2013. szeptember 17., kedd

Kuruc.info: Sokszor a chippel ellátott kutyáknak sincs gazdája

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Try New Relic at no charge

Deploy New Relic and get your Nerd Life t-shirt. Monitor your Ruby, PHP, Python, Java and .NET web apps in less than 2 minutes.
From our sponsors
Sokszor a chippel ellátott kutyáknak sincs gazdája
Sep 17th 2013, 16:11

Sokszor találnak az állatvédők a mentett kutyákban olyan chipet, amelynek azonosítószámához nem tartoznak az országos állatnyilvántartó rendszerben tulajdonosi adatok. A januárban hatályba lépett szabályozás óta nőtt itthon a chippel ellátott kutyák száma.

Január elsejétől minden négy hónapnál idősebb kutyába kötelező azonosító mikrochipet helyeztetni, amellyel azonosítható a kutya gazdája. Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakembereinek tapasztalata szerint nőtt a chippel ellátott kutyák száma, de a mikrochip azonosítójához gyakran nem tartozik tulajdonosi adat, amelyet az állatorvosnak kellene rögzítenie a transzponder behelyezésekor.

Januártól az azonosítóchip nélküli kutyákat az állatorvosok nem látják el. A mikrochip néhány ezer forintos egyszeri költségét sokan meg szeretnék spórolni, ezért állatukon a kötelező veszettség elleni védőoltás beadatását, a féregtelenítést, az egyéb kezeléseket is elkerülik. Így az állatok védtelenekké válhatnak az emberre is veszélyes betegségekkel szemben.

Akit rajtakapnak egy esetleges ebösszeíráskor a mulasztáson, akár 45 ezer forintos állatvédelmi bírságra is számíthat – figyelmeztetnek az állatvédők.

A nagyjából rizsszem méretű chip beültetése látszólag alig különbözik egy egyszerű védőoltás beadásától: a nyak bal oldalán, a bőr alá helyezik. Az úgynevezett transzpondert tartalmazó kapszula szövetbarát anyagból készül, ezért nincs káros hatással az állat szervezetére.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése