2013. október 19., szombat

Kuruc.info: A devizahiteles áttörés után dr. Léhmann György egy autóhiteles perben is legyőzte a bankot

Kuruc.info
Kuruc.info hírek 
A devizahiteles áttörés után dr. Léhmann György egy autóhiteles perben is legyőzte a bankot
Oct 19th 2013, 12:00

Ezúttal egy autóhiteles ügyfele perében nyert a siófoki Léhmann György (igaz, még csak első fokon), de a Fővárosi Törvényszék teljesen hasonló indoklással adott igazat a devizahiteles adósnak, mint a már jogerősen is így ítélkező Pécsi Ítélőtábla Léhmann lakáshiteles ügyfele esetében.


– Pereim arra alapulnak, hogy a svájci frank árfolyamváltozásának kockázatát az adós magára vállalja, ám a frank alapkamat-változásának is hasonló módon meg kell jelenni a törlesztőrészlet változásában – mondta a siófoki jogász. – A Fővárosi Törvényszék is most erre hivatkozva adott nekünk igazat a Porsche Bankkal szemben. Igen, autóhiteles ügyfeleim is vannak, miért is ne lennének, ha azok nem tudnak fizetni a tisztességtelenül megemelt törlesztőrészlet miatt, ugyanúgy várhatják a végrehajtót, mint ha lakáshitelük volna. S ezért is mondogatom, hogy az állam szíveskedjen fölhagyni a devizaadósok „megmentésével", hiszen lám, bíróság előtt az autóhitel-szerződések is rendbe tehetők. Ma a svájci frank alapkamata a tizede-huszada a 2008-as 2,2 százaléknak: 0,1-0,2 százalék. Vagyis ha a bankok tisztességesen járnának el, szinte „eltűnne" az adósok kamata, akik ezzel szemben évekig csak a kamatot fizetik, fizették, a tőkerészt sokan még el sem kezdték törleszteni.

A Fővárosi Törvényszék indoklásában kimondta, hogy „a szerződésben szereplő, négy matematikai alapműveletből álló kamatkülönbözet-számításra szolgáló képlet nem felel meg az egyértelmű és érthető megfogalmazás, az átláthatóság elvének". A bíróság elé került szerződésben a Porsche Bank „a kölcsön aktuális kamatlábát" az alábbi képlet alapján határozta meg: báziskamatláb + (aktuális, mindenkori Porsche Bank-frankalapkamat mínusz kötéskori Porsche Bank-alapkamat) szorozva báziskamatláb per kötéskori Porsche Bank svájcifrank-alapkamat. Világos...

Léhmann György egyébiránt arra is felhívja a figyelmet, hogy a bankok és a mindenkori kormány is „elengedte a füle mellett" Szabó Máté egy 2008-as figyelmeztetését. Az ombudsman már akkor azt írta: „Álláspontom szerint a jelentésemben feltárt visszásságok továbbra is fennállnak, ha a bank nem változtat az eddigi egyoldalú szerződésmódosítási gyakorlatán és az ügyfeleket a szerződés módosításakor nem tájékoztatja annak valós és okszerű indokairól. Mindez természetesen megköveteli, hogy a bank módosítsa üzletszabályzatában a kamat és költségmódosításra vonatkozó feltételeit..."

(Sonline)

Kapcsolódó:

This entry passed through the Full-Text RSS service — if this is your content and you're reading it on someone else's site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers. Five Filters recommends:

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése