2013. szeptember 12., csütörtök

Kuruc.info: Próbáljunk helyesen beszélni és írni! (71.)

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
How to Get into Medical School

A tested blueprint to approach the daunting admissions process with both confidence and success! Enroll in this online course for just $29.
From our sponsors
Próbáljunk helyesen beszélni és írni! (71.)
Sep 12th 2013, 19:36

gazdálkodási igazgatóhelyettes, gazdálkodásiigazgató-helyettes

Melyik a helyes írásmód, a gazdálkodási igazgató-helyettes vagy a gazdálkodásiigazgató-helyettes? A munkáltatómnál mindkét változatot használják. Köszönöm!

Az Osiris-helyesírás a következőképpen fogalmaz a mozgószabályokról szóló részben (132. o.): „Léteznek olyan különírt szerkezetek is, amelyek, ha egy összetételi utótag járul hozzá, a mozgószabály végrehajtása nélkül is majdnem ugyanazt az értelmes szerkezetet eredményezik, a két forma között a jelentéskülönbség alig érzékelhető. Például: érettségikövetelmény-rendszer, érettségi követelményrendszer." Ide sorolhat a kérdezett szó is, mindkettő helyes: gazdálkodási igazgatóhelyettes, gazdálkodásiigazgató-helyettes.

bánfalvi búcsú, Bánfalvi Búcsú

A falusi rendezvények, búcsúk nevét hogyan kell helyesen írni? Bánfalvi búcsú, bánfalvi búcsú vagy Bánfalvi Búcsú?

E kérdés kapcsán érdemes a 191. szabályt összevetni a 146. ponttal. Az összevetésből kiderül, hogy a szabály alkalmazójának mérlegelési lehetősége van. A 146. pont szerint „A rendezvények, rendezvénysorozatok, társadalmi és politikai mozgalmak, programok stb. nevét általában kisbetűvel írjuk: [...] a magyar nyelv hete."
Korábban gyakoribb volt a kis kezdőbetűs írásmód, és a 191. pontban megfogalmazott „intézményszerű" jelleget csak nagyobb, jelentősebb, ismétlődő rendezvényekre alkalmazták.
Manapság viszont terjed a rendezvények nagy kezdőbetűs írása.
Ennek tükrében mindkét változat elfogadható: bánfalvi búcsú, Bánfalvi Búcsú.

avagy

Kell-e vessző az „azaz", illetve az „avagy" elé. És el kell-e választani az „azonban" szót a mondat többi részétől?

Az avagy kötőszó jelentése ugyanaz, mint a vagyé, csak régies. Így ugyanaz a szabály vonatkozik rá: ha szószerkezetben szerepel, nem kell vessző, tagmondatok között szerepelve viszont igen. Az „azaz" elé minden esetben szükséges vessző.

Az előző rész itt található.

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése