2013. szeptember 29., vasárnap

Kuruc.info: Nevet kapott a Ladánybenei Általános Iskola

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Build - Release - Deploy

Automate your build process. Integrates with 50+ Dev tools.
From our sponsors
Nevet kapott a Ladánybenei Általános Iskola
Sep 29th 2013, 19:46

A szombati napon iskolakeresztelő zajlott Ladánybenén.

135 évig működött a község általános iskolája név nélkül, míg az évfordulón végre felvehette az első, tudományosan feldolgozott honfoglalás kori lelet, a település határában az 1834-ben fellelt Bene vitéz - X. századi magyar előkelő vezér - nevét.

Zoom

A keresztelő ünnepségen a mai és a volt diákok felidézték az elmúlt idők tanárait, igazgatóit, diákjait, elhangzottak benei illetőségű alkotók írásai. Az iskola bejáratánál elhelyezett táblát rövid műsor – Szép Ernő, Váci Mihály versei, népdalok – elhangzása után Mátyás Katalin igazgató asszony leplezte le.

A rendezvény záró akkordjaként dr. Bíró András Zsolt humángenetikus, antropológus, a Magyar Turán Alapítvány vezetője tartott előadást Bene vitéz koráról, a lelet előkerülésének körülményeiről. Előadásában kitért a különleges, koponyán talált sérülések keletkezésére, ezzel összefüggésben a táltos hitvilágra és a magyarok X. századi életére. Magyarázatot fűzött az előkerült viseleti illetve lószerszámon található díszítő motívumokra, a fegyverzet kialakításra és használatára. Az előadásra elhozta a koponya alapján 2010-ben, arcrekonstrukció után készült festményt, melyet használatra felajánlott az intézménynek.


Reményét fejezte ki arra, hogy Bene vitéz neve, a magyarság történelmének dicsősége erőt és energiát fog adni a jól működő közösség erősödéséhez.

(Olvasónktól)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése