2013. október 19., szombat

Kuruc.info: Csak titokban lehet eltemetni Erich Priebkét - félnek, hogy zarándokhellyé válik a római SS-tiszt nyughelye

Kuruc.info
Kuruc.info hírek 
Join Delanceyplace

Sign up to receive a free quote from a non fiction book every weekday.
From our sponsors
Csak titokban lehet eltemetni Erich Priebkét - félnek, hogy zarándokhellyé válik a római SS-tiszt nyughelye
Oct 19th 2013, 18:12

Sikerült megállapodni a hatóságokkal, és egy titkos helyen temetik el Erich Priebkét, a múlt héten meghalt római SS-tisztet, jelentette be Priebke ügyvédje.

A hét elején nem sikerült megtartani Erich Priebke gyászszertartását a Rómától délre fekvő Albano Laziale településen. Néhány száz antifa tüntető őrjöngése ugyanis megzavarta a magánszervezésű eseményt, s a rendőrség nem engedte be a helyszínre a barátokat és családtagokat. A holttestet ezután egy katonai támaszpontra szállították, és napokig bizonytalan volt, mi lesz a sorsa.

Paolo Giachini ügyvéd az ANSA olasz hírügynökségnek így nyilatkozott: "a temetés valahol Németország és Olaszország között lesz, vagy éppen e két ország egyikében. Természetesen nem Rómában vagy környékén, hiszen ezt a prefektus megtiltotta". Hozzátette, olyan megállapodás született, amely elfogadható a családnak és megfelel az "erkölcsi előírásoknak" is. "Az utóbbi napok felfordulása után csak egy rövid szertartás lesz a közeli hozzátartozók számára" - mondta az ügyvéd.

Korábban Olaszországban és külföldön is több helyszínen megtagadták a tömeggyilkosság vádjával elítélt SS-tiszt végső nyugalomra helyezését, attól tartva, hogy sírhelye "neonácik zarándokhelyévé" válhat. Felmerült az a lehetőség is, hogy a tetemet elvinnék Olaszországból, és Németországban temetnék el. Priebke maga azt akarta, hogy felesége mellett, az argentínai Bariloche városában temessék el, ahol 1994-ig, az olasz hatóságoknak való kiadatásáig élt, de ezt az argentin külügyminisztérium elutasította. Hasonlóan elzárkózott Priebke befogadásától szülőfaluja, a németországi Hennigsdorf is.

A százéves korában, október 11-én elhunyt egykori SS-tiszt a legutóbbi időkig római házőrizetben töltötte életfogytiglani börtönbüntetését. Ezt 1998-ban szabták ki rá 335 olasz civilnek az 1944-ben Róma mellett végrehajtott kivégzésében, a II. világháborús Olaszország egyik legsúlyosabb tömegmészárlásában játszott állítólagos szerepéért. A halála után nyilvánosságra hozott videoüzenetben is tagadta a szövetséges és zsidó világháborús propagandát.

(MTI korrigálva)

Előzmények:

This entry passed through the Full-Text RSS service — if this is your content and you're reading it on someone else's site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers. Five Filters recommends:

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése