2013. október 18., péntek

alfahir.hu - A domináns hírportál: Teljes káoszba fulladt az online pénztárgépek bevezetése

alfahir.hu - A domináns hírportál
 
Compare Hotels

Find great prices for amazing hotels wherever your next destination may be. It's simple to search 100+ sites at once!
From our sponsors
Teljes káoszba fulladt az online pénztárgépek bevezetése
Oct 18th 2013, 08:49, by Jurenkó Ferenc

Bevezető: 

Most öt korábban már engedélyezett online kassza esetében tiltották meg a forgalomba hozatalt.

Cikk Front kép - 280x185: 

A Fővárosi Nagycirkusz produkciói elbújhatnak az online pénztárgépek cseréje körül kialakult tragikomikum mögött. Most öt korábban már engedélyezett online kassza esetében tiltották meg a forgalomba hozatalt. Mindezt 15 nappal azt követően, hogy lejárt a pénztárgépek megrendelésére adott határidő. Vagyis több ezer kiskereskedő rendelt olyan kasszát, amelyet jelenleg nem lehet forgalomba hozni – írja a nol.hu.

Költői kérdés, hogy ezek a cégek számíthatnak-e NAV bírságra, amikor jóhiszeműen olyan gépet vásároltak, amit az állam is támogatott?  A „letiltott" gépek között van annak az Alt Cash Kft.-nek a pénztárgépe is, amelynek sorozatgyártásához a nemzetgazdasági tárca 30 millió forint támogatást adott, hogy tízezer gépet maximum százezer forintos áron hozzon forgalomba.

Mindez nem tévedés: a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) honlapján található, 18 érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező pénztárgépet felsoroló dokumentumban a hét elején megjelent egy újabb oszlop, amely a forgalomba hozatal megkezdéséről szól, s öt gép mellett a „nem" szó szerepel. A hivatal honlapján egy közlemény tovább részletezi a dolgot: e szerint az említett gépek esetében a hivatal már kiadta a forgalmazási engedélyt, de abban a tényleges forgalomba hozatalt további hiánypótláshoz kötötte. Ezzel a hivatal gyakorlatilag elismerte korábbi értesüléseinket, miszerint olyan gépek kaptak engedélyt, amelyek nem feleltek meg maradéktalanul az átállásról szóló miniszteri rendeletben lefektetett követelményeknek. A nol.hu forrásai szerint harminc napon belül hiánypótlásra kötelezték a forgalmazókat, de az vagy nem érkezett be, vagy nem volt megfelelő.

Vajon miért kapott engedélyt az a kassza, amelynél hiánypótlást írtak elő? Erről a tényről korábban miért nem értesültek a megrendelő kisvállalkozók? A hivatal kommunikációja, bár jogilag nyilván korrekt, finoman szólva sem transzparens. Amikor a nol.hu értesülései nyomán nyár végén arról érdeklődött, igaz-e, hogy bizonyos forgalmazóknak ideiglenes engedélyt adtak, azt állították: ilyen kategória nem létezik. Nem is. Csak éppen hiánypótlást írtak elő, ahhoz kötötték a forgalmazás megkezdéséhez való hozzájárulást. Noha ilyen jogi kategória sem létezik a pénztárgéprendeletben.

A történtek ugyanakkor megerősítik azon piaci vélekedéseket, miszerint a külföldi gyárakban még mindig nem indult el a pénztárgépek sorozatgyártása. Valószínűtlen ugyanis, hogy egy forgalmazó bizonytalan engedély birtokában rendelje meg a sorozatgyártást.

nol.hu – alfahir.hu

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése