2013. október 8., kedd

Kuruc.info: Százfős szíriai missziót javasol az ENSZ-főtitkár

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
New Thought, New You!

How to create a joyful life of Health, Wealth, Love & Prosperity. This online course is taught by Rev. Scott DeMarco. Enroll today for just $125.
From our sponsors
Százfős szíriai missziót javasol az ENSZ-főtitkár
Oct 8th 2013, 07:13

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azt javasolta hétfőn a Biztonsági Tanácsnak, hogy az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértőiből egyelőre egy százfős közös misszió végezze a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítését.

A főtitkár javaslatát levélben tette meg, amelynek másolatát megszerezte több hírügynökség.

A BT szeptember 27-én egyhangú határozatban elrendelte a szíriai vegyifegyver-készlet biztonságba helyezését és megsemmisítését, és felkérte Ban Ki Munt, hogy 10 napon belül tegyen javaslatot egy ezt felügyelő szakértői csoport létrehozására.

A levél szerint az ENSZ-szakértők végeznék az utazások, a szállítás és a kommunikáció megszervezését, valamint a szíriai kormánnyal és a felkelőkkel való együttműködést. Az OPCW szakértői pedig a műszaki megbeszéléseket, az ellenőrzést és a felügyeletet végeznék.

Vasárnap már megkezdte a munkáját Szíriában egy 35 fős ENSZ-OPCW-csoport. Az első nap után elégedetten nyilatkozott ennek a csoportnak az egyik tagja, és Ban Ki Mun is. A főtitkár szerint az előőrs gyors helyszínre küldése a két szervezet és a szíriai kormány jó együttműködésének volt köszönhető.

A levélben hangsúlyozta, hogy a szakértők nagyon veszélyes körülmények között, sok esetben harcok körzetében dolgoznak, főleg Damaszkuszban, Homszban és Aleppóban. Hozzátette, hogy a misszió létszáma a feladatok függvényében folyamatosan változni fog. Miután a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítését várhatóan a jövő év közepére be lehet fejezni, a szakértők kevesebb mint egy évig maradnak az országban.

A BT valószínűleg csütörtök délután vitatja meg a javaslatot, és hagyja jóvá a missziót.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése