2013. október 19., szombat

Kuruc.info: Ellopták a délvidéki vérengzések emlékére állított szobrot, a szabadkai emlékmű alapzatát megrongálták

Kuruc.info
Kuruc.info hírek 
The Best Way to Manage your Money.

Start using Mint today to set a budget, track your goals and do more with your money.
From our sponsors
Ellopták a délvidéki vérengzések emlékére állított szobrot, a szabadkai emlékmű alapzatát megrongálták
Oct 19th 2013, 16:56

Egyelőre ismeretlen tettesek ellopták az 1944/45-ös vérengzések emlékére állított Vergődő madár nevű szobrot, annak talapzatát pedig megrongálták. A tábla, amelyen az áldozatok nevei szerepelnek, a helyén maradt, a rendőrség pedig végzi a helyszínelést.


Maglai Jenő, a VMSZ szabadkai városi bizottságának elnöke a Magyar Szónak elmondta, nem tudni, mikor történt az eset, a Német Népi Szövetség koszorúzó tagjai vették észre, hogy az emlékmű nincs a helyén és ők értesítették erről az illetékeseket.

„A szobrot kiszakították a helyéről, elvitték a talapzatról, a rendőrség jelenleg a helyszínelést végzi. Úgy gondolom, hogy példátlan dologról van szó, még Milo±ević idején se történt ilyesmi. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a rendőrség találja meg az elkövetőket" – nyilatkozta Maglai. A Magyar Szó kérdésére, hogy sejtésük szerint politikai indíttatású ügyről vagy pedig anyagi hátterű lopásról van szó, elmondta, erről ebben a pillanatban még korai lenne beszélni.

„Mindkét esetben a lopás egy nemzeti közösség múltját sérti, amely múlt ráadásul véres és fájdalmas is" – tette hozzá.

A szabadkai Zentai úti temetőben minden évben a Vergődő madár emlékműnél emlékeznek meg az 1944/1945 telén kivégzettekről. A temető 44-es parcelláján azon a télen 852 embert végeztek ki 12-től 80 éves korig.

Maglai Jenő elmondta, most a legfontosabb a rendőrség határozott fellépése, azt várják, hogy találják meg az elkövetőket és a szobrot is. A helyszínen november 2-án a hagyományos megemlékezést mindenképpen megtartják.

„Attól függetlenül, hogy sikerül-e megtalálni a szobrot és az elkövetőket, a megemlékezést megtartjuk november 2-án. Ha addig nem sikerül a nyomára akadni, akkor új szobrot fogunk ott elhelyeztetni, a megemlékezés idejére nem marad üresen a helyszín – mondta el Maglai.

(Magyar Szó nyomán)

This entry passed through the Full-Text RSS service — if this is your content and you're reading it on someone else's site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers. Five Filters recommends:

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése