2013. október 18., péntek

Kuruc.info: Horvátországról bezzeg ki lehet mondani, hogy előnytelen számára az EU-tagság

Kuruc.info
Kuruc.info hírek 
Kinvey Strategy eBook

Kinvey answers 7 critical questions about creating your mobile strategy and technology policies. See our answers in this free eBook.
From our sponsors
Horvátországról bezzeg ki lehet mondani, hogy előnytelen számára az EU-tagság
Oct 18th 2013, 16:55

Nem jósolok jót Horvátországnak az Európai Unión belül - jelentette ki Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense az InfoRádió Aréna című műsorában. A szakértő szerint félő, hogy a betörő multik lenyomják az árakat és a béreket, s tönkremennek a horvát középcégek.

Pogátsa Zoltán elmondta, hogy a horvátok helyében annak idején nemmel voksolt volna az uniós csatlakozásra.

Horvátország van annyira gazdag és fejlett ország - sokkal fejlettebb, mint azt a mutatói jelzik -, hogy egy svájci-norvég típusú kapcsolatba léphetett volna az EU-val - fejtette ki a közgazdász. Hozzátette: így megkaphatta volna a számára szükséges schengeni határmegállapodást, a szabad kereskedelmet, de kiküszöbölhette volna azt, hogy betörjenek a saját piacára.

A horvát gazdaságnak egy óriási előnye van a magyar szemben így húsz év távlatából: míg a kelet-európai országokban gyakorlatilag a multinacionális cégek átvették az összeomlott államszocialista gazdaságot, addig a horvátoknak sikerült átmenteniük a gazdaságuk nagy részét, és az mind a mai napig horvát tulajdonban van. Ezt nem kis részben azért tudták megtenni, mert nem voltak benne az EU-ban - mutatott rá Pogátsa Zoltán.

A Nyugat-magyarországi Egyetem docense úgy vélte: az elkövetkezendő 5-10 évben várhatóan betörnek Horvátországba a nagy kereskedelmi láncok, és lenyomják az árakat. Ez azt is jelenti, hogy sokkal alacsonyabb béreket lehet fizetni, miközben a horvát bérek jelenleg sokkal magasabbak a kelet-európaiaknál.

Félő, hogy Horvátországban sokkal inkább Kelet-Európához hasonló modell fog kialakulni: alacsony hozzáadott értékű, alacsony bérezésű tömegmunka lesz a jellemző, s tönkremennek a horvát középcégek - összegezte véleményét a szakértő.

(InfoRádió)

This entry passed through the Full-Text RSS service — if this is your content and you're reading it on someone else's site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers. Five Filters recommends:

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése