2013. október 8., kedd

Kuruc.info: A kormány "újabb sikere": módosítják a felvidéki állampolgársági törvényt, a magyarellenes vonatkozása mégis megmarad

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Manage your social media

Best social media tool for image publishing to Facebook and Twitter. Look amazing and delight your followers. Get 40% off when you sign up today.
From our sponsors
A kormány "újabb sikere": módosítják a felvidéki állampolgársági törvényt, a magyarellenes vonatkozása mégis megmarad
Oct 8th 2013, 11:26

Várhatóan még idén tárgyalja Robert Fico kabinetje a szlovák állampolgársági törvény módosításának tervezetét - közölte kedden a belügyminisztérium.

A szaktárca tájékoztatása szerint a tervezet már augusztusban elkészült, az viszont, hogy a jogszabály mikor kerül a kormány asztalára, attól függ, mikor zárulnak le a törvénytervezetről a nemzetközi intézményekkel folytatott egyeztetések.

Egyelőre nem világos, hogy az új jogszabály milyen változtatásokat tartalmaz. A törvény tartalmi részéről Robert Kalinák belügyminiszter egy korábbi nyilatkozatában azt mondta: hasonló feltételeket fogalmaz meg a szlovák állampolgárság elvesztése és visszaszerzése kapcsán, mint az az ellenzéki módosítás, amelyet a pozsonyi törvényhozás májusban elutasított.

Az a módosítás nem hozott volna érdemi változást a felvidéki magyarok számára, ugyanis csak azok számára tette volna lehetővé, hogy megtartsák, illetve visszakapják szlovák állampolgárságukat, akik külföldi tartózkodásuk idején vették fel egy másik ország állampolgárságát, s az adott időszakban nem rendelkeztek állandó szlovákiai lakhellyel.

A jelenleg hatályos állampolgársági törvény, amelyet Robert Fico előző kabinetje hagyott jóvá 2010 tavaszán, úgy fogalmaz: elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként egy másik ország állampolgárságát veszi fel.

Az alkotmánybíróság által is vizsgált törvény alapján, annak 2010 júliusában történt hatályba lépése óta, 641-en vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük 42 felvidéki magyar is.

(MTI)

Kapcsolódó:

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése