2013. október 19., szombat

Kuruc.info: Az államtitkár szerint "holokauszt elől menekülőkből" és '56-osokból áll az amerikai magyar közösség

Kuruc.info
Kuruc.info hírek 
Az államtitkár szerint "holokauszt elől menekülőkből" és '56-osokból áll az amerikai magyar közösség
Oct 19th 2013, 11:10

Magyarország új típusú kapcsolatot épített ki az amerikai magyar közösséggel, amelynek számos tagja a holokauszt elől menekülve vagy 1956-ban érkezett az Egyesült Államokba - jelentette ki Kumin Ferenc nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkár az Amerikai Magyar Szövetség washingtoni 1956-os megemlékezésén.

Kumin hangsúlyozta, hogy a diaszpórát az ország a nemzet természetes részének tekinti, és köszönetet mondott az Egyesült Államoknak a menekültek befogadásáért. Szavai szerint az, hogy most a szabad és demokratikus Magyarország képviselőjeként szólhat az diaszpóra tagjaihoz, olyan vívmány, amely méltó az '56-os szabadságharcosok eszményeihez és reményeihez.

Koszorús Ferenc, az AMSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy az 1906-ban alapított szervezet a Magyar Segélyprogram keretében 1956-ban jelentős támogatást nyújtott a menekülőknek. A szövetség vezetője aggodalmát fejezte ki a magyar nemzet demokrácia iráni elkötelezettségének megkérdőjelezése miatt.

Emlékeztetett arra, hogy az Aranybulla alig hét évvel az angol Magna Charta után született, hogy az 1568-as tordai országgyűlés Európában elsőként hirdetette meg a vallásszabadságot, hogy 1848-ban Magyarország felkelt a Habsburgok elnyomása ellen, hogy 1944-ben egy magyar páncélos hadosztály több mint 200 ezer zsidó deportálását akadályozta meg, és hogy 1945-ben a magyarok a szovjet megszállás ellenére is a kisgazdákat juttatták kormányra.

(MTI)

This entry passed through the Full-Text RSS service — if this is your content and you're reading it on someone else's site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers. Five Filters recommends:

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése