2013. szeptember 22., vasárnap

Kuruc.info: Túl nehéz az iskolatáska - a kisdiákok gyakran testtömegük közel 20 százalékát cipelik a hátukon

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Túl nehéz az iskolatáska - a kisdiákok gyakran testtömegük közel 20 százalékát cipelik a hátukon
Sep 22nd 2013, 07:40

A naponta cipelt tanfelszerelés súlya nem haladhatná meg a gyermek testtömegének 10 százalékát, mérések szerint azonban már a másodikosok is saját súlyuk 16-18 százalékát viszik a hátukon.

Hosszú ideje fennálló probléma, hogy a kisdiákok túl nehéz felszereléssel a hátukon indulnak nap mint nap az iskolába, ami kapcsán ombudsmani vizsgálat is zajlott. Bassola Eszter szóvivő az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalától a Napközben adásában azt mondta, bár régen is cipekedtek a gyerekek, és ez valószínű, a jövőben is így lesz, az ombudsmani vizsgálat arra irányult, hogy ez a fizikai teher ne legyen túl nagy az iskolásokon.

„Nyilvánvaló, hogy vannak bizonyos racionális határai annak, hogy milyen súlyt muszáj belerakni a táskába, és nyilvánvaló, az is nagyon fontos, hogy azok a könyvek, amelyek belekerülnek, milyen minőségűek" – fogalmazott. A szóvivő azt is hangsúlyozta, figyelni kell rá, hogy a fejlődésben lévő gyerekek teste, illetve gerince ne legyen olyan fokozott megterhelésnek kitéve, ami a későbbiekben tartásbeli vagy utólag nem korrigálható más egészségügyi problémát okoz.

Bassola Eszter kitért rá, hogy a testsúly tizedére vonatkozó kikötés mellett 2004 óta érvényben van egy olyan jogszabály is, amely szerint az alsó tagozatos gyerekek legfeljebb 3 kilogrammnyi tankönyvet vihetnek. Ez a korlátozás azonban csak a tankönyvekre vonatkozik, az egyéb cipelnivalókra (például tornafelszerelés, írószerek, füzet, vonalzó, uzsonna) nincs ilyen kikötés.

A szóvivő hangsúlyozta: amit Szabó Máté ombudsman a vizsgálata során feltárt, az az, hogy minden érintett szerv észleli a problémát, a vizsgálatban részt vevő szakemberek azt találták, hogy például a 20 kilogramm körüli másodikosok 4,5-5 kilónyi „cuccal" járnak iskolába. Ez 10 helyett a testtömegük nagyjából 18 százaléka. Az ombudsmani hivatal munkatársai azonban találkoztak olyan ötödikesekkel is, akik 10 kilogrammos felszereléssel járnak iskolába – tette hozzá Bassola Eszter.

Németh László, a kőbányai tankerület vezetője elmondta, a fővárosi X. kerületben a probléma megoldására azt a szabályt vezették be – már 2004 előtt –, amelynek lényege, hogy főleg az alsó tagozatosok a tanszereiket csak hétfőn és pénteken kell cipeljék, mert azok hétközben az intézményben maradnak. A diákok ezeken a napokon csak azokat az eszközöket viszik haza, amelyeket feltétlenül szükséges. Hozzátette: amiben könnyíteni lehet, az az, hogy a gyerekek az iskolában készüljenek fel a másnapi feladatokra. Ezt a most bevezetett egész napos iskola elősegíti, ahogy korábban a napközis foglalkozások is elősegítették – fogalmazott a Kossuth Rádió műsorában a tankerületi vezető.

(Kossuth Rádió)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése