2014. január 1., szerda

[Lapszemle] Nyitás Törökország felé - Törökország megszüntette a magyarok vízumkötelességét - Feltúrnák a Pilis hegységet, az õsi szakrális királyi központot: Már itt is megvan az M0-s nyomvonala - Postázzák a felmondásokat a rezsicsökkentés miatt - Románia hagyjon fel Székelyföld elrománosításával! - Ahol magyarul beszélhetsz Léván - Áder János: hazaszeretet nélkül nem lenne hazánk

Nemzeti Hírháló  
Feliratkozás Imerősöknek Kapcsolat Nyomtatás Hozzászólás Szüneteltetés Leiratkozás


MINDEN KEDVES OLVASÓJÁNAK BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁN
A NEMZETI HÍRHÁLÓ!

"Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,
Hiszek egy isteni örök igazságban,
Hiszek Magyarország feltámadásában!"

Jézus:"Nagy jövő vár Anyám országára,
s általa az egész világ kegyelmet nyer."


A Hírháló ajánlata: Török Nyelvoktatás

Ez az oldal azért jött létre, hogy akik törökül szeretnének megtanulni, azoknak ne legyenek ilyen gondjai. A legtöbb nyelviskolában a nyelvtanulás nelvvizsga-központú. Ez az egyik oka annak, hogy sok tanuló valós élethelyzetekben több száz órányi nyelvtanulás után sem mer megszólalni. Ezzel szemben én már a kezdetektől a beszélt, élő török nyelvet tanítom. Ezáltal nyelvtanfolyamainkon már néhány órai töröktanulás után is vidáman társalgunk, természetesen az addig elsajátított tudászinten.

Török magánórák - Mini csoportos tanfolyamok
Rugalmas órarend - Török tankönyvem


Részletek: www.torokoktatas.com
Nyelvtanfolyamra jelentkezni telefonon, vagy emailben lehet:
Telefon: +36 30 410 51 24, Email: info@torokoktatas.com
Jelentkezéskor hivatkozzon a Nemzeti Hírhálóra, mert megéri!


Vonalban levők száma

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Nyitás Törökország felé
Magyarország kulcsszerepre törekszik a kaukázusi és távol-keleti áruk Európába szállításában
2013. január 24., csütörtök MHO/MTI/Fidesz.hu

A magyar-török gazdasági vegyes bizottság a két ország közötti energetikai, ipari és egészségügyi együttműködés erősítéséről állapodott meg csütörtöki ülésén - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára csütörtökön Budapesten.

Az államtitkár, a vegyes bizottság egyik társelnöke hangsúlyozta: megegyeztek abban is, hogy Magyarország és Törökország megvizsgálja a légiközlekedésben jelenleg nyitott kérdéseket, valamint a két ország közötti vízumkötelezettségi rendszerek módosításának lehetőségét a turistaforgalom növelése érdekében.

Háromhavonta beszámolót készítenek a megállapodások megvalósulásáról

Recep Akdag török egészségügyi miniszter, a bizottság másik társelnöke a csütörtöki ülés megállapodásait rögzítő jegyzőkönyv aláírása előtt kiemelte: háromhavonta beszámolót készítenek majd a megállapodások megvalósulásáról. Szijjártó Péter szerint a bizottság ülésén olyan megállapodásokat kötöttek, amelyeknek köszönhetően jelentősen nőhet a két ország közötti, jelenleg 2,5 milliárd dolláros évi kereskedelmi forgalom.

Az energetikai együttműködésről kifejtette: Magyarország az európai energiabiztonság egyik garantálójaként tekint Törökországra, hiszen az ország alatt húzódik az a transzanatóliai vezeték, amelyen keresztül az azerbajdzsáni gáz Európába fog jutni.

"Megerősítettük azt, hogy Magyarországnak a legmesszebbmenőkig az az érdeke, hogy az azeri gáz a török-bolgár határról a Nabucco West vezetéken keresztül jusson el Közép-Európába" - jelezte Szijjártó Péter. Hozzátette: a Mol kapcsolata a török olajipari vállalattal egyre szorosabb, a cégek megkezdték a kétoldalú tárgyalásokat. Törökországban jelenleg villamosenergiaipari vállalatok privatizációs tenderei zajlanak; ezek iránt magyar vállalatok is érdeklődnek - emelte ki Szijjártó Péter.

Szólt arról is, hogy Törökország még 2010-ben megállapodott Oroszországgal négy atomerőmű megépítéséről. Törökország és Magyarország tárgyal arról is, hogy a Törökországban szükségessé váló atomenergia ipari szakemberek képzésébe Magyarország hogyan tud bekapcsolódni.

Magyarország kulcsszerepre törekszik a kaukázusi és távol-keleti áruk Európába szállításában

Az ipar területén - a török egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint - alapvetően egészségügyi beruházásokhoz kapcsolódóan nagy építkezések lesznek, amelyek során a földrengésvédelemre nagy hangsúlyt fektetnek. Az ezen a területen aktív, és Törökországban már vállalatot alapított magyarokat is lehetőség lesz bevonni az építkezésekbe - emelte ki az államtitkár.

Az egészségügy kapcsán Szijjártó Péter elmondta: az illetékes török és magyar minisztérium szoros együttműködéséről szerdán alá is írtak egy megállapodást. Hozzáfűzte: Magyarország kulcsszerepet szeretne játszani a kaukázusi és távol-keleti áruk Európába szállításában, ezért megállapodtak abban, hogy a török és magyar vasúti szállítmányozási cégek együttműködését is előmozdítják.
Szijjártó Péter elmondta: Recep Akdag elismerően nyilatkozott a Magyarország járműiparban betöltött szerepéről és a magyar motorgyártásról, ezért megállapodtak abban, hogy Törökország autóipari fejlesztései során számít a magyar motorgyártási kapacitásra és szakértelemre.

Törökország is a két ország közötti turizmus fellendülését szeretné elérni

Recep Akdag is az energetikai együttműködés fontosságát emelte ki, és kifejtette: mindkét országban különböző lehetőségek vannak, szeretnék kihasználni azokat, az együttműködést erősítve. Ő is elmondta, hogy a vízumkérdésben és a légi közlekedésben vannak megtárgyalandó ügyek, valamint hogy Törökország is a két ország közötti turizmus fellendülését szeretné elérni, mert a kereskedelmi kapcsolatok fellendülését is segíti, ha az emberek megismerik egymást. Az egészségügyi miniszter beszédének végén emlékeztetett arra, hogy február 5-én Budapestre érkezik Recep Tayyip Erdogan török kormányfő.

Kapcsolódó:
   Erősítünk Ankarában

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Törökország megszüntette a magyarok vízumkötelességét
Orbán felavatta az isztambuli Magyar Házat
2013. december 18., szerda MHO/MTI

Törökország megszünteti a magyar állampolgárok vízumkötelezettségét - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök az Orbán Viktor magyar kormányfővel folytatott megbeszélés után tartott szerdai sajtótájékoztatón, Ankarában.

Közép-Európa már túljutott a válságon, sikeresen megújult, gazdasága versenyképes, így jó lehetőség a külföldi befektetőknek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az isztambuli Marmara Egyetemen tartott, Magyarország és Európa egy változó világban című előadásában szerdán. A kormányfő kedden Isztambulban török-magyar üzleti fórumon mondott beszédet, ezt megelőzően pedig megnyitotta az isztambuli Magyar Kulturális Központot, a Magyar Házat. Orbán Viktor kormányfő kedden utazott hivatalos látogatásra Törökországba, ahol szerdán fogadja a török köztársasági elnök és a kormányfő is.

Törökország megszünteti a magyarok vízumkötelezettségét

Orbán Viktor megköszönte a török lépést, és jelezte, bár Magyarországnak kötelező tiszteletben tartania a schengeni vízumszabályokat, de azon belül a lehető legnagyobb kedvezményt biztosítja a török üzletembereknek, sportolóknak és művészeknek.

Így az összes uniós tagállam közül Magyarországon van a legkedvezőbb vízumelbírálása Törökországnak - közölte.

A magyar kormányfő egyúttal megismételte, hogy Magyarország támogatja a török EU-integrációt, sőt a magyar kormány szerint az Európai Uniónak már Ankara uniós tagsága előtt meg kellene adnia Törökország állampolgárai számára a vízummentes beutazás lehetőségét. Értékelése szerint ez nem ajándék volna a közösség részéről, hanem a törökök gazdasági munkájának elismerése.

Az EU-nak is érdeke Törökország csatlakozása

Felhívta a figyelmet arra, nemcsak Törökországnak érdeke, hogy csatlakozzon az EU-hoz, hanem az uniónak is egyre sürgetőbb érdeke a török integráció. Orbán Viktor ugyanis nem hiszi, hogy a további bővítés, a török gazdaság "befogadása" nélkül sikerülne megfordítani az EU-ban a jelenlegi gazdasági tendenciákat.

Törökország mára gazdasági nagyhatalommá vált - jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint a törökök elmúlt években mutatott teljesítménye azt üzeni Magyarországnak, hogy nemzeti összefogást kell építeni, és nagy célokat kell kitűzni az országnak maga elé a sikerhez.

Az a tény pedig, hogy Törökország a válság idején ért el fantasztikus fejlődést, azt az üzenetet hordozza a magyaroknak, hogy a legjobb út mindig a saját út - tette hozzá.

Orbán Viktor végül bejelentette, hogy a magyar állam 150 ösztöndíjat ajánlott fel török diákoknak.

A keleti nyitás politikáját firtató kérdésre a kormányfő azt válaszolta: a stratégia sikeresnek nyilvánítható, hiszen a Magyarországtól keletre lévő, a világpolitikában és a világgazdaságban jelentős szerepet játszó államok mindegyikével sikerült jelentősen javítani a magyar politikai-gazdasági pozíciókat.

Kétmilliárdról ötmilliárdra emelhetjük a kereskedelmi forgalmat

Recep Tayyip Erdogan a tájékoztatón a vízumkényszer eltörlése mellett megerősítette, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom jelenleg kétmilliárd dolláros értékét ötmilliárd dollárra szeretnék növelni. Sürgette egyúttal a gazdasági kapcsolatok sokszínűbbé tételét, kiterjesztését, majd köszönetet mondott a török EU-csatlakozás érdekében nyújtott magyar támogatásért.
A török miniszterelnök hangsúlyozta azt is, hogy meggyőződése szerint a visegrádi együttműködés országai - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - lehetnek az egyik legfontosabb partnerei Törökországnak.

Erdogan jelezte, hogy a magyar küldöttség törökországi látogatása alatt csaknem 30 egyezményt írtak alá a két ország képviselői.
A sajtótájékoztató előtt a két kormány jelenlévő tagjainak részvételével megtartotta alakuló ülését a magyar-török stratégiai együttműködési tanács. A testület létrehozásáról szóló nyilatkozatot a kormányfők szignálták. Erdogan szerint a tanács minőségi váltást hozhat a kapcsolatokban.

Ezt követően a két ország kormánytagjai és más képviselői számos megállapodást kötöttek. Ezek között voltak környezetvédelmi, energetikai, biztonsági, kulturális, oktatási, erdészeti, vízügyi és vasúti együttműködési megállapodások, valamint kamarai, továbbá a török üzletemberek vízumszerzését könnyítő egyezmények.

Az esemény részeként együttműködési megállapodás született a magyar Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a TRT, a török közszolgálati rádió és televízió között. Magyar részről a dokumentumot Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója szignálta.

Együttműködési megállapodást írt alá az MTVA, az MTI és a török Anadolu hírügynökség is. A dokumentumot magyar oldalról Szabó László Zsolt és Gazsó L. Ferenc, az MTI vezérigazgatója látta el kézjegyével.

A törökországi látogatását szerda este záró Orbán Viktort a nap folyamán Ankarában fogadta Abdullah Gül köztársasági elnök és Cemil Cicek nemzetgyűlési elnök is.


MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna

A magyar gazdaság nagy lehetőség

A török-magyar kapcsolatoknak nemcsak hosszú évtizedekre visszanyúló gyökerei vannak, hanem jövője is - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az Ankarában megrendezett török-magyar üzleti fórumon.

"Szeretném a török üzletembereket bátorítani, felhívni a figyelmüket, hogy befektetőként és kereskedelmi partnerként is jöjjenek Magyarországra, és ápolják a hagyományos török-magyar baráti kapcsolatokat" - mondta a több mint kétszáz török és magyar üzletember előtt, hivatalos törökországi látogatásán a kormányfő. Jelezte egyúttal, hogy a most aláírt megállapodásokkal könnyítették a török üzletemberek vízumszerzését. Kijelentette ugyanakkor: a magyar kormány álláspontja az, hogy a törököknek jár a vízummentes belépés lehetősége az Európai Unió területére.

Orbán Viktor - aki mintegy 120 magyar üzletember kíséretében érkezett Törökországba - azért is ajánlotta Magyarországot a török üzletemberek figyelmébe, mert - mint mondta - Magyarországnak földrajzi szempontból meghatározó szerepe van a kelet-nyugati kereskedelemben, és "örömmel kínálja fel" kereskedelmi útvonalait a török befektetőknek. Megismételte továbbá azt az álláspontját, hogy a Magyarországot is magában foglaló Közép-Európa lesz a kontinens növekedési motorja a jövőben, így az unió gazdasági súlypontja keletebbre kerül majd. Kiemelte emellett a kiváló magyar mérnöki tudást is.

Beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország ma már egy egészen más ország, mint négy évvel ezelőtt, amikor a kockázati besorolása a nemzetközi pénzpiacokon rosszabb volt, mint Görögországé. Ez a korszak azonban lezárult - tette egyértelművé, megjegyezve, hogy 2010 őszén már Magyarország nem szorult a valutaalap kölcsöneire.

Törökország és az Európai Unió kapcsolatáról szólva a miniszterelnök úgy foglalt állást, hogy szerinte fel kell tenni a kérdést, hogy - az EU "folyamatos zsugorodására" miatt - kinek is az érdeke a török csatlakozás, Törökországé vagy lassan már inkább az unióé.
A magyar Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) honlapján elérhető adatok szerint a Magyarország és Törökország közötti kétoldalú áruforgalom 2012-ben mintegy 2,1 milliárd amerikai dollár volt. Ezt a két kormány 2020-ig 5 milliárd dollárra akarja növelni.

Közép-Európa már túljutott a válságon, gazdasága versenyképes

A magyar kormányfő a Marmara Egyetemen tartott beszédében megerősítette véleményét, amely szerint nagyon ígéretes jövője, az unióban pedig a legnagyobb növekedési lehetősége van a 80 milliós lélekszámú közép-európai régiónak, amelynek Magyarország is része.

Magyarországgal kapcsolatban Orbán Viktor kijelentette: az ország - amely nem sokként, hanem az átalakulás lehetőségeként tekintett a gazdasági válságra - mára számos területen jobban teljesít az európai átlagnál.

Az elmúlt három és fél évben Magyarország új alkotmányt, új büntető, polgári és munkatörvénykönyvet fogadott el, a parlament pedig megalkotott még mintegy négyszáz új törvényt - ismertette angol nyelvű beszédébe Orbán Viktor több tucat egyetemi oktató és hallgató előtt.


MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna

Az Európai Unióról szólva kifejtette: véleménye szerint ahhoz, hogy a közösség kikerüljön a válságból, mélyebb integrációt kell megvalósítani az eurózóna tagállamai között, az euróövezeten kívüli országoknak ugyanakkor nagyobb szabadságot kell adni saját gazdaságpolitikájuk meghatározására. Emellett támogatni kell Törökország és a Balkán integrációját, minél hamarabb szabadkereskedelmi megállapodást kell kötni az Egyesült Államokkal, és új alapokra kell helyezni az Oroszországgal való kapcsolatot - sorolta.

Orbán Viktor összegzése szerint Európának nem több szabályra van szüksége, inkább több lehetőségre és "friss levegőre".

A kormányfő díszdoktori címet kapott

A beszéd előtt Orbán Viktort politikai tevékenysége elismeréséül, a török-magyar kapcsolatok érdekében végzett munkájáért az egyetem díszdoktorává avatták. Az ünnepségen felolvasott indoklásban elhangzott, hogy a magyar miniszterelnök komoly munkát végez a török-magyar kapcsolatok megerősítéséért, meghirdette a keleti nyitás stratégiáját, Törökországra kulcsországként tekint, és támogatja Ankara európai uniós csatlakozási törekvéseit.

Együttműködés a Kaposvári Egyetemmel

Az isztambuli felsőoktatási intézményben tartott rendezvényen a Kaposvári Egyetem és a Marmara Egyetem együttműködési megállapodást, Kaposvár és Üsküdar pedig együttműködési szándéknyilatkozatot kötött. Utóbbit magyar részről Szita Károly, a somogyi megyeszékhely Fidesz-KDNP-s polgármestere írta alá. A kaposvári önkormányzat tájékoztatása szerint a testvérvárosi megállapodással a két város célja, hogy elősegítse a közös együttműködést és párbeszédet, megerősítse a tudományos, oktatási és gazdasági együttműködést, és támogassa a közös fejlesztéseket Üsküdar és Kaposvár között.
Még az egyetemi előadás előtt, szerdán reggel a magyar kormányfőt audiencián fogadta I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka.
Orbán Viktor hivatalos programja délután Ankarában folytatódik.

Magyar Ház nyílt Isztambulban

A kormányfő az isztambuli Magyar Kulturális Központ, a Magyar Ház megnyitó beszédében úgy fogalmazott: kevés ország van a világon, amelyik azt mondhatja, hogy a globalizáció nyertese, de Törökország ilyen.

"Az a fejlődés, amely itt látható, világléptékű" - hangsúlyozta a hivatalos látogatáson Törökországban tartózkodó Orbán Viktor, aki kiemelte: Törökország többé nem egy Európa szélén lévő állam, hanem egy olyan ország, amely fontos szerepet fog játszani a jövőben.

Szavai szerint "magyarnak lenni Törökországban jó dolog, és töröknek lenni Magyarországon, Budapesten jó dolog".

Ömer Celik török kulturális és idegenforgalmi miniszter beszédében megköszönte Magyarországnak az oszmán kori emlékművek gondozását.

Az ünnepélyes szalagátvágás után a miniszterelnök jelenlétében több megállapodást is aláírtak a két ország képviselői. Ezek között volt az isztambuli magyar-török kereskedőház megalapításáról szóló, továbbá több vállalatközi egyezmény - például az Eximbank és a Török Ipari Fejlesztési Bank, valamint a Magyar Földgáztároló Zrt. és a török Naturgaz közötti - és a vízumeljárás könnyítését lehetővé tevő dokumentumok is.

Közép-Európa lesz a gazdasági növekedés motorja

Kedden este a miniszterelnök beszédet mondott a török-magyar üzletember-találkozón. Közép-Európa lesz a következő évtized leggyorsabban növekvő régiója az Európai Unióban - szögezte le Orbán Viktor, majd hozzátette: amikor török üzletemberek arról gondolkodnak, hogy az unión belül mely térségek lesznek sikeresek, hol van profitlehetőség, arra biztosan számíthatnak, hogy az európai gazdasági növekedés motorja Közép-Európában lesz. A kormányfő hallgatóságát arra biztatta, használják ki azokat a lehetőségeket, amelyeket a két ország közötti megállapodásokkal megteremtettek, és csináljanak üzletet, töltsék meg élettel e megállapodásokat.

E régiónak a része Magyarország, amelyet a kormány az elmúlt években termelési központtá alakított, és ahová "rendkívüli mértékben érkezik a külföldi tőke" - emelte ki a kormányfő. "A jövendőbeli sikeres magyar gazdaság alapjait leraktuk, de szükségünk van még jó néhány évre, hogy ezt a munkát ki tudjuk teljesíteni és be tudjuk fejezni" - mondta Orbán Viktor, jelezve hallgatóságának, hogy jövőre parlamenti választás lesz Magyarországon.

A török-magyar gazdasági kapcsolatokról szólva (amelyeknek szavai szerint mélysége és múltja van) hozzátette: megoldották a vízumproblémát, a mostani megállapodások alapján ugyanis Magyarország két-három évre érvényes uniós vízumot tud kiállítani a török üzletembereknek. Így nincs fizikai akadálya a sikeres gazdasági együttműködésnek - tette egyértelművé a kormányfő.
Hallgatóságát arra biztatta, használják ki azokat a lehetőségeket, amelyeket a két ország közötti megállapodásokkal megteremtettek, és csináljanak üzletet, töltsék meg élettel e megállapodásokat. "Az üzleteknek legyen nagy volumene, önöknek legyen rajta jó sok haszna, nekünk meg legyen tisztességes adóbevételünk" - fűzte hozzá.


Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart az isztambuli török-magyar üzleti fórumon

A kormányfő a vajúdó közösségről is beszélt

Orbán Viktor felidézte: 13 évvel ezelőtt már járt miniszterelnökként Törökországban, amely akkor még egy másik állapotban lévő ország volt. Mára azonban Törökország hatalmasat fejlődött, magabiztos, vízióval rendelkező állam, amely az elmúlt években jó és bátor döntéseket hozott, a fejlesztés kockázatos, de utóbb sikeresnek bizonyult útját választotta - hangsúlyozta, hozzátéve: "jó látni az Európai Unióból érkezve ide, önökhöz egy olyan országot, amely tudja, hogy mit akar, és tudja, merre van a jövője".

Az EU-ban közel sem ilyen optimista a helyzet, "a mi közösségünk vajúdik", az unió ugyanis nem találta meg a válaszokat azokra a kérdésekre, amelyektől a jövője és a sikere függ - szögezte le Orbán. "Szemben önökkel a mi közösségünk demográfiailag hanyatlik. Szemben önökkel az EU-ban bizonyos fontos dolgok elveszítették a megbecsülésüket és a tiszteletet. Nem tisztelik a családot, a munkát, a nemzetet, hanem másfajta eszméknek hódolnak" - fejtette ki álláspontját az Európai Unióról.

A miniszterelnök szerint Európa válaszúthoz érkezett: vagy sikerül magát ésszerűen átalakítania vagy folytatódik térvesztése. "Nagyon remélem, hogy mind mi, magyarok, mind az EU vezetői tanulmányozzák majd azt a sikertörténetet, amelyet önök állítottak elő" - mondta hallgatóságának.

Varga növelné a magyar-török kereskedelmi forgalmat

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a fórumon célként fogalmazta meg a jelenleg körülbelül kétmilliárd dolláros magyar-török kereskedelmi forgalom növelését.

"Azon leszünk, hogy elhárítsuk azokat az akadályokat kereskedelmünk elől, amelyek még megvannak" - mondta a tárcavezető, jelezve, a magyar kormány azon dolgozik, hogy a török üzletemberek otthon érezzék magukat Magyarországon, ahol a gazdaság növekedési fázisban van. "Most kell jönni ahhoz, hogy a következő években ebből nyereség, közös hozam és közös profit legyen" - biztatta a török befektetőket Varga Mihály.

Törökország sok magyar emléket őriz

A magyar kulturális diplomáciát koordináló Balassi Intézet által nyitott isztambuli Magyar Ház célja, hogy Európa egyik legdinamikusabban fejlődő kulturális központjában újrapozícionálja a magyar kultúra helyzetét, és kulturális téren is erősítse a magyar-török kapcsolatokat, amelyek hosszú múltra tekintenek vissz

A Balassi Intézet közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy több magyar vonatkozású dokumentum található a török levéltárakban, és nagyon sok magyar emléket őriz az ország. A török-magyar kulturális kapcsolatok jelentőségét is jelzi, hogy az első külföldi magyar intézet éppen Isztambulban nyílt meg csaknem száz évvel ezelőtt.

Orbán Viktor magyar és Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök megállapodása nyomán Törökország idén szeptemberben nyitotta meg a Török Kulturális Központot Budapesten. Az isztambuli Magyar Kulturális Központ létrehozásáról szóló megállapodást pedig november közepén írta alá Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter és Bekir Bozdag török miniszterelnök-helyettes.

A magyar parlament december elején döntött arról, hogy Törökországban is nyílhat magyar kulturális intézet, miután a képviselők elfogadták a kormány erről szóló, egy kétoldalú egyezmény kihirdetéséről szóló javaslatát. A kabinet indoklásában akkor is utalt arra, hogy a budapesti Andrássy úton már megnyílt a török kulturális intézet.

Van tere az együttműködés erősítésének

Orbán Viktor népes politikai-üzleti delegáció kíséretében utazott Törökországba. A magyar üzletemberek olyan területekről érkeztek, mint például az építőipar, az élelmiszeripar, az infokommunikáció, a mezőgazdaság, a gép- és fémipar, a gyógyszeripar, a vegyipar, a környezetvédelem és a vízgazdálkodás.

A magyar Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) honlapján elérhető adatok szerint a Magyarország és Törökország közötti kétoldalú áruforgalom 2012-ben mintegy 2,1 milliárd amerikai dollár volt. Magyarország elsősorban gépeket és elektromos berendezéseket, élőállatot (főként szarvasmarhát), műanyag árukat és járműveket exportál Törökországba. Tavaly a magyarországi közvetlen török tőkebefektetés hárommillió euró összegű volt.

A magyar cégjegyzék szerint jelenleg 263 török részesedéssel működő vállalat tevékenykedik Magyarországon. Törökországban - az ankarai gazdasági minisztérium adatai szerint - tavaly év végén magyar tőkével 48 vállalat működött.

A HITA szerint a Törökországba irányuló magyar export növelésére elsősorban az infokommunikáció, a járműipar, a villamosenergia-termelés, a kőolaj- és a földgázszektor, a környezetvédelem, a műanyagipar, az egészségipar, az állattenyésztés és a takarmányozás terén van lehetőség.

Szerdán Orbán Viktort audiencián fogadja I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, majd a miniszterelnök délelőtt előadást tart a Marmara Egyetemen Magyarország és Európa egy változó világban címmel.

Ezt követően a magyar delegáció Ankarába utazik, ahol a kormányfő megkoszorúzza az Atatürk-mauzóleumot, majd az ankarai magyar-török üzletemberfórumon is felszólal.

Kapcsolódó:
   Keleti nyitás: Kaposvár török partnere Üsküdar

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Feltúrnák a Budai hegyeket?
Már itt is megvan az M0-s nyomvonala
2013. december 30., hétfő 23:40, frissítve: kedd 09:34 MTI-MNO

Kijelölte a kormány az M0-s autóút 10-es és 11-es út közötti szakaszának nyomvonalát - derül ki a Magyar Közlöny hétfői számából.


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábbi tájékoztatása szerint az M0-s Magyarország legnagyobb igénybevételnek kitett gyorsforgalmi útja, amelyen a tranzitforgalom szinte teljes egészében áthalad és amelyet az országon belüli forgalom jelentős része is érint.

Áteresztőképességének növelése ezért meghatározó eleme lehet a közlekedési feltételek javításának, a versenyképesség fokozásának.

A 10-es főút bekapcsolásával a körgyűrű gyorsforgalmi úttal kötne össze a fővárosba vezető minden főutat. A fejlesztéssel Óbuda és lényegében a teljes budai oldal mentesülne a fővárost az Almásfüzitő-Esztergom-Dorog-Pilisvörösvár-vonalról érő jelentős forgalomterhelés alól.

A nyomvonalat a helyi önkormányzat köteles települési rendezési tervében feltüntetni, és nem dönthet beépítésre szánt területté nyilvánításról.


A szakasz elkészültének egyik akadálya a megfelelő nyomvonal kijelölése volt, a jogerős környezetvédelmi engedély szerint a mintegy 8 kilométeres autóút több mint fele a felszín alatt vezetne. Így megoldható, hogy a beruházás ne érintsen lakott területeket, ne igényeljen a természeti kincsek állapotát és a kilátást rontó felszíni műtárgyakat, és ne zárja el a fővárost a Pilisből érkező friss levegőtől a légszennyezettség növekedését okozva. A szükségszerű megoldás miatt a beruházás megvalósítása akár százmilliárd forintos nagyságrendű költséggel is járhat.

A tervezett ütemezés szerint a munkálatok legkorábban 2017-ben kezdődhetnének meg.

Kapcsolódó:
   8 nehéz kilométer 100 nehéz milliárdba fájhat
   Az Együtt-PM vizsgálódna az esztergomi vasút ügyében
   Történelemhamisítás, judEU-cion módszerek az MTA-tól, Fidesz hazaárulás



*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Postázzák a felmondásokat a rezsicsökkentés miatt
2013. december 31. SVPSZ

Ezekben a napokban köszön vissza a "rezsicsökkentés" személyekre vonatkozó aljassága - kérem olvassák el figyelmesen!

Lehet a székely ember mondásával káromkodni is: az áldóját! ezt követően tegyünk úgy, mint a székely, aki ilyenkor veszi a kalapját és a botját, oszt elmegy kiegyenlíteni a számlát. És így fejezi be: végeztünk!

Monopolizált helyzetben lévő cégről van szó, aki a következőképp indokolta a lépését:

"A rezsicsökkentő jogszabályváltozások jelentős bevétel kiesést, valamint a ... törvény változása jelentős költségeket eredményez a............ kft. gazdálkodásában. A negatív tényezők hatását a munkaszervezés racionalizálásával, létszámleépítéssel szükséges csökkenteni.

A fentiek miatt az ügyvezetés átszervezést hajt végre, ami az Ön munkakörét is érinti. Az ön munkaköre megszűnésre kerül és feladatait a jövőben............ fogják elvégezni saját munkaköri feladataikon túl."

Orbán úr, Ön erről tud?? Varga úr, Ön erről tud??? A Fidesz kormány ebben is jobban teljesít! (Forrás: facebook)

Megjegyzés: A rezsicsökkentés valódi indoka az lehetne, hogy a Gazprom 20 százalékkal olcsóbban szállítja a gázt. A villamos energia hálózatunkat összekapcsolták az európai hálózattal, ez is jóval olcsóbb lett egy volt államtitkár szerint. Eddig nem gyűrűzött be soha a fogyasztói árba, ha olcsóbb lett a beszerzés. Végre egyszer begyűrűzik, és ebből muszáj rezsiharcot kombinálni! Választási kampánynak jó, és sajnos sokan be is dőlnek neki. Azok, akiket erre való hivatkozással elbocsátanak, lehet, hogy már nem lesznek Fidesz-szavazók!
Hogy is lett parlamenti kétharmad? 2010-ben a 8 millió választópolgárból 4 millió ment el szavazni. Ennek a 4 milliónak a csaknem 53 százaléka (2,2 millió felett valamennyivel) szavazott a Fidesz-KDNP-re. A furcsa választójogi törvény alapján ebből aztán parlamenti kétharmad lett! Lehet 2,2 millió szavazattal a 10 milliót terrorizálni! Ha jó felé menne az ország, áldásunk rá! De amerre most haladunk, az csak kevés embernek kedvez!
Dübörög a haverok, a mutyi, a buli, a hanta. Ezt is megkaptuk. Az áprilisi választásokig kedves választópolgárok leszünk, aztán jön a feketeleves. De most tegyük ezt félre, és mégis próbáljunk meg bizakodni, hátha nem így lesz...
Adjon az Isten boldog újévet magyarok!

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Románia hagyjon fel Székelyföld elrománosításával!

Huszonöt évvel a diktatúra bukása után Románia még mindig adós a kommunista államhatalom által a magyar egyházaktól elkobzott egyházi javak jelentős részének a visszaszolgáltatásával, jóllehet ez feltétele volt felvételének az Európa Tanácsba.
Az elmúlt évek során több jogszabály is született a tulajdon visszaszolgáltatások rendezésére, a folyamat azonban politikai akarat hiányában igen lassan halad, jól példázza ezt az, hogy az idén született legújabb törvény eleve igen távoli határidőket jelöl meg, ráadásul a kormány a december 23-án, a 115/2013 számú sürgősségi kormányhatározattal ezeket a határidőket meghosszabbította, továbbra is korlátozva az egyházakat a szociális, oktatási és kulturális tevékenységük kifejtésében.

Ezzel szemben ugyanazon a napon fogadta el a 114/2013 számú sürgősségi kormányrendeletet, amelynek a bevezetőjében ez áll:
"Figyelembe véve a Román Ortodox Egyház, a román állam alapvető intézménye támogatásának szükségszerűségét, mely intézmény létfontosságú szerepet tölt be a román nép nemzeti azonosságának a megőrzésében..."

Ez a kijelentés pontosan tükrözi azt az állapotot, amelynek megfelelően a kormány de facto államegyházként kezeli az ortodox egyházat, annak ellenére, hogy a vonatkozó jogszabály (a 489/2006 számú, a vallásszabadságra és a felezetek általános rendjére vonatkozó törvény) egyértelműen kimondja: "Romániában nem létezik államvallás; az állam semleges mindenféle vallási meggyőződéssel, vagy ateista ideológiával szemben."

A törvény értelmében "az egyházak egyenlők a törvény és a közhatóságok előtt. Az állam, közhatóságai révén, nem fogja elősegíteni kiváltságok megadását, avagy valamely egyház hátrányos megkülönböztetését", illetve szabályozza az egyházaknak nyújtható állami támogatást: "Az elismert egyházak kérésre anyagi támogatást kaphatnak az államtól, a vallási intézmények működési költségeire, ilyen intézmények javítási vagy építési költségeire. A támogatást az adott egyház hívei számával arányosan, és a valós igényeknek megfelelően lehet nyújtani."

A törvény előírásai ellenére a jelzett 114/2013-as sürgősségi kormányrendelettel a kormány egy 10,5 millió lej (2,34 millió euró) leltári értékű szállodakomplexumot adományozott a székelyföldi ortodox püspökségnek.

Ezzel az intézkedéssel:
- megsértette az ország alkotmányát, hisz az állam vagyona feletti rendelkezés a parlament joghatósága alá tartozik, és kizárólag sürgős és kivételes esetekben a kormányé alá;
- többszörösen is megsértette a felekezeti törvényt, ugyanis:
   - nem vallási célokat szolgáló ingatlant adományozott az ortodox egyháznak;
   - államvallásként kezeli az ortodox vallást, kiváltságos egyházként az ortodox egyházat;
   - diszkriminatív módon juttatott nagy értékű ingatlant az ortodox egyháznak, miközben a többi felekezetnek nem nyújtott a hívek számával arányosan semmiféle anyagi támogatást;
   - nyilvánvalóvá tette, hogy a történelmi magyar egyházaktól elkobzott javak visszaszolgáltatása nem objektív okokból késik, a kormány ily módon tudatosan hozza hátrányos helyzetbe a romániai magyarokat, miközben minden lehetséges módon támogatja az ortodox egyházat, amely a székelyföldi román térhódítás egyik legfontosabb intézménye.

Ismét bebizonyosodott, hogy Románia semmibe veszi vállalt nemzetközi kötelezettségeit és tovább folytatja Székelyföld elrománosításának a politikáját.

Felszólítjuk Románia kormányát, hogy hagyjon fel ezzel a jogsértő gyakorlattal, s jelen konkrét esetben módosítsa a 114/2013-as Sürgősségi Kormányrendeletet oly módon, hogy a szóban forgó szálloda-komplexumot ne az ortodox egyház, hanem Kovászna város tulajdonába adja át.

A Székely Nemzeti Tanács - keresve a megfelelő jogorvoslati utat, - javasolja minden, a döntés által hátrányosan megkülönböztetett félnek, a magyar történelmi egyházaknak, illetve azok háromszéki gyülekezeteihez tartozó természetes személyeknek, hogy az alkotmány előírásaira is hivatkozva indítsanak pert Románia kormánya ellen.

Felkérjük az Európa Tanács, az Európai Unió, az EBESZ és az ENSZ illetékeseit, hogy kövessék figyelemmel a romániai folyamatokat és hassanak oda, hogy Románia tartsa be vállalt kötelezettségeit és hagyjon fel a székelyek elnyomásával, Székelyföld elrománosításával.

Marosvásárhely, 2013.12.31.

Izsák Balázs
a Székely Nemzeti Tanács elnöke


*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Ahol magyarul beszélhetsz Léván

A Via Nova ICS fontos céljának tekinti a kétnyelvűség gyakorlati alkalmazását. Ezt a célt szolgálta a szervezet aktivistáinak karácsony előtti, királyhelmeci és nagykaposi tevékenysége, ahogy az elmúlt napokban, Léván történt megmozdulás is.

Léva magyarsága különösen nehéz helyzetben van, hiszen aránya mára 10% alá csökkent. Ilyen helyzetben már a magyar helységnévtábla sincs kint, még annyi magyar felirat sem látható, mint másutt, és a magyarok is szlovákul beszélnek egymással a közösségi térben. Valószínűleg az is gyakran megesik, hogy a magyar vevő és a magyar boltos szlovákul bonyolítja le a vásárlást. Ennek megfordításáért járták be a Via Nova helyi tagjai - Kosztolányi Klaudia elnök, Kúcs Ildikó és Dubai Viktória alelnökök, valamint Lőrincz Tamás korábbi elnök - a város több boltját, és a kétnyelvűséggel kapcsolatos anyagokat osztottak szét. Ezek között volt az Anyanyelvünkért Polgári Társulás útmutatója, kétnyelvű matricák, a Reviczky Társulás anyagai, valamint "BESZÉLÜNK MAGYARUL" feliratú matricák és táblák.

"Nagyjából 20-25 üzletet jártunk be, elsősorban azokat céloztuk meg, ahol tudtuk, hogy legalább egy alkalmazott tud magyarul. Legtöbb helyen pozitívan fogadtak, átvették a kínált csomagot, valahol azonnal ki is ragasztották a »BESZÉLÜNK MAGYARUL« feliratot." - mondta el Kosztolányi Klaudia, hozzátéve, hogy céljuk, hogy a hivatalos nyelv mellett magyar feliratok és megjelölések is legyenek, ezzel bátorítva mindenkit az anyanyelve használatára. Elmondása szerint ez nemcsak a lévai magyarok nemzeti öntudatát erősítené, hanem a magyar vásárlók komfortérzetét, s ezáltal az üzletek látogatottságát is növelné.

A kezdeményezéshez a továbbiakban is lehet csatlakozni a vianovaics.leva@gmail.com, illetve a reviczky.lv@gmail.com email címek valamelyikén.

-Via Nova ICS-
2013. december 30.

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Áder János: hazaszeretet nélkül nem lenne hazánk
2014. január 1., szerda 11:08 Inforádió - Napi.hu

Az "életörömmel megélt hazaszeretet" fontosságát hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök újévi beszédében, és egyúttal arra is emlékeztetett, hogy 2014-ben már a hetedik szabad választáson íródhat tovább az ország szabadságának legújabb kori története.


Az államfő újévi köszöntőjében azt mondta, az új év a magyarok életének egy újabb hófehér, még tiszta lapjaként áll, amelyet "idén is teleírunk saját szavainkkal, saját történeteinkkel". Huszonöt évvel ezelőtt a szabadság volt az első szó, amely erre a lapra került, annak ellenére, hogy még idegen katonák állomásoztak az országban és nem voltak szabad választások - emlékeztetett.

"Mi, magyarok mégis úgy döntöttünk, szabadon akarunk élni, szabadon akarunk lélegezni, szabadon akarunk dönteni arról, miként rendezzük közös dolgainkat" - hangsúlyozta.

A köztársasági elnök szerint huszonöt évvel ezelőtt "ki tettel, ki gondolattal, ki félelem nélkül kimondott szavakkal, ki pedig a szívében táplált reménnyel vált részévé a sok évtizedes diktatúrát lebontó változásnak".

"Történelmünk 2014-es esztendejének lapjára egy szót most én is szeretnék felírni, egyetlen szót: a hazaszeretet szavát" - mondta az államfő, hozzátéve, a "nagy szavak pátosza helyett az életörömmel megélt hazaszeretetre" gondol.

Kiemelte, ez egyszerű kimondása annak, hogy szülőföldünk éppúgy a sajátunk, mint "szüleink vére az ereinkben". A hazaszeretet egyszerre jelenti egymás tiszteletét és önmagunk elfogadását, továbbá mindannak megbecsülését, amit "eleink ránk hagytak, amit közösen őriztünk meg, és amit az utánunk jövőknek szeretnénk továbbadni" - fejtette ki, aláhúzva: a hazaszeretet azt is jelenti számára, hogy a mai magyaroknak van mire büszkének lenniük. "Van mire vigyáznunk, van mit gyermekeinknek továbbadnunk, van hazánk, van múltunk és van jövendőnk, van miért őrizni szívünkben a reményt" - sorolta.

Az államfő hangsúlyozta, "hazaszeretet nélkül nem volna hazánk". Ahogy a Himnusz, a magyarok közös története, szabadsága és függetlensége se lenne - tette hozzá. Hazaszeretet nélkül "kultúránk, tudományunk, megannyi világraszóló teljesítményünk" sem létezne, "nem volna nyelv, amelyen magyarul vallhatnánk szerelmet, és amelyen magyarul szólíthatnánk édesanyánkat" - mondta.

Áder János beszédében külön köszöntötte az édesanyákat és a 2013-ban születetteket, valamint a 2014-ben születőket. "Örömtelien sokan vannak velünk, akik egy új gyermek, egy új testvér, egy új unoka, egy új családtag érkezésének örömével vagy reményével vágnak neki az előttünk álló esztendőnek" - fogalmazott.

Az államfő kiemelte, hogy ahogy egyik év a másikba fordul, "úgy adjuk át az élet fonalát nemzedékről nemzedékre". Saját és közös életünkét, melyet mindennél erősebb szálakból, szerelemből, szeretetből, gondoskodásból és felelősségből fonunk össze - mondta. Ebből áll közös történelmünk, "millió és millió élet szőtteséből". Ez a szőttes ezer és ezer szállal köt össze bennünket egymással, az időben előttünk járókkal és az utánunk születőkkel - hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Az újévi köszöntőt - már második alkalommal - a siket és nagyothalló nézőknek az államfő mellett álló Weisz Fanni fordította jelnyelvre.

Kapcsolódó:
   Benzináremeléssel indul 2014




Áder elnök és az életörömmel megélt hazaszeretet

Nem tudom, milyen életöröm költözött Áder elnök szavainak hallatán azoknak a szívébe, akik 2014 első napján sem tudnak enni adni a gyereknek. Mondják azt neki, szeresd a hazádat, ne pedig a hasaddal törődj? Kaja helyett életöröm áradjon a gyomrodba? Köztársasági elnökünk szerint a hazaszeretet egymás iránti tiszteletet, önmagunk elfogadását és eleink hagyatékának megbecsülését jelenti. De hát akkor miért nem tisztelte meg szavaival azt a négy és félmillió magyart, aki a létminimum alatt él, köztük a közel egymilliót, aki emberalatti mélyszegénységben? Vajon mit jelent "életörömmel megélt hazaszeretet" a munkanélkülinek, a hajléktalannak, a kilakoltatottnak, a boldogulás híján külföldre vándorló fiatalnak? Higgy bennem, a haza én vagyok? Ez volna az üzenet, Áder Úr? Nem messze tőlünk, az Örök Városban Giorgio Napolitano köztársasági elnök abban jelölte meg a nemzet jövőjét, hogy orvosolják a társadalmat sújtó megélhetési válságot. Egyszerű emberek leveleiből idézett. Vince nzótól, aki azt írta, hogy nincs miből megélnie, és túl sok áldozatot hozott már a hazáért ahhoz, hogy ne várja el, azok is hozzanak végre, akik jól élnek. Danielától, aki túl fiatal ahhoz, hogy nyugdíjba vonuljon, ám túl idős, hogy foglalkoztassák. Marcotól, aki elmondta, az újév első napjaiban arról kell döntenie, számlát fizessen-e vagy enni adjon két fiának. Franco azt írta neki, hogy szolidaritás és testvériség nélkül nincs erős nemzet, a három éve állás után néző Veronica levelében pedig ez áll: "én hiszek a hazámban, de vajon a hazám hisz-e bennem?" Mindebből Itália első embere arra a következtetésre jutott, hogy "változtatni kell a politikán, az intézményeken, és a társadalmi viszonyokon". Mond-e Önnek valamit, Áder Úr, Ferenc pápa üzenete az igazságtalanság elleni harc követelményéről, és a kiútról egy olyan világból, melyben megroppant az egyensúly kapitalizmus és demokrácia között? Miféle hazaszeretet az, mely életörömmel megélt hazaszeretettel akarja helyettesíte ni milliók miden napos létfenntartási gondját, Áder Úr?

Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum alapítószervezője
2014. január 1.

Szabó László Dezső
A hazaszeretetről

Vajon mennyire kötődik hozzád
ez a nemzet és ez az ország?
A világ kinyílott, és távolba vonz,
távlatokat , reményeket fokoz,
de idegenben csak idegen lehetsz,
ez ellen bizony nem sokat tehetsz.
Itt a mi sorsunk nem laza, kemény!
Meg kell harcolni minden sikerért,
be kell érni sokszor csak kenyérrel,
és imádkozni a feltörött tenyérrel!
Más, boldogabb vidékeken,
ahol a jólét csak úgy megterem,
talán az élet könnyebb, s egyszerű,
de itthon élni mégis nagyszerű!
Miért? Hát mert ezen a rögön,
min bánat terem és ritka öröm,
mindem porszemben benne vagy te is:
őseid porában! Ha hiszed, s nem is!
Többezer éve csak ebből ered
erő, mely ott harcol veled!
És a barátok, társak, ismerősök,
a járókelő, mindennapi hősök,
akik apránként, szívvel létrehozzák,
hogy gyarapodhasson a kis Magyarország!
Mit súg neked a jövő és a múlt?
Azt, hogy egy nemzet rideg sírba hullt,
vagy azt, hogy itt, ha kell is küzdeni,
itthon vagy, s életed értelmét nyeri!
Dolgozz, és mindig, mindig okosabban!
Ne csüggedj, nem vagy elhagyva a bajban,
mert melletted áll egész nemzeted,
ártani így nem is lehet neked!
Keress utat, mert út mindig akad,
hol újra, s újra építheted magad,
és lelkedben egy-egy kudarc után
remény ragyogjon egy szebb jövő után,
amelyért tenni, tenni érdemes!
Megoldásokat magadban keress!
Újulj lélekben, testben egyaránt,
ne add fel, mert az csak a mélybe ránt!
Van-e még nép itt távol és közel,
melyet a rossz sors magához ölel,
akiknek vére másokért hogy hullott,
és megmaradása csakis magán múlott?!
Van-e még nép, ki csonkoltan és árván,
de átlépett a diktatúrák árkán?!
Van-e még nép, kit ennyire gyaláztak?
Van-e még nép, kit rutinból megaláztak?!
Van-e még nép, ki saját útját járva,
új gondolatokat plántál a világba?!
Ez összességében mind-mind a tiéd,
a fák, a folyók, hegyek és a lég,
az elesettség a szürke nyomor,
a pöffeszkedő telimert gyomor, -
tiéd a fény és tiéd minden árnyék,
elmondom neked, én szebbet nem találnék!
2014. 01. 01. SZLD.


Locations of visitors to this page
Programajánló

Törökországi Nagykörút

Kézi Malom az otthonában
Rudi Tanya

Zöld Kapu Vendéglő, étterem Óbuda hangulatával HUN TV
Hargita Panzió
StarBus 2000
HUMINIQUM
Mátyás Vendégház
Attila Hotel



Magyar Menedék Könyvesház
Nemzeti Webáruház, Könyvesbolt
Norman Vincent Peale - A pozitív gondolkodás ereje - gyüjteményes díszkiadvány díszdobozban CD melléklettelGönczi Tamás - Nimród gyűrűje
Bunyevácz Zsuzsa - Félni csak...kinek is lehet?Kozsdi Tamás - A Magyar Korona könyve
Zele Richárd - Móricz János legendáriumának nyomábanGönczi Tamás - Piliscsillag Napcsillag
Juhász Zsolt - A magyar nyelv mint útikönyv II.Igor Janke - Hajrá magyarok! - Az Orbán Viktor-sztori egy lengyel újságíró szemével
Obrusánszky Borbála - Hunok Hungárok MagyarokNyirő József - Karácsony a havason
Skrabski Fruzsina - Elhallgatott gyalázat DVDMolnár V. József - Örökség
Maderspach Viktor - Karaván a havasokbanCzakó Gábor - Hitemről
Koltay Gergely - Álmaink útján CDBogár László - Háttérképek
Kuliffay Hanna - Az igazság haszontalanságaSusan George - Lugánói tanulmány 2.
Balogh Béla - A végső valóságDr. Eben Alexander - A mennyország létezik
Marton Veronika - Hol rejtőznek a magyar táltosok?Magyar Trikolór naptár - A Magyar Trikolór tizenkét hónapja 2014
Grandpierre Attila - Apám szíve dobog bennemDr. Gerardo Pena Mattheus - Tayos 2.
Tácsi István - A magyarok Istene, az ősi napisten újra fénylik I-II.Színia Bodnár Erika - Abrakadabra
Varga Tibor - Apostoli koronaPataki János - Székelyföld - A legendák világa 2013
Raffay Ernő - Szabadkőműves béklyóbanPap Gábor - Az Atilla-kincs vallomása
Peter Sheldon Drábik János - Hazugság, hogy Obama elkergeti Orbán ViktortEdmond Bordeaux Székely - A kortalan kutatása I.
Agnes Golenya Purisaca - Perun innen és túlVetráb József Kadocsa - Égre nyíló lélek-ajtó
Grandpierre Attila - Az Élő Világegyetem Könyve 2012Hosszú Gábor - Rovás Atlasz
Kalemandra - TeremtészetMaurer Teodóra - Onody Gyula - Koppány - Somogy hercege
Kozsdi Tamás - A magyar ősemlékezet és az Arvisura világképDr. Szádeczky Lajos - A Csíki székely krónika
Michelangelo Naddeo - A 10.000. éves magyar kontinuitásBerta Tibor - Az időkód II.  - Jézuspasszport