2013. október 18., péntek

alfahir.hu - A domináns hírportál: Ha egyszer így volt, akkor így volt!

alfahir.hu - A domináns hírportál
 
Compare Hotels

Find great prices for amazing hotels wherever your next destination may be. It's simple to search 100+ sites at once!
From our sponsors
Ha egyszer így volt, akkor így volt!
Oct 18th 2013, 12:32, by Harmati András

Bevezető: 

Egy lengyel szobor azt ábrázolta, ahogy egy szovjet katona épp egy várandós lengyel nőt erőszakol meg. A felháborodást eljárás követte, de az ügyészség a művész mellé állt.

Cikk Front kép - 280x185: 

A lengyel ügyészség nem emel vádat azon fiatal lengyel művészhallgató ellen, akinek gdanski világháborús emlékműve heves felháborodást váltott ki orosz részről: az alkotás azt ábrázolja, hogy egy szovjet katona éppen egy várandós nőt készül megerőszakolni.

A balti-tengeri kikötőváros ügyészeinek közleménye szerint "a szobor esetében nem látják jelét faji vagy nemzeti uszításnak, sem történelmi esemény megemlékezésére szolgáló közterület meggyalázásának". Ugyanakkor rámutattak, hogy a szobor engedély nélküli kiállítása miatt a 26 esztendős Jerzy Bohdan Szumczykot pénzbüntetésre ítélhetik a rendőrségi vizsgálat lezárultát követően.

Szumczyk vasárnapra virradó éjszaka állította fel az életnagyságú alkotást a város egyik terén, ahol a Gdansk felszabadítása során elesett szovjet katonák emlékműve áll. A rendőrség néhány órával később elbontotta az engedély nélkül felállított alkotást az egyik helyi lakostól érkezett bejelentést követően.

s

Ez a magyarok előtt sem ismeretlen...

Lengyel történészek szerint a háború vége felé a bevonuló szovjet katonák rengeteg lengyel nőn követtek el nemi erőszakot, habár pontos statisztikák nem léteznek. "A nők tragédiáját és a háború borzalmait akartam bemutatni" - mondta a héten a fiatal szobrász az AFP-nek.

Tudomást szerezve az esetről a varsói orosz nagykövet "vulgárisnak" és "nyíltan szentségtörőnek" nevezte a szobrot a diplomáciai képviselet honlapján. "Mélyen megrázott a képzőművészeti akadémia végzős hallgatójának csínye, amellyel meggyalázza 600 ezer olyan szovjet katona emlékét, aki Lengyelország szabadságáért és függetlenségért vesztette életét" - írta Alekszandr Alekszejev.

Szumczyk ugyanakkor azt mondta, hogy alkotása "pacifista érzelmeinek kifejeződése és a béke jele", és nem kifejezetten a Vörös Hadsereg emlékműve ellen irányult.

Az egykori Vörös Hadsereg katonáinak állított emlékművek a rendszerváltás óta a viták kereszttüzében állnak Lengyelországban, mivel nem csupán a náci német uralom alóli felszabadulást jelképezik, hanem a Moszkvától való függőség fél évszázadát is.

MTI – alfahir.hu

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése