2013. szeptember 29., vasárnap

Kuruc.info: Ha keddig nem állapodnak meg az átmeneti költségvetésről, akkor az Egyesült Államok fizetésképtelenné válik

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Interested in raw organic food?

Learn from Celebrity Raw Eco Organic Chef Bryan Au what it takes to become a famous Raw Celebrity Chef! Join his online class for just $20.
From our sponsors
Ha keddig nem állapodnak meg az átmeneti költségvetésről, akkor az Egyesült Államok fizetésképtelenné válik
Sep 29th 2013, 14:24

A republikánus többségű képviselőház a demokrata szenátust felülírva ismét olyan átmeneti költségvetést fogadott el vasárnap hajnalban, amely megvonná a finanszírozást Barack Obama elnök egészségügyi reformjaitól.

A legközelebb hétfő délután ülésező szenátus demokrata frakciója és a Fehér Ház már korábban jelezte, nem fogják elfogadni a kormánykiadások finanszírozásának folytatását lehetővé tévő törvényjavaslatot, amennyiben az megvonja a támogatást az Obamacare néven ismert egészségügyi csomagtól.

Az Egyesült Államokban október 1-jén kezdődik a 2014-es pénzügyi év, azonban a washingtoni törvényhozás még nem fogadott el szövetségi költségvetést az időszakra. Ha a kongresszus keddig nem tud megállapodni az év végéig szóló áthidaló büdzséről, akkor az amerikai szövetségi kormány fizetésképtelenné válik. Az egészségügyi reform pénzügyi hátterét megvonó Obamacare-kiegészítést 231-192 arányban, a pártvonalak mentén (azaz republikánus szavazatokkal, a demokraták ellenében) fogadta el a képviselőház. Az alsóház már szeptember 20-án is elfogadott egy hasonló költségvetést, de a felsőház 27-én "visszarakta" a törvénybe az Obamacare finanszírozását. Ezt törölte ki most újra a képviselőház, és ezzel a lépéssel már csak kevesebb mint 48 óra maradt az egyre valószínűtlenebbnek tűnő kompromisszumra a súlyos következményekkel fenyegető politikai hazárdjátékban.

Ha a törvényhozás két kamarája keddig nem jut egyezségre a kérdésben, akkor időlegesen bezár a legtöbb szövetségi intézmény, és csak az állam alapvető működéséhez legszükségesebbek folytatják munkájukat. A képviselőház - készülve az Amerikában shutdownnak nevezett eshetőségre - vasárnap elfogadott egy törvényt, amely október 1-je után is biztosítaná a katonák fizetésének folyósítását. A vita középpontjában álló, hivatalosan betegvédelmi és megfizethető betegellátási törvénynek (PPACA) nevezett egészségügyi csomag célja, hogy legkevesebb 30 millió eddig nem biztosított amerikaira terjessze ki az ellátást. A terv Barack Obama elnök politikai programjának központi eleme, de a republikánusok már 2010-es elfogadása óta próbálják elkaszálni a törvényt, mivel az szerintük túlzottan beavatkozik a piaci viszonyokba, és a kelleténél terebélyesebb jóléti állam kiépítése irányába mutat.

Az elnöki hivatal nem hagyja magát

Az eredeti tervek szerint 2014-ben életbe lépő törvény legfőbb ellenzői a minél kisebb államért küzdő, az amerikai konzervatívok körében egyre népszerűbb Tea Partyhoz köthető republikánus képviselők. A Fehér Ház korábban közölte: az Obamacare eltörlésének vágya egy "szűk ideológiai program előmozdítását célozza, amely kockázatot jelent a gazdaságra és a középosztály érdekeire". Az elnöki hivatal világossá tette, hogy nem hagyja meghiúsítani a reformot, amely tavaly júniusban túlélte a republikánusok próbálkozását, hogy a Legfelsőbb Bíróság minősítse alkotmányellenesnek.

A látszólag feloldhatatlan szembenállás okozta helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az amerikai adósságállomány a pénzügyminisztérium szerint el fogja érni a 16,7 milliárd dolláros "plafont", vagyis azt a limitet, amelynek megemelése nélkül a szövetségi kormány nem tudja majd fedezni kiadásait. Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke szerint "nagyon súlyos következményei" lehetnek a szövetségi kormányzat fizetésképtelenné válásának, illetve annak, ha nem sikerül megegyezni az adósságplafon emeléséről.

Kísérteties hasonlóság

A mostani helyzet kísértetiesen hasonlít a 2011-es helyzetre, amikor az ellenérdekelt feleknek az adósságplafon megemelésével kapcsolatos szembenállása kis híján technikai csődbe juttatta az Egyesült Államokat, ami megrendítette az amerikai gazdaságba vetett nemzetközi bizalmat. Legutóbb 1995. december 16. és 1996. január 6. között állt le az amerikai szövetségi kormány, szintén egy költségvetési vita miatt. Akkor a republikánusok rosszul jöttek ki a dologból, mivel népszerűségük megszenvedte a lépést, Bill Clinton demokrata elnököt pedig nem sokkal később elsöprő többséggel választották újra. Elemzők szerint a fő kérdés most is az, hogy a republikánusok hajlandóak-e bevállalni a potenciálisan megosztó lépést ideológiai okokra hivatkozva.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése