2013. október 19., szombat

alfahir.hu - A domináns hírportál: Kútba esett az áfa- és a rezsicsökkentés

alfahir.hu - A domináns hírportál
 
Kútba esett az áfa- és a rezsicsökkentés
Oct 19th 2013, 12:33, by Kovács Dániel

Bevezető: 

Ahogy 2010-ben nem volt forradalom, úgy nem volt, nincs és jövőre sem lesz rezsiháború - jelentette ki sajtótájékoztatóján Apáti István, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Cikk Front kép - 280x185: 

Ahogy 2010-ben nem volt forradalom, úgy nem volt, nincs és jövőre sem lesz rezsiháború - jelentette ki sajtótájékoztatóján Apáti István, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A képviselő szerint a költségvetési törvény és az adótörvény jövő évi tervezetéből világosan kiderül, hogy a kormány elvetette az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-jának 5%-ra történő csökkentését, ezzel pedig a rezsicsökkentés esetleges kedvező hatása is elillan. A magas üzemanyagárak, az e-útdíj és számos más tényező miatt ugyanis tartósan magas élelmiszerárakkal számolhatunk, melyek kiveszik az emberek zsebéből az esetlegesen ott maradó pluszpénzt, melyet a rezsicsökkentéssel spóroltak volna meg.

Apáti vérlázítónak tartja, hogy a 2010-ben meghirdetett beszerzési stop ellenére a minisztériumok 90 milliárd forintot költöttek gépjárművekre, bútorokra, mobiltelenfonokra, számítógépekre és egyéb infokommunikációs eszközökre, miközben az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-jának 5%-ra történő csökkentése 70 milliárd forintba kerülne az államnak. Ezt az árat több vitában is elismerték a kormány részéről, ennek tükrében tehát felháborító, hogy a fent felsorolt tételekre nem sajnáltak 90 milliárdot, de óriási összegeket költöttek felesleges látványberuházásokra vagy épp a TEK-re, az ennél kevesebbe kerülő áfacsökkentést elvetették, holott az valódi, érzékelhető segítséget jelentett volna a legszegényebb rétegeknek is.

A Jobbik hamisnak tartja azokat a statisztikákat is, melyek szerint az alapvető élelmiszerek ára csak 2,7%-kal növekedett volna, ezek ugyanis a kormány által hamisított, kozmetikázott adatok, csakúgy, mint a foglalkoztatás esetében. A Jobbik a lakossági tapasztalatokra támaszkodik, melyekből kiderül, hogy terméktől függően egyes élelmiszerek ára 10, vagy akár 30%-kal is növekedett. A képviselő hangsúlyozta: pártja továbbra is szorgalmazza ezen élelmiszerek ÁFÁ-jának 22%-os csökkentését. Megfelelő ellenőrzéssel az is biztosítható lenne, hogy a kedvező hatást valóban az emberek, ne pedig a kereskedők élvezzék.

Apáti végül kitért a Fidesz rezsiháborúval kapcsolatos kommunikációjára is: mint mondta, azért nem jár semmiféle dicséret, hogy a kormány kiáll a saját programjáért vagy nemzetéért a külföldi érdekekkel szemben, hiszen ez az alap. Ha valóban meg akarták volna védeni a rezsicsökkentést, akkor támogatták volna a Jobbik javaslatát az élelmiszerekre vonatkozóan is.

alfahir.hu

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése