2013. október 19., szombat

Kuruc.info: Balos tüntetők kukákat borogattak, kirakatokat törtek be Rómában

Kuruc.info
Kuruc.info hírek 
Join Delanceyplace

Sign up to receive a free quote from a non fiction book every weekday.
From our sponsors
Balos tüntetők kukákat borogattak, kirakatokat törtek be Rómában
Oct 19th 2013, 17:56

Mindenki számára otthont és munkát követelt egyebek között a Róma városközpontján szombat délután végigvonuló tüntető tömeg. A megmozdulás miatt a legmagasabb fokú biztonsági készültséget rendelték el, mivel a hatóságok a szélsőséges Black Bloc csoport akcióitól tartottak.

"Termelj! Fogyassz! Dögölj meg!", "Nem kérünk a bankok hatalmából!" - ezek voltak a szervezők szerint háromszázezresre nőtt menet jelszavai. Ahol tudták, a felvonuló tömegből kizárták az arcukat eltakaró szélsőséges tüntetőket. Ez utóbbiak máshol kirakatokat törtek be, üveggel, kövekkel, papír- és füstbombával, tojással dobálták meg a rendőröket.

Zoom

A pénzügyminisztériumnál tüntetők egy csoportja motorokból és utcai hulladéktárolókból barikádot emelt, és onnan dobálta a rohamrendőrök falát. A rendőrség szétoszlatta az agresszív tiltakozók csoportjait, több személyt őrizetbe vettek. Az Anonymous nevű nemzetközi hackercsoport a tüntetéssel egy időben elsötétítette az olasz számvevőszék és több minisztérium honlapját.

A lateráni Szent János-bazilikától indult menet hét kilométeres útvonalán az üzletek bezártak, a bankok kirakatait bedeszkázták. A tüntetés elhaladt a Banca d'Italia olasz jegybank római székházánál, amelyet biztonsági gyűrű vett körbe. A menet az infrastrukturális minisztériumnál ért véget.

A tüntetést az északnyugat-olaszországi alpesi települések lakosságát és környezetvédőket tömörítő No Tav mozgalom hirdette meg, amely évek óta tiltakozik a Lyon-Torinó közötti nagysebességű vasútvonal olaszországi szakaszának megépítése ellen. A menethez a gazdasági megszorítások ellen tüntető baloldali szervezetek, az olasz diákmozgalmak, szakszervezetek és a bevándorlókat képviselő egyesületek is csatlakoztak.

Négyezer rendőr felügyelte Róma városközpontját. Az eddigi hírek 14 tüntetőt vettek őrizetbe, közöttük négy francia anarchistát, akiket azonnal kiutasítottak Olaszországból. A hatóságok sisakokat, botokat, a római utcákról felszedett kockaköveket vettek el a randalírozóktól.

Angelino Alfano belügyminiszter előre leszögezte, hogy nem ismétlődhetnek meg a 2011 októberében történtek, amikor a "felháborodottak" tüntetésén a rendőrséggel harcba szálló Black Bloc csoportjai csatatérré változtatták az olasz főváros központját.

A tüntetés részvevői elutasították, hogy a szélsőségesekkel azonosítsák őket. Egy kisebb csoport - letérve a menet útvonaláról és kikerülve a rendőröket - békés villámakciót tartott a római pénzügyminisztériumnál, "Mindenki gazdag szeretne lenni!" transzparenssel. Máshol petárdákat dobtak a római utcákat felügyelő pénzügyőrség páncélos járművére.

(MTI)

This entry passed through the Full-Text RSS service — if this is your content and you're reading it on someone else's site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers. Five Filters recommends:

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése