2013. szeptember 20., péntek

Kuruc.info: Patthelyzet alakult ki Szíriában

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Manage your social media

Best social media tool for image publishing to Facebook and Twitter. Look amazing and delight your followers. Get 40% off when you sign up today.
From our sponsors
Patthelyzet alakult ki Szíriában
Sep 20th 2013, 09:14

Kadri Dzsamil szíriai miniszterelnök-helyettes azt mondta: sem a kormányzat, sem az ellenzék nem képes katonai győzelmet aratni. Közben Franciaország közölte, hogy kész fegyverekkel ellátni a felkelőket.

A szíriai vezetés először ismerte be, hogy az országban két és fél éve tartó háborút nem képes a maga javára fordítani - erre Kadri Dzsamil miniszterelnök-helyettes utalt a The Guardian című brit lap pénteki számában megjelent interjúban.

Dzsamil úgy értékelte, hogy sem a kormányzat, sem az ellenzék nem képes katonai győzelmet aratni. A miniszterelnök-helyettes szerint a két fél katonailag egyformán erős, és - mint hozzátette - ez még jó ideig így is marad. A magas rangú szíriai politikus megerősítette, hogy Damaszkusz kész részt venni a tervezett genfi Szíria-konferencián, ugyanakkor feltételeket szabott. Kijelentette, kormánya követeli mindenfajta külföldi beavatkozás beszüntetését, az országban fegyverszünetet kell kötni, továbbá egy olyan békés politikai folyamatot kell elindítani, amelyben a szíriai nép külső beavatkozás nélkül és demokratikus módon élhet önrendelkezési jogával.

Ha az ellenzék elfogadja a fegyverszünetet, azt ENSZ-katonák ellenőrizhetik - mondta a miniszterelnök-helyettes, hozzátéve ugyanakkor, hogy az ENSZ-erők csakis "semleges vagy baráti" országok képviselőiből állhatnak.

Hollande: Franciaország kész fegyverekkel ellátni a szíriai felkelőket

Franciaország kész fegyverekkel ellátni a szíriai felkelőket - jelentette ki Francois Hollande államfő. A francia elnök csütörtök este nyilatkozott erről Bamakóban, ahol részt vett Mali új államfőjének beiktatásán.

Hollande kijelentette, hogy a fegyvereket azoknak a felkelő csoportoknak szánják, amelyek nézeteiket tekintve a kormánycsapatok, illetve a radikális iszlamisták között állnak. Az elnök szerint a fegyverek szállítására csak más országokkal együtt, ellenőrizhető keretek között kerülhet sor.

"Nem fogadhatjuk el, hogy a fegyverek a dzsihádisták kezébe jussanak" - tette hozzá.

Hírügynökségek ennek kapcsán rámutattak arra, hogy a "lázadók" fegyverekkel történő ellátása erősen vitatott a nyugati országok körében. A szíriai ellenzék ugyanis szétforgácsolt, és az elmúlt időszakban jelentősen megerősödtek a különböző dzsihádista csoportok.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése