2013. augusztus 21., szerda

Kuruc.info: Cameron munkatársai vezényelték le a Snowden-anyagok megsemmisítését

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
You Can Make a Difference

By planting ten trees and ensuring that all our clothing is produced responsibly we allow each and every customer to make a difference. Join us today!
From our sponsors
Cameron munkatársai vezényelték le a Snowden-anyagok megsemmisítését
Aug 21st 2013, 17:30

David Cameron brit kormányfő közeli munkatársai - köztük legfőbb politikai tanácsadója, Jeremy Heywood - jártak közben a The Guardian című napilapnál annak érdekében, hogy az újság semmisítse meg az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottjától, Edward Snowdentől kapott titkos iratokat - közölték szerdán brit politikai források.

A The Guardian főszerkesztője azt állította hétfőn, hogy az illetékes brit nemzetbiztonsági szerv (GCHQ) két emberének felügyelete mellett "az elmúlt körülbelül egy hónapban" a londoni napilap székházának pincéjében megsemmisítették azokat az adathordozókat, amelyek az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottjától, Edward Snowdentől kapott titkos iratokat tartalmazták. Alan Rusbridger szerint a megsemmisítést megelőző hetekben folyamatos nyomás nehezedett az újságra a brit kormány részéről, hogy adja át vagy semmisítse meg az Edward Snowdentől kapott anyagokat.

A The Guardian a független újságírás elleni támadásként értékelte a londoni kormány részéről a lapra gyakorolt nyomást. Alan Rusbridger főszerkesztő elmondta: a lapnak külföldön vannak másolatai a londoni székház pincéjében megsemmisített dokumentumokról.

Nick Clegg miniszterelnök-helyettes szerint ésszerű lépés volt megkérni a The Guardiant, hogy semmisítsék meg az adatokat, amelyek "komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelentenének, ha rossz kezekbe kerülnének".

Az orosz külügyi szóvivő, Alekszandr Lukasevics közölte, London kettős mércét alkalmaz az emberi jogok terén, amikor a The Guardianre nyomást gyakorol, mert a brit napilappal szemben alkalmazott lépések ellentmondanak London nyilatkozatainak, amelyek szerint elkötelezett az általános emberi jogok, ezen belül is a sajtószabadság, az újságírók jogainak tiszteletben tartása mellett.

"Úgy gondoljuk, indokolt, hogy a brit fél kellő figyelmet fordítson a nemzetközi jogvédő közösség jelzéseire, amelyek felhívják a figyelmet az alapvető emberi jogok megsértésének aggasztó folyamatára Nagy-Britanniában. Ebből le kellene vonni a szükséges következtetéseket, és nem kellene a 'nyomok eltüntetésének' kétséges módszereivel foglalkozni" - fogalmazott tájékoztatóján az orosz külügyi szóvivő.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése