2013. október 8., kedd

Kuruc.info: Új százdollárost bocsátottak ki

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Manage your social media

Best social media tool for image publishing to Facebook and Twitter. Look amazing and delight your followers. Get 40% off when you sign up today.
From our sponsors
Új százdollárost bocsátottak ki
Oct 8th 2013, 06:14

Új, az eddig forgalomban lévőknél nehezebben hamisítható bankjegyeket vezet be keddtől az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed).

A bankóra háromdimenziós biztonsági szalag és egy rézszínű tintatartóba zárt zöld harangot ábrázoló logó került a korábbi vízjelportré és az ultraibolya megvilágításban rózsaszínűen világító biztonsági szál mellé.

A szalagot beleszőtték és nem rányomtatták a bankjegyre, s azon 100-as számok és harangok váltakoznak annak függvényében, hogy hogyan esik rá a fény. Emellett a jobb alsó sarokba nyomtatott 100-as szám rézvörösből zöldbe vált.

Az új százdolláros, amelyet változatlanul Benjamin Franklin tudós, feltaláló és az Egyesült Államok egyik alapító atyja portréja ékesít, a karakteresebb mélynyomás miatt jobban kitapintható.

A 2010-ben megtervezett papírpénz kibocsátása "előre nem látott gyártási kihívások miatt csúszott". A kibocsátást a Fed, a Secret Service és a pénzügyminisztérium egy évtizedes, összehangolt kutatómunkája előzte meg.

Az amerikai hatóságok szerint az egyesült államokbeli papírpénzek közül a 100 dolláros bankót hamisítják a leggyakrabban. A Secret Service becslése szerint az 1,1 billiós amerikai bankjegyforgalom mindössze 0,01 százalékát képezheti talmi pénz. Ezen bankjegyek közül tavaly 80,7 milliónyi cserélt gazdát az Egyesült Államokban és 14,5 millió külföldön. A forgalomba kerülés előtt a hatóságok amerikai területen 9,7 millió, a határokon túl pedig 56,8 millió dollárt foglaltak le.

Az új bankjegy bevezetésétől függetlenül a korábbi százasok is érvényesek maradnak.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése