2016. június 22., szerda

Soma Zoli: Pincérélet a Balatonon "Az államadósság van az egész mögött" miért drágább a minden és olcsóbb a mindenki Magyarországon

Munkaerő hiány, hiányszakmák? Megnéztem én ezt magamnak, hátha érdekes. Hát... Minimál közeli bérért,10-12 órázás 4-6 órára bejelentve (vagy feketén), 3 műszak vagy folyamatos munkarend (nincs hétvége), munkavédelem hiánya, fizikailag megterhelő és egészségkárosodást okozó körülmények, hőség, zaj, rázkódás stb.



Nincs elég ember rá vs alacsonyak a bérek és rosszak a munkakörülmények, ezeken a gondokon nem terveznek változtatni a tőkések hanem szerintük korlátlan bevándorlás kéne. Nem emberbaráti szempontok vezérlik őket : új, szófogadó és igénytelen droidok kellenek nekik csak. :3



Ja, a 2011-es rabszolgatartó MT szerint nincsen ám veszélyes vagy egészségre káros munkakör, mert fejlődött a technika. Életükben munkában meg nem izzadt, iskolából káderkarrierbe betolt irodista zsideszesek és szocionisták. Titokban kasztrendszer van, vagy tényleg ennyire komoly a közismert "zsidós téma".



Van egy elég öncenzúrázó műsor az echo tévén, a munkavállalók világa. Nincs megfelelő érdekvédelem és a szabályok a munkások kárára lazák, ezt még ott is elismerik. Ha az egészsége megromlott, a dolgozó az út szélén lesz hagyva.



Szarért hugyért tönkre dolgozhatnák magunkat, lehetne vándormunkás azaz hobó életet élni, konténerben meg munkásszállón lakni minden hónapban más városban, és akkor az oligarcha demjánok + neoliberális janicsárok szerint jól pörögne a gazdaság. Ezért kell a fiatalokat is a szakmunkának mondott, valójában csak betanított szakbarbárság fele terelni. Ezért ne legyen saját lakásod, helyi kötődésed, van 3-4 északnyugat dunántúli megye (de kisvárosban és falun lakni ott is súlyos hátrány) meg Budapest, aztán azon kívül az ország több mint háromnegyede válságövezet és felszámolásra ítéltetett, majd valakik olcsón felvásárolják az életlehetőségek hiányában (és a cigánybűnözés miatt is) elértéktelendett ingatlanokat, földterületeket.



Valahogy például orbán ráhel nem egy autógyárban hegeszt, se nem légkalapács kezelő, vagy fémipari dolgozó. Meg az összes élősködő kasztbéli politikus fattya, akik konkurenciát látnak a magyar fiatalokban, hát ne tanuljanak.



A blogbejegyzéshez írt egyik kommentben a lényeg : az államadósság fejében minket fejnek meg folyamatosan az összes gazdasági folyamat során. Ezért drágább itt minden és e miatt keresünk kevesebbet, az élet egyéb területein tapasztalható erőforrás-elvonások oka is ugyanez :működik a pénzszivattyú kifele. Hát így teljesít jobban Magyarország, de nem él jobban!



Természetesen a balliberális és elempés egyazon idegen érdekű ellenzék sem csinálná jobban.



https://internetfigyelo.wordpress.com/2016/06/22/soma-zoli-pincerelet-a-balatonon/#comment-43676



Soma Zoli: Pincérélet a Balatonon



2016/06/22



15 éve vagyok a vendéglátásban és 4 nyarat dolgoztam Balatonon. Bemutatom a valós béreket, átveréseket, tudnivalókat, mielőtt a Balatonra mennél dolgozni.



Aki nem ismerné a honlapomat, igen, én dolgoztam Orbán Viktor lányának esküvőjén is pincérként az ominózus DNS-botrány alkalmával. (Soha többet magyar állami rendezvényt.)



A napokban több cikket is olvastam – mint a HVG cikke is -, amelyben leírják, hogy a Balatonra nem találnak dolgozót… Tényeket nem írnak, hát én pótolom. Mindenkinek kötelezőként ajánlom, aki Balatonra menne dolgozni.



Hiába indul a szezon, a vendéglátósok most szembesülnek vele, hogy nem jelentkeznek az álláshirdetésekre: elfogyott a szakképzett munkaerő. – írja a HVG.



Munkarend és fizetés



Szerintem a magyar lakosságá 99%-ának fogalma sincsen, milyen körülmények között kell dolgozni a Balatonon. Saját konkrét számaimat is beteszem a cikkbe, valamint több ismerősöm beszámolóját, konkrét éttermek neveit mellőzve…



3 vagy 3,5 hónap az időtartam, amit lehet dolgozni, általában május közepe – augusztus vége. A szezon mindig pontosan augusztus 20-ai héttel ér véget, ott mintha elvágták volna, egyszerűen kiürül a Balaton. Maga a SZEZON, amit ténylegesen szezonnak lehet hívni, az ma már csupán 1 hónap, július közepétől augusztus közepéig tart. Ez a csúcsidőszak.



Felszolgálók



A felszolgálók kapnak egy alapbért, erre jön a borravaló, már ahol megkapják. Ahol én voltam, mi megkaptuk, kivéve az utolsó évben, többet nem is mentem vissza. (Erről később.)



Amit ma az emberek a borravalóról gondolnak, az az álomvilág… A németek a 10 ezer forintos számlára úgy adják oda az 50 forintot, mintha aranytallér lenne. (De tegyük hozzá, náluk ez nem annyira a bunkóság, mint a hazai helyzetből való kiindulás. Úgy gondolják, nálunk a szervizdíj fel van számolva, amit erősít – hogy nálunk is az étlapon csak magyarul volt ráírva, hogy az árak 25% Áfát tartalmaznak, a németek azt hitték – hallottam többször, mikor ezt beszélik, hogy ez a jatt = trinkgeld. Nyilván nem mész oda, hogy ez nem az, mert elég pofátlanságnak vennék. Más esetekben pedig feltételezik, hogy nálunk is meg vannak fizetve a felszolgálók, mint náluk. Fogalmuk nincsen a hazai fizetések gusztustalan alacsonyságáról.)



A magyarok általában több jattot adnak, mint a németek, de nagyon sok magyar is azt gondolja, ha étterembe megy, nem kell jattot adni, mert miért is.. (bunkóság a köbön) Anno még volt üdülési csekk, megengedtük a magyaroknak, hogy nálunk úgy egyék le a 20 ezer forintos csekkeket, hogy egész héten ide jönnek, és mi vezetjük nekik. Ez nekünk plusz munka volt, hiszen a nap végén az elszámolásnál állandóan külön kellett ezeket a blokkokat kezelni, elszámolni… Letelt a hét, mire a vendég megkérdezi, mennyi maradt a 20 ezer forintból? Mondom, 250 forint. Mire a vendég: "Akkor kérnék még egy kávét!" És egy büdös fillért nem adott a tajparaszt bunkója, miközben nekünk csak plusz munkát okoztak. Hangsúlyozom, nem egyedi eset! A legtöbb üdülési csekkes ezt csinálta.. (Így tegyél jót a magyarral – is.)



Amikor a tulajdonossal beszélni fogsz, általában össze-vissza hazudozik a jatt nagyságáról. (Ha túl nagy lenne a jatt, oda se adná! A legtöbb helyen, Budapesten is, amint normálisan keresne egy felszolgáló, már veszik is el a jattot és adnak egy nevetséges bért.)



A Balatonon NINCSEN pihenőnap! 30-ból 30 napot kell dolgozni! Ezt, aki korábban nem csinálta, nem tudja elképzelni, mennyire megterhelő. Sok helyen nem is ülhetnek le a felszolgálók egész nap! (Mi legalább ülhettünk, mikor nem volt senki.) A napi munkaidő pedig általában 11-14 óra. Mi 9-re, illetve 10-re mentünk, attól függ, ki nyitott. A nap vége pedig 22-24 óra, mikor meddig volt vendég. Heti egy fél szabadnap jut általában, de csak akkor, ha nincsen annyi vendég… Ezt azt jelenti, hogy havonta egy felszolgáló 310-380 órát dolgozik pihenőnap és szabadság nélkül!



A rendes munkaidő 160 óra/hónap. Ez a duplája. Azt jelenti, hogy 3 hónap alatt 6 hónapot dolgozik le egy felszolgáló, mely után nem kap szabadságot sem!



Ezért bejelentik 4-6 órás műszakra, szakmunkás minimálbéren. Tehát a tulajdonosok már a bejelentésen hatalmas pénzt takarítanak meg. (Nyúlnak le az államtól.) Ami még nem is lenne gond, hiszen mindenki tudja, hogy Magyarországon lehetetlen törvényesen adózni!



A tulajdonosok kárpótolják valahogy a dolgozókat ezért a minimális bejelentésért? Ahha, ez viccország… Gondolnád, ha lenyúlják a nyugdíjadat (mert ekkora bejelentéssel semmit nem fogsz kapni), akkor talán kézbe odaadják annak egy részét!







Fizetés



A Balatonon a felszolgálók keresnek a legjobban. Ezért kezdtem itt a sort. Az alapbér 100-120 ezer forint között mozog kézbe, melyből természetesen levonják a szállást is! Ez havi 20-30 ezer forint. (Ma már inkább 100 ezer a felső határ, melyből vonják a szállást.)



Jatt



Tehát havi 70-90 ezer forintos bérről indulsz neki a havi 310-380 órának. A jatt májusban nevetséges, alig 20-30 ezer forint… Hiszen forgalom sincsen. Júniusban már olyan 50-60 ezer a jatt. Durván a szállás levonása utána megkapsz 150 ezer forintot. A kiemelkedő hónapok július és augusztus. Ekkor már 120-180 ezer is lehet a jatt. Tehát erre a két hónapra a fizetésed a szállás levonása után 220-260 ezer forint. (Ami sokaknak nagyon jól hangzik, azonban ne felejtsd el, hogy ezt 310-380 órával kell visszaosztani, étteremtől függően.) És teljes szezonra vonj egy átlagot! Máris nem jössz ki olyan jól, valamint augusztus nem teljes hónap, azaz az alapbér is kevesebb, és a jatt is.



Tehát július a legjobb hónap (szinte mindig), ekkora kapsz nagyon jó hónap esetén 260 ezret, a legkevesebb óraszámmal (310 óra) ez 840 forintos órabér, rosszabb év hónapján kapsz 220 ezret, ami már 700 forintos órabér. (Ami egy lófasz ezért a munkáért, később.)



Ha teljes szezont nézünk, akkor kb. 600-650 forintos órabérért dolgoztál pihenés nélkül… (Ennyit kapnak a diákok kb. felelősség nélküli borítékolási munkáért Budapesten, ülve.)

Konyhalányok, kézilányok



Ők dolgoznak a legtöbbet. Reggel 7-re vagy 8-ra mennek, és általában 22-kor jönnek el. Sok helyen velük is takaríttatnak (konyha, hűtők, raktárak stb.), ekkor még később jönnek el. Havi legkevesebb 400-420 órát dolgoznak, de inkább többet. Ez a 160 órának a 2,5-szerese!



Fizetés



A fizetésüket nem akartam elhinni, mikor elmondták. 110 ezer forint/hó, és tőlük nem vonnak szállást. (Ebből levonni?) Durván 250-270 forintos órabért kapnak! (Még írják a HVG cikkében, hogy már takarítókat sem találnak.) Hát még jó hogy nem! Sok lehúzós magyar geci, akik azt hiszik, a nyolcadik házukat is kitermeli majd nekik a rabszolga magyar…



Azt mondták, azért vállalták el, mert feléjük (főként Kaposvár környéke) semmi munka nincs…



Úgy néz ki, lassan megjön a magyarnak az esze, hogy rabszolgamunkát nem fog végezni, inkább megy Ausztriába! Eszébe se jusson senkinek Balatonra menni ilyen munkára! Minden kuli szart nekik kell csinálni, ezért a pénzért? Havi 400-420 órában? A 3 hónap alatt ők 7,5 hónapot dolgoznak le, és általában nulla percre jelentik be őket!



Szakácsok



A szakácsok alapbére mindig magasabb, mert ők nem kapnak jattot. Volt olyan szakács, aki elmondta, hogy májusra 80 ezret kapott, melyből levonták a szállást, 30 ezer forintot. Tőle is megkérdeztük, te hülye vagy? Ember, te hülye vagy?



Azt mondta, ő még kezdő, tanulni akart. Oké, de ennyiért? Ember, te hülye vagy?



Azt is tudni kell, hogy kiadások azért vannak! Mosóport venned kell! Főleg a szakácsoknak, van ám mit mosni. Néha-néha, azért kimozdul a teljes éttermi személyzeti csapat, és csak beül valahova meginni valamit. Csak veszel már kint egy lángost is. Vannak, akik dohányoznak is, nekik ez havi újabb 20-as. Személyzeti étkezést a legtöbb balatoni étteremben napi egyszer adnak (ingyen)… igen, napi egyszer a 12-14 órára!!!!! és az is egyenlő a napi kóstolóval, ami rendszerint krumplis tészta, vagy tojásos galuska, vagy grízes tészta, vagy paprikás krumpli… (mindenki ismeri, a legolcsóbb hulladék kaják…) Úgy sorolnám ezeknek az éttermeknek a neveit! (csak nincs kedvem pereskedni, pedig vinném a tanúkat.) Reggeli sehol nem jár! Azt nekünk is venni kellet, és a Balatonon nem tudsz megvenni nagy tételben semmit, mint otthon, hogy olcsóbb legyen a kiszerelés, mert itt megromlik. Nem tudod elhasználni az 500 ml-es tejfölt, mert azt enni egy hétig… A balatoni boltok egyébként is drágábbak, tehát azért költened kell rendesen… (Ahol én voltam, szerencsére annyit ettünk ebédre, vacsorára, amennyit akartunk, de reggeli nem járt. Persze, mondhatni megharcoltunk ezért… Fontos tény még, hogy nagyon sokszor este 18-19-kor tudtunk EBÉDELNI! – mert addig folyamatosan jöttek a vendégek.)



A szakács, aki 80-ért elvállalta a májust, elmondta, hogy hónap végére előleget kellett kérnie, mert a mosással, cigivel, kajával, egyéb kiadásokkal mínuszba került! Hallod, lejött pénzt keresni, erre átment mínuszba! Nem hittük el…



A szakácsok bérét a szezonhoz igazítják, amit írtam. Júliusban és augusztusban kapják a legmagasabb bért, májusban minimálisat 80-120 ezer, majd július-augusztusra 150-180 ezer forintot/hó! (Egy-két jobb szakácsnak megadják a havi 200-220 ezret is! – hűhha..)



Ők sokszor reggel 7-re mennek, hisz le kell főzni a sok ételt, húslevest stb. És 22-23-ig vannak ott. Mivel az éttermek a takarítókon is spórolnak, felváltva a kézilányokkal takarítják ki az éttermet, tehát sokszor velünk – felszolgálókkal – együtt mentek vissza a szállásra, miközben reggel hétre mentek.



Durván ők is 420-440 órát dolgoznak, a gusztustalan melegben! Nem lehet elképzelni, milyen meleg van ott, amikor megy az összes fritu, sütő, főzőlap… Strandolnak strand nélkül.



A szakácsok így a legjobb hónapjukban is olyan 430-480 forintos órabérét dolgoznak, általában 6 órás bejelentéssel. (Talán egyet bejelentenek 8 órára is, ne nézzék annyira hülyének a lefizetett NAV-ot.)



Mit jelent a munka?



Ilyenkor jönnek a legtöbben, hogy felszolgálni, áhh, csak tányérokat kell kivinni. Hát nem mondom el, hány embert láttam már sírva rohanni haza…



Ez a munka arról szól, hogy alapjában véve kevés a létszám a vendégszámhoz képest. Sokszor 7-10 asztal jut egy felszolgálóra. A Balatonról beszélünk, ahol rendre csapatokban jönnek az emberek nyaralni, enni. Főleg a németek. Az asztalaidból legalább 1, de inkább 2 asztal 7-14 fős. Ritka a 2 fős. A többi 3-5 fős. Bejött hozzánk egyszer egy 21 fős brigád is!



Sok helyen, nálunk is a felszolgáló egyben a báros is volt! (Max. szezonban estére felvesznek a bárba is valakit.) Azt jelenti, hogy felveszed az italt a 10 fős asztalodtól, aztán beszaladsz a bárba, és megcsinálod. (Mellette van még 5 asztalod.) A németek rendre isszák a spécit (fanta és cola keveréke), illetve így isszák a sört is, colával, fantával, és sprite-tal is keverve kérik. Na most, mire lecsapolsz 10 sört, a jó magyar habzó sörökből, hát ott állsz vagy tíz percet! Mert sör az nem jön, csak hab… (kéthetente tisztítja a szerviz a csapot, de hiába, míg a magyar sörbe habosító szart kevernek, mert gabonát nem látott csak nyomokban) És örülsz, ha nem épp akkor fogy ki a hordó, hogy mehess hátra előre gurítani egyet (a magyarok úgy hiszik, egy bárban minden elfér, még a csillagos ég is.) Aztán csinálod nekik a bécsi jeges kávét, amibe fagyi is kell, ekkor gyorsan hátra szaladsz a fagyasztó ládához, hogy beletehesd a vanília fagyit…



Ekkor két asztal már veri a tam-tamot, hogy rendelne, a harmadikra pedig vinned kéne a levest, a negyediken le kéne szedni, a konyhára meg üvöltenek, hogy vigyed már a kaját, mert nem tudnak hova rámolni, és amúgy is kihűl, bebőrösödik, felmelegszik…



Mikor kiviszed az italt a 10 fős németeknek, hát ott az egyik német kitalálja, hogy ő kér még egy melange-ot! (Négyrétegű kávé, lásd a képen, amit anno csináltam) Mert természetesen a tulaj kitalálta, mennyire baromira jól néz ki az étlapon, nem számít, hogy nincs idő megcsinálni.



Melange



Így néz ki a melange. (méz, tej, kávé, tejhab)



Nincs idő ilyen "pepecs szarokkal" vacakolni.



Utána gyorsan hátrarohansz, hogy kividd a leveseket, majd leszedd a másik asztalt, majd rohansz vissza a németekhez, akik rendelnének. Egy 10 fős német asztal legalább tíz percig fog feltartani, mire végigkérdezik, ez mi? Az mi? Azt nem lehetne így? Ezt nem lehetne úgy?



Közben a leveset már megették, a főételek meg tornyosulnak a konyhán a többi asztalra… A frissensültek össze szottyadnak (főként a rántott gomba), tehát azonnal vinni kell. A tálaló is kicsi. Gyorsan felütöd a gépen a németek kajáit, majd mivel a gép sem tud mindent, a blokkra ráírod, hogy a sajttal-sonkával töltött pulykamellet a vendég sajt nélkül kéri, de csirkemellből, és gombát kér külön mellé pirítva… A másik fél adagban kéri a halászlét, mire a szakács szétveri a fejed, hogy hogy a francba ossza ketté az ikrát és halat, ami benne van? Mert az egyszemélyes… Ezeket mind megcímkézed, elmondod a szakácsnak is, mert ha nem mondod el, a büdös életben nem úgy csinálja meg, ahogy kérted, mert nem tudnak olvasni… Akkor a halászléhez és bográcsgulyáshoz nekiállsz hátul, és vágsz kenyeret a kosarakba… Kiviszed a németeknek az erőspistával együtt… Visszaszaladsz, mert a gulyás és a halászlé ilyen kis bográcsban megy ki, amihez külön kiviszed a merőkanalat előre, és a tányért is…



Bogrács



Ilyenben megy ki a halászlé és bográcsgulyás a legtöbb helyen.



Az egyik német kért tatár beefsteak-et, amihez a felszolgálónak kell megcsinálni a 8-10 szelet pirítóst. Bedobálod a szeleteket a pizza kemencébe (ha a kis pirítóval csinálnád, egy órát állnál ott), és vársz, majd forgatod, majd vársz, mert ha elmész, szénné ég, a szakácsok pedig magasról leszarják, mit égetsz oda… Nem segítenek, meg egyébként is van dolguk… Állsz és vársz a rohadt pirítósokra, miközben már 4 asztalod veri a tamtamot, hogy inni akar, enni akar, rendelni akar, desszeretet akar…



Kiszaladsz a pirítóssal, majd kiviszed a 10 ételt, természetesen a hülye bográcsokból nem tudsz annyit összefogni, legalább 3-szor mész oda-vissza az asztaltól a világ végén lévő konyháig… A német megkapja a cigánypecsenyét, majd elköhhenti magát: "Ez mi? Én nem ezt rendeltem!" De, te bizony azt rendelted, ez a Zigeuner Braten, vagy Schweinebraten nach Zigeuner Art – attól függ, hogy írták az étlapra… De nem, ő nem ezt kérte… (Fél szemmel látod, hogy már 6 asztalod veri a tamtamot! De még mindig nem mozdulhatsz el a németektől…) Hát a német mondja, hogy ő bizony olyat akar, amit a szomszédja eszik… Igen, mondom, az bizony a pörkölt! (Schweinegulash). Ez pedig a cigánypecsenye (zigeunerbraten). Jah, de ő azt hitte, hogy ez az! Hát igen, hinni bizony a templomban kell, az előbb itt álltam több mint tíz percet, faszért nem kérdezted… Jó, de ő ezt nem eszi meg, valahogy oldjuk meg… Oké… Rohanás vissza a főnökhöz, oké, vigyünk neki pörköltet… De most jön a bibi, a gépen te nem tudsz törölni. (Sehol nem engedik, mert ha a felszolgáló törölhet, akkor lopni is tud…) Hívni a főnököt, hogy törölje már le, és hadd üthesd fel a pörköltet… Rohanás vele a konyhára, hogy előre kéri a vendég, gyorsban… A szakács elküld a kurva anyádba, hogy ő nem expresszvonat, faszért kell ilyet felvenni…



Gyorsan szaladsz fizettetni a másik asztalt, 4 német volt, anya, apa, és két gyerek… (Vagyis hitted te!) Kérték a számlát, persze egy büdös szóval nem mondták, külön fizetnek, te pedig nem is gondolod, hogy egy család külön fizet… (Míg kezdő vagy, aztán már a két főtől is megkérded, hogy egyben vagy külön, akik hülyének néznek, hogy ilyen egyáltalán felmerül benned…) De sajnos a 4 német nem egy család volt… Vagyis félig… A két gyerek valójában egy pár, akik külön fizetnek, de külön a lány is, meg a fiú is, mert a fiú is már külön kasszán van, a két felnőtt pedig egyben fizet… Akkor gyorsban megkérded, hogy ebben a felbontásban ki és mi francot is evett? És a német nem viccel! Ha egy kólát nem oda ütsz ahova kell, nem adják ám oda a másiknak, addig a német megy el, míg nem azt kapja számlán, amit ő evett…



(Ebben nagyon precízek a németek… Elviszik a számlát, és nagyon pontosan vezetnek minden kiadást… Nincs olyan, hogy egyben kérik, és majd külön odaadják a másiknak… Ez egyébként szerintem jó, mert így náluk sosincs ebből sértődés vagy vita, még családon belül sem.)



Tehát visszaszaladsz a géphez, és elkezded szétbontani, ami rohadtul időigényes már megint… Sebesen szaladsz a másik asztalhoz, ahol már kérik az italt… Szokásos kérdés: a gyerek nem ihat hideget, ezt a kajszibarackos, epres, kiwis cappyt kérnénk, de nem hideget! Mivel – ahogy mondtam – a bár nem végtelen katlan – minden ami elől van, be van hűtve… Szaladsz hátra, egyesével átnézed a rekeszeket, természetesen ebben az ízben nincsen már nem behűtött… Szaladsz vissza, hogy jó lesz-e másik? A gyerek persze bömböl, hogy neki csak az kell! A szülő kérdezi, nem lehetne-e megoldani valahogy? Hát akkor szaladsz vissza a hűtőhöz, engeded a forró fizet, és áztatod benne, miközben már leült két újabb asztal, akik még étlapot sem kaptak!!!



…folytatása ugyanez egész nyáron…

Könnyű?



Ezt a munkát csinálod átlag 600-650 forintos órabérért havi 310-380 órában! A szakácsok munkája ugyanennyire komplikált a 80 fokos melegben… Egyszerre száz dologra kell figyelni, mindent időben kiadni… (Hasonlítsd össze a postán ugyanekkora órabérért ücsörgő ügyintézőt, aki " megyek, megkeresem a levelet, majd fél óra múlva visszajön, nagy nehezen leül, aztán még fél órát vezeti fel neked a levélátadást… És ugyanazt az órabért kapjátok…)



Miért vársz 1 órát a kajára?



Ehhez hozzá kell tenni, hogy mivel nem fizetik meg a szakképzett dolgozókat, a szakácsok zöme – nem vicc – főzni sem tud. A már emlegetett kezdő szakács például minden második pizzát szenesre égetett. Jó, ezen mi röhögtünk, a főnök már nem annyira. Kétszer is kibaszik magával a tulaj, mert ilyenkor van az az eset, mikor a vendég minket, felszolgálókat basztat, hogy 1 órája rendelte meg a pizzát, honnan jön, Afganisztánból? Erre mit mondjak, hogy a 80 ezerért 400 órát dolgozó szakács már a második pizzádat égeti szenesre? Szerinted milyen "szakácsok" dolgoznak ennyiért? Másik példa: a vendég kért egy magyaros pizzát, de csípős paprika nélkül. Ráírtam a blokkra: csípős paprika nélkül!!! Erre mit látok a pizzán? Nem ott figyel a csípős zöld paprika a sajt alatt? Ilyenkor újabb 20 perc, míg kisüti a másikat, a mellesleg ezer más dolga mellett, és reméled, hogy azt most meg nem égeti szenesre… (Neked, felszolgálónak minden ételt kell nézni tüzetesen, mert te viszed ki a vendégnek, aki téged néz hülyének, hogy a lelkedre kötötte, hogy allergiás erre vagy arra, vagy csak nem szereti…) Te pedig pontosan tudod, hogy a vendég soha többet nem tér vissza, a borravalódnak pedig lőttek, mert aki 1 órát vár a pizzára vagy akár egy levesre, azt a büdös életben nem látod többet. (Ugye, a tulajok önmagukkal többszörösen is kibasznak, mert a vendéget örökre elvesztették, plusz a kezdő szakács bénázásai mind a kukában végzik. Ezt sem fogják fel, csak hogy ne kelljen fizetni, ez az egyetlen, amit érzékel a tudatuk!) És amikor eljutsz arra a szintre, hogy minden tizedik ételt visszaküldenek, akkor pontosan tudod, mekkora lesz a havi jattod… Egyik évben már ott voltunk, hogy mi bemegyünk, és főzünk is, csak menjen már ki normális kaja…



Csoda, ha nem megy már senki a Balatonra dolgozni? Adott esetben te, és még néhány másik hiába vagy szakképzett, hiába csinálod normálisan a dolgod, pontosan tudod, hogy a többi le fogja húzni az egészet… Amihez hozzájön sok helyen az alacsony dolgozói létszám a vendégszámhoz képest, aminek eredménye, hogy a vendég ismét elégedetlen lesz. Hát így ment szarrá a Balaton.



De végre, elértük azt a szintet, mikor a magyar is azt mondja, hogy na ezt már nem! Ne menj a Balatonra dolgozni! Ott rohadjon éhen minden tulajdonos, ahol van! Ők baszták el! Úgy húzták le annak idején a németeket és magyarokat is, ahogy kellett! Hát most itt a böjtje! Megérdemlik! Azt hitték, életük végéig 4 hónap alatt a rabszolgák megkeresik nekik a nyolcadik házukat, ők meg évente 8 hónapot szabadságoltatják magukat… Hát ennek vége!



Persze, te meg vagy kérve, hogy lehetőleg minimális dolgot üss be a pénztárgépbe! (Ki a fasz találta ki, hogy kössék be a NAV-ra?) Nem tök mindegy, ha úgysem ütöm be? Az éttermek adótanácsadó cégeket bíznak meg, akik elmondják neked, mit kell hazudni, ha esetleg jön egy ellenőrzés a NAV-tól. Hogyan kell kisétálni az étteremből, mert te nem dolgozol ott stb.



Azaz, temérdek adót csal el az étterem, melyhez téged is felhasználnak, de fizetni persze azt már nem akarnak! A nyugdíjadat is elcsalják, de fizetni azt nem akarnak.



Egyébként a legtöbb éttermes ismeri a NAV-os ellenőröket is, akiket természetesen lefizetnek. A NAV csak az interneten 2 használt hűtőt eladókra tud rámászni, mert ócska szarházi magyarok a NAV-osok is! Csak azokra mennek rá, akik nem tudják lefizetni őket, és akiktől nem szarják össze magukat, mint mondjuk Orbán tanácsadója! (Persze, tudom, a magyart nem szabad szidni, mert megsértődik…)



Csak komolyan… gondoljuk már végig, hogy be van jelentve 2 ember egész szezonra, miközben egész nap nyitva tart az étterem? Ki a fasz dolgozik? Már a létszám sem jön ki. És hogy a pénztárgépbe beütött bevétel még a rezsit sem fedezi? …és nem látja a NAV? Hát persze, mert le vannak fizetve… Mert a kedves magyar NAV-os csak a kisembert tudja basztatni, ezért menekülnek innen a fiatalok! Sok fasszopó!



Konklúzió



Itt az eredménye annak, amikor a dolgozókat, a tényleg jó dolgozókat nem becsülik meg ebben az országban… Oké, van nagyon sok béna ebben a szakmában is, de a tulajdonosok / vezetők azokat sem becsülik meg, akik tényleg jók… Ez Budapestre is igaz… Az lesz a következő, ami tönkremegy… És ott is meg fogja érdemelni az összes….



Budapesten is napi 16 órákra akarnak fizetni napi 6 ezret + jatt! Meg anyuka nem kéne? A legtöbb hely persze nulla bejelentéssel.



Fontos tanács: olyan helyre soha ne menj dolgozni, ahol olcsó menüt árulnak! Az összes csóró azt fogja hinni, hogy a 600 forintos menüért (leves + főétel), még ingyen kéri tőled a kancsós vizet, aztán persze jeget nem tudnál hozni még bele, aztán még egy kosár kenyeret is… Az ilyen helyeken a vendég soha nem ad büdös fillér jattot sem! Miközben a lábadat lejárod e menük cipelésével! Ez Budapestre is igaz, ott főként a korlátlan fogyasztásos helyek azok az éttermek, melyek már kibérelték a hirdetésoldalak legfelső helyét. Napi 12-16 órában semmi mást nem fogysz csinálni, mint cipelni a tányérhegyeket a korlátlan fogyasztás miatt lószar bérért (jatt nulla), 3 hónap után pedig mész a rokkant székbe…



Ehhez hozzájön, hogy a Balatonon még mindig undorítóan magasak a szállások árai, miközben a bútorzat a 80-as évekből maradt, az 1000-szer összehányt szőnyegekkel együtt… ezt látja a luxushoz szokott német… + Mai napig nincs a Balatonon olyan szórakozási lehetőség, amit esőben lehetne végezni… Hát ugye, a sok szakértő… és ehhez hozzájön a vasárnapi boltzár, ami megint csak lehúzza a Balatont minden szempontból, mert legalább oda felmentést kellett volna adni. Mit lát a német? Se szakképzett személyzet az éttermekben, se bolt, ahol a nyers éttermi vacsora után vehetne valami ehetőt… és esik az eső, és nem tud csinálni semmit… Nincs olyan a világon, amit a magyar ne tudna elszarni… (de psszt… ne szóljuk le a magyart, mert megsértődik…)



A legtöbb balatoni munkaadó ráadásul telefonon nem közöl ezekből semmit! Jól átvernek, sok helyen ki sem fizetnek rendesen! Én utolsó évben leutaztam, a tulaj ott közölte, hogy megváltoztatja a fizetési feltételeket, mert nem lehet megtartani a jattot, lesz egy fizető pincér, és ad egy fix bért. Azt mondja, kézbe 170 ezer, amiből levonja a szállást, a 20 ezret… Gondoltam magamban, ez hülye??? 310 órára havi 150 ezret adna, amiből még a reggelimet is nekem kel venni? Mondom 200 alatt már fordulok is vissza… Megadta… De csak július- augusztusra…



Alakarte (étlapról felvevős) állandó felszolgálást 1000 forint alatt már nem csinálok! Nézzék hülyének az anyjukat… Két idegen nyelven elboldogulok, majd 600 forintért fogok dolgozni? A hülyék a túloldalon vannak!



Jelenleg is csak azért vagyok még a országban, mert tanulás miatt még maradnom kell… Utána olyan papírjaim lesznek, melyekkel már én fogok diktálni az állásinterjún… ha nem adják meg, irány külföld…



Ismerősöm mérnökként jött haza másfél év után (milliós fizetés), atomerőműveket építettek, itthon alig talált munkát, illetve ajánlottak neki 160 ezer körüli összegeket, melyért szombaton is be kellett volna menni… Feletette önéletrajzát angliai oldalra, majd mesélte, hogy megállás nélkül jelentkeztek nála a munkaadók. Kiment, azonnal fel is vették az első helyre…



Majd szépen rájönnek a magyar vállalkozók, hogy lassan egy darab szakképzett emberük nem marad! Aztán majd csodálkozhatnak, miért mennek csődbe egytől egyig! De megérdemlik! És akkor már késő lesz!



Egyébként szerettem a Balatonon dolgozni, teljesen egyedi hangulata van… amit a magyarnak sikerült teljesen hazavágni… hát, ez van…



Beküldte Olvasónk Szabó László



Nemzeti InternetFigyelő (NIF)



http://cikkbazis.blogspot.com/2015/03/arak-itthon-es-nemetorszagbanmeg-fogsz.html



"A magyarázatot úgy találtam ki, de mivel más nem jöhet szóba, el lehet fogadni valóságnak. Az itthoni árakban benne van mindenféle adó, de ugyanezek az adók nincsenek benne a külföldre exportált cuccokban.



Az országgyűlési választások napján otthon kellett volna maradniuk az embereknek – pihenni.



Az államadósság van az egész mögött."



"Ha már kiseprűzni nehéz, de nem lehetetlen feladat lenne, akkor meg kell(ene) vonni a multiktól az összes kedvezményt."



"A multik a valóságban a gyarmatosítók, akik hazaviszik a hasznot. Végül is azért jöttek. Csak kormányaink lapátolják a sódert a multikról és az adókedvezményről."

Soma Zoli: Pincérélet a Balatonon "Az államadósság van az egész mögött" miért drágább a minden és olcsóbb a mindenki Magyarországon

Munkaerő hiány, hiányszakmák? Megnéztem én ezt magamnak, hátha érdekes. Hát... Minimál közeli bérért,10-12 órázás 4-6 órára bejelentve (vagy feketén), 3 műszak vagy folyamatos munkarend (nincs hétvége), munkavédelem hiánya, fizikailag megterhelő és egészségkárosodást okozó körülmények, hőség, zaj, rázkódás stb.

Nincs elég ember rá vs alacsonyak a bérek és rosszak a munkakörülmények, ezeken a gondokon nem terveznek változtatni a tőkések hanem szerintük korlátlan bevándorlás kéne. Nem emberbaráti szempontok vezérlik őket : új, szófogadó és igénytelen droidok kellenek nekik csak. :3

Ja, a 2011-es rabszolgatartó MT szerint nincsen ám veszélyes vagy egészségre káros munkakör, mert fejlődött a technika. Életükben munkában meg nem izzadt, iskolából káderkarrierbe betolt irodista zsideszesek és szocionisták. Titokban kasztrendszer van, vagy tényleg ennyire komoly a közismert "zsidós téma".

Van egy elég öncenzúrázó műsor az echo tévén, a munkavállalók világa. Nincs megfelelő érdekvédelem és a szabályok a munkások kárára lazák, ezt még ott is elismerik. Ha az egészsége megromlott, a dolgozó az út szélén lesz hagyva.

Szarért hugyért tönkre dolgozhatnák magunkat, lehetne vándormunkás azaz hobó életet élni, konténerben meg munkásszállón lakni minden hónapban más városban, és akkor az oligarcha demjánok + neoliberális janicsárok szerint jól pörögne a gazdaság. Ezért kell a fiatalokat is a szakmunkának mondott, valójában csak betanított szakbarbárság fele terelni. Ezért ne legyen saját lakásod, helyi kötődésed, van 3-4 északnyugat dunántúli megye (de kisvárosban és falun lakni ott is súlyos hátrány) meg Budapest, aztán azon kívül az ország több mint háromnegyede válságövezet és felszámolásra ítéltetett, majd valakik olcsón felvásárolják az életlehetőségek hiányában (és a cigánybűnözés miatt is) elértéktelendett ingatlanokat, földterületeket.

Valahogy például orbán ráhel nem egy autógyárban hegeszt, se nem légkalapács kezelő, vagy fémipari dolgozó. Meg az összes élősködő kasztbéli politikus fattya, akik konkurenciát látnak a magyar fiatalokban, hát ne tanuljanak.

A blogbejegyzéshez írt egyik kommentben a lényeg : az államadósság fejében minket fejnek meg folyamatosan az összes gazdasági folyamat során. Ezért drágább itt minden és e miatt keresünk kevesebbet, az élet egyéb területein tapasztalható erőforrás-elvonások oka is ugyanez :működik a pénzszivattyú kifele. Hát így teljesít jobban Magyarország, de nem él jobban!

Természetesen a balliberális és elempés egyazon idegen érdekű ellenzék sem csinálná jobban.

https://internetfigyelo.wordpress.com/2016/06/22/soma-zoli-pincerelet-a-balatonon/#comment-43676

Soma Zoli: Pincérélet a Balatonon

2016/06/22

15 éve vagyok a vendéglátásban és 4 nyarat dolgoztam Balatonon. Bemutatom a valós béreket, átveréseket, tudnivalókat, mielőtt a Balatonra mennél dolgozni.

Aki nem ismerné a honlapomat, igen, én dolgoztam Orbán Viktor lányának esküvőjén is pincérként az ominózus DNS-botrány alkalmával. (Soha többet magyar állami rendezvényt.)

A napokban több cikket is olvastam – mint a HVG cikke is -, amelyben leírják, hogy a Balatonra nem találnak dolgozót… Tényeket nem írnak, hát én pótolom. Mindenkinek kötelezőként ajánlom, aki Balatonra menne dolgozni.

Hiába indul a szezon, a vendéglátósok most szembesülnek vele, hogy nem jelentkeznek az álláshirdetésekre: elfogyott a szakképzett munkaerő. – írja a HVG.

Munkarend és fizetés

Szerintem a magyar lakosságá 99%-ának fogalma sincsen, milyen körülmények között kell dolgozni a Balatonon. Saját konkrét számaimat is beteszem a cikkbe, valamint több ismerősöm beszámolóját, konkrét éttermek neveit mellőzve…

3 vagy 3,5 hónap az időtartam, amit lehet dolgozni, általában május közepe – augusztus vége. A szezon mindig pontosan augusztus 20-ai héttel ér véget, ott mintha elvágták volna, egyszerűen kiürül a Balaton. Maga a SZEZON, amit ténylegesen szezonnak lehet hívni, az ma már csupán 1 hónap, július közepétől augusztus közepéig tart. Ez a csúcsidőszak.

Felszolgálók

A felszolgálók kapnak egy alapbért, erre jön a borravaló, már ahol megkapják. Ahol én voltam, mi megkaptuk, kivéve az utolsó évben, többet nem is mentem vissza. (Erről később.)

Amit ma az emberek a borravalóról gondolnak, az az álomvilág… A németek a 10 ezer forintos számlára úgy adják oda az 50 forintot, mintha aranytallér lenne. (De tegyük hozzá, náluk ez nem annyira a bunkóság, mint a hazai helyzetből való kiindulás. Úgy gondolják, nálunk a szervizdíj fel van számolva, amit erősít – hogy nálunk is az étlapon csak magyarul volt ráírva, hogy az árak 25% Áfát tartalmaznak, a németek azt hitték – hallottam többször, mikor ezt beszélik, hogy ez a jatt = trinkgeld. Nyilván nem mész oda, hogy ez nem az, mert elég pofátlanságnak vennék. Más esetekben pedig feltételezik, hogy nálunk is meg vannak fizetve a felszolgálók, mint náluk. Fogalmuk nincsen a hazai fizetések gusztustalan alacsonyságáról.)

A magyarok általában több jattot adnak, mint a németek, de nagyon sok magyar is azt gondolja, ha étterembe megy, nem kell jattot adni, mert miért is.. (bunkóság a köbön) Anno még volt üdülési csekk, megengedtük a magyaroknak, hogy nálunk úgy egyék le a 20 ezer forintos csekkeket, hogy egész héten ide jönnek, és mi vezetjük nekik. Ez nekünk plusz munka volt, hiszen a nap végén az elszámolásnál állandóan külön kellett ezeket a blokkokat kezelni, elszámolni… Letelt a hét, mire a vendég megkérdezi, mennyi maradt a 20 ezer forintból? Mondom, 250 forint. Mire a vendég: "Akkor kérnék még egy kávét!" És egy büdös fillért nem adott a tajparaszt bunkója, miközben nekünk csak plusz munkát okoztak. Hangsúlyozom, nem egyedi eset! A legtöbb üdülési csekkes ezt csinálta.. (Így tegyél jót a magyarral – is.)

Amikor a tulajdonossal beszélni fogsz, általában össze-vissza hazudozik a jatt nagyságáról. (Ha túl nagy lenne a jatt, oda se adná! A legtöbb helyen, Budapesten is, amint normálisan keresne egy felszolgáló, már veszik is el a jattot és adnak egy nevetséges bért.)

A Balatonon NINCSEN pihenőnap! 30-ból 30 napot kell dolgozni! Ezt, aki korábban nem csinálta, nem tudja elképzelni, mennyire megterhelő. Sok helyen nem is ülhetnek le a felszolgálók egész nap! (Mi legalább ülhettünk, mikor nem volt senki.) A napi munkaidő pedig általában 11-14 óra. Mi 9-re, illetve 10-re mentünk, attól függ, ki nyitott. A nap vége pedig 22-24 óra, mikor meddig volt vendég. Heti egy fél szabadnap jut általában, de csak akkor, ha nincsen annyi vendég… Ezt azt jelenti, hogy havonta egy felszolgáló 310-380 órát dolgozik pihenőnap és szabadság nélkül!

A rendes munkaidő 160 óra/hónap. Ez a duplája. Azt jelenti, hogy 3 hónap alatt 6 hónapot dolgozik le egy felszolgáló, mely után nem kap szabadságot sem!

Ezért bejelentik 4-6 órás műszakra, szakmunkás minimálbéren. Tehát a tulajdonosok már a bejelentésen hatalmas pénzt takarítanak meg. (Nyúlnak le az államtól.) Ami még nem is lenne gond, hiszen mindenki tudja, hogy Magyarországon lehetetlen törvényesen adózni!

A tulajdonosok kárpótolják valahogy a dolgozókat ezért a minimális bejelentésért? Ahha, ez viccország… Gondolnád, ha lenyúlják a nyugdíjadat (mert ekkora bejelentéssel semmit nem fogsz kapni), akkor talán kézbe odaadják annak egy részét!



Fizetés

A Balatonon a felszolgálók keresnek a legjobban. Ezért kezdtem itt a sort. Az alapbér 100-120 ezer forint között mozog kézbe, melyből természetesen levonják a szállást is! Ez havi 20-30 ezer forint. (Ma már inkább 100 ezer a felső határ, melyből vonják a szállást.)

Jatt

Tehát havi 70-90 ezer forintos bérről indulsz neki a havi 310-380 órának. A jatt májusban nevetséges, alig 20-30 ezer forint… Hiszen forgalom sincsen. Júniusban már olyan 50-60 ezer a jatt. Durván a szállás levonása utána megkapsz 150 ezer forintot. A kiemelkedő hónapok július és augusztus. Ekkor már 120-180 ezer is lehet a jatt. Tehát erre a két hónapra a fizetésed a szállás levonása után 220-260 ezer forint. (Ami sokaknak nagyon jól hangzik, azonban ne felejtsd el, hogy ezt 310-380 órával kell visszaosztani, étteremtől függően.) És teljes szezonra vonj egy átlagot! Máris nem jössz ki olyan jól, valamint augusztus nem teljes hónap, azaz az alapbér is kevesebb, és a jatt is.

Tehát július a legjobb hónap (szinte mindig), ekkora kapsz nagyon jó hónap esetén 260 ezret, a legkevesebb óraszámmal (310 óra) ez 840 forintos órabér, rosszabb év hónapján kapsz 220 ezret, ami már 700 forintos órabér. (Ami egy lófasz ezért a munkáért, később.)

Ha teljes szezont nézünk, akkor kb. 600-650 forintos órabérért dolgoztál pihenés nélkül… (Ennyit kapnak a diákok kb. felelősség nélküli borítékolási munkáért Budapesten, ülve.)
Konyhalányok, kézilányok

Ők dolgoznak a legtöbbet. Reggel 7-re vagy 8-ra mennek, és általában 22-kor jönnek el. Sok helyen velük is takaríttatnak (konyha, hűtők, raktárak stb.), ekkor még később jönnek el. Havi legkevesebb 400-420 órát dolgoznak, de inkább többet. Ez a 160 órának a 2,5-szerese!

Fizetés

A fizetésüket nem akartam elhinni, mikor elmondták. 110 ezer forint/hó, és tőlük nem vonnak szállást. (Ebből levonni?) Durván 250-270 forintos órabért kapnak! (Még írják a HVG cikkében, hogy már takarítókat sem találnak.) Hát még jó hogy nem! Sok lehúzós magyar geci, akik azt hiszik, a nyolcadik házukat is kitermeli majd nekik a rabszolga magyar…

Azt mondták, azért vállalták el, mert feléjük (főként Kaposvár környéke) semmi munka nincs…

Úgy néz ki, lassan megjön a magyarnak az esze, hogy rabszolgamunkát nem fog végezni, inkább megy Ausztriába! Eszébe se jusson senkinek Balatonra menni ilyen munkára! Minden kuli szart nekik kell csinálni, ezért a pénzért? Havi 400-420 órában? A 3 hónap alatt ők 7,5 hónapot dolgoznak le, és általában nulla percre jelentik be őket!

Szakácsok

A szakácsok alapbére mindig magasabb, mert ők nem kapnak jattot. Volt olyan szakács, aki elmondta, hogy májusra 80 ezret kapott, melyből levonták a szállást, 30 ezer forintot. Tőle is megkérdeztük, te hülye vagy? Ember, te hülye vagy?

Azt mondta, ő még kezdő, tanulni akart. Oké, de ennyiért? Ember, te hülye vagy?

Azt is tudni kell, hogy kiadások azért vannak! Mosóport venned kell! Főleg a szakácsoknak, van ám mit mosni. Néha-néha, azért kimozdul a teljes éttermi személyzeti csapat, és csak beül valahova meginni valamit. Csak veszel már kint egy lángost is. Vannak, akik dohányoznak is, nekik ez havi újabb 20-as. Személyzeti étkezést a legtöbb balatoni étteremben napi egyszer adnak (ingyen)… igen, napi egyszer a 12-14 órára!!!!! és az is egyenlő a napi kóstolóval, ami rendszerint krumplis tészta, vagy tojásos galuska, vagy grízes tészta, vagy paprikás krumpli… (mindenki ismeri, a legolcsóbb hulladék kaják…) Úgy sorolnám ezeknek az éttermeknek a neveit! (csak nincs kedvem pereskedni, pedig vinném a tanúkat.) Reggeli sehol nem jár! Azt nekünk is venni kellet, és a Balatonon nem tudsz megvenni nagy tételben semmit, mint otthon, hogy olcsóbb legyen a kiszerelés, mert itt megromlik. Nem tudod elhasználni az 500 ml-es tejfölt, mert azt enni egy hétig… A balatoni boltok egyébként is drágábbak, tehát azért költened kell rendesen… (Ahol én voltam, szerencsére annyit ettünk ebédre, vacsorára, amennyit akartunk, de reggeli nem járt. Persze, mondhatni megharcoltunk ezért… Fontos tény még, hogy nagyon sokszor este 18-19-kor tudtunk EBÉDELNI! – mert addig folyamatosan jöttek a vendégek.)

A szakács, aki 80-ért elvállalta a májust, elmondta, hogy hónap végére előleget kellett kérnie, mert a mosással, cigivel, kajával, egyéb kiadásokkal mínuszba került! Hallod, lejött pénzt keresni, erre átment mínuszba! Nem hittük el…

A szakácsok bérét a szezonhoz igazítják, amit írtam. Júliusban és augusztusban kapják a legmagasabb bért, májusban minimálisat 80-120 ezer, majd július-augusztusra 150-180 ezer forintot/hó! (Egy-két jobb szakácsnak megadják a havi 200-220 ezret is! – hűhha..)

Ők sokszor reggel 7-re mennek, hisz le kell főzni a sok ételt, húslevest stb. És 22-23-ig vannak ott. Mivel az éttermek a takarítókon is spórolnak, felváltva a kézilányokkal takarítják ki az éttermet, tehát sokszor velünk – felszolgálókkal – együtt mentek vissza a szállásra, miközben reggel hétre mentek.

Durván ők is 420-440 órát dolgoznak, a gusztustalan melegben! Nem lehet elképzelni, milyen meleg van ott, amikor megy az összes fritu, sütő, főzőlap… Strandolnak strand nélkül.

A szakácsok így a legjobb hónapjukban is olyan 430-480 forintos órabérét dolgoznak, általában 6 órás bejelentéssel. (Talán egyet bejelentenek 8 órára is, ne nézzék annyira hülyének a lefizetett NAV-ot.)

Mit jelent a munka?

Ilyenkor jönnek a legtöbben, hogy felszolgálni, áhh, csak tányérokat kell kivinni. Hát nem mondom el, hány embert láttam már sírva rohanni haza…

Ez a munka arról szól, hogy alapjában véve kevés a létszám a vendégszámhoz képest. Sokszor 7-10 asztal jut egy felszolgálóra. A Balatonról beszélünk, ahol rendre csapatokban jönnek az emberek nyaralni, enni. Főleg a németek. Az asztalaidból legalább 1, de inkább 2 asztal 7-14 fős. Ritka a 2 fős. A többi 3-5 fős. Bejött hozzánk egyszer egy 21 fős brigád is!

Sok helyen, nálunk is a felszolgáló egyben a báros is volt! (Max. szezonban estére felvesznek a bárba is valakit.) Azt jelenti, hogy felveszed az italt a 10 fős asztalodtól, aztán beszaladsz a bárba, és megcsinálod. (Mellette van még 5 asztalod.) A németek rendre isszák a spécit (fanta és cola keveréke), illetve így isszák a sört is, colával, fantával, és sprite-tal is keverve kérik. Na most, mire lecsapolsz 10 sört, a jó magyar habzó sörökből, hát ott állsz vagy tíz percet! Mert sör az nem jön, csak hab… (kéthetente tisztítja a szerviz a csapot, de hiába, míg a magyar sörbe habosító szart kevernek, mert gabonát nem látott csak nyomokban) És örülsz, ha nem épp akkor fogy ki a hordó, hogy mehess hátra előre gurítani egyet (a magyarok úgy hiszik, egy bárban minden elfér, még a csillagos ég is.) Aztán csinálod nekik a bécsi jeges kávét, amibe fagyi is kell, ekkor gyorsan hátra szaladsz a fagyasztó ládához, hogy beletehesd a vanília fagyit…

Ekkor két asztal már veri a tam-tamot, hogy rendelne, a harmadikra pedig vinned kéne a levest, a negyediken le kéne szedni, a konyhára meg üvöltenek, hogy vigyed már a kaját, mert nem tudnak hova rámolni, és amúgy is kihűl, bebőrösödik, felmelegszik…

Mikor kiviszed az italt a 10 fős németeknek, hát ott az egyik német kitalálja, hogy ő kér még egy melange-ot! (Négyrétegű kávé, lásd a képen, amit anno csináltam) Mert természetesen a tulaj kitalálta, mennyire baromira jól néz ki az étlapon, nem számít, hogy nincs idő megcsinálni.

Melange

Így néz ki a melange. (méz, tej, kávé, tejhab)

Nincs idő ilyen "pepecs szarokkal" vacakolni.

Utána gyorsan hátrarohansz, hogy kividd a leveseket, majd leszedd a másik asztalt, majd rohansz vissza a németekhez, akik rendelnének. Egy 10 fős német asztal legalább tíz percig fog feltartani, mire végigkérdezik, ez mi? Az mi? Azt nem lehetne így? Ezt nem lehetne úgy?

Közben a leveset már megették, a főételek meg tornyosulnak a konyhán a többi asztalra… A frissensültek össze szottyadnak (főként a rántott gomba), tehát azonnal vinni kell. A tálaló is kicsi. Gyorsan felütöd a gépen a németek kajáit, majd mivel a gép sem tud mindent, a blokkra ráírod, hogy a sajttal-sonkával töltött pulykamellet a vendég sajt nélkül kéri, de csirkemellből, és gombát kér külön mellé pirítva… A másik fél adagban kéri a halászlét, mire a szakács szétveri a fejed, hogy hogy a francba ossza ketté az ikrát és halat, ami benne van? Mert az egyszemélyes… Ezeket mind megcímkézed, elmondod a szakácsnak is, mert ha nem mondod el, a büdös életben nem úgy csinálja meg, ahogy kérted, mert nem tudnak olvasni… Akkor a halászléhez és bográcsgulyáshoz nekiállsz hátul, és vágsz kenyeret a kosarakba… Kiviszed a németeknek az erőspistával együtt… Visszaszaladsz, mert a gulyás és a halászlé ilyen kis bográcsban megy ki, amihez külön kiviszed a merőkanalat előre, és a tányért is…

Bogrács

Ilyenben megy ki a halászlé és bográcsgulyás a legtöbb helyen.

Az egyik német kért tatár beefsteak-et, amihez a felszolgálónak kell megcsinálni a 8-10 szelet pirítóst. Bedobálod a szeleteket a pizza kemencébe (ha a kis pirítóval csinálnád, egy órát állnál ott), és vársz, majd forgatod, majd vársz, mert ha elmész, szénné ég, a szakácsok pedig magasról leszarják, mit égetsz oda… Nem segítenek, meg egyébként is van dolguk… Állsz és vársz a rohadt pirítósokra, miközben már 4 asztalod veri a tamtamot, hogy inni akar, enni akar, rendelni akar, desszeretet akar…

Kiszaladsz a pirítóssal, majd kiviszed a 10 ételt, természetesen a hülye bográcsokból nem tudsz annyit összefogni, legalább 3-szor mész oda-vissza az asztaltól a világ végén lévő konyháig… A német megkapja a cigánypecsenyét, majd elköhhenti magát: "Ez mi? Én nem ezt rendeltem!" De, te bizony azt rendelted, ez a Zigeuner Braten, vagy Schweinebraten nach Zigeuner Art – attól függ, hogy írták az étlapra… De nem, ő nem ezt kérte… (Fél szemmel látod, hogy már 6 asztalod veri a tamtamot! De még mindig nem mozdulhatsz el a németektől…) Hát a német mondja, hogy ő bizony olyat akar, amit a szomszédja eszik… Igen, mondom, az bizony a pörkölt! (Schweinegulash). Ez pedig a cigánypecsenye (zigeunerbraten). Jah, de ő azt hitte, hogy ez az! Hát igen, hinni bizony a templomban kell, az előbb itt álltam több mint tíz percet, faszért nem kérdezted… Jó, de ő ezt nem eszi meg, valahogy oldjuk meg… Oké… Rohanás vissza a főnökhöz, oké, vigyünk neki pörköltet… De most jön a bibi, a gépen te nem tudsz törölni. (Sehol nem engedik, mert ha a felszolgáló törölhet, akkor lopni is tud…) Hívni a főnököt, hogy törölje már le, és hadd üthesd fel a pörköltet… Rohanás vele a konyhára, hogy előre kéri a vendég, gyorsban… A szakács elküld a kurva anyádba, hogy ő nem expresszvonat, faszért kell ilyet felvenni…

Gyorsan szaladsz fizettetni a másik asztalt, 4 német volt, anya, apa, és két gyerek… (Vagyis hitted te!) Kérték a számlát, persze egy büdös szóval nem mondták, külön fizetnek, te pedig nem is gondolod, hogy egy család külön fizet… (Míg kezdő vagy, aztán már a két főtől is megkérded, hogy egyben vagy külön, akik hülyének néznek, hogy ilyen egyáltalán felmerül benned…) De sajnos a 4 német nem egy család volt… Vagyis félig… A két gyerek valójában egy pár, akik külön fizetnek, de külön a lány is, meg a fiú is, mert a fiú is már külön kasszán van, a két felnőtt pedig egyben fizet… Akkor gyorsban megkérded, hogy ebben a felbontásban ki és mi francot is evett? És a német nem viccel! Ha egy kólát nem oda ütsz ahova kell, nem adják ám oda a másiknak, addig a német megy el, míg nem azt kapja számlán, amit ő evett…

(Ebben nagyon precízek a németek… Elviszik a számlát, és nagyon pontosan vezetnek minden kiadást… Nincs olyan, hogy egyben kérik, és majd külön odaadják a másiknak… Ez egyébként szerintem jó, mert így náluk sosincs ebből sértődés vagy vita, még családon belül sem.)

Tehát visszaszaladsz a géphez, és elkezded szétbontani, ami rohadtul időigényes már megint… Sebesen szaladsz a másik asztalhoz, ahol már kérik az italt… Szokásos kérdés: a gyerek nem ihat hideget, ezt a kajszibarackos, epres, kiwis cappyt kérnénk, de nem hideget! Mivel – ahogy mondtam – a bár nem végtelen katlan – minden ami elől van, be van hűtve… Szaladsz hátra, egyesével átnézed a rekeszeket, természetesen ebben az ízben nincsen már nem behűtött… Szaladsz vissza, hogy jó lesz-e másik? A gyerek persze bömböl, hogy neki csak az kell! A szülő kérdezi, nem lehetne-e megoldani valahogy? Hát akkor szaladsz vissza a hűtőhöz, engeded a forró fizet, és áztatod benne, miközben már leült két újabb asztal, akik még étlapot sem kaptak!!!

…folytatása ugyanez egész nyáron…
Könnyű?

Ezt a munkát csinálod átlag 600-650 forintos órabérért havi 310-380 órában! A szakácsok munkája ugyanennyire komplikált a 80 fokos melegben… Egyszerre száz dologra kell figyelni, mindent időben kiadni… (Hasonlítsd össze a postán ugyanekkora órabérért ücsörgő ügyintézőt, aki " megyek, megkeresem a levelet, majd fél óra múlva visszajön, nagy nehezen leül, aztán még fél órát vezeti fel neked a levélátadást… És ugyanazt az órabért kapjátok…)

Miért vársz 1 órát a kajára?

Ehhez hozzá kell tenni, hogy mivel nem fizetik meg a szakképzett dolgozókat, a szakácsok zöme – nem vicc – főzni sem tud. A már emlegetett kezdő szakács például minden második pizzát szenesre égetett. Jó, ezen mi röhögtünk, a főnök már nem annyira. Kétszer is kibaszik magával a tulaj, mert ilyenkor van az az eset, mikor a vendég minket, felszolgálókat basztat, hogy 1 órája rendelte meg a pizzát, honnan jön, Afganisztánból? Erre mit mondjak, hogy a 80 ezerért 400 órát dolgozó szakács már a második pizzádat égeti szenesre? Szerinted milyen "szakácsok" dolgoznak ennyiért? Másik példa: a vendég kért egy magyaros pizzát, de csípős paprika nélkül. Ráírtam a blokkra: csípős paprika nélkül!!! Erre mit látok a pizzán? Nem ott figyel a csípős zöld paprika a sajt alatt? Ilyenkor újabb 20 perc, míg kisüti a másikat, a mellesleg ezer más dolga mellett, és reméled, hogy azt most meg nem égeti szenesre… (Neked, felszolgálónak minden ételt kell nézni tüzetesen, mert te viszed ki a vendégnek, aki téged néz hülyének, hogy a lelkedre kötötte, hogy allergiás erre vagy arra, vagy csak nem szereti…) Te pedig pontosan tudod, hogy a vendég soha többet nem tér vissza, a borravalódnak pedig lőttek, mert aki 1 órát vár a pizzára vagy akár egy levesre, azt a büdös életben nem látod többet. (Ugye, a tulajok önmagukkal többszörösen is kibasznak, mert a vendéget örökre elvesztették, plusz a kezdő szakács bénázásai mind a kukában végzik. Ezt sem fogják fel, csak hogy ne kelljen fizetni, ez az egyetlen, amit érzékel a tudatuk!) És amikor eljutsz arra a szintre, hogy minden tizedik ételt visszaküldenek, akkor pontosan tudod, mekkora lesz a havi jattod… Egyik évben már ott voltunk, hogy mi bemegyünk, és főzünk is, csak menjen már ki normális kaja…

Csoda, ha nem megy már senki a Balatonra dolgozni? Adott esetben te, és még néhány másik hiába vagy szakképzett, hiába csinálod normálisan a dolgod, pontosan tudod, hogy a többi le fogja húzni az egészet… Amihez hozzájön sok helyen az alacsony dolgozói létszám a vendégszámhoz képest, aminek eredménye, hogy a vendég ismét elégedetlen lesz. Hát így ment szarrá a Balaton.

De végre, elértük azt a szintet, mikor a magyar is azt mondja, hogy na ezt már nem! Ne menj a Balatonra dolgozni! Ott rohadjon éhen minden tulajdonos, ahol van! Ők baszták el! Úgy húzták le annak idején a németeket és magyarokat is, ahogy kellett! Hát most itt a böjtje! Megérdemlik! Azt hitték, életük végéig 4 hónap alatt a rabszolgák megkeresik nekik a nyolcadik házukat, ők meg évente 8 hónapot szabadságoltatják magukat… Hát ennek vége!

Persze, te meg vagy kérve, hogy lehetőleg minimális dolgot üss be a pénztárgépbe! (Ki a fasz találta ki, hogy kössék be a NAV-ra?) Nem tök mindegy, ha úgysem ütöm be? Az éttermek adótanácsadó cégeket bíznak meg, akik elmondják neked, mit kell hazudni, ha esetleg jön egy ellenőrzés a NAV-tól. Hogyan kell kisétálni az étteremből, mert te nem dolgozol ott stb.

Azaz, temérdek adót csal el az étterem, melyhez téged is felhasználnak, de fizetni persze azt már nem akarnak! A nyugdíjadat is elcsalják, de fizetni azt nem akarnak.

Egyébként a legtöbb éttermes ismeri a NAV-os ellenőröket is, akiket természetesen lefizetnek. A NAV csak az interneten 2 használt hűtőt eladókra tud rámászni, mert ócska szarházi magyarok a NAV-osok is! Csak azokra mennek rá, akik nem tudják lefizetni őket, és akiktől nem szarják össze magukat, mint mondjuk Orbán tanácsadója! (Persze, tudom, a magyart nem szabad szidni, mert megsértődik…)

Csak komolyan… gondoljuk már végig, hogy be van jelentve 2 ember egész szezonra, miközben egész nap nyitva tart az étterem? Ki a fasz dolgozik? Már a létszám sem jön ki. És hogy a pénztárgépbe beütött bevétel még a rezsit sem fedezi? …és nem látja a NAV? Hát persze, mert le vannak fizetve… Mert a kedves magyar NAV-os csak a kisembert tudja basztatni, ezért menekülnek innen a fiatalok! Sok fasszopó!

Konklúzió

Itt az eredménye annak, amikor a dolgozókat, a tényleg jó dolgozókat nem becsülik meg ebben az országban… Oké, van nagyon sok béna ebben a szakmában is, de a tulajdonosok / vezetők azokat sem becsülik meg, akik tényleg jók… Ez Budapestre is igaz… Az lesz a következő, ami tönkremegy… És ott is meg fogja érdemelni az összes….

Budapesten is napi 16 órákra akarnak fizetni napi 6 ezret + jatt! Meg anyuka nem kéne? A legtöbb hely persze nulla bejelentéssel.

Fontos tanács: olyan helyre soha ne menj dolgozni, ahol olcsó menüt árulnak! Az összes csóró azt fogja hinni, hogy a 600 forintos menüért (leves + főétel), még ingyen kéri tőled a kancsós vizet, aztán persze jeget nem tudnál hozni még bele, aztán még egy kosár kenyeret is… Az ilyen helyeken a vendég soha nem ad büdös fillér jattot sem! Miközben a lábadat lejárod e menük cipelésével! Ez Budapestre is igaz, ott főként a korlátlan fogyasztásos helyek azok az éttermek, melyek már kibérelték a hirdetésoldalak legfelső helyét. Napi 12-16 órában semmi mást nem fogysz csinálni, mint cipelni a tányérhegyeket a korlátlan fogyasztás miatt lószar bérért (jatt nulla), 3 hónap után pedig mész a rokkant székbe…

Ehhez hozzájön, hogy a Balatonon még mindig undorítóan magasak a szállások árai, miközben a bútorzat a 80-as évekből maradt, az 1000-szer összehányt szőnyegekkel együtt… ezt látja a luxushoz szokott német… + Mai napig nincs a Balatonon olyan szórakozási lehetőség, amit esőben lehetne végezni… Hát ugye, a sok szakértő… és ehhez hozzájön a vasárnapi boltzár, ami megint csak lehúzza a Balatont minden szempontból, mert legalább oda felmentést kellett volna adni. Mit lát a német? Se szakképzett személyzet az éttermekben, se bolt, ahol a nyers éttermi vacsora után vehetne valami ehetőt… és esik az eső, és nem tud csinálni semmit… Nincs olyan a világon, amit a magyar ne tudna elszarni… (de psszt… ne szóljuk le a magyart, mert megsértődik…)

A legtöbb balatoni munkaadó ráadásul telefonon nem közöl ezekből semmit! Jól átvernek, sok helyen ki sem fizetnek rendesen! Én utolsó évben leutaztam, a tulaj ott közölte, hogy megváltoztatja a fizetési feltételeket, mert nem lehet megtartani a jattot, lesz egy fizető pincér, és ad egy fix bért. Azt mondja, kézbe 170 ezer, amiből levonja a szállást, a 20 ezret… Gondoltam magamban, ez hülye??? 310 órára havi 150 ezret adna, amiből még a reggelimet is nekem kel venni? Mondom 200 alatt már fordulok is vissza… Megadta… De csak július- augusztusra…

Alakarte (étlapról felvevős) állandó felszolgálást 1000 forint alatt már nem csinálok! Nézzék hülyének az anyjukat… Két idegen nyelven elboldogulok, majd 600 forintért fogok dolgozni? A hülyék a túloldalon vannak!

Jelenleg is csak azért vagyok még a országban, mert tanulás miatt még maradnom kell… Utána olyan papírjaim lesznek, melyekkel már én fogok diktálni az állásinterjún… ha nem adják meg, irány külföld…

Ismerősöm mérnökként jött haza másfél év után (milliós fizetés), atomerőműveket építettek, itthon alig talált munkát, illetve ajánlottak neki 160 ezer körüli összegeket, melyért szombaton is be kellett volna menni… Feletette önéletrajzát angliai oldalra, majd mesélte, hogy megállás nélkül jelentkeztek nála a munkaadók. Kiment, azonnal fel is vették az első helyre…

Majd szépen rájönnek a magyar vállalkozók, hogy lassan egy darab szakképzett emberük nem marad! Aztán majd csodálkozhatnak, miért mennek csődbe egytől egyig! De megérdemlik! És akkor már késő lesz!

Egyébként szerettem a Balatonon dolgozni, teljesen egyedi hangulata van… amit a magyarnak sikerült teljesen hazavágni… hát, ez van…

Beküldte Olvasónk Szabó László

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

http://cikkbazis.blogspot.com/2015/03/arak-itthon-es-nemetorszagbanmeg-fogsz.html

"A magyarázatot úgy találtam ki, de mivel más nem jöhet szóba, el lehet fogadni valóságnak. Az itthoni árakban benne van mindenféle adó, de ugyanezek az adók nincsenek benne a külföldre exportált cuccokban.

Az országgyűlési választások napján otthon kellett volna maradniuk az embereknek – pihenni.

Az államadósság van az egész mögött."

"Ha már kiseprűzni nehéz, de nem lehetetlen feladat lenne, akkor meg kell(ene) vonni a multiktól az összes kedvezményt."

"A multik a valóságban a gyarmatosítók, akik hazaviszik a hasznot. Végül is azért jöttek. Csak kormányaink lapátolják a sódert a multikról és az adókedvezményről."