2013. szeptember 29., vasárnap

Kuruc.info: Szociális bandita: egy japán professzor írt könyvet a kétszáz éve született Rózsa Sándorról

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Manage your social media

Best social media tool for image publishing to Facebook and Twitter. Look amazing and delight your followers. Get 40% off when you sign up today.
From our sponsors
Szociális bandita: egy japán professzor írt könyvet a kétszáz éve született Rózsa Sándorról
Sep 29th 2013, 18:27

Rózsa Sándor életéről népdalok és mondák, versek és regények szólnak, 1971-ben a Magyar Televízió emlékezetes filmsorozatot készített róla. A Szeged-környéki betyárról a helyiek úgy gondolják, megbocsátható bűnei voltak, a szegényeket támogatta, igazi magyar ember volt.

A betyárvilággal és a betyárok személyével kapcsolatban idealizált, romantikus kép alakult ki az emberekben, mondta Simon András néprajzkutató, a Szegedi Egyetem Néprajzi Tanszékének docense a Kossuth Rádió Szombat délelőtt című műsorában. A Rákóczi-szabadságharc leverése után Szeged környékén kialakult egy olyan bujdosó, nincstelen népesség, amely vagy pásztornak állt, vagy nem éppen törvényes módon próbálta biztosítani a megélhetését. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése utáni megtorlás a betyárokra is vonatkozott, a leszámolás a nép szemében szimpátiát válthatott ki a betyárok iránt.

A Rózsa Sándorhoz fűződő történetek vándortörténetek, magyarázta Simon András. Több betyár esetében is előkerülnek a szájhagyományban, s a magyar betyárok sem egyediek, más európai nemzeteknek is megvannak a maguk betyárjai, haramiái, a jelenség az egyetemes európai kultúrkör része.

Betyár vagy bandita – ezzel az alcímmel jelent meg japánul és angolul, 2009-ben pedig magyarul is egy japán hungarológus könyve Rózsa Sándorról. A nemzetközi hírű történész évtizedek óta kutatja a magyar történelmet és kultúrát. Rózsa Sándor tevékenységét mint szociális bandita működését elemezte, összevetve a korszak társadalmi mozgalmaival. A betyármozgalomnak kapcsolata van az egyszerű emberek mentalitásával, mondta a szerző, akinek könyve a legalaposabb munka, amely mindezidáig Rózsa Sándor életét feldolgozta. Olyan szempontból is fontos, hogy hozzájárult ahhoz, hogy a világ jobban megismerje Magyarországot és értékeit.

Rózsa Sándor olyan társadalmat akart visszaállítani, amely nem a piacgazdaság elvein működik, hanem a hagyományokon és az erkölcsön alapul, magyarázta a japán professzor.

(Kossuth Rádió)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése