköltését a védelmére... Amerika gyenge pontja a gazdaság, és már most is tántorog a katonai kiadások miatt... Amerikát feszültségben és állandó riadókészültségben kell tartani néhány támadás segítségével - ajánlotta Oszama bin Laden örököse.

Zavahri azt állította, hogy az al-Kaida Szomáliában, Jemenben és Irakban már megnyerte a háborút, és azt tanácsolta a szélsőségeseknek, hogy vigyék át a háborút az Egyesült Államok területére.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: A munkaadó számára könnyen lehet orosz rulett a munkahelyi mobilhasználat

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Manage your social media

Best social media tool for image publishing to Facebook and Twitter. Look amazing and delight your followers. Get 40% off when you sign up today.
From our sponsors
A munkaadó számára könnyen lehet orosz rulett a munkahelyi mobilhasználat
Sep 13th 2013, 05:07

Nem szabályozzák a hazai vállalkozások a privát mobileszközök céges környezetben való használatát, pedig nemcsak milliós kártérítést és pénzbüntetést kockáztatnak, hanem azt is, hogy jogvita esetén teljesen kiszolgáltatottá válnak munkavállalóikkal szemben.

A munkavállalók 46 százaléka úgy használja saját mobileszközeit (mobiltelefon, tablet, notebook stb.) a munkahelyén, hogy a munkáltatója nem tud róla, nincs erre vonatkozó szabályzata, vagy ha van is, azt soha nem íratta alá a dolgozókkal – derül ki a londoni székhelyű Ovum piackutató cég 17 ország közel 3800 felhasználójára kiterjedő globális BYOD (Bring Your Own Device – BYOD) felméréséből.

A hazai adatvédelmi specialista, a Balázs & Holló Ügyvédi Iroda partner-ügyvédje, Holló Dóra szerint itthon még ennél is rosszabb a helyzet: a cégek többsége még a szabályozatlan BYOD-ból adódó veszélyek mértékével sincs tisztában.

A magyar cégek minden pillanatban kártérítési pereket és adatvédelmi bírságokat kockáztatnak, illetve rosszabb esetekben még büntetőjogi felelősségüket is kockára teszik. Ehhez elég, ha a dolgozó elveszíti a vállalatnál is használt tabletjét, és az azon tárolt érzékeny céges adatok nyilvánosságra kerülnek. Ráadásul ez a fajta munkáltatói hanyagság már az aktív jogsértés tárgykörébe tartozik.

BYOD lehet belőle

Magyarországon a munkahelyre bevitt saját eszközökkel kapcsolatban nincsen önálló törvényi szabályozás. Az erre vonatkozó joggyakorlatot részben a munka törvénykönyve, részben pedig az adatvédelmi törvény alakítja ki. Így például az adatvédelmi törvény paragrafusai határozzák meg az adatkezelés tartalmát és formáját, illetve összefoglalják az azok tárolására, nyilvánosságra hozatalára, illetve továbbítása vonatkozó szabályokat is.

A szakértő szerint ezek alapján egyértelmű, hogyha a vállalati adat a munkáltató által nem ellenőrzötten, azaz erre vonatkozó szabályzat, vagy erre is kiterjedő munkaszerződés nélkül kerül a munkavállaló saját eszközére, a munkáltató máris megsérti az adatkezelésre vonatkozó adatvédelmi kötelezettségét.

Ha ez kitudódik, az érintettek akár kártérítést is kérhetnek, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 100 ezer–10 millió Ft közötti összegben bírságolhat, és az eset nyilvánosságra kerüléséből adódó vállalati reputációs veszteség sem elhanyagolható.

A munkaadót valószínűleg az sem vigasztalja majd, hogy munkavállalói oldalról a Btk. is foglalkozik a személyes adatokhoz kapcsolódó jogok megsértésével, abban az esetben, ha haszonszerzés érdekében vagy jelentős érdeksérelmet okozva történik. Ez esetben ugyanis akár 2 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható az elkövetőre.

Amennyiben a BYOD-ból fakadóan üzleti titok sérül, akkor a munkaadó a polgári törvénykönyv 81.§-a alapján is felelősségre vonható, és vagyoni hátrány okozása esetén ebben az esetben is felmerülhet az elkövető büntetőjogi felelősségének kérdése. (Btk. 418.§)

Ha sapka van rajta, ha nincs

A munka törvénykönyvének szabályai alapján – külön megállapodás hiányában – a munkáltató eleve nem írhatja elő a munkavállaló számára saját eszközeinek használatát. Ha ennek ellenére mégis elfogadott a cégnél a BYOD, akkor szinte óhatatlan, hogy egyazon készüléken végleg összekeverednek a munkavégzés során használt adatok (e-mailek, dokumentumok, kontaktinformációk, kimutatások stb.), illetve a munkavállaló saját adatai.

„Ennek, hacsak nincs megfelelően részletes adatvédelmi szabályzat vagy erre a kérdésre is kiterjedő munkaszerződés, az lehet a következménye, hogy a munkáltató a munkaviszony megszűnése esetén nem fogja tudni a céges adatokat anélkül visszaszerezni vagy törölni, hogy a magánadatokat közben ne lássa. Ilyenkor választhat: vagy az üzleti titok megtartására vonatkozó szabályokat szegi meg, és nem ellenőrzi a munkaadónál maradó adatokat, vagy a munkavállalót védő adatvédelmi szabályokat sérti meg, és privát adatokat is átnéz" – foglalja össze a szakértő.

A munkaadó kezét ebben az esetben a munka törvénykönyve munkavállaló személyhez fűződő jogaival kapcsolatos szabályozása köti meg. Ez ugyanis egyértelműen kimondja, hogy a munkáltató nem juthat hozzá a munkavállaló privát adataihoz. (Még akkor sem, ha esetleg arra gyanakszik, hogy a dolgozó privát eszközökön keresztül, illegálisan jutott hozzá céges adatokhoz.) Avagy BYOD-szabályozás nélkül a munkáltató elveszti a kontrollt saját szenzitív üzleti adatai felett, és szélsőséges esetben teljesen kiszolgáltatottá válhat munkavállalójával szemben.

További bosszúság forrása lehet, hogy ha a BYOD nincs világosan megtiltva, akkor adatvédelmi szabályzat vagy megfelelő munkaszerződéses passzus nélkül az sem ellenőrizhető, hogy a munkavállaló a saját eszközén pontosan mit művel munkaidőben. Ha pedig a munkaadó mégis alkalmaz ilyen ellenőrző technikákat, akkor az Mtk. 11.§ második bekezdésébe ütközően jár el és ezért ugyancsak felelősségre vonható. Persze totális BYOD-tilalom esetén sem ellenőrizheti a munkáltató a személyes eszközökön lévő tartalmakat, de használatukat korlátozhatja a munkaközi szünetekre.

Szabályozz okosan

Holló Dóra szerint, a saját használatú mobileszközök elterjedése miatt, különösen irodai munkák esetében egyre kevésbé életszerű a BYOD teljes tiltása, miközben az adatvédelmi előírások komplexitása miatt egyértelmű, hogy a munkaadó csak akkor alhat nyugodtan, ha teljeskörűen szabályozza ezt a gyakorlatot.

Kiemelten fontos a vállalat működésének sajátosságait szem előtt tartó, testreszabott BYOD-stratégia és a kapcsolódó, mindenre kiterjedő szabályrendszer kialakítása. Ehhez IT-szakember és az adatvédelemben és munkajogban is jártas jogász is szükséges, akik a vonatkozó szabályzatot és szerződéses hátteret a különböző területek igényeinek egyeztetésével készítik el.

(Híradó)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: 5 forinttal csökkent a benzin ára, a gázolajé nem változott

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Transform Self-Doubt into Confidence

Find Your True Path In Life, Release Inner Blocks, & Move Forward With Confidence. Sign up for this $21 online course by Max Highstein today.
From our sponsors
5 forinttal csökkent a benzin ára, a gázolajé nem változott
Sep 13th 2013, 05:42

Tovább csökkentette, bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. pénteken, a gázolaj ára nem változott. A benzin átlagára 420-421 forintra csökkent, a gázolajé 441-442 forint maradt.

A Mol ezt megelőzően szerdán csökkentette, bruttó 6 forinttal a 95-ös benzin árát, a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pedig 2 forinttal emelte.

A társaság február elejétől heti két alkalommal dönt az üzemanyagár-változásokról, így már nemcsak a hét első munkanapján, hanem a hét közepén is határoz az aktuális valutaárfolyam és a tőzsdei jegyzések alapján az árról.

A benzin ára tavaly április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a különböző kutaknál.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Kuruc.info: Vona Gábor előadással egybekötött könyvdedikálása Székesfehérváron

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Coffee, tea & cocktails

Take the priority seat as a subscriber to all of our workshops and joint promotions for coffee & tea, cocktail, wine, beer and whisky.
From our sponsors
Vona Gábor előadással egybekötött könyvdedikálása Székesfehérváron
Sep 13th 2013, 06:11

Programajánló :: 2013-09-13. 08:11

Vona Gábor előadással egybekötött könyvdedikálása Székesfehérváron




Szóljon hozzá! ( megjegyzés)

Olvasóink a Facebookon!

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions