2013. október 8., kedd

Kuruc.info: Izrael a ciszjordániai palesztinokat is kiéhezteti

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Interested in raw organic food?

Learn from Celebrity Raw Eco Organic Chef Bryan Au what it takes to become a famous Raw Celebrity Chef! Join his online class for just $20.
From our sponsors
Izrael a ciszjordániai palesztinokat is kiéhezteti
Oct 8th 2013, 13:11

Évente 3,4 milliárd dollár (mintegy 750 milliárd forint) veszteséget okoz a palesztin gazdaságnak, hogy Izrael korlátozásokat tart érvényben a Ciszjordánia hatvanegy százalékát jelentő úgynevezett "c" zónában - áll a Világbank kedden nyilvánosságra hozott jelentésében.

A Háárec című izraeli lap internetes portálján közölt cikk szerint ez a kár nagyjából a 2011-es palesztin éves bruttó termék, a GDP harmadának felelt meg. A palesztin gazdaság jövőjét elemző tanulmány szerint, ha Izrael lehetővé tenné egész Ciszjordániában a szabad közlekedést, fejlesztést és építkezést, valamint ha rendelkezésre állnának a szükséges víz-, a mezőgazdasági és a kereskedelmi források, akkor potenciálisan ilyen mértékben növekedhetne a gazdaság. Izrael "biztonsági megfontolásokból" vezette be a megszorításokat, de "a palesztin fellendülés kulcsa továbbra is a korlátozások megszüntetésében rejlik, az izraeli biztonsági elvárások figyelembe vételével"- szögezi le a jelentés. A "c" zóna jelenlegi irányítása gyakorlatilag megakadályozza a palesztinokat az ottani befektetésekben - állítja a tanulmány.

A Világbank szakértői szerint a mezőgazdaság nyújthatja az egyik jelentős növekedési lehetőséget a palesztin magángazdaság számára, de a mezőgazdák vízhiánnyal küzdenek. Ha megkapnák a szükséges vizet, akkor a 2011-es GDP 7 százalékával, 704 millió dollárral növelhetnék bevételeiket. Ha kiaknázhatnák a Holt-tenger ásványi kincseit, a káliumot és a brómot, akkor újabb 9 százalékkal, 918 millió dollárral növelhetnék évente gazdaságukat, és ha a tengerparton az izraeliekhez hasonló üdülőközpontokat építhetnének, akkor az idegenforgalomból 126 millió dollárral termelhetnének többet. A palesztinok döntő többsége Ciszjordánia "a" és "b" területén él, az izraeli katonai és civil ellenőrzés alatt álló "c" zónában mindössze a palesztin lakosság 6,6 százaléka lakik.

A palesztin gazdaság növekedése lelassult, és erősen függ az egyre csökkenő mértékű nemzetközi adományoktól. A GDP 2008-tól 2011-ig évi 9, 2011-ben viszont csak 5,9 százalékkal emelkedett, 2013 első felében pedig mindössze 1,9 százalékkal nőtt, miközben Ciszjordániában 0,1 százalékos csökkenést mértek. A jelentés szerint 2012-ben a külföldi támogatások kevesebb mint a felére csökkentek. Ha az izraeli megszorítások eltörlésével a kívánatos mértékben nőhetne a gazdaság, akkor emelkednének a Palesztin Hatóság adóbevételei, és kevésbé lenne rászorulva a nemzetközi segélyezésre.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése