2013. szeptember 20., péntek

Kuruc.info: Ózd is megszabadult a cigányközponttól: meghátráltak a fideszesek

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Pay Off Debt Faster

Tackle your debt and protect your credit with our free online tools.
From our sponsors
Ózd is megszabadult a cigányközponttól: meghátráltak a fideszesek
Sep 20th 2013, 08:57

Ózd város képviselőtestülete visszavonta a 2013. május 8-i határozatát, amiben a Nemzetiségi és Roma Kulturális és Módszertani Központ befogadásáról döntöttek. Ez ellen két ellenzéki képviselő és a Jobbik szervezett aláírást, ami után népszavazást kellett volna kiírni. A testület abba már nem mert belemenni (tehát tökéletesen tudták, hogy a lakosság nem kér belőle, mégis rájuk akarták erőltetni), ezért inkább visszamondták a projektet.

Zoom
A Jobbik tüntetést is szervezett az "eltérően kulturális" központ ellen: nyertek

Május 8-án a képviselőtestület megvitatta a cigányközponttal kapcsolatos lehetőségeket, ám mindezt zárt ülés keretében tették. Ekkorra már Székesfehérvár, Miskolc és Sárospatak sem vállalta annak létrehozását, amit Riz Gábor országgyűlési képviselő "kommunikációs hiányossággal" magyarázott. A határozat elfogadása után Márton Ferenc és Kisgergely András korábbi jobbikos képviselők bejelentették, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek azért, hogy ne Ózdra kerüljön az általuk cigánysátornak mondott beruházás. Később a Jobbik is csatlakozott az akcióhoz.

Céljukat elérték, mert összegyűlt a népszavazás kiírásához szükséges aláírásszám, ezért a napokban kellett volna meghatározni annak időpontját.

A pénteki rendkívüli képviselő-testületi ülésen viszont Fürjes Pál polgármester bejelentette: a kiéleződött politikai ellentétek és az ellenzék szempontjából nézve eredményes aláírásgyűjtés után visszavonják a május 8-i határozatot. Így Ózdon sem épül meg az 1,7 milliárd forintra tervezett retekközpont. Fürjes ennek felelősségét azokra hárította, akik a tiltakozást kezdeményezték. Kifejtette, ezzel a döntéssel elejét akarják venni a társadalmi feszültségek kiéleződésének.

Kisgergely András ellenzéki képviselő emlékeztette a polgármestert, hogy Márton képviselővel kezdeményezték a határozat visszavonását, vagyis az nem a kormánypárti képviselők ötlete volt. Hozzáfűzte, szerinte kifutottak a határidőből, ezért a törvények szerint a döntés ellenére mégis ki kell írni a népszavazást, még ha az így tárgytalanná is vált. A polgármester szerint utóbbi még nem egyértelmű, folynak az azzal kapcsolatos jogi egyeztetések.

(HVG nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése