2013. október 8., kedd

Kuruc.info: Újra szabad az arckendő Törökországban

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
New Thought, New You!

How to create a joyful life of Health, Wealth, Love & Prosperity. This online course is taught by Rev. Scott DeMarco. Enroll today for just $125.
From our sponsors
Újra szabad az arckendő Törökországban
Oct 8th 2013, 12:59

Törökországban kedden feloldották azt a tilalmat, amely szerint nők nem viselhetnek iszlám arckendőt állami intézményekben, és megszüntették az állami általános iskolákban azt az előírást, hogy a tanulók minden hetet hazafias esküvel kezdjenek.

Az arckendő tiltásának megszüntetését a török kormány demokráciát erősítő lépésnek mondja, bírálói szerint viszont van bizonyíték arra, hogy Ankara szorgalmazza az iszlám szokásokat. A tilalom csaknem 90 éven át volt érvényben, még a Török Köztársaság megalakulásának kezdetéről származott. Amiatt, hogy nem fedhette el arcát a közhivatalokban, sok nő meg sem próbálkozott állami munkahelyen elhelyezkedni.

Az öltözködési szabadság szélesítése nem vonatkozik a hadseregre és az igazságszolgáltatásra: ott még mindig kötelező a kendőzetlen öltözködés, az arc fedetlensége.

Az arckendő egyébként parázs vita Törökországban az egyházi és a világi elit között. Utóbbiak Tayyip Erdogan miniszterelnök szemére vetik, hogy aláássa a köztársaság világi alapjait, amelyeket még Kemal Atatürk rakott le. Erdogan hívei viszont - főleg az ország konzervatív központjának számító Anatóliai szülöttei - azt hangoztatják, hogy Erdogan csupán helyreállítja az egyensúlyt, és biztosítja a muszlim többség számára a vallásgyakorlás szabadságát.

A kendőzetlenség előírásának eltörlése része annak a reformprogramnak, amelyet a török miniszterelnök a múlt héten jelentett be. A program nagyrészt a törökországi kurd kisebbség jogainak támogatását szolgálja egyebek közt a választási rendszer változtatásaival, a nyelvhasználati jogok révén. A reformok engedélyezik, hogy falvak eredeti kurd nevüket viseljék.

Ugyancsak a reform részeként és ugyancsak keddtől kezdődőn már nem kötelező a törökországi állami általános iskolákban minden hét elején a tanulóknak a hazafias eskütétel.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése