2013. október 18., péntek

alfahir.hu - A domináns hírportál: 60 milliárd dollárból fejleszti nukleáris fegyvereit az USA

alfahir.hu - A domináns hírportál
 
Exotic travel ideas.

Searching for your next vacation destination? Subscribe to Off The Beaten Path, a newsletter featuring captivating locales to help you to plan your next trip.
From our sponsors
60 milliárd dollárból fejleszti nukleáris fegyvereit az USA
Oct 18th 2013, 09:05, by Harmati András

Bevezető: 

Az aggódó tudósok szerint a fejlesztési terv ellentétben áll azzal, hogy Barack Obama amerikai elnök elkötelezte magát az atomfegyvermentes világ megteremtése mellett.

Cikk Front kép - 280x185: 

sA washingtoni kormány következetlen az amerikai atomfegyverkészlettel kapcsolatban, hiszen a következő 25 évben 60 milliárd dollárt tervez költeni a nukleáris arzenál fejlesztésére, noha ígéretet tett arra, hogy nem fejleszt ki új atomfegyvert - állapítja meg csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében egy amerikai független tudóstársaság.

Az atomtöltetek fejlesztésére fordítandó 60 milliárd azonban csak töredéke annak az összegnek, amelyet a kormány nukleáris elrettentésre akar költeni a következő évtizedekben, ezen belül sok milliárdot új fegyvergyártó üzemekre, és újabb sok milliárdot a töltetek célba juttatására alkalmas eszközökre, például tengeralattjárókra - mutat rá a Union of Concerned Scientists.

Az aggódó tudósok szerint a fejlesztési terv ellentétben áll azzal, hogy Barack Obama amerikai elnök elkötelezte magát az atomfegyvermentes világ megteremtése mellett, és azzal, hogy vezetése alatt az Egyesült Államok megkötötte Oroszországgal az "új START-szerződést". Ebben a szerződésben a volt hidegháborús ellenfelek vállalták, hogy 2018-ig 1550-re csökkentik a hadrendbe állított stratégiai nukleáris fegyvereik számát.

Obama azonban ragaszkodik ahhoz, hogy az ország hadrendben megmaradó atomfegyverei működőképesek legyenek, mert más, kisebb atomhatalmakkal is akar tárgyalni a fegyverzet csökkentéséről, és ehhez erős helyzetben kell lennie. A Republikánus Párt ráadásul nyomást gyakorol rá, hogy foglalkozzon az amerikai atomarzenál elöregedésének megakadályozásával.

A Reuters hírügynökség kapcsolatba lépett a nukleáris fegyverarzenál fenntartásáért és megbízhatóságáért felelős védelmi minisztériummal és az atombiztonsági hivatallal (NNSA), hogy kikérje a véleményüket, de egyelőre nem kapott választ.

MTI – alfahir.hu

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése