2013. augusztus 21., szerda

Kuruc.info: Flóri a bazilikában: egyszerűen elsétált az Oltáriszentséggel a cigány

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Interested in raw organic food?

Learn from Celebrity Raw Eco Organic Chef Bryan Au what it takes to become a famous Raw Celebrity Chef! Join his online class for just $20.
From our sponsors
Flóri a bazilikában: egyszerűen elsétált az Oltáriszentséggel a cigány
Aug 21st 2013, 15:31

A Fidesz képviselője, az Országos Roma Önkormányzat elnöke liturgikus analfabetizmusáról és üvöltő tiszteletlenségről tett tanúbizonyságot az augusztus 20-i szentmisén.

Szent István király ünnepén minden évben ünnepélyes szentmise keretében tartják a Szent Jobb-körmenetet. Ezen a liturgikus eseményen vallásuktól és pártállásuktól függetlenül rendszeresen részt vesznek politikusok, közjogi méltóságok is.

Eddig úgy tűnt, mindenki tisztában van vele, hogyan kell viselkedni egy szentmisén. Ám tegnap a Fidesz díszcigánya, Farkas Flórián olyan tiszteletlenséget művelt szentáldozás címén, ami már-már arra hajaz, amikor Horn Gyula MSZP-s ifjoncokat akart küldeni a templomokba, hogy jegyzeteljék a „jobboldal mellett kampányoló papok" prédikációit.

Mint a köztévé felvételén látható, a fideszes Farkas Flórián fél kézbe veszi a Szentostyát, „Ámen" helyett valamit rebeg, majd elballag az Oltáriszentséggel. A helyes eljárás pedig az lett volna, ha az áldoztató pap „Krisztus teste!" szavaira „Ámen!"-nel felel, majd vagy a nyelvére helyezteti a Szentostyát, vagy egymásra helyezett, kinyújtott jobb és bal tenyerébe kéri, onnan pedig eddig alul levő kezével megfogva veszi magához Krisztus testét.

Olvasói intelmek Farkas Flóriánhoz:

Kedves Flórián!

Sajnos bizonyosságot tettél arról, hogy pártod és saját magad kommunikációjával ellentétben nem vagy gyakorló istenhívő. Ha az lennél, ilyen „bakit" nem követtél volna el, mert ha esetleg nem lennél katolikus, ami nem baj, de más felekezet híveként vennél részt istentiszteleteken, akkor semmiképp sem tolonganál kamerák előtt az elsők között a nyilvánvalóan általad egyáltalán nem ismert, legszentebb és legfontosabb liturgikus szertartási részben az Oltáriszentségért. (A cigány nem mellesleg 2002-től az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja volt az Országgyűlésben - a szerk.)

Legközelebb egy katolikus szentmisén semmi esetre se járulj szentáldozáshoz, mert olyan kellemetlen helyzetbe hozod magad, mint amilyet produkáltál augusztus 20-án a Szent István-bazilikában. Ha már elfelejtetted megkérdezni kereszténydemokrata szövetségeseid katolikus tagjaitól, hogy mit és hogyan kell csinálni, akkor most fogadd el tőlünk ezt a kis segítséget, hogy legközelebb ilyen butaságokat ne csinálj egy katolikus szentmisén!

Ha szentmisére mész és áldozni is szeretnél, úgy előzetesen két fontos dolgot mindenképp meg kell tenned:

1. Járulj szentgyónáshoz (lelki tükör segítségével valld meg és bánd meg bűneidet), és az elégtételül kapott penitenciát végezd el!

2. A mise előtt egy óra hosszával, már semmit se egyél (kivéve gyógyszer szükség esetén) és folyadékot se igyál (maximum vizet)! Ez az ún. áldozás előtti egy órás szentségi böjt.

A szentmise két részből áll: az Ige liturgiájából (tanító rész) és az Áldozat liturgiájából, s ez utóbbi során veheted magadhoz az Úr Jézus testét egy „szín alatt", vagyis szentostya formájában. (A római katolikus liturgiában gyakorlati megfontolás alapján néhány kivételtől eltekintve egy szín alatti áldozás van.)

Amikor az áldoztató (nem mindig felszentelt pap) elé állsz, keresztet vetsz, s amikor felmutatja az áldoztató a szentostyát, és azt mondja: „Krisztus teste", akkor te keresztet vetsz (észak-dél majd bal-jobb irányba) és azt feleled: „Ámen!" Nem jó sem a „Köszönöm!", sem más válasz! A keresztvetés egyébként nem kötelező… Az „ámen" után kinyitod a szád, és az áldoztató a nyelvedre helyezi a Szentostyát, amelyet nem kezdesz el rágni, hanem hagyod, hogy szépen elolvadjon…

Ha van lehetőség kézbe áldozásra (ahogy augusztus 20-án volt), akkor azt az alábbiak szerint végezd:

Alul a jobb kéz, felül a bal kéz. (Balkezeseknél lehet fordítva.) Így miután az áldoztató a tenyerünkre helyezte a Szentostyát, oldalra kilépünk, hogy az utánunk következő előre tudjon jönni. Fontos, hogy arccal az oltár felé álljunk, ne fordítsunk hátat, és ekkor a jobb kezünk (balkezeseknél fordítva) hüvelyk- és mutató ujjával megfogjuk és a nyelvünkre helyezzük a Szentostyát. Majd a helyünkre megyünk, és csendes imánkban megköszönjük, hogy az Úr Jézust szívünkbe fogadhattuk.

Tehát vigyorogva odaállni, fél kezünket tartani, „ámen" helyett „köszönöm"-öt vagy mást mondani, majd helytelenül elsétálni Krisztus testével finoman fogalmazva is óriási liturgikus hiba, mit több, a szó szoros értelmében vett szentségtörés, amellyel csak dilettantizmusodat bizonyítottad!

Kedves Flóri, ne vedd sértésnek és tolakodásnak e rövid kis „gyorstalpalónkat", de ha legközelebb szentmisén veszel részt, úgy, hogy áldozni is kívánsz, akkor ezt előtte mindenképp olvasd át, intelmeit fogadd meg, főleg ha kamerák is vannak…

(alfahir.hu)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése