2013. augusztus 21., szerda

Kuruc.info: Az oláhoknak még a címerét is egy magyar tervezte - az a bajuk, hogy nem jelennek meg benne az Erdélybe betolakodók

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Interested in raw organic food?

Learn from Celebrity Raw Eco Organic Chef Bryan Au what it takes to become a famous Raw Celebrity Chef! Join his online class for just $20.
From our sponsors
Az oláhoknak még a címerét is egy magyar tervezte - az a bajuk, hogy nem jelennek meg benne az Erdélybe betolakodók
Aug 21st 2013, 11:05

Az erdélyi románságnak az ország címerében való megjelenítését kezdeményezi Gheorghe Feneser Fehér megyei prefektus.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a kormány területi képviselője augusztus 19-én beadványban fordult Victor Ponta miniszterelnökhöz és Liviu Dragnea kormányfőhelyetteshez, amelyben felhívja a figyelmet, hogy a régióban élő románok semmiféle heraldikai elem révén nem jelennek meg a címerben. Gheorghe Feneser felsorolja, hogy az országjelképen látható Erdély-címerben megjelennek a székelyek, a magyarok és a szászok jelképei, az ott élő románokat azonban egyetlen elem sem jeleníti meg.

„Az elmúlt időszakban számos kulturális-hazafias szervezet fordult hozzám beadványban, felháborodásuknak adva hangot az erdélyi románok ábrázolása hiánya miatt. Teljes mértékben osztozom felháborodásukban, és felkérem önöket, mihamarabb javítsák ki ezt a sajnálatos és súlyos hibát" – kéri a kormány vezetőit a Fehér megyei prefektus, aki szerint címermódosító törvénytervezettel lehetne „kiköszörülni a csorbát".

Romániának a parlament által 1992-ben elfogadott címere egy kék színű pajzs közepén egy sast ábrázol, csőrében egy kereszttel, karmaiban pedig karddal és jogarral. A sas mellén egy öt részre osztott pajzs, van amelyen a román állam történelmi alkotóelemeinek címerei láthatók: Havasalföld, Moldva, a Bánság és Erdély jelképei mellett, az alsó kettő közötti ötödik mezőben lévő két delfin a Fekete-tenger partvidékét, Dobrudzsát jelzi.


Különben az első világháború utáni új címert – a mai alapját – Ferdinánd román király személyes megbízására köpeczi Sebestyén József magyar heraldikus tervezte 1921-ben. Erdély címere a három kiváltságos erdélyi nemzet: a magyar, a székely és a szász jelképeit egyesíti, és szakértők szerint valószínűleg Báthory Zsigmond uralkodása alatt, 1590-ben alakult ki. A magyar nemzetet a fekete turulmadár, a székelyeket a nap és a hold, míg a szász székeket (Kőhalom, Medgyes, Nagysink, Sebes, Szeben, Szászváros, Szerdahely) a hét vörös bástya jelezi, a régió románsága pedig valóban nem jelenik meg benne. E címerelemeket Erdély önálló államisága idején az egyes fejedelmek saját családi címereikkel ötvözve használták.

(Krónika)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése