2013. szeptember 22., vasárnap

Kuruc.info: Ki gondolta volna: a horvátok nem szeretik a cigányokat, a bevándorlókat és a szerbeket

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Ki gondolta volna: a horvátok nem szeretik a cigányokat, a bevándorlókat és a szerbeket
Sep 22nd 2013, 11:50

Horvátországban leginkább a cigányok, a bevándorlók és a szerbek iránt mutatkozik "idegengyűlölet" - tette közzé honlapján legfrissebb felméréseinek eredményeit a horvátországi Béketanulmányok Központja (Centre for Peace Studies) a hétvégén.

A felmérések szerint a horvát lakosság körében a "romákkal", a szerbekkel és a bevándorlókkal szemben "nem elhanyagolható mértékű az idegengyűlölet", annak ellenére, hogy a legtöbben nem támogatják az idegenek hátrányos megkülönböztetését.

A 800 fős, országos, reprezentatív felmérést májusban és júniusban végezték. Eszerint a megkérdezettek 63 százaléka fél attól, hogy a bevándorlók elveszik a munkáját, és hogy a külföldiek nem Horvátország érdekeit tartják szem előtt.

A lakosság több mint 20 százaléka mutatott ellenszenvet más népekkel, rasszokkal vagy közösségekkel szemben. A legnagyobb mértékben - 44 százalékban - a cigányokkal, legkevésbé pedig - 14 százalékban - az Európai Unió nyugati országaiból érkezőkkel szemben elutasítóak a horvátok.

A horvát lakosság körében nagyobb mértékű az "idegengyűlölet" (értsd: tapasztalati tudás - a szerk.) azokkal a közösségekkel szemben, amelyekkel közvetlen tapasztalataik vannak. A szerbek iránt például a horvátok 38 százaléka mutat ellenszenvet, a menekültekkel szemben pedig 37 százalékuk. Jelentős még a kínaiakkal (32 százalék) és az arabokkal (27 százalék) szembeni ellenszenv.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése