2013. szeptember 17., kedd

Kuruc.info: A "cigány kultúra" oktatása kötelező, a zsidó történelem tanításáról már egyeztetett Balog a felekezetekkel

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Want free Kindle ebooks?

Sign up to receive the best freebie Kindle ebook deals in your email every day.
From our sponsors
A "cigány kultúra" oktatása kötelező, a zsidó történelem tanításáról már egyeztetett Balog a felekezetekkel
Sep 17th 2013, 13:34

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Magyarország tiszteletbeli konzuljainak keddi konferenciáján a következőket tartotta kiemelésre méltónak: szeptembertől kötelező minden gyermeknek tanulnia a cigányság történetéről, kultúrájáról, a zsidóság képviselőivel egyeztettek a felekezet történetének oktatásáról is, illetve háromszorosára növelnék a Magyarországon tanuló külföldi hallgatók számát.


Balog már egyeztetett

A tárca vezetője a felsőoktatás területéről kiemelte a Stipendium Hungaricum programot. Mint mondta, jelenleg mintegy 20 ezer külföldi diák tanul Magyarországon, ezt a számot tíz év alatt a háromszorosára szeretnék növelni. Országonként meghatározták, hány diák költségeit finanszírozza a magyar állam. A program megismertetését segíthetik a tiszteletbeli konzulok is - mondta.

A köznevelésről szólva beszélt az intézmények állami fenntartásba vételéről, és az új Nemzeti alaptantervről is. Utóbbiról elmondta: szeptembertől kötelező minden gyermeknek tanulnia a cigányság történetéről, kultúrájáról, és a zsidóság képviselőivel egyeztettek a felekezet történetének oktatásáról.

A pedagógusokat érintő változásokra térve elmondta: több lesz az ellenőrzés, a továbbképzés, ugyanakkor az alapbérek szeptembertől 34 százalékkal emelkedtek. Beszámolt arról, hogy 2016 után senki nem kaphat érettségi bizonyítványt, ha nem végzett legalább egy hónapnyi önkéntes munkát.

Balog - tiszteletbeli konzuloknak tartott - előadásában kiemelt figyelmet szentelt a cigánytenyészet jelenlegi állapotának

A "romák integrációjáról" szólva felidézte a 2011 első félévi magyar uniós elnökséget, amelynek egyik célja volt, hogy ezt az ügyet "európai üggyé tegyék", beszéljenek arról: a "romakérdés" nemcsak diszkriminációs, hanem emberi jogi, súlyos szociális, közbiztonsági és foglalkoztatási kérdés is. Összegzése szerint sikerült európai szövetséget létrehozni, keretstratégiát alkottak, és ma már Brüsszelben, Párizsban is - az aktuálpolitikai kritikától eltekintve - elismeréssel szólnak a Fidesz "új romapolitikájáról", amelynek célja "a munka és a tanulás".

Magyarországon ma mintegy 1,2 millióan élnek mélyszegénységben, de közülük csak minden második "roma". Az oktatási rendszer pedig nem csökkenti, hanem növeli, vagy szinten tartja a szociális különbségeket - állapította meg Balog Zoltán.

Az a cél, hogy ne segélyt, hanem munkát adjanak a "szegénysorban élőknek", ezért úgy alakították át a segélyrendszert, hogy "nyomja" a tömegeket a munka felé - mutatott rá anélkül, hogy elröhögte volna magát, hozzátéve: emellé lépett be a családi adókedvezmény rendszere, amellyel egy év alatt mintegy 130 milliárd forint marad a családoknál.

Szociális területen ma az jellemző, hogy 36-féle címen lehet szociális segítséget kapni. Eközben Magyarországon nincs egyetlen adatbázis sem ezekről - állapította meg Balog Zoltán, jelezve: karácsonyra várható kimutatás ezen adatokról.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó:


A munka felé nyom a segélyrendszer

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése