2013. szeptember 29., vasárnap

Kuruc.info: Amerikának nem tetsző kínai hadiipari cégtől rendel Törökország légvédelmi rendszert

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Amerikának nem tetsző kínai hadiipari cégtől rendel Törökország légvédelmi rendszert
Sep 29th 2013, 05:52

Törökország egy olyan kínai hadiipari vállalatot bíz meg nagy hatótávolságú rakétaelhárító rendszere kiépítésével, amely ellen amerikai szankciók vannak érvényben.

"Tolmácsoltuk a török kormánynak súlyos aggodalmainkat amiatt, hogy Ankara egy amerikai szankciókkal sújtott céggel tárgyal egy olyan rakétavédelmi rendszer kiépítéséről, amely nem kompatibilis a NATO rendszereivel" - fogalmazott a washingtoni külügyminisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy "folytatódnak az egyeztetések az ügyben".

Ismet Yilmaz török védelmi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a kínai CPMIEC (China Precision Machinery Import-Export Corp.) vállalat nyerte a légvédelmi rendszer kiépítésére kiírt, négymilliárd dolláros szerződést. Az Egyesült Államok februárban szankciókkal sújtotta a kínai céget, mert az a vádak szerint "illegális kereskedést" folytatott Észak-Koreával, Szíriával és Iránnal.

Washington szerint a cég megsértett több, a tömegpusztító fegyverek fejlesztését és elterjesztését megakadályozni hivatott nemzetközi megállapodást. Peking alaptalannak nevezte a CPMIEC ellen felhozott amerikai vádakat. Bár a török hadsereg a NATO második legnagyobb hadereje az amerikai hadsereg után, az ország nem rendelkezik saját nagy hatótávolságú rakétaelhárító rendszerrel, ezért Ankara kérésére a NATO amerikai Patriot rakétavédelmi ütegeket telepített a török-szíriai határ közelébe.

Nyugati biztonságpolitikai elemzők szerint meglepő volt a török döntés, mert mindenki arra számított, hogy Ankara a Patriot ütegeket gyártó Raytheon amerikai hadiipari vállalattal köt szerződést. Törökország hosszú időn át az Egyesült Államok egyik legszorosabb szövetségese volt a Közel-Keleten. Recep Tayyip Erdogan 11 éve tartó miniszterelnöki megbízatása alatt a török hadsereg befolyása fokozatosan visszaszorult, és már nem meghatározó szereplője a török belpolitikának. Megfigyelők szerint ennek is szerepe lehet a katonai beszerzésekről hozott döntésekben.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése