2013. augusztus 21., szerda

Kuruc.info: ENSZ-vizsgálatot sürgetnek az állítólagos szíriai gáztámadás ügyében

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Interested in raw organic food?

Learn from Celebrity Raw Eco Organic Chef Bryan Au what it takes to become a famous Raw Celebrity Chef! Join his online class for just $20.
From our sponsors
ENSZ-vizsgálatot sürgetnek az állítólagos szíriai gáztámadás ügyében
Aug 21st 2013, 17:42

Az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia és Franciaország szerdán hivatalosan arra kérte az ENSZ főtitkárát, hogy sürgősen indítson vizsgálatot a legutóbbi állítólagos szíriai gáztámadás ügyében.

Az üggyel kapcsolatban a világszervezet Biztonsági Tanácsa közép-európai idő szerint 21 órakor rendkívüli ülést kezd. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szóvivője közölte, hogy világszervezet apparátusának vezetőjét "sokkolták" a vegyifegyver-támadással kapcsolatos jelentések.

A szíriai ellenzék szerint a kormányerők szerdán Damaszkusz egyik külvárosában mérgesgáz-támadást hajtottak végre, amely 1300-nál is több halálos áldozatot követelt. A szíriai kormány cáfolta a vádakat. Korábban Svédország, Szaúd-Arábia és az Arab Liga is sürgette az állítólagos támadás körülményeinek kivizsgálását.

"Az Egyesült Államokat mélyen aggasztják azok a jelentések, amelyek szerint Damaszkusz közelében ma civilek százai vesztették életüket a szíriai kormányerők támadásának, egyebek mellett vegyi fegyverek alkalmazásának következtében" - hangsúlyozta szerdán kiadott közleményében Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője. Közölte, hogy Washington a BT sürgős összehívását kérte.

Szíriába a héten megérkeztek az ENSZ szakértői, hogy kivizsgálják a vegyi fegyverek - beleértve az ideggázok - bevetésével kapcsolatos kormányzati és ellenzéki állításokat. Earnest hangsúlyozta, hogy ha Damaszkusznak nincs rejtegetnivalója, akkor "haladéktalan és akadálytalan" hozzáférést engedélyez a világszervezet szakembereinek az állítólagos támadás helyszínéhez.

Az ENSZ tájékoztatása szerint a szakértőcsoport vezetője, Ake Sellstrom professzor tárgyalásokat folytat a szíriai kormány képviselőivel az engedély megadásáról.

A Fehér Ház korábban bejelentette: "biztos benne", hogy a szíriai kormány szaringázt vetett be a lázadók ellen. Barack Obama elnök arra figyelmeztette Damaszkuszt, hogy a vegyi fegyverek alkalmazásával túllépi az Egyesült Államok tűréshatárát. A szerdai The Washington Post szerint ugyanakkor a felkelők még mindig nem kaptak amerikai fegyvereket, és az elmúlt hetekben annak köszönhetően értek el sikereket, hogy elfoglalták a szíriai kormányerők arzenáljának egy részét.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése