2013. szeptember 22., vasárnap

Kuruc.info: Egy svájci kanton döntése: "Senki nem kötelezhető arra, hogy neme miatt elrejtse az arcát" - az AI-nak ez sem tetszik

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Curious about the benefits of meditation?

In just a few minutes daily, this course will teach you how to relax and relieve stress. Even with a full schedule, you will want to make time for this!
From our sponsors
Egy svájci kanton döntése: "Senki nem kötelezhető arra, hogy neme miatt elrejtse az arcát" - az AI-nak ez sem tetszik
Sep 22nd 2013, 17:52

A dél-svájci Ticino (Tessin) kantonban a lakosság 65 százaléka a burka - a nők arcát elfedő muzulmán lepel - nyilvános helyeken való viselése ellen foglalt állást a vasárnapi helyi népszavazáson.

Az Olaszországgal határos, 350 ezer lakosú Ticino lehet az első kanton Svájcban, amelyikben betiltják az arc vallási okból történő eltakarását nyilvános helyeken, például a tömegközlekedésben.

A szavazóknak a következő kérdésre kellett válaszolniuk: "Sem a közterületen, sem a nyilvánosság számára nyitva álló helyeken, sem a közintézményekben nem takarhatja el senki az arcát, kivéve ha vallási helyről van szó". A kérdés arra is kitért, hogy "senki nem kötelezhető arra, hogy neme miatt elrejtse az arcát". Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet és a svájci muzulmán szervezetek is a burkaellenes törvény ellen foglaltak állást.

Négyszázezer muzulmán él Svájcban, ez a lakosság 5 százalékát jelenti. "Hiba lenne azt mondani, hogy a burka viselésének betiltása hozzájárulna az emancipáció előrehaladásához" - mondta Manon Schick, az AI svájci részlegének vezetője.

Az ellenzők szerint a tilalom aránytalan volna, Svájcban ugyanis alig élnek nők, akik vallási okokból teljesen elfedik arcukat, mások szerint pedig a tilalom negatív üzenetet közvetítene a Svájcba látogató muzulmán turistáknak. Svájcban 2009-ben a minaretek építésének tilalmáról kiírt népszavazáson a választópolgárok 57,5 százaléka voksolt igennel.

Európában Franciaországban és Belgiumban tiltották be a burka viselését közterületen, Hollandiában a kormány be akarta tiltani, ám vezető politikusok kihátráltak a szándék mögül.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése