2013. szeptember 22., vasárnap

Kuruc.info: Megvonnák az állami támogatást az Arany Hajnaltól - a görög hazafias párt betiltásának lehetőségét is vizsgálják

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
2012 Intl Green Construction Code

Sign up for the most comprehensive introductory course available on the web for the 2012 International Green Construction Code (IgCC). Just $29.
From our sponsors
Megvonnák az állami támogatást az Arany Hajnaltól - a görög hazafias párt betiltásának lehetőségét is vizsgálják
Sep 22nd 2013, 15:17

A görög kormánykoalíció egyik minisztere vasárnap olyan törvény megalkotására tett javaslatot, amellyel el lehetne vágni az Arany Hajnal nevű hazafias parlamenti párt állami támogatását. Ez akkor válna lehetségessé, ha a rendőrségnek "sikerülne bizonyítania", hogy a pártnak szervezeti szinten is köze van egy közismert szélsőbalos rapper meggyilkolásához, akit szerdára virradóra késelt halálra a párt egyik híve.

Az Arany Hajnal politikusainak telefonhívásait is ellenőrzik nyomozásuk keretében a hatóságok. A rendőrség annak ügyében vizsgálódik, hogy egy, a "szélsőjobboldali" párthoz kötődő 45 éves férfi meggyilkolta Pavlosz Füszasz "antifasiszta" rappert.

Nikosz Dendiasz polgári védelmi miniszter olyan törvény elfogadását javasolta a törvényhozásnak, amelynek értelmében meg lehetne vonni az állami támogatást politikai pártoktól. Ez olyan pártokat érintene, amelyeknek vezetőjét vagy törvényhozóinak legalább egytizedét olyan bűntettel gyanúsítják, amely tíz év börtönbüntetést vonhat maga után - közölte a minisztérium. Görögországban, ha egy pártnak sikerül képviselőket juttatnia a parlamentbe, akkor elnyert mandátumai alapján automatikusan állami támogatásban részesül.

A terrorellenes rendőrség már megkezdte a nyomozást annak ügyében, hogy az Arany Hajnal "bűnszervezetként működik-e", és köze van-e az utóbbi két év során egyre szaporodó "rasszista indíttatású" erőszakos cselekményekhez. Az Arany Hajnal tagadja, hogy köze lenne a gyilkossághoz, és politikai lejárató kampányt gyanít az ügy mögött. A párt lapja arról számolt be szombaton, hogy az utóbbi napokban a rendőrség tizenhárom rajtaütésszerű házkutatást végzett a párt irodáiban, hozzátéve, hogy "abszolút semmit sem találtak".

Sokan egyre hangosabban követelik a párt betiltását, erre reagálva Dendias azt nyilatkozta a Realnews című vasárnapi lapnak, hogy az Arany Hajnal betiltásához alkotmánymódosításra lenne szükséges, ami akár évekig is eltarthat. "Elérkezett az idő, hogy megvitassuk ennek a lehetőségét" - mondta mindazonáltal a politikus. (Nem is tehetett mást, a Zsidó Világkongresszus májusi, budapesti ülésén már ezt is ukázba adta - a szerk.)

A hazafias Arany Hajnal a tavalyi választáson jutott be a görög parlamentbe, 18 mandátumot szerzett, az utóbbi időben pedig a harmadik helyen állt a népszerűségi listán. A hatalom gyanúja szerint ez a párt áll számos, bevándorlók ellen elkövetett támadás mögött, és több képviselője ellen folyik eljárás erőszakcselekményekben való részvétel miatt.

A párt megítélésnek nem tett jót a gyilkosság. Az Ethnosz című görög lap vasárnapi számában az olvasható, hogy a Metron Analysis közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a késelés után a párt népszerűsége 1,5 százalékkal csökkent (ez egyébként statisztikai hibahatár alatti elmozdulás, de hadd reménykedjenek - a szerk.), jelenleg 7 százalékon áll.

(MTI korrigálva)

Kapcsolódó:

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése