2013. október 18., péntek

Kuruc.info: Továbbra sincs balliberális induló a békéscsabai időközin

Kuruc.info
Kuruc.info hírek 
The Best Way to Manage your Money.

Start using Mint today to set a budget, track your goals and do more with your money.
From our sponsors
Továbbra sincs balliberális induló a békéscsabai időközin
Oct 18th 2013, 19:42

Egyelőre nincs bejegyzett baloldali jelölt a novemberi békéscsabai időközi önkormányzati választáson. Öt ellenzéki párt közösen állított volna indulót, csakhogy a Párbeszéd Magyarországért Párt nem megfelelő dokumentumot adott le, ezért a választási bizottság elutasította a bejegyzési kérelmet. Az MSZP durva hibának nevezte a malőrt, a Fidesz szerint pedig elvárható lenne egy kormányozni kívánó párttól, hogy képesek legyenek jogszerűen jelöltet indítani.

Durva hiba, fájó pont - ezt mondta az MSZP Békés megyei elnöke arról, hogy úgy tűnik, saját szövetségesük miatt nem indulhat baloldali jelölt a békéscsabai időközi választáson.

A megyeszékhely egyik választókerületében november 10-én szavaznak az új önkormányzati képviselőről. Öt ellenzéki párt: az MSZP, az Együtt 2014, a DK, a Liberálisok és a PM közösen állított volna jelöltet.

Múlt hét vasárnap azonban a helyi választási bizottság elutasította, hogy az ellenzéki jelöltet nyilvántartásba vegyék. Az indoklás szerint azért, mert a Párbeszéd Magyarországért hibás működési igazolást nyújtott be, a végső határidő lejárta előtt fél órával.

A PM fellebbezett a határozat ellen, azonban a területi választási bizottság is elutasította a kérelmet. Az utolsó jogorvoslati lehetőség a Gyulai Törvényszék.

A Híradónak nyilatkozó alkotmányjogász szerint a választási bizottságot köti a törvény, nincs mérlegelési lehetősége. „A törvény egyértelműen fogalmaz: a helyi és a megyei választási bizottságoknak nem volt más lehetőségük arra, hogy a döntésüket olyan formában hozzák meg, hogy az érintett jelölt érvényesen indulhatott volna vagy érvényessé tették volna az indulását" - mondta Lomniczi Zoltán.

Az MSZP megyei elnöke szerint az Együtt-PM szövetség politikusai „nagy tudású emberek, ismerniük kellett a választási szabályt". Varga Zoltán szerinte ennek soha többet nem szabad előfordulnia, mert egy ilyen eset nem csak a pártszövetséget járatja le, hanem azokat a választókat is, akik őket támogatják.

Bár a PM politikusa, Karácsony Gergely korábban elismerte az „adminisztratív hibát", közleményben mégis azt írta: nem hagyják, hogy megakadályozzák az ellenzék közös fellépését.

Az Együtt-PM választási szövetség társelnökétől, Juhász Pétertől a Híradó szerette volna megtudni, lesz-e következménye annak, ha a mulasztás miatt nem indulhat el a baloldali jelölt. A társelnök azt mondta, úgy gondolja, hogy lesz, de szerinte PM-es politikust kell megkérdezni a témában. A Párbeszéd Magyarországért Párt azonban nem akart nyilatkozni.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese, Gulyás Gergely szerint egy kormányozni kívánó párttól elvárható lenne, hogy a jogszabályoknak megfelelően legyen képes jelöltet állítani. „Joggal vethető föl, hogy azoknál a pártoknál, akik az ország kormányzására készülnek, mire számíthatunk akkor, hogyha egy jelöltállítás formális kötelezettségeinek sem tudnak eleget tenni, hiszen egyébként a jelölőszervezetek egyike is elismerte, hogy komoly hiba történt" - fogalmazott.

Korábban a Jobbik is azt mondta, bár a baloldali pártok magukat kormányzóképes erőnek próbálják bemutatni, eközben arra sem képesek, hogy elindítsanak egy jelöltet egy időközi választáson.

A Gyulai Törvényszék a következő napokban dönt arról, nyilvántartásba veszik-e a baloldal jelöltjét az időközi választáson.

(Híradó)

This entry passed through the Full-Text RSS service — if this is your content and you're reading it on someone else's site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers. Five Filters recommends:

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése