2013. október 19., szombat

Kuruc.info: Betegségként kezelik a szülést: világszerte növekszik a császármetszések száma

Kuruc.info
Kuruc.info hírek 
Complimentary Downloads

7 Days of Complimentary Downloads: 100,000+ Motion Backgrounds, Video Clips, Production Music Tracks, Sound Effects, Special Effects and More.
From our sponsors
Betegségként kezelik a szülést: világszerte növekszik a császármetszések száma
Oct 19th 2013, 15:57

Nem csak Magyarországon, szerte a világon általános tendencia, hogy növekszik a császármetszések száma.

Ideális esetben 15 százalék az indokolt császármetszések aránya az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint. Ehhez képest Mexikóban és Törökországban a szülések körülbelül fele végződik császármetszéssel, Olaszországban és Portugáliában pedig 40 százalék ez az arány – derült ki egy 2011-es felmérésből. Magyarország a 7. helyen állt a két évvel ezelőtti rangsorban, akkor a szülések 34,5 százalékában alkalmaztak császármetszést, tavaly azonban ez az arány már meghaladta a 35 százalékot – mondta a 180 percben Varró Gabriella, a Születésház Egyesület szakmai vezetője.

A szociológus utalt rá: évente fél-egy százalékkal növekszik az arány, és nem csak Magyarországra jellemző, hanem általános a tendencia. Varró Gabriella szavai szerint egyre inkább úgy kezelik a szülést, mint egy betegséget, pedig nem az. Háttérbe szorulnak a természetes, alternatív módszerek, és előtérbe kerülnek a műszeres beavatkozások. Nagyon jelentős befolyásoló tényező az is, hogy „van egy erős strukturális nyomás az orvosokon", futószalagon, szinte gyárszerűen zajlanak a szülések, és nem minden esetben van ideje az orvosnak kivárni a vajúdás természetesen hosszú folyamatát – sorolta.

A szociológus megemlítette a szülés előtt álló nők pontos tájékoztatásának hiányosságait is. Hallani nőkről, akik félnek a szüléstől, vagy valamilyen „pszichés elakadásuk van", és ezért szeretnének inkább császármetszést. Az alulinformáltság is hozzájárulhat ehhez – vélekedett. Megjegyezte: nem tudni, hogy bizonyos kórházakban miért végeznek az átlagosnál több császármetszést. Szerinte sürgető lenne, hogy a rossz mutatójú kórházakban szakmai felülvizsgálatot tartsanak.

Az egyes kórházakra jellemző eltérő számokat magyarázhatja, ha az adott intézményben koraszülött osztály is működik a szülészet mellett, és emiatt ott több a komplikáció – mondta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa. Belics Zorán rámutatott: az orvosoknak társadalmi elvárásokat és az egészségügyi szempontokat, kockázatokat is mérlegelniük kell, amikor a császármetszés mellett döntenek.

20-30 éve elfogadható volt, ma már nem, hogy egy újszülött vagy az édesanya bármilyen károsodást szenvedjen a szülés során. Az orvosok a biztonságosság mellett döntenek, a szülész-nőgyógyász egy családért felel, ha bárki károsodik, az az egész családra, társadalom kihat – fogalmazott.

A főorvos felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy sokkal inkább van igény az alternatív szülési módokra, például az otthonszülésre, mint a direkt császármetszésre. A tervezett császármetszést javallatok alapján lehet elvégezni, a sürgősségi eset más, ott a veszélyek miatt nem kérdés, hogy végre kell hajtani – jegyezte meg.

Belics Zorán kifejtette: történtek és történnek próbálkozások a császármetszések számának csökkentésére, az eddigi tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy ezzel sokszor indokolatlan kockázatokat vállalnak az orvosok, nőtt a szövődmények száma, illetve több per indult a szülészek ellen. A fő szempont a biztonság, amelyre az először szülő nők egyre magasabb életkora, az egyre gyakoribb ikerterhességek, illetve az egyéb egészségügyi tényezők mellett törekedniük kell az orvosoknak – hangzott el a Kossuth Rádióban.

(Kossuth Rádió nyomán)

This entry passed through the Full-Text RSS service — if this is your content and you're reading it on someone else's site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers. Five Filters recommends:

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése